Tuesday, June 30, 2015

PROGRAM JEJAK KASIH DI TENGAH-TENGAH LAUTAN ORANG ~ PERLU TINGKATKAN KESABARAN !

6 comments:
saya cedok gambo ni dari fesbuk saya...
sharing dari frens :)

gambo tu sebenarnya ada menunjukkan nilai yg positif & negatif.
dan kejadian dlm gambo tu sebenar dilakukan oleh kita semua!
termasuk la saya...

ramadhan kali ni saya x jejak kaki lagi ke pasar ramadhan.
mr.asben aje yg bantu belikan skit2 kuih muih pemanis mulut.
weekend ni rasa nyer nak gi la, amik mood skit kan :)
bwk anak2 bertiga... mesti kalut happy serabut hi hi hi...

dlm konteks pasar ramadhan ke, pasar mlm ke, pasar karat ke...
tiba-tiba tgh2 jalan tu terjumpa plak member skola.
10 tahun x jumpa, kan...
apa lagi ~ aksi salam peluk cium.
bertepuk tampar skit2... cium dulu baby yg member tu dukung (kalau ada la)...
usik dulu pipi anak da yg gebu (anak yg da besar skit la)...
dgn excited lupa dunia nyer kan...

tak perasan kita di tgh2 jalan hi hi hi :)
org lain yg terhenti dek kerana program jejak kasih kita tu, bengang aje :(
rasa nak marah, tak boleh nak marah, tempat awam.
nak ditegur, rasa hormat plak kat hak org...

serba salah...

tapi tu la kan, kita ni manusia biasa, terlupa!
so sesama la kita jaga hak org lain.
termasuk la kebebasan org nak bergerak ha ha ha :)
terutama bulan puasa ni, org nak cepat.
tak larat nak jalan2 lama2 sgt, tenaga kurang almaklum...

hari raya nanti adalah hari kita kunjung mengunjungi.
saya memang suka hati :)
masa ni la nak eratkan sillaturrahim. terbaik!!!


Photobucket

Monday, June 29, 2015

MELAYAN KERENAH ANAK-ANAK DI PASARAYA !

7 comments:
anak-anak saya :)

kat atas tu gambo weekend 2 minggu lepas.
ke family store, bwk la anak2 bertiga.
hu hu hu kali ni izzat memang x nak dok dlm troli.
dia nak dilepaskan :)

Allahu Akbar, sungguh aktif anak boy saya sorang tu.
lari-lari aje...
tak cukup dgn tu, suara dia sgt la memenuhi ruang family store tu.
ha ha ha :)

penat la kakak-kakak bantu ibu ayah jaga izzat.
maklum la, ramai org.
nak tgk barang lagi.
nak pilih-memilih kan...
ditakuti plak anak boy saya yg bijak ni diambil org.

kena perati dgn segala deria yg ada.
3 org tu la permata hati saya dunia akhirat :)
time diorang tgh dok lepak kat beras tu, menarik perhatian saya.
amik la satu gambo candid :)

gambo penuh makna...
menceriakan hati ibu :)

alhamdulillah :)

p/s : uolls biasa nyer bwk tak anak2 gi beli brg umah ?

Photobucket

Saturday, June 27, 2015

IDEA UNTUK TEKNIK CAPAN DARIPADA ALAM SEKITAR :-)

6 comments:
alam ciptaan Allah ni memang menyimpan 1001 keajaiban, kan?
dari alam ni, tercipta pelbagai ciptaan lain yg mengkagumkan...
saya jumpa gambo di bawah semua ni kat fesbuk.
memang memberikan inspirasi !!!

tambahan plak, exam pertengahan tahun Nurin ari tu, dia nak buat capan.
tgh mlm saya melorek kentang utk dia :)
dia inform lambat.
tak sempat la nak membeli.
apa yg ada kat peti ais ajer la...

bila tgk gambo semua ni, tunjukkan kat Nurin.
gembira dia.
kalau ada peluang lagi, dia nak buat gini :)

bontot botol air :)


feveret saya ni!!!


bendi ni comel :)




ni pun feveret saya...
saya kan suka roses :)


belon ni kan ?

alhamdulillah :)
sgt beri inspirasi....
kalau nak buat aktiviti dgn anak2 hujung minggu pun menarik ni kan ?
diorang pun tgh puasa.
memang mengalih perhatian diorang aktiviti ni...
best...

