Sunday, August 09, 2015

BENDI GORENG BERCILI


antara menu di bulan Ramadhan ari tu.
hi hi hi x sempat update masa tu :)
ringkas and nice to eat.

  • bendi
  • cili kering
  • cili merah
  • bwg merah
  • bwg putih
  • garam & gula
  1. cili kering & cili merah blend halus. ada resepi hanya guna cili merah tau. saya guna both :) but cili merah tu lebih skit dari cili kering la.
  2. tumiskan bwg putih & bwg merah hingga harum semerbak.
  3. then masukkan cili yg siap di blend tu, goreng garing hingga naik minyak.
  4. bendi yg da siap potong serong, pastu masukkan ke dlm kuali.
  5. perisakan dgn garam & gula sesedap rasa...
siap...

moga beri idea kpd sape sape nak masak ari ni, esok or lusa :)



Photobucket

16 comments:

  1. Sedapnya. Kita kalau buat suka letak udang kering. Wangi jer bau ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekadang aida letak juga fiza.
      byk stok udang kering kat dlm fridge.
      sabah mari :)

      Delete
  2. saya suka jugak makan bendi esp kalau masuk dalam kuah singgang. x pun celur jer cicah budu..hehehe..pantai timur sangat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! best kan.
      kalau aida, celur and cicah sambal belacan :)

      Delete
  3. Replies
    1. sama le asben akak ~ bendi celur cicah sambal belacan paling dia suka :)

      Delete
  4. Tq utk resepi..sy selalu goreng dgn telur ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah terbaik.
      boleh kot share resepi dgn aida :)

      Delete
  5. faveret cn bendi goreng, mmg sedap !

    ReplyDelete
  6. kalau bendi masak gulai tak berapa suka, tp bendi goreng camni mmg sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida suka semua versi bendi.
      but bendi muda la, jgn bendi da tua ~ liat!!!

      Delete
  7. sedap juga macam ni..lama xmakan bendi

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara sayur glamer kat umah aida ni :)
      anak-anak suka makan.

      Delete
  8. sedap ni! saya pun suka...kalau tambah telur lagi marvelous =)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)