Monday, October 12, 2015

PRACTICE MAKES PROGRESS :)


rasa nyer start minggu ni, anak-anak da start exam akhir thn.
anak-anak saya lom lg.
and since 2 weeks ago, saya dgn rasminya tiap mlm dok buat revision dgn nurin & syuhada.
semua subjects. every nights.
bergilir-gilir la antara mereka berdua, yg mana sempat.

nurin ~ alhamdulillah, lebih byk memudahkan saya.
dia pun da besar, da tau camne cara nak belajar...
saya just bagi dia ruang utk lebihkan bacaan ~ bila mana saya rasa itu yg dia lemah.

as for syuhada ~ terlalu byk masa kpd dia, compare to nurin.
ada kala dia faham, ada kala dia nampak blurrr...
and ada saat nyer saya jadi cikgu garang!
suara ada up skit tone nyer...

Allahu Akbar, moga diberikan saya kesabaran yg tinggi...

saya byk beri mereka latihan...
tak la sgt on menghafal aje ~ boring, kan?
beli byk buku latihan and let them buat latihan.
especially for maths.
saya sgt pentingkan maths.
and maths ni bukan nyer boleh membaca, kan?
latihan... latih tubi... then u'll understand...

saya inform anak-anak, saya explain kpd mereka why kena byk latihan.

"PRACTICE MAKES PROGRESS"

dlm pe jua perkara dlm kehidupan... tak semestinya belajar aje.
buat byk kali, pasti akan ingat in shaa Allah :)

Photobucket

6 comments:

  1. Seronoknya bila dapat membantu diorang belajar kak aida..
    Tapi memang memerlukan kesabaran yang tinggi kann..
    Macam mana laa nanti saya bila anak-anak dah membesar..

    ReplyDelete
  2. Rajinnya anak anak Aida...kalau anak wa..10x cakap pun baru nak ulangkaji hihihi

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah kalau byk buat latihan pasti depa senang nak jawab soalan nti... mudah2an urusan anak-anak belajar ni dipermudahkan... amin....

    ReplyDelete
  4. yup..minggu exam skrg.... ila pun sama sibuk tgk syfqah buat latihan..tp dia bk main la....stress ila... gul luck pd nurin n syuhada...

    ReplyDelete
  5. insyaAllah dengan mak yang semangat tinggi dan prihatin dengan akademik anak ni pasti akan dapat keputusan yang baik ya..

    ReplyDelete
  6. insya allah pasti kejayaan milik mereka
    belajar memang tiada jalan mudah kecuali terus practise =)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)