Photobucket

Friday, June 26, 2015

DELIVERY JUADAH BERBUKA PUASA KE MUKA PINTU RUMAH ANDA :)

9 comments:
wahai rakyat jelata sekalian...
rakyat di bumi hang tuah !
ni ada pengumuman...


yes. untuk org melaka saje.
bandar melaka = free delivery :)
ni opismet saya ni. mcm2 bisnes dia buat.
alhamdulillah :)

boleh la frens di melaka tu roger no phone di atas.
mana la tau x sempat masak, dijangka kan balik umah lewat.
atau teringin nak beli sikit, utk hilangkan mengidam.
malas nak kuar ke param kan...

save iklan di atas utk rujukan anda sepanjang Ramadhan :)

Photobucket

JUADAH BERBUKA SELAMA BEBERAPA HARI YG LEPAS :)

9 comments:
"sibuk la aida ni nak share gambo makanan tghari jumaat ni!"

maaf la kalau saya salah share gambo makanan ni di bulan puasa ni.
bukan la nak tunjuk saya pandai masak :) hi hi hi...
atau rajin bebeno memasak tiap hari :) hu hu hu...
... tak pandai pun!
... tak rajin pun!
tempek ni just sendiri mau simpan as memori.
and mudah2an jadik pemberi idea utk sesape yg tgh cari idea utk berbuka ptg ni :)

JUADAH BERBUKA RAMADHAN KE-5
ikan tengiri tumis berempah. letak kobis :)
ni mcm kari keling ~ kari tiada santan.

tumis bwg merah, bwg putih, halia, kunyit sampai wangi.
then masukkan cili mesin & serbuk kari ikan ~ masak sampai terbit minyak...
masukkan air asam jawa ~ suka la nak byk mana kuah, nak pekat mana kuah, kan...
then masukkan ikan...
masukkan kobis...
perisakan dgn garam...
rasa la masak nyer, masin nyer :)

ni sayur campur ~ suhun, petola & cendawan tiram :)

lopes = pemanis mulut :)

JUADAH BERBUKA RAMADHAN KE-6
sambal goreng kentang

sayur campur lagi ~ udang, kacang buncis & karot :)

JUADAH BERBUKA RAMADHAN KE-7
sambal sardin aje...

sayur kobis goreng

telur dadar :)



bubur lambuk ~ mr.asben dpt dari skola agama anak2 :)

JUADAH BERBUKA RAMADHAN KE-8
paprik seafood ~ udang, sotong, karot & kacang buncis

ayam pandan :)

timun jepun...

rendang ayam...
ni saya tak masak.
mr.asben beli kat cafe opis.
alhamdulillah... dpt la membantu saya.
save masa masak satu lagi lauk :)

itu aje la sharing saya ari ni :)
yg pastinya ~ tak mudah nak merempit dari opis yg jauhnya mengambil masa 90 minit utk sampai ke rumah.
pastu tak berlengah-lengah masak utk berbuka...

... tak rajin sebeno nyer! poyo aje aida ni :)
just tak tergamak nak bagi anak-anak tu makan bungkus aje tiap hari.
tau la kan kualiti makanan di param camne.
ada tu yg brought forward dari lauk semlm ko ~ sebab cepat basi!!!
pastu harga nyer yg termasuk gst... aduhai mahal!

ini aje la pengorbanan yg saya boleh buat utk anak-anak time diorang kecik ni.
nak bagi diorang keutamaan dlm apa je yg saya buat.

hu hu hu... ari ni ntah pe nak masak ni :(
ada sotong skit... ada ikan selar kuning skit...

