Wednesday, January 28, 2015

APABILA TARAF PENDIDIKAN SEKOLAH RENDAH DA SANGAT TINGGI ~ WAJIB ADA BANTUAN TAMBAHAN UTK IBU :)

5 comments:
assalamualaikum...

ari ni di opis, keje ada la sederhana byk nyer...
mau siapkan setakat yg termampu.
mana ada abis keje kan :)
maka, tiadalah wordless wednesday ari ni di opis, mahupun di blog ni :)

nak citer pasal nurin (thn ni darjah 4) dan syuhada (thn ni darjah 2).
alhamdulillah... so far both of them takde masalah pembelajaran yg kritikal.
di tahap yg memuaskan... alhamdulillah syukur nikmat.

saya ada beli kan bahan tambahan utk diorang kat koperasi sekolah...

buku utk karangan BM dan English.
utk syuhada, buku utk karangan English tahap 1 da abis stok la plak :)

ni buku kecil...
sgt bagus isi kandungannya...

nape saya beli?
saya nakkan kosa kata diorang byk bila buat karangan.
bina ayat yg cantik dan betul gaya bahasa.
kita org melayu, bahasa melayu kena betul.
English pun kena strong...
masih mencari buku kecil-kecil for grammar ke, spelling ke, ...

baru sikit ni saya beli, ada lagi nak cari for them, especially Maths & Science.

semua sedia maklumkan, KSSR skang style belajar and exams nyer adalah guna KBAT.
KBAT ialah KEMAHIRAN BERFIKIR ARAS TINGGI.
saya ada call adik (cikgu di kajang) pasal KBAT ni.
bcoz google tak dpt jelaskan apa yg ada dlm fikiran saya ni.
tq la mak usu sebab dlm beri kakak mu ini penjelasan yg memuaskan hati.

KBAT ni involve kemahiran intelek yg sangat tinggi.
anak-anak kita di sekolah rendah ni mesti boleh menganalisa, mengaplikasi, menilai dan mencipta.
apa yg adik saya explain dgn bahasa adik-beradik adalah ~ anak-anak ni kena kreatif dan ikut logik.
diorang dpt sesuatu ilmu... diorang analisa dan fikir... dan selesaikan.
jawapannya bukan satu... mungkin lebih dari satu.
satu soalan = byk jawapan :)
tu la logik akal memainkan peranan.
antara lain, diorang bebas la beri idea sendiri, menjawab dgn membuat keputusan sendiri, beri pandangan sendiri...

mcm kita ni da bekerja, kan...
didedahkan dgn perkataan ~ inovatif dan kreatif...
hah! tu la yg KSSR ni nak ajar anak-anak kita ~ inovatif dan kreatif.

then, satu lagi saya tanya adik ~ i-THINK tu apa plak?
jawapan adik saya dlm bahasa adik-beradik ialah PETA MINDA.
dia akan whatsapp saya further informations...
kalau dlm bahasa rasmi, ia maksud INNOVATIVE THINKING...
sama la tujuan nyer ~ melahirkan anak-anak yg kreatif dan inovatif...

saya ada google jap td ~ 8 style peta minda.
tq to Cikgu Hailmi... jelas gambaran nya.

peta bulat

peta buih

peta buih berganda

peta pokok

peta dakap
peta alir
peta pelbagai alir

peta titi

bukan benda asing bagi kita mak-mak semua di atas.
time kat universiti dulu, or even skola menengah kot, kita da apply semua di atas kan.
nak buat notes, wujudla peta minta agar mudah hafal.
kebetulan saya ni student law, hmmmm memang amat perlu la peta minda ni.
nak menghafal kan. dgn peta minda mudah sikit nak ingat keywords.

now nak apply to nurin and syuhada.
in shaa Allah...
kena guna imaginasi...
sib baik both of them suka melukis & mewarna, so mudah skit kot.

besar nyer cabaran utk anak-anak berskola rendah zaman skang.
tak mcm saya dulu ~ enjoy aje.
exam pun senang-senang aje :)

Photobucket

Tuesday, January 27, 2015

ORANG MELAKA ~ AEON MEMBER DAY 29 JANUARI NI, MARI KITA MENJIMATKAN DUIT :)

4 comments:
nak dijadikan cerita, jumaat lepas saya amik cuti rehat.
rehat sgt la...
sebab nyer ialah.... tgk gambo di bawah :)



mesin basuh saya rosak!
da 2-3 minggu menderita!
memang tepat la ke aeon jusco jumaat tu.
dpt la beli mesin basuh sebiji... delivery nyer hari sabtu ptg ari tu. alhamdulillah...
and dpt la sejumlah voucher aeon :)

ni la buah hati terbaru dlm rumah :)

alhamdulillah...


best !

ada plak ni hah ~ kalau rm300 dlm satu resit dpt jute bag tu.
yeszaaaaa.... saya memang minat beg-beg gini utk shopping :)
recyele la kata nyerrr...



