Tuesday, July 14, 2015

PENGHUJUNG RAMADHAN, SAYU HATI IBU TAPI RIANG GEMBIRA HATI ANAK-ANAK...

sob sob sob...
tgh upload gambo anak-anak bertiga ni, bergenang air mata saya hu hu hu...
al kisah semlm 26 ramadhan.
mr.asben outstation 2 hari ~ isnin selasa.
saya keje di seremban, anak-anak bertiga di melaka.
sib baik ada bff sudi amik kakak-kakak dari skola tghari tu.

saya sampai melaka kul 6.30 ptg and terus gi amik izzat.
then amik kakak-kakak and terus pecut ke bazar ramadhan kg tun razak, bkt katil.
nak beli juadah berbuka la.
masa tu da kul 6.45 ptg.
sedih... byk da abis, byk peniaga da bungkus da nak balik berbuka.
tinggal burger, roti john, air, kuih muih aje...
aduhai... stress saya masa tu !

dpt la beli kan anak-anak roti john 1 set.
konon nyer buat makan-makan depan tv lepas berbuka la...

then langkah kedua, jom kita gi kedai tomyam tapau makanan.
sampai kedai tomyam kul 7 ptg and kedai tak nak buat kan makanan bungkus.
sebab diorang busy masak utk org berbuka di kedai.
aduhai sedih !!!
saya da kalut masa tu... saya da ilang arah...
but kakak-kakak masih lagi excited bagi options ~ kfc la, jusco la, etc...

dlm kekalutan tu, saya sempat jugak singgah umah member, amik kuih raya.
kebetulan da lalu...
termenung saya di tepi jalan 3-4 minit.

yes dpt idea...



terus drive ke petronas ni.
beli air kotak utk kami ber2 beranak.

ibu : "kakak-kakak, kita berbuka dulu dlm kereta nak? makan roti john ni."
kakak-kakak : "yahooo nak..."

kebetulan, azan pun berkumandang...

anak-anak saya yg ceria makan roti john...



anak-anak saya punya la excited.
yes la... tak pernah umur diorang berbuka dlm kereta dlm kekalutan sebegitu kan?
hati ibu ni la yg sebak :( hu hu hu... sian anak ibu.

da makan... relax...
terus saya bwk ke kedai makan terdekat.
tapau utk anak-anak :
  • nasi paprik 2 bungkus
  • nasi putih 2 bungkus
  • telur bungkus
  • sotong sambal
  • kailan ikan masin
dlm kul 8.30 baru anak-anak saya dpt makan nasi...
saya suap kan izzat makan.
and... saya x lalu makan pun :(
sebab kepenatan...
kelam kabut sgt seorang ibu dgn 3 anak di penghujung ramadhan...


Photobucket

15 comments:

  1. singgah blogwalking sebelum raya ...hehehe

    ReplyDelete
  2. Assalamulaikum... terharu sangat baca kisah akak... pergorbanan ibunbuat anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummusalam ekin.
      hu hu tu la.
      kuat kan semangat sendiri :)

      Delete
  3. Alahai...kekadang memang kita akan rasa kalut macam tu kan...alhamdulillah dah 10 tahun hidup sebagai ibu tunggal ni dah biasa dah dengan kekalutan...selalunya pengalaman mendewasakan kita Aida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt betul tu SA.
      pengalaman tu nanti dikenang, manis :)

      Delete
  4. salam singgah.. selamat hari raya.. :)

    ReplyDelete
  5. Bila kerja jauh, macam2 yg pelik kita kena redah. Akk dah biasa.... That is life. Yg penting, survival kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes la kak.
      kena kuat ekk...
      perkara x disangka-sangka berlaku...

      Delete
  6. salam...singgah sini..selamat hari raya :)

    ReplyDelete
  7. sedih pula baca entry ni, anak2 sbb diaorang masih blom faham, alhamdulillah mereka ok je buka dalam kete..

    ReplyDelete
  8. tula pengorbanan seorng ibu kan
    mase kecik kita tak tahu pon keadaan ibu kita cmne
    skg ni baru terasa

    ReplyDelete
  9. itulah pengorbanan seorang ibu.. teringat lagi masa kerja kat KOMTAR, masa nak balik di bulan Ramadhan.. keta tak boleh start, jenuh laa pikir nak buat apa, sampai guard parking datang tanya.. lastly alhamdulillah ada hamba Allah tolong 'jumper' bateri baru boleh balik.. dah balik trus ke kedai kereta yang biasa pegi.. lepas dah tukar bateri, baru ke bank ambik duit untuk bayarkan duit bateri tu.. ambik anak kat umah pengasuh dah hampir waktu berbuka.. hari tu berbuka jelah apa yang ada dulu..

    ReplyDelete
  10. paham keadaan kelam kabut akak tu..nasib anak2 xkesah..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)