Mar 31, 2015

HIJAUKAN BUMI KITA ~ MARI KITA BUAT POSTER :)

7 comments:
larikan diri daripada kisah gst ye...
kita anggap esok mcm bukan 1 april 2015 :)

kisah lama ni... baru nak kasik up.
kisah santai-santai pasal nurin, puteri sulung ku yg skang ni darjah 4 :)



khusyuk nurin mengecat :)
sesuatu yg diidamkan nurin...
dia memang suka bab kaler-kaler ni...

hasil nya...

pengakuan dari ibu nurin (sedang menaip ni).
70% ibu nurin yg buat semua di atas.
  • google utk dptkan image lukisan selari dgn tajuk. nurin pilih mana yg dia nak.
  • lukis utk nurin, ikut apa yg dia nak ada dlm lukisan dia.
  • start warnakan perkataan dgn crayon. tunjukkan nurin shading camne utk dptkan efek cantik skit. tak le biasa-biasa aje. then nurin proceed kaler sendiri...
  • guna poster colour and ajar nurin camne nak kaler cantik, camne guna berus lukisan, guna berus lukisan yg mana sesuai.
guna warna apa, ikut citarasa nurin...

hasilnya ?
antara lukisan terbaik dan dpt gantung di notice board kelas :)

tak dpt nak anta anak-anak ke art class.
sebab apa yg ada skang ni pun da buat masa diorang penuh.

ok bye...
entry terakhir dari saya di era cukai jualan & cukai perkhidmatan.
next entry ~ sudah masuk regim gst :)



Photobucket

INI MLM, MLM GST :-)

6 comments:


sahih ke info di atas?
mcm-mcm kuar di whatsapp & fb...

no komen la...
yg penting nak inform, saya & mr.asben xde time nak gi isi minyak ari ni hu hu hu...
sedih!

ni bukan gambar rasmi dari customs ye.
1 org yg faham, hebahkan...
saya share...
nak lebih spesifik, kena dtg opis customs la :)

saya da kena tanya dgn sorang member di fb.
"mana matematik nya harga boleh turun!!!???"
terkesan juga saya dek pertanyaan dia.

tu dia di atas, simple matematik yg memungkinkan harga turun.
peniaga kekalkan margin keuntungan dia ari ni dan esok (1april2015).
contoh simple...

illustrasi mudah utk hadam oleh minda.
ambik kira peniaga di rantaian di atas semua dpt claim input tax.

digest!

harga naik kerana ... ?


Photobucket

Mar 30, 2015

PISANG GORENG CHEESE NUTELLA IN THE HOUSE YESTERDAY :)

5 comments:
hai hai hai :) assalamualaikum...

countdown to GST 2015 :) hu hu hu... aduhai! lomah jiwa, kan?


beli pisang berangan sesisih (rm6.64) di family store kelmarin.
sedap... manis...
dlm perancangan asal, nak buat dessert lain.
dek krn bahan x cukup nak men dessert, kita goreng aje pisang tu :)

syuhada tak brape minat tabur cheese dan nutella.
dia prefer pisang goreng kosong aje...

nurin plak suka camni...
lebih nutella katanya :)

tepung salut pisang goreng tu, saya mix & match resepi kakak dan google skit.
hasilnyer, rangup!
  • 2 senduk tepung beras*
  • 1 senduk tepung gandum*
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • garam secubit sesedap rasa
  • air ~ tgk la tahap kecairan yg kita suka
*saya guna senduk nasi yg leper sikit.

puas makan kami sekeluarga.
kebetulan last weekend anak buah mr.asben sorang dtg tido umah.
memang cukup mengenyangkan!

kalau beli, skang da mahal ~ rm4.50 satu polisterin tu.
dpt la dlm 8 ketul pisang goreng kot... lebih kurang.

era gst ni kita kena buat sendiri la plak kan?

hi hi hi kebetulan brg2 nak buat semua ada kat umah.
pisang aje tak tanam lagi kat belakang umah ha ha ha :)
ok la beli rm6.64 kat family store, puas makan dari ptg sampai ke mlm...
alhamdulillah...


Photobucket

Mar 29, 2015

COUNTDOWN GST ~ BASIC TIPS UTK SEMUA...

