Wednesday, September 30, 2015

EXPERIENCE @ KIDZANIA ~ Z.MART, KARATZ JEWELLERY, KPJ A&E ROOM & POSLAJU

5 comments:
... bersambung lg kisah di kidzania :-)
kalau terlepas sudah ~ PART 1 dan PART 2...

Z.MART
after da excited jadi reporter, da ibu pun frust sebab x dpt tgk kakak2 ...
jom la kita jadik cashier kat supermarket.
happy anak2 time tu. 
and kebetulan, xde plak org yg beratur :-)



here boleh pilih satu di antara 3 ~ cashier, packer & shopper.
but shopper kena byr 6 kidzos.
cashier & packer bekerja and dpt gaji 8 kidzos.

nurin sedang training jadik cashier...

syuhada plak memang bersungguh2 nak jadik shopper.
dia nak tolak troli kecik tu :-)
ok la dik...

syuhada and shopper yg lain diberikan satu list brg utk dicari.
ada la dlm 8-10 brg.
list mereka berbeza-beza saya tgk.
and syuhada adalah shopper pertama sampai ke cashier :-)

confirm la syuhada ke kakak nurin. 
and here memang fun tgk mereka.
tercari-cari item utk di scan harga.



cute... fun... interesting!
puas hati anak2 kat sini.
and ibu pun rasa lega sebab dpt tgk anak2 beraksi secara live.
tadi kan da frust hu hu hu...

KARATZ JEWELLERY
next jom gi shopping brg kemas ye anak2.
reward diri anda dgn buat bracelet.


sini kena byr 10 kidzos sorang...



actually xde la buat sgt pun... 
just anak2 diberi kan a set of pearls and masukkan kat tali yg da disediakan atas meja.
pilih sendiri ikut suka ati.
da siap, bagi pada worker kidzania tu and dia yg ikat kan...

again ibu snap gambo view centre of kidznia town.
time ni da sarat dgn org dah!

ni exactly kat tgh town, a building and boleh wall climbing.
tanya gaks anak2 nak x?
diorang malu :-)

and maaf, lupa la plak nak snap gambo bracelet diorang.
ada kat umah... takpe la. tak penting.
up kan entry ni lebih penting :-)

KPJ SPEACIALIST HOSPITAL ACCIDENT & EMERGENCY ROOM
ok kalau td kita ke surgery room, now, kita ke a&e room.
sini patutnya ada 2 patients and 4 paramedics.
but semua 5 org nak jadi pramedics.
so, 1 aje patient.
ok la... and prosedur pun x byk sgt.
diorang diberi explaination pasal alat-alat and camne nak selamat kan org.

di sini tak kisah la paramedic or patient, akan dpt gaji 8 kidzos.

ada ambulan cute lagi kat depan tu.
but x jalan pun hu hu hu...



POSLAJU COURIER SERVICE
dari awal2 syuhada da mentioned nak jadi posmen.
tapi sekali kami lalu tadi ramai plak yg beratur. tak jadik la.
kali ni kebetulan, takde org and terus la saya suruh diorang beratur.

di sini gaji nya hanya 10 kidzos ye anak-anak :-)



sessi penerangan dulu.
kakak2 join dgn sorang anak lain yg dtg solo.
bertiga satu group.

misi collect parcel utk di poslaju kan dari airasia.

happy faces :-)

ibu pun happy :-)
sgt happy!

Photobucket

EXPERIENCE @ KIDZANIA - PILOT, SURGEON & FIELD REPORTER

3 comments:
ok... now kita gi ke adventure kami yg pertama di kidzania town.
jgn lupa klik dulu SINI utk kesinambungan citer yg terbaik :)
apa yg saya citer ni adalah citer saya sendiri.
olahan perkataan saya sendiri tentang kidzania.

AirAsia FLIGHT SIMULATORS
yes. ni yg saya memang target utk anak2 gi dulu.
after kami cash cheque aje terus saya kejar kan this pilot training facility.
upper level, across kpj :)


sini memang menjadi impian anak2 la utk jadi pilot.
akan dpt gaji 15 kidzos.

ruang menunggu bagi anak2.
org dewasa dilarang masuk ruang tu.
alhamdulillah, time tu anak2 dara berdua tu ada di dalam group pertama.
few minutes aje menunggu turn :)


sementara anak2 dara jadik pilot, kami bertiga lepak kat luar.
ada ruang kerusi & meja utk duduk-duduk.

view dari ruang duduk tu...

kedai jual makanan ringan pun dekat aje...
mr.asben gi beli sosej utk ijat.
sebatang sosej RM6.90 :) layan kan je la...

after makan sosej, baru la izzat happy.
ronda sana-sini :)

KPJ SPECIALIST HOSPITAL SURGERY ROOM
occupation kedua, depan aje depan airasia... kpj.
ada 3 pilihan keje kat sini ~ surgery room, endoscopy room & nursery (nurse).
anak2 dara pilih surgery room ~ surgeon :)

and dpt gaji sebanyak 10 kidzos :)

registration time...
satu group tu 8 org boleh masuk 1 surgery room.


here kita boleh tgk 100% apa yg anak2 buat.
very clear tau.
just berdiri di ruang depan airasia, seberang dari surgery room tu.
tgk gambo kat bwh ni... 

kami diri side kanan ni...
tu hah surgery room nyer, side kiri.

izzat & mr.asben :) having fun!

sempat la snap gambo kereta bomba ni hah :)
ia lalu kat ground level nak memadamkan kebakaran...



sempat lagi snap another view of kidzania town dari ruang ni...
nice :)


masa tu jugak, ada parade...
nice...
anak2 dara heboh nak turun ke ground level.
heh! jgn buat hal, ramai org nak oii!

TV3, NTV7, 8TV & TV9 FIELD REPORTING
3rd occupation ~ presenter & cameraman.
yg ni memang saya frust menonggeng!
tak dpt follow diorang ke side ~ reporting.
kebetulan masa tu mereka berdua aje.
both of them bertugar ganti jadik presenter & cameraman.
sgt la frust !!! nak repeat, takde masa hu hu hu...
bcoz masa diorang kuar dari studio nak ke side tu, saya tgk hebohkan susu izzat.
hilang jejak diorang dlm ramai-ramai org tu :(


sini gaji 8 kidzos...

dari atas aje snap gambo diorang ni hah berjalan ke arah sana tu.
then nak kejar, da hilang jejak !!!

again... izzat & mr.asben :)

ni mereka berdua da abis reporting hu hu hu...
sorang dgn camera dan sorang pegang mikrofon :)

saje snap few other views of kidzania town...
balai bomba kidzania.

hujung tu, across balai bomba adalah zmart, supermarket kidzania town.

view side sana plak :)

orait. tu aje dpt saya citer kan dlm entry ni.
panjang lebar dah...
nanti sambung part 3 :)
kalau lom, klik SINI utk part 1 ye...

Photobucket