Photobucket

Thursday, June 25, 2015

MAK TAK MARAH ANAK, JADIK GINI... IYE KE UOLLS?

16 comments:
asyik citer pasal makanan... nak share citer anak-anak jap.

saya ngaku la, ada kalanya kesabaran kita teruji dgn anak-anak.
terutama time diorang kecik, fasa baby gitu.
4 years and below.
this phase anak-anak antara faham dgn tak apa yg kita ckp.
faham and buat-buat tak faham.
faham but manja :)

nurin & syuhada dulu ~ agak terkawal.
gegirl kan...
but now having izzat in the house = next month 3 years old.
hu hu hu sekang dia memang tgh melasak sgt.
melompat...berlari... melalak... nak dukung...
manja pun boleh tahan!
kita di ditumbuk nyer... disepak nyer... dipijak nyer.. hu hu hu!
baru la saya faham mempunyai anak lelaki.
aduuuhai... beza betul dgn mempunyai anak perempuan, tau!
anak lelaki memang lahir dgn naluri kelelakian nya :)

but apa pun, everything under control...
umah masih boleh dikemas, tapi tak boleh dihias la.
waktu makan agak kelam kabut tapi ok la.
kalau kat kedai, kena bergilir dgn mr.asben.
but kalau izzat ok, alhamdulillah... cepat la makan :)

kat bwh ni, keadaan yg agak melampau bagi saya.
takkan la kot kan?

iye ke uolls jadik gini?

ni melampau la kan.
bw anak2 depan bilik mandi...
ha ha ha...
agak nyer boboi tu lukis sebab x nak tgk mak dia...
lukis langsir :-)

ada gak la gini, kami tertidur dulu dari anak-anak.
tapi keadaan rumah tak la secomot gitu...
hingga sempat anak amik air minum :)
cawan gitu plak ha ha ha...

ni tak mungkin :(
saya takkan benarkan gini terjadi...
tu yg jadik kena makan bergilir-gilir...

ni mungkin...
baby da lena.
kalau kita bergerak, dia terjaga :) ha ha ha...

melampau la !!!

ha ha ha... sepah nya !

saya ada la gini...
merayap senyap-senyap sebab baby nak tido.
tapi takde la merangkak laki bini ha ha ha...
kelakar la!

gambo di atas sekadar lakonan kan.
menggambarkan betapa pentingnya kita kena jaga anak-anak, jgn leka.
kelekaan yg seminit boleh mengakibatkan 1001 masalah!


Photobucket

Tuesday, June 23, 2015

JUADAH BERBUKA ATAS PERMINTAAN ANAK DARA BERNAMA SYUHADA :-)

12 comments:
juadah berbuka ramadhan ke4 ~ nasi lemak ayam pandan...
the day before tu abah tanya syuhada...

atok : syuhada nak apa esok utk berbuka, atok belikan...
syuhada : adik nak nasi lemak la tok...
atok : kalau gitu suruh uwan masak aje la nasi lemak. lagi sedap.
syuhada : boleh la tok...

tu la kejadian nyer, berbuka nasi lemak la ahad tu...
tapi ibu yg masak, bukan uwan :)
bila ibu yg masak, tu yg masuk blog ibu la kan...

simple aje...
santan & daun pandan.
halia, bwg putih, bwg merah, halba ~ tak masuk pun.
saya tak brape suka :(

sambal ikan bilis garing...

telur dadar...
takde bwg besar sebab uwan tak nak...

kangkung goreng rencah ikan bilis...

ayam pandan...

alhamdulillah :)
kenyang anak-anak makan.

jam da tunjuk kul 4.55 ptg ni hah...
ligat otak pk what to do first bila sampai umah karang.
nak racing sejam on the road baru sampai umah...
minta-minta la sempat masak utk famili kecil ku berbuka :)
aminnn...

... tata !!!
Photobucket