5 comments:

ada countdown to gst 2015.
kat website gst...

dari waktu saya mula menaip ni ialah...
2 hari 13 jam 55 minit dan 15 saat ke arah gst hu hu hu...

mcm2 isu on gst.
saya x nak kupas kat sini...
masa da suntuk!

TIPS UTK SEMUA :
  1. sebelum membeli barang atau mendapatkan apa-apa servis, tanya dulu ~ harga tu termasuk gst ke?
  2. jika ada gst, make sure inform peniaga atau pemberi servis tu, awak nak resit rasmi. era gst nanti, resit rasmi ni nama nyer ialah tax invoice. kat tax invoice tu mesti ada butir-butir nama syarikat, no pendaftaran syarikat (akta ssm) dan no ID gst (12 digit).
  3. jika tiada tax invoice dikeluarkan, jgn berurusniaga !!!
  4. daripada tax invoice yg peniaga atau pemberi servis tu bagi, awak boleh cek keaslian nya di website gst ~ masukkan butir nama syarikat, no pendaftaran syarikat (akta ssm) dan no ID gst (12 digit)
  5. jika peniaga atau pemberi servis tu takde dlm senarai kastam ~ sila buat aduan ke kastam bersekali dgn tax invoice tu ye. peniaga atau pemberi servis tu boleh dikenakan denda RM200k jika tidak berdaftar gst tapi kenakan gst kepada customer...
ELAKKAN TERTIPU!!!
TIADA RESIT @ TAX INVOICE, JGN BELI!!!

kenaikan harga?
sekarang pun harga da dinaikkan, lom lagi gst dilaksanakan.
kalau x puas hati pasal harga, report ke kpdnkk ye...


viral gambo di ataa 3-4 hari lepas.
dan gambo tu betul.
tu adalah pengiraan basic yg public kena tahu ye...

keadaan di atas berlaku juga sekarang ye.
ia adalah berdasarkan akta cukai jualan 1972 & akta cukai jualan 1975.
now, konsepnya tetap sama di bawah akta gst 2014.
2 akta lama di atas, dimansuhkan...


nombor 1 di atas = harga asal barang belum masuk gst ye.

nombor 2 di atas = display price sudah masuk gst ye.
inilah yg kalau kita tgk kat menu restoran, price inclusive of gst.
pengiraan nya adalah seperti di nombor 3.

nombor 3 di atas = camne peniaga dptkan harga diorang setelah masukkan gst.
actually ia dah ada da sekarang iaitu cukai jualan.
bezanya, cukai jualan sekarang ni ialah 10% !
gst hanya 6%...
ini lah harga yg uolls tgk dlm menu restoran, makanan di hotel, harga makanan fastfood iaitu mcD, KFC, pizzahut, kenny rogers, the chicken rice shop...
ketahui la bahawa semua harga da pun masuk elemen cukai jualan 10%...
gst nanti hanya 6%.

nombor 4 di atas = apabila uolls gi bayar kat cashier di kaunter, ada plak lagi gst, kan?
ini ialah, kalau sekarang ni, cukai perkhidmatan.
cukai perkhidmatan kadarnya sekarang ialah 6% jugak, sama gst nanti.
restoran ke, hotel ke, akan letakkan 10% caj servis.
ni kalau kat negara omputeh dipanggil tips.
suka kita la nak bagi tips berdasarkan layanan restoran tu.
kat malaysia, tips ni wajib !!!!
so, caj servis ni la tips yg kita dipaksa byr 10% walaupun layanan nyer mcm hampeh !
makanannyer tak sedap !
airnya tawar !
gst dikenakan ke atas caj servis ni.
ini yg uolls nampak dlm resit @ tax invoice nanti.


tu la serba sedikit saya boleh explain...

yg penting kena faham bahawa sehingga 31mac2015 ada 2 akta :
  1. akta cukai jualan 1972
  2. akta cukai perkhidmatan 1975
start 1april2015, 2 akta di atas digabungkan menjadi akta gst 2014.
gst = Goods and Services Tax.
tapi 2 akta tu masih digunapakai bagi kes-kes yg belum selesai, cth nyer tuntutan mahkamah.

membawa maksud bahawa kita dah pun byr cukai sejak 1972 lagi.
gst di ubah sistem percukaian ke arah yg lebih baik.
elemen cukai tu dah wujud, bukan baru...

... sekian!


