Thursday, October 08, 2015

AYAM PANGGANG DI DALAM TAMAN DAUNAN SEGAR


dinner 2 hari yg lepas kami anak-beranak :-)
saje je hias gini ~ mau bagi anak-anak semangat makan !

idea da abis pe nak masak.
gi beli brg, sambil tgk brg, sambil fikir...
jamu mata sambil dlm kepala dok fikir ~ pe nak masak?
timbul la idea.

beli 3 peha ayam.
salad campur 1 pek.
beli juga few others brg masak la utk 2-3 hari nak masak :-)

3 peha tu saya perap dgn bahan2 ringkas 1 hari :
  1. tumbuk halus 10 ulas bwg putih & 2 inci halia (saya suka byk!)
  2. titik 3 btg serai
  3. minyak bijan
  4. sos tiram
salad tu guna resepi kakak saya di SINI but kali ni salad saya kurang brg :-) ha ha...
  1. madu xde
  2. cheese parut xde
  3. ayam goreng xde ~ sebab da ada ayam panggang kan :-)
so sampai aje rumah, ptg selasa tu terus kuar kan ayam yg da diperap.
panggang dgn pemanggang ajaib, agar ayam tu nanti sedap ajaib!
panggang dgn api yg sederhana :)

then, sementara ayam sedang dipanggang, cuci-cuci salad.
potong 1 biji lemon.
gaul-gaul la salad dgn air lemon & minyak zaitun.

alhamdulillah :)
selamat dihabiskan oleh kami sekeluarga.

Photobucket

16 comments:

  1. alahaiii..kenapa la pi tgok entry ni time dah petang2 ni...lapar rasanya dah ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha... xpe. Ptg da dekat waktu dinner.
      ok la tu :-)

      Delete
  2. Assalamu'alaikum, Aida,
    Maaf baru sempat menyinggah ke mari.
    Ya Allah, terliur sangat tengok ayam panggang, Aida. Resepi sihat ni :)

    ReplyDelete
  3. alahaii..tergoda betul nengok ayam ni... sedappp nya lah Aida..:)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya! tak pernah lagi masak camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la fiza...
      resepi bleh ubah sesedap rasa.

      Delete
  5. Nampak menyelerakan...meleleh air liur..heeeee

    ReplyDelete
  6. mak ai aida! nampak sedap! lapo dibuatnya!
    bagi sini sikit =)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)