Saturday, January 10, 2015

ALAMAK ! TERTINGGAL ANAK DALAM KERETA !!!

salam sabtu, saya bekerja lagi pagi ni ~ lembur!
baru ada masa nak taip citer and bw...

pernah terjadi kat uolls x tertinggal anak dlm kereta?
menakutkan x?
kalau ada, share la citer di ruang komen ekk :)
terus-terang, setakat ari ni x pernah lagi terjadi pd saya or mr.asben.
minta-minta jauh la keadaan ni.
sedia maklum, byk da malapetaka terjadi kerana kecuaian ~ tertinggal anak dlm kereta kan...
sedih...
menyayatkan hati kita...

tak salahkan sesapa, kekadang fikiran kita ni dok fikir mcm2 hal, kan...
hal rumah... hal keje... hal kereta nak kena servis... hal komputer rosak...
hal phone asyik hang aje... hal nak gi beli top up kredit phone...
mcm2 !


melihat tips di atas ~ saya x pernah gunakan mana2 pun di atas...
tapi berguna di masa depan...
saya akan amik berat jugak la semua tips di atas...

  1. inform mr.asben perubahan rutin ~ ni applies all the time. sebab both of us working. so, nak amik anak2 dr skola, dr taska, dr tuisyen... memang kena saling inform. yg penting, anak2 x terbiar. but ~ dlm kes elak tertinggal anak dlm kereta ? better gi cek kereta je kan :)
  2. tinggalkan brg berharga ~ yg ni kalau bagi saya dlm kereta hanya handbag aje. handbag saya ada tempatnya tersendiri dlm kereta. bukan kat area tempat duduk :)
  3. tetapkan alarm /  reminder kat phone ~ saya x guna reminder kat phone pun ha ha ha... alarm utk bangun tido aje. phone saya 24 jam online, so 24 jam berbunyi, mcm2 bunyi :)
  4. amalan contact taska / babysitter ~ ni semua ibu akan buat. lagipun anak kat taska / umah babysitter. so nak dikaitkan dgn elak tertinggal anak dlm kereta, better terus cek kereta aje kalau tiba-tiba hati ni rasa semcm kan hu hu hu...


apapun, kena sentiasa hati-hati.
kita ni manusia biasa yg mudah lupa, kan?
berdoa sentiasa agar dijauhkan dari apa2 perkara tak baik.

ingat-mengingatkan...

Photobucket

5 comments:

  1. good tips, especially yg berhubung ngan pengasuh tu. taska my boys cikgu nya akan msg tanya kalau i lambat hantar if i tak inform earlier lambat or tak pegi, jd good reminder also supaya tak terlupa. Apa apa pun, mintak dijauhkan lah daripada penyakit lupa, InsyaAllah

    ReplyDelete
  2. Tips yang baik untuk di ikuti. Rasau juga sebab ada kes-kes macam ni.

    ReplyDelete
  3. Tips yg baik. Moga tiada kes seperti ini lagi.

    ReplyDelete
  4. tip yg bagus..buat masa ni x pernah jadilah....takut gakkan

    ReplyDelete
  5. uuuish menakutkan.. minta dijauhkan la hal hal tak sedap cemni.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)