berbalik kpd tajuk entry ni di atas nun ye...
ternampak banner besar kat aeon jusco ayer keroh tu...
wah! best... lusa adalah aeon member day !!!!


yahoooooo... perlu amik masa sekejap ni kot lepas balik keje...
sebab ~ nak guna voucher aeon tu utk beli sesuatu yg diidamkan!!!
da survey dah pun dgn mr.asben.
kalau la sesuatu itu ada diskaun special lusa nanti.... yahooo guna voucher aje la...
yahoooooo... free la sesuatu itu !!!! jimat oh jimat !!!

sesuatu itu :)

selain tu nak terjah supermarket.
beli brg yg terang-terangan murah dari biasa :)
in shaa Allah...
ni la masa utk berjimat ~ member day!!!
bcoz kita da survey kan harga-harga brg....
and brg harian kita da tahu da harga nya...
time ni la kita borong ~ bila murah, kan :)




Photobucket

Monday, January 26, 2015

HARI KASTAM SEDUNIA KE 33 ~ 26 JANUARI

2 comments:

"Penyelarasan Pengurusan Sempadan : Pendekatan Inklusif
Bagi Menghubungkan Pihak Berkepentingan."




Photobucket

Sunday, January 25, 2015

ORDER 6 BIJI KEK UTK BIRTHDAY SYUHADA :)

4 comments:
sabtu lepas (17.1.2015) bday syuhada ke 8.
citer nya di SINI.
tiada sambutan besar-besaran.
hanya di rumah, di dapur ibu yg comel :)

mau citer pasal kek.
yes, 6 biji kek saya tempah ~ tapi kek kecil-kecil :)
tempah dgn member skola ~ Hana'licious HomeMade Baking :)

sudi-sudi la like page fb member saya ni ye... tak rugi !

tq Ana, sebab sanggup turun melaka anta kek-kek ku...
rindu giler nak berborak dgn ko, mengenang kisah lalu :)
later kita jumpa borak-borak ekk... in shaa Allah...

kek choc moist...
ni la kek rasmi syuhada :)
2 boxes = RM32
size 5" x 5"
sedap...

kek snow cheese vanilla...
sedap sungguh!
syuhada & nurin abis kan 1 box tu.
sib baik order 2 boxes.
2 boxes = RM30 :)
size 5" x 5"

choc walnut brownies :)
9 pieces in 1 box
minimum order 4 boxes
1 box = RM15
menarik... sgt suka!

saya sgt suka order kek kecik-kecik gini.
boleh rasa byk...
ramai boleh rasa...
kebetulan emak abah & adik sefamili dtg singgah weekend lepas.
alhamdulillah :) rezeki diorang sekali la kan...

so frens di KL ~ boleh la terjah fb Hana'licious HomeMade Baking :)
ada byk lagi yg Ana buat...
biskut... muffin... kek sebiji yg cantik-cantik :)


p/s : iklan suka-suka utk bisnes member :)
Photobucket

Friday, January 23, 2015

LAMA SUDAH TERIMA ~ HADIAH KEMENANGAN GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

3 comments:
salam petang jumaat :)
ari ni cuti, byk urusan nak diuruskan.
terpaksa cuti dari kesibukan opis :)

saya menang!!!
pengumuman kemenangan di SINI...



tq so much EURUKA SEVEN :)

 


klik sini jgn lupa ekk :)

and paling saya berterima kasih ~ to DIANARASHID.COM la...
sudi anjurkan giveaway yg best :)

jom ramai-ramai terjah sini...
memang byk berita terkini yg diana kongsi.
yg tak tau jadi tau la hi hi hi...
tambahan aida ni memang la jarang baca paper & tgk berita kat tv.
tq diana !

p/s : ari ni mood join giveaway :)

Photobucket

Wednesday, January 21, 2015

SUDAH TERIMA HADIAH KEMENANGAN ~ MINI GIVEAWAY ~ BLOG NAZAYIENA

10 comments:
alhamdulillah...
sudah terima hadiah dari Nazayiena...
kemenangan yg diumumkan di SINI...
suka suka suka...
sebab saya memang pencinta tupperware.
alhamdulillah...


klik sini...

boleh la ye frens terjah ke blog Nazayiena ~ ! My Lovely Family Blog !
support blogger...
tambah frens di alam maya :)

Photobucket

TIPS DIMUDAHKAN SEGALA URUSAN

8 comments:
dgn izin Allah jua semuanya...
wajar diamalkan 7 kali sebelum memulakan pekerjaan,
nak belajar, nak mencari parking, nak mencari arah perjalanan :)

" Ya Allah, permudahkanlah... jangan dipersulitkan.
Ya Allah, sempurnakanlah dgn kebaikan... "
klik sini...
Photobucket