Photobucket

Mar 27, 2015

BERKONGSI BAHAGIA, AKAN BERTAMBAH & BERKONGSI DUKA, AKAN BERKURANG

3 comments:

kita tidak berseorangan dlm dunia...
kita tidak boleh nak berseorangan...
resmi kita, berpasangan...
kejadian Allah.

berkasih biar satu.
berkawan biar beribu.

one thing special saya nak kongsi.
dgn blogging ni pun saya dpt membesarkan empayar persahabatan.
yes...
sungguh menggembirakan :)


Photobucket

Mar 26, 2015

Giveaway 2015 Jubah, dress , leggings oleh Norzi Beautilicious House

7 comments:
dgn lafaz bismillah, aida join :)


saya tag :



jom join...
tarikh abis ialah 12 april 2015 @ 11.59 mlm...


Photobucket

Mar 24, 2015

AHAD ~ IBU BAWA ANAK-ANAK BREAKFAST DI MUAR & PICNIC DI KUALA TANJUNG EMAS :)

11 comments:


pagi-pagi ahad lepas, seawal jam 6.30 pagi anak-anak da bangun.
kul 7.30 pagi kami da standby di meeting point :)
kami ke muar konvoi 2 buah kereta...

yeszaaaa... ahad lepas ibu bwk anak-anak bertiga di lepak di muar dgn opismet.
kami reunion... sorang tu dari kastam wpkl and sorang lagi kastam n.sembilan...

sesaje jalan-jalan.... kebetulan sorang opismet tu org muar :)

dlm kereta seperti biasa, agar izzat tak meragam ~ upin & ipin di tab nyer...
kakak-kakak tumpang sekaki la kan...

kami breakfast di kedai depan pasar, bwh jejantas.
ada sate :)
memang penuh kedai tu.
tak silapnyer nama kedai tu ~ R&H cafe kot..

mcm2 kami order, penuh meja... meriah!

kami berlima ~ 2 masih bujang & saya dan lagi 2 org sudah beranak-pinak.
so anak-anak kami la yg memeriahkan majlis, kecoh!



tu hah... penuh kan meja dgn makanan breakfast?
tak termakan...

selesai makan dlm kul 10 pagi, kami terus ke parit unas.
umah k su ~ salah sorang dari kami.
kebetulan dia orang muar, so wajiblah singgah umah mak k su.
family kan :)

memang best la umah k su.
pokok buah mata kucing nyer rendang ~ petik nyer buah dari pokok...
luas laman nyer, saujana mata memandang.
situ kami dihidangkan lagi dgn minum pagi...
kuih-muih, tembikai, air oren, air kopi panas... hu hu hu makan lagi ye kita :)

bergambo la kat pokok mata kucing...



tu hah 3 kereta kami berderet dari yg besar, sederhana dan kecil...
and nampak tak izzat ? hi hi hi...

then dlm kul 11 gitu, kami terus konvoi ke tanjung emas..
mau picnic...
mau lepak...
mau borak...



anak-anak terus la meluru ke playground.
excited la mereka.

but tak sampai 10 minit, izzat terjatuh kat buaian.
berlari saya nak dpt kan izzat.
jauh juga la dari tempat kami lepak... hu hu hu!

cedera skit kat hidung dan mulut...



pastu izzat tido...
dlm setengah jam kot...
sian anak ibu sorang ni...

sementara tu, bergambo lagi...
makan kek...
makan jajan...
borak session la :)




anak-anak sambung main playground...

lama jugak kami melepak...
kebetulan hujan turun renyai.
kami terpaksa packing... dlm kul 1 gitu-gitu...

tgh hot berborak, hujan la plak hu hu hu hu...
da packing, balik la kami ke melaka...
kena la berpisah, esok jumpa di opis la gamaknyer...

what a happy day!

izzat ok dlm kereta on the way back...
happy alhamdulillah...

mlm tadi baru nampak kesan luka nyer :)
alahai tak hensem la anak boy ibu...



Photobucket

Segmen Pencarian Bloglist April - Mei 2015

7 comments:
dgn lafaz bismillah, aida join :)


excited join giveaway ari ni :)
in shaa Allah berjaya !


Photobucket

FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE"

7 comments:
dgn lafaz bismillah, aida join...


klik banner di atas ye utk join :)

bila mood bw dtg, byk la singgah di blog frens...
dpt la join sana sini giveaway, kan...
tambah kawan di alam maya :)


Photobucket