Thursday, June 11, 2015

GUNA CAWAN KERTAS & SEKEPING KADBOD ~ IDEA KREATIF HOMESCHOOL







aida sgt suka bila gambo kreatif di atas melintas fb aida.
sharing and sharing...
what a brilliant idea, kan?

boleh guna kat tadika dan kat umah, tak susah pun.
in shaa Allah aida nak buat utk izzat :)
jgn izzat amik cawan tu utk minum dah le :)

aida sememangnya ajar nurin & syuhada membaca dulu guna kaedah fonetik.
ia berkesan kpd anak-anak dara aida.
alhamdulillah, before naik darjah 1 mereka da boleh membaca, da kenal huruf dan bunyi huruf.
zaman sekarang ni kan, sgt penting utk anak-anak pandai membaca di usia 6 thn...
bahan utk ajar izzat semua da standby, memang jaga baik dari zaman nurin dulu.
tak perlu beli byk buku baru...

tahap pendidikan sekolah rendah sekarang da tinggi.
sgt tinggi...
maka nasihat aida pada frens yg ada anak kecil, start 3 thn tu da boleh dedahkan anak dgn bahan bacaan, bahan kenal huruf.
tak kisah la teknik apa.
yg kita sendiri rasa selesa nak ajar dia...

jgn harap sepenuhnya kpd taska & tadika!
tu satu lagi tips penting!!!
wajib homeschool... berkat ibu & ayah turunkan ilmu...

nak share satu citer haru-biru.
ada sorang member aida ~ anak dia usia 6 thn, this year.
next year naik darjah 1.
sehingga bulan April ~ masih tak pandai membaca!!!
and... dek kerana nak masukkan skola swasta di KL, nak lulus exam masuk skola tu, member aida ni masukkan anak dia kelas tuisyen :)
ha ha ha just imagine, umur 6 thn bertuisyen...
moral of the story ~ pentingnya anak kita tahu membaca di usia awal...
lagi awal lagi baik :)

ok tu aje la bingkisan pagi ni...
tq ye :)


Photobucket

18 comments:

  1. Menarik sgt idea ni...mak tgk pun rasa teruja, ank2 mesti excited!

    ReplyDelete
  2. baguslah idea ni.. nak try kat anak sy :)

    ReplyDelete
  3. Nampak menarik utk anak2 minat membaca tu..
    Betul, zaman sekarang ni tahap pendidikan kita dah tinggi, kawan saya pun ada yang tusyenkan anak sejak 6 tahun.. tak pastilah benda ni sesuai utk anak atau buat anak stress.. ikut pandangan parents tulah kan. Buat apa yang terbaik utk anak,..

    ReplyDelete
  4. nice sharing :)

    ank sdara blh suami dh 6 thn ms bln 4 tu abc pon x kenal lg k.aida...huhuhu...kes mak pak bg tok & wan yg x reti mbaca mengasuh siang mlm.pstu hjg mggu br p jmpa ank...bkn p ambik tp p rumah mertua jmpa ank ja.

    Bkn nk bangga ke apa cuma rsnya Aqil yg stahun lbh tu lg pndai sbut ABC xde silap susun pon(wlaupon x kenal huruf)dr ank sdara tu...huhuhu...

    klau cmni slh siapa?

    ReplyDelete
  5. kreatifnya, saya dah link ni kat fb adik saya, bagi idea mana tahu boleh buat kat anak2 dia, anak saya baru setahun, kalau nampak cawan2 tu kira nk gigit ja kerjanya, hihi

    ReplyDelete
  6. kaedah fonetik?

    menariknya... is pun leh try kat anak jugak ni... tq sharing (^____^)

    ReplyDelete
  7. Betul tu aida......kalau lambat kesian depa masuk sekolah nnti ketinggalan....

    ReplyDelete
  8. best ni ...misti anak-anak pun suke bila belajar bukan just berpandukan buku sje..bosan...thumbs up lahh....

    ReplyDelete
  9. wahhhhh.. menariknyaa.. Ira dulu pun belajar tak macam ni.. sekarang ni nak belajar senang je kan.. :)

    ReplyDelete
  10. saya pun memang suka idea ni. nanti nak buat dengan anak-anak. kena pergi beli dulu bahannya.

    ReplyDelete
  11. Idea yang sangat menarik
    Boleh ajar anak-anak kat umah..
    Kita sebagai ibu memang kena ngajar anak dari umah supaya anak-anak tak ketinggalan.
    Saya pun ada kongsikan aktiviti yang boleh merangsang minda anak.
    Saya share kat sini yea.
    http://www.miazain.com/2015/04/cara-menarik-perhatian-anak-bermain.html

    Semoga ia bermanfaat buat semua

    ReplyDelete
  12. kreatiff..salah satu cara untuk menarik minak kanak kanak..

    ReplyDelete
  13. Kretif, boleh buat di rumah nanti

    ReplyDelete
  14. Memang simple idea ni... tinggal nak n tak nak buat je... setuju dgn aida... anak kena pandai membaca sebaik umur 6 thn... kalau tak mmg susah....

    ReplyDelete
  15. wah..comeinya..

    Anak2 AYu alhamdulillah..masuk darjah 1, dua2 dah leh baca.

    ReplyDelete
  16. Eusoff 2017 dah nak masuk darjah 1...
    mmmm... takutnya Aida....

    Setakat hari ni, tahu sebut, kenal huruf.. tapi membaca tu x dapat lagi...

    ReplyDelete
  17. menarik. tak perlu beli mahal-mahal.

    ReplyDelete
  18. kn. thanks akak berkongsi
    nak mula cri dr skrg buat sikit sikit
    skrg ni sy just kenalkan rania dgn flsh card n soft book j.
    hri tu ada jupe set buku anakku..
    in shaa Allah akan beli..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)