Friday, October 16, 2015

EXPERIENCE @ KIDZANIA ~ AYAM BRAND & IZZAT JADI AHLI BOMBA !

assalamualaikum semua frens :)
huh! agak ketat nak blogging these few days.
jawapan standard ~ urusan keje & urusan anak-anak hi hi hi...
memang tu menjadi keutamaan la...

ha ha ha aida up entry lg pasal kidzania ~ part 6 ni :)
kalau la lom baca yg terdahulu, klik klik la ye hi hi hi...
tetap nak up kan full story.
utk dibelek-belek di masa depan :)

ok kalau uolls ingat lagi, izzat tido di kindy kidzania time kakak2 explore semua tempat ni.
and after abis aje aktiviti kakak2 di recycle centre tu, dpt call dari mr.asben, izzat da bangun.
ok... my little clever boy kembali beraksi la ha ha :)


izzat sgt excited tgk kereta-kereta mini ni.
dia nak jugak masuk dlm area driving tu.
but x dibenarkan :(
umur lom qualified!


ditenteramkan oleh mr.asben, beli kan popcorn...
sambil tunggu kakak2 yg da masuk ke cooking school :)

AYAM BRAND COOKING SCHOOL
sebelah aje dgn recycle centre, ada la cooking school ni.
nurin & syuhada awal2 da inform saya diorang nak masuk sini.
ok aje ibu ni...


sini kena byr 10 kidzos...



ni la brg yg diberikan kpd anak-anak...

utk diorang buat tuna sandwich sendiri...
tekun anak-anak semua menggelek and menggelek...
letak kan tuna dlm puff pastry :)
then, terus dibakar utk dimakan...
kecik aje, tak dpt kami nak merasa hu hu hu...

KIDZANIA FIRE STATION
then, syuhada ajak saya utk buat aktiviti bomba.
tapi kakak nurin tak nak :(
hmmmm terus saya suruh izzat join syuhada.
mr.asben kata izzat boleh join :)

kena tunggu turn.
ada 1 group sedang buat aktiviti.
ada lagi 1 group sedang tunggu turn.
and anak-anak berdua dlm group ketiga hu hu hu...

time ni saya berdoa agar izzat ok.
dia relax aje dok tepi dinding tu makan popcorn.


syuhada da tak senang duduk... berdiri plak.
lama jugak menunggu.
izzat maintain abis kan popcorn dia :)
lapo anak boy ibu lepas bangun tido ye...

sini dpt 8 kidzos.
gaji pertama izzat !!!!

ok da beralih ke group menunggu yg pertama.
kat sini pun si ibu ni masih berdoa agar izzat tabah tunggu turn.
izzat bangun... duduk... bangun... duduk...

yeszaaaa.... izzat da masuk balai bomba.
sebab dia paling kecil, abg bomba tu pakai kan baju bomba izzat.
he was so good...
he was so innocent time ni...
yg lain kecoh nak pilih baju bomba, izzat releks saje tunggu baju.
dpt la baju size paling kecik :)


time saya snap gambo ni, saya & mr.asben ketawa-ketawa kecil.
sungguh kelakar tgk izzat yg sungguh innocent dlm balai bomba ni.
molek aje dia duduk sebelah syuhada dgr taklimat.
sesuatu di luar jangkaan kami yg izzat boleh stay sit down for about 5 minutes :)

diorang diterangkan apa akan diorang buat nanti.
di ajar tabik hormat and sebut "yes sir" :)

OMG! sungguh cute syuhada & izzat !!!
syuhada pun sgt la protective.
pegang adik dari mula masuk hingga la abis tau...

salah satu gambar yg saya snap time kereta bomba di sedang melintas.
izzat concentrate dgr abang bomba bercakap.
memang seronok diorang atas kereta bomba ni.
abang bomba amat memeriahkan suasana.
disuruh nya anak-anak tepuk tangan... jerit "yes sir"...


ok ketepi semua...
ahli bomba termuda mau turun...
mau melaksana kan tugas :)

ni la hotel yg terbakar...
bila terbakar, panggil bomba la :)

nampak tak syuhada & izzat ?
abg bomba maintain dekat dgn izzat.
tolong izzat pegang pancut air tu :)

time saya dok amik gambo diorang ni, ada 3-4 org dok leka tgk izzat.
"anak u ke?"
"brape umur dia?"
"wah dia mahu ye buat tu semua."

hmmmm.... saya sendiri kagum dgn apa yg izzat sedang buat :)

on d way balik balai bomba lepas padam kan api kebakaran.
syuhada adalah amat bagus jaga adik.
dia bantu izzat all the way :)
dia jaga izzat sebaik-baiknya.

da sampai...

ok la...
tu aje utk entry ni :)
ada lagi skit coretan pasal kidzania...
izzat ada lagi tau join kakak2 ber aktiviti di kidzania...

Photobucket

8 comments:

  1. Salam Jumaat Aida...
    wahh memang seronok lah anak2 jadi ahli bomba ye... memang teringin sgt nak bawa hero sy tu kesana nti..

    ReplyDelete
  2. no wonder lah kawan saya kata keje kat Kidzania ni best..tengok gelagat kanak-kanak comel macam Izat, memang menghiburkan..

    ReplyDelete
  3. Segak tengok ahli bomba yg kecik tu..
    Elok pulak izzat nak lakukan semua aktiviti tu dgn baik..
    Good job izzat :D

    ReplyDelete
  4. Peluang untuk memupuk cita-cita anak apabila dewasa pada awal usia.

    ReplyDelete
  5. hehe...seriously memang cute izzat pakai baju bomba tu
    comelnya ank bujang orang ni ye. dia memang minat agaknya
    tu pasal dia diam aje dari mula sampai habis =)

    ReplyDelete
  6. bgusnya dia leh stay buat xtvt tu.ada bdk2 dh jemu tggu

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)