Wednesday, December 30, 2015

ALKISAH YURAN SEKOLAH & BANTUAN SEKOLAH RM100 TAHUN DEPAN

pagi tadi dah settle mr.asben gi byr yuran skola kakak-kakak.
tak byk. tak sampai pun rm20. byk perkara ibu ni da slash out!
apa yg dah ada, tak perlu lagi byr... jimat :)

and sedih, tahun depan anak-anak tak layak dpt bantuan skola rm100 tu.
sedih !!!!
if dpt dpt la cover kos yuran dan buku skola diorang. alhamdulillah la kan.
tapi... bajet negara 2016 ~ kami tersingkir dari terima apapun bantuan 1malaysia.
apapun tak dpt :(

klasik kan???
 i like :)

ramai frens share di wassap list atas tu. sgt menarik perhatian saya tau.
tunjuk kat mak last weekend, mak senyum aje. mengimbau kenangan lama :)

yg penting, betapa murah nyer la yuran dolu kala.
yg cute nyer ~ dlm list tu tersenarai alatulis aje ekk.
cute sgt.
and buat pengetahuan semua yg baca entry ni, zaman saya skola rendah tahun 80-an, list buku masih ada senaraikan alatulis mcm di atas tau.
saya masih ingat. sebab bila proposed kat mak abah nak beli pen, pensil pembaris as listed, mak abah tak bagi!!!
kata nyer, guna yg lama aje :)
memori daun pisang betul la...

list buku nurin & syuhada thn ni ~ both tak kurang rm150.
buku itu... buku ini... fail itu... kertas ini...
tu pun thn ni nampak nyer buku aktiviti dikurangkan bilangan.
sebab, bak kata penjual tu, ibubapa da komplen!
list buku mcm2 buku wajib beli konon nyer cikgu nak guna.
akhir tahun, masih ada buku2 aktiviti yg langsung tak digunakan!

this year, ikut cikgu. pe yg cikgu suruh, tu yg murid beli.
better, kan?

ok la... nak gi solat asar jap. bye!

Photobucket

12 comments:

  1. InshaAllah ada rezeki lain tu kak..btw, akak tak pernah dapat balasan email dari fiza ke kak? dah 2 kali fiza reply email akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. in shaa Allah ada rezeki lain ekk :)
      takde dpt la fiza.
      pe salah ekk email akak tu? :(

      Delete
  2. Fida pun kena siap sedia dari sekarang.Nanti ada anak..mcm2 nak kena beli..pastu sekolah lagi...makin tahun makin mahal barang..nak kena ikut cakap menteri sorang tu la agaknya "buat 2 kerja satu masa" huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. camne nak buat 2 keje, fida.
      yg satu ni pun hah tak terbuat.
      anak-anak lagi.
      huh!

      Delete
  3. sekarang buku semua kena beli sendiri.. aiza tak ingat sangatmasa zaman sekolah dulu, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 keperluan anak2 zaman skang, aiza.
      yg penting, nak highlight, semakin tahun semakin mahal!

      Delete
  4. klasik betul gambar tu, klasik juga nama sekolahnya..ala-ala cerita p.ramlee..hehe

    ReplyDelete
  5. murahnya harga pembelajaran dulu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu lain.
      skang lain.
      harga emas pun dah 4-5 kali ganda!

      Delete
  6. Replies
    1. yg layak dpt hanya gaji serumah less than rm3k aje, yan :(
      more than that da tak layak hu hu huu....

      Delete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)