Monday, December 28, 2015

PERSEDIAAN UTAMA PERSEKOLAHAN UTK MAK AYAH ~ 2016

Bukan beg baru
Bukan uniform baru
Bukan alatulis baru
Apatah lagi ...
Pasti bukan HP baru
Pasti bukan motorsikal baru
Yang lebih utama:
SIKAP baru
NILAI baru
KOMITMEN baru
HALATUJU baru
MATLAMAT PEPERIKSAAN baru
Itu untuk anak kita.
Untuk kita sebagai ibubapa:
KEPEDULIAN ...
Sibuk tak habis.
Kerja tak habis.
Urusan itu ini tak habis.
Ambil peduli anak kali ini.
Beri masa bersama mereka.
Check kerja2 sekolah mereka.
Nasehat agar mereka bijak pilih kawan.
KETEGASAN ....
Jadi Mak-Ayah yg berfungsi.
Tegur, tegas, bantu malah hukum mereka jika perlu.
Bukan Mak-Ayah dayus yg takutkan anak.
Bukan Mak-Ayah penakut yang ikut semua kemahuan anak.
Bukan Mak-Ayah lembik yang tiada pendirian ttg sesuatu perkara bila berbicara dengan anak.
AKHLAK DAN IBADAH ...
Wajib bimbing, terap dan lazimkan anak dengan ...
Minimum 34 kali sujud pada Yang Masa Esa tiap hari.
5 waktu = 17 rakaat = 34 sujud
Cari jalan rajin berjemaah dengan anak.
Usaha rajin baca Al-Qur'an + Terjrmahan Maksud + Asbaunnuzul bersama anak. Cantik tiap hari. Tidak boleh 2 hari sekali. Paling lekeh seminggu sekali
Bantu anak hormati guru, ibubapa.
PANTANG LARANG
Ini my personal charter
-- No handphone hingga tamat SPM. Cari Nokia 3310 utk kegunaan umum anak yg disimpan di rumah dan dibawa ketika special school trip/event.
-- No girlfriend-boyfriend.
-- Belajar dulu. usah galak, toksah gatal, jangan gedik !
-- Utamakan pelajaran.
-- No motorsikal ke sekolah (kecuali bagi 5 syarat ... syaratnya bincang lain kali)
-- No TV mlm sekolah kecuali special programe with special permission from parents
HALATUJU
Bantu anak bina halatuju
Tolong anak buat matlamat peperiksaan.
Dari situ bimbing anak cari kawan yg membantu bukan membantut.
KASIH SAYANG
Ini kemuncaknya.
Tindakan di atas dibuat kerana sayangkan anak, kerana mahu lihat anak terjamin masa depan, kerana mahu cipta kecemerlangan buat anak.

Dr.Shukri Abdullah, Yan Besar
Jumaat 12.30 pagi 25.12.15
sharing from fb.
saya tak edit walau 1 word.
a great writing. a great idea. sharing utk buka mata skit.
saya seorang ibu. seorang ibu yg sibuk dgn byk hal lain, selain drpd anak-anak.
this really bagi saya inspirasi :) in shaa Allah ~ klik SINI utk lebih inspirasi :)

Photobucket

5 comments:

  1. Ada betulnya...hehehe..kalau SA memang fikir keperluan sekolah anak..nak plak ex SA tak membantu...nak buat cane hadap jer la...

    ReplyDelete
  2. yg enfon tu...memang tak bagi la setakat ni, takde keperluan pun untuk anak2.

    anak baru nak sekolah darjah 1 tahun depan, terasa jugalah menggelabah ni haa

    ReplyDelete
  3. bagus perkongsian tips ini aida.. yang penting kena bantu anak-anak untuk bina halatuju mereka..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)