Saturday, December 31, 2016

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas

4 comments:
assalamualaikum 😃

indahnya pagi ni... pagi ni izzat ada orientasi di tadika baru.
di mana? nanti next entry saya share citer ekk...
kenapa tuko kat izzat ? faktor lokasi, lebih dekat dgn ofis mr.asben. permudahkan amik anto.

nak throwback... pd 19.9.2016 lepas, tadika izzat buat sessi bergambo.
and pada hari tu, saya cuti. sebab izzat demam panas.
alang2 saya ada, saya bwk juga la izzat ke tadika utk bergambo.
ticer izzat wassap. kalau boleh, bwk la izzat, gambo kenangan dgn ticer & frens.

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas
nampak tak bibir izzat yg kering. sedih hati masa ni tau.
izzat tak selera makan. tak nak minum air...

at first izzat takde mood.
merengek dia nak balik umah aje. aduhai... meleleh-leleh air mata dia.
yes la, badan tak sihat. terasa nak baring je kat umah...
saya peluk dia... cium dia... nasihat dia, "sabar ye ijat. jap je amik gambo dgn kawan2"...
memang saya kena tunggu dia time tu dari awal hingga abis sessi bergambo.

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas
time ni dia ok skit.
sebab excited tuko baju cantik.

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas
sedang tunggu turn utk bergambo.
kat sebelah tu kakak 6 thn.
gambo berjubah.

alhamdulillah sukses izzat abiskan sessi bergambo ni.
legaaaaa...
ni la hasil nyer 💓...

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas

Tamat Sessi Persekolahan Izzat 2016 : Gambar Kelas

hensem kan izzat? syukur hasil nyer sgt ohsem!
pe terjadi belakang tabir dari pagi izzat moody, semua nyer berbaloi.

alhamdulillah...

Photobucket

Friday, December 30, 2016

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !

4 comments:
assalamualaikum...

tghari jumaat ni plak nak share info pasal SSPN-i.
Nurin, Syuhada & Izzat memang da bertahun-tahun ada akaun SSPN-i sorang satu.
tiap bulan alhamdulillah saya sukses la saving utk diorang. transfer online. paksa diri 😄.
meskipun saya promot saving emas 1g 1bulan 1 keluarga, saya tak pernah pandang enteng kpd savings yg lain tau.
emas YES, tunai pun YES. kepelbagaian simpanan utk masa depan.
satu nyer saving SSPN-i ni confirm dpt pelepasan taksiran income tax uolls.
satu lagi memang mudah, takde komitmen wajib tiap bulan on brape kena saving.
suka hati kita. ikot kemampuan...

nak dijadikan cerita, awal minggu ni dpt info dari member, dia gi top up saving di kaunter PTPTN, and dpt tabung telor SSPN-i.
aduhai 😞 saya nak jugak utk anak2 kan... tak aci la.
pe lagi, pagi semlm, saya terus la ke opis PTPTN mitc dgn niat nak top up saving dan nak tabung telor.
alhamdulillah, adik kaunter tu sgt baik, diberinya saya 3 tabung telor.
sebeno nyer utk dptkan tabung telor ni, kena depositkan RM500 ke atas.
saya ada 3 akaun, RM500 ke atas??!! 😭
sib baik la adik kaunter tu sgt baik... murah rezeki ko dik oii.

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !
nampak tak tu? dlm kereta izzat da excited dgn tabung telur nyer.

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !
tq PTPTN. satu beg penuh gifts.

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !

Menabung Dalam SSPN-i Dan Dapat Tabung Telur Emas !
alhamdulillah... rezeki saya & anak-anak..
cantik kan?

ni informations saya dpt dari fesbuk PTPTN.
utk yg memerlukan informations lanjut, boleh la ke opis PTPTN terdekat.
kalau di melaka ~ dinasihatkan korang gi di opis PTPTN kota fesyen, mitc, ayer keroh (No 37 & 39, Jalan KF 1).
di UTC dgr khabar, tabung telor da abis stock!
jasin & masjid tanah pun ada opis PTPTN. korang cek alamat nyer di website PTPTN ye.
ingat tau, utk pelepasan taksiran income tax ~ esok last day ekk 31.12.2016.
alang-alang boleh dpt tabung telur yg comel ni 😍.

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

Pelepasan Taksiran Cukai Sehingga RM6000 Dengan SSPN-i

ok bye... moga beri manfaat ye 💗

Photobucket

Tatacara Pemakaian Lencana Sekolah 2017

2 comments:
assalamualaikum

jumaat yg mulia. jumaat yg penuh barokah. in shaa Allah...
keindahan ari ni moga berterusan lah sehingga bila2.
mana yg lom lagi settle urusan skola anak2 next year, kena la kot tgk balik list.
pe patut beli.
pe patut guna semula.
pe patut bayar.
alhamdulillah, saya da settle kan semua pembayaran yuran semlm, termasuk yuran bulan pertama izzat di tadika baru 😃.
di mana? nanti next next entry saya share ye.

Tatacara Pemakaian Lencana Sekolah 2017
last 2 weeks, adik saya wasap. adik saya seorang guru di Selangor.
sib baik la ada sorang warga pendidik dlm keluarga. 
byk dpt update khas utk persekolahan 👌

and alhamdulillah, tudung skola kakak da pun selamat dicuci.
yg penting, lencana & tanda nama di kedudukan yg sgt betul.

Tatacara Pemakaian Lencana Sekolah 2017

saya tak jahit sendiri ye uolls. tempah hi hi hi...
cepat. and cantik.
so hanya tinggal nak gosok aje. tudung anak2 dara saya memang saya prepare byk.
warna putih, kan... mudah kotor.

okeh. tu jer nak share info.
bye!

Photobucket

Wednesday, December 28, 2016

Kedai Mee Kg. Pek Pertama Di Melaka, Sekali Raya Memang Takkan Lupa!

11 comments:
assalamualaikum...

bersiaran di pagi rabu.
ari ni saya ada pemandangan keje baru di tempat keje baru. alhamdulillah.
dlm keje saya ni, berhijrah tu memang da wajib. dekat? jauh? kena terima.
saya yg menurut perintah (s.y.m.p) gitu 👌.
moga sentiasa keje2 kita ni seharian dipermudahkan oleh Allah hendak nyer.

nak citer kisah makan-makan di melaka.
nak update la skit, mana la tau later frens semua nak cuba sesuatu yg baru di melaka.
ni ada satu suggestion...

Kedai Mee Kampung Pek Pertama Di Melaka

Kedai Mee Kampung Pek Pertama Di Melaka
Mee Kg. Pek 👍
ni kami order utk 4 org makan.
sampai je kat meja, melihatkannya, memang tak sabo nak makan!
tapi, harap maaf ~ ibu mau amik gambo dulu ye 😃.

mee Kg. Pek ni asal nyer dari Kelantan.
di Kelantan kata nyer, glamer mee Kg. Pek ni.
sedap ker???
saya bagi 5 . da order kali pertama, kami order lagi kali kedua, utk 3 org makan.
habis licin mangkuk2 yg ada tau 😋.
berasaskan mee kuning & skit kuew teow. ada udang, daging & ayam.
sayuran... telur. kuahnya rasa seakan-akan mee hailam (tapi tak berkicap) dan mee bandung (cuma takde udang kering).
jelas rasa sos tomato. kuah yg tak cair, pekat... hingga ke titisan terakhir terasa kesedapannya !


Kedai Mee Kampung Pek Pertama Di Melaka
nampak tu senyuman si bujang ?
hmmmm jap je dok diam minum air ni. selebih nyer merayap seluruh kedai...

lokasi kedai ni kat Bukit Baru, Kg. Bukit Pulai.
org melaka familiar kot jalan baru antara Bukit Baru & simpang empat Duyung Bukit Katil.
on the way from Bukit Baru, korang peratikan kedai ni di sebelah kanan.
sebelah kiri (exactly depan kedai mee Kg. Pek ni) ada satu kedai used car ~Wan Car Motor.

Kedai Mee Kampung Pek Pertama Di Melaka

di situ la... rasa la ekk mee Kg. Pek ni. kita kan 1Malaysia.
da tak susah pun nak rasa makanan negeri lain, kat mana2 dah ada. alhamdulillah.
nanti kalau ke kelantan, nak cari kedai original Mee ni ~di Kg. Pek, Kelantan ler...

till then, have a nice day uolls... bye!

Photobucket

Thursday, December 22, 2016

Kembara MAHA 2016 Tak Lengkap Tanpa Lihat Lembu Sado !

11 comments:
assalamualaikum...

masih terkenang keseronokan waktu ada di MAHA ari tu.
kalau la boleh repