Tuesday, January 13, 2015

PERTAMA KALI BUAT ROTI JALA ~ MINUM PETANG, CICAH KARI AYAM :)

alkisah ahad ptg yg lepas, balik keje kul 3 ptg... letih!
sampai umah anak-anak tido semuanya...
mr.asben tgh potong buah mangga...
and tq mr.asben ku sayang, volunteer utk masak kari ayam for dinner.
i love u...

and tetiba... terus nak buat roti jala.
kerajinan si ibu membara-bara!
cicah dgn kari ayam = marveles...
feveret anak-anak dara :)


guna pan yg leper ~ periuk goreng ajaib generation 3
tanpa minyak ye :)


ptg tu juga abis :)
byk juga menjala = lebih 30 keping roti jala (kecik-kecik la)...

share skit resepi saya ni :-
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 biji telor
  • 1 sudu kecik garam
  • 1 sudu kecik pewarna kuning
  • 3 cawan air
saya blend semua hingga larut dan sebati.
adunan ni penuh satu tiub roti jala tu, ada lebih sikit dlm setengah cawan.
ok la kan, utk sekali makan :)

alhamdulillah :)
pertama kali saya buat roti jala sendiri.
before this kalau buat roti jala kat umah mak aje.
pakai acuan roti jala yg lama tu...

tiub roti jala tu baru beli last week :)
tu yg terus aje buat... alhamdulillah !


Photobucket

8 comments:

  1. Perghh! marveles ...! roti jala memang kesukaan anim sejak dari kecik lagi! Adoiiii lapo balik ni ... haha

    ReplyDelete
  2. rajinnya menjala hehehe... sedap kalau cicah kari

    ReplyDelete
  3. alahai kemas je nampak roti jala tu walaupun baru pertama kali buat :)

    ReplyDelete
  4. CT tahu makan aje tak pernah buat. kat penang mahai oooo jual. tiga keping singgit nipis plak tu. tapi suka jadi beli sajalah.

    ReplyDelete
  5. wahh rajin nyer...tak pernah lagi guna yg tiub ni..biasa buat guna acuan tu..kalo yg ni lg mudah kan...dapur pun bersih

    ReplyDelete
  6. sedapkan roti jala dgn kari ayam my peberet..
    tp saya pakai yg acu lama tu.. renyah berbanding yg jenis tiub ni. kemas pon kemas kan :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)