Wednesday, June 17, 2015

RESEPI | SUDAH LAMA DAPUR TIDAK BERASAP :)

pertama nya, saya nak wish semua selamat sambut Ramadhan.
moga kita dipanjangkan umur... diberikan kesihatan yg sempurna...
agar dpt kita bersama-sama melaksanakan ibadah puasa dgn terbaik!
in shaa Allah... aminnn...

ni kisah dapur saya da 2-3 minggu x berasap!
kursus and kursus and kursus past few weeks, kan...
moreover skang jadik pekerja jauh dari rumah.
travelling everyday...

masih sedang menyesuaikan diri sendiri & anak-anak...

so ni kisah dapur isnin & selasa baru lepas ni hah...

singgang ikan mabung & bendi
bwg putih + bwg merah + halia + kunyit = ditumbuk halus.
serai 3 btg = diketuk.
panaskan minyak = campak skit biji sawi + bahan tumbuk / ketuk di atas.
sampai naik bau semerbak mewangi ~ kalau bau bunga ros sejambak!
curahkan semangkuk ke dua mangkuk ke, sesedap rasa, air asam jawa.
masukkan bendi. tunggu jap agak-agak bendi lembut.
masukkan ikan. jap je. tak nak ikan hancur. mendidih skit = settle.
baru tabur skit garam masakan qaseh gold... rasa la kan sedap ke tak pastu.
nak aneka ragam ~ masukkan tomata 1-2 biji... cili hijau 3-4 tangkai...
saya x masukkan pun = terlupa !

tu resepi campak-campak saya.
lain org lain cara kot.
janji hasilnya... rasanya... sama & sedap.
hingga buat anak-anak hirup kuah = ok la tu :)

masak merah ayam
ayam peha = saya potong 2. kecik-kecik senang anak-anak ngap!
digaramkunyitkan = digorengkan. jgn garing sgt. biar moist skit la ayam nyer.
tumis bawang merah garing ~ nurin cukup suka bau bawang yg ditumis :)
masukkan cili kisar = goreng garing garing garing... terbit minyak, merah cantik menawan.
masukkan la sos tamoto, garam masakan qaseh gold & gula.
sesedap rasa...
da siap... masukkan ayam goreng moist tadi = campur sebati...

siap 2 lauk isnin tu.
sebeno nyer mlm tu mlm singgang ikan aje.
and bagi 3 ketul ayam masak merah tu.
selebihnya masak merah tu di k.i.v utk makanan tghari esok nya, lepas anak-anak balik skola.

beli lauk tghari utk anak-anak berdua tu, cecah RM10 tau.
so, masakkan simple aje.
nasi putih & sambal = jadik la lauk anak-anak tu di tghari nanti kan.

ibu ada masa, boleh la prepare kan in shaa Allah :)


semlm mr.asben beli 4 biji durian kampung ni.
sekilo = RM9.
4 biji yg kenit ni = RM30... hu hu hu..



kecik-kecik sgt isi nya...
tapi sekadar melepas gian nak makan durian sebelum ramadhan, kan...
alhamdulillah :)
jadik la...


so mlm tadi nak abiskan lagi 4 ketul peha ayam = masak lemak ayam cendawan tiram.
bcoz tak nak masak sayur berasingan.
sekali masak dgn sayur, jimat kos gas masak gitu kan...
lagipun masak merah ayam semlm masih berbaki...

masak lemak ayam cendawan
bawang putih + kunyit = tumbuk halus.
serai 3 btg = diketuk.
masukkan semua ke dlm piuk dgn ayam sekali.
curahkan ayam sekadar tenggelamkan ayam tu.
masak jap...
pastu masukkan santan + asam jawa (asam kering takde la plak!) = kacau mesra.
masukkan la cendawan tiram tu.
perisa dgn garam masakan qaseh gold ~ mendidih skit = siap utk dimakan...
sesedap rasa la ye uolls...

mau promote ini garam masakan...
khas utk masak memasak.
Photobucket

11 comments:

  1. Aduhh .... durian berkilat tu yang tak menahan tu hehe :D Selamat menyambut Ramadhan sis :)

    ReplyDelete
  2. Aduhh .... durian berkilat tu yang tak menahan tu hehe :D Selamat menyambut Ramadhan sis :)

    ReplyDelete
  3. amboi, macam-macam masak ye..nampak sedap sangat semuanya tu
    garam masaak qaseh gold pun ada ye? mesti bagus utk kesihatan tu..

    ReplyDelete
  4. sedapnya...hihi..slmt b'puasa...

    ReplyDelete
  5. sm la....dh lama dpur x berasap cuma br ni hr sabtu tetiba msk nasi lemak :p

    ReplyDelete
  6. alahai sedapnya menu menu tu..
    akak mcm menarik je garam masakan tu.brpa sebotol ?
    skrg sy guna garam halagel .

    ReplyDelete
  7. sekarang tgh musim durian kan.. mana2 ada durian..=D

    ReplyDelete
  8. Nmpk durian disitu.. Sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  9. garam tu cam menarik plak rupanya
    berapa rega dia aida
    biasa guna halagel aje

    ReplyDelete
  10. qaseh gold best..saay pernah beli.

    done follow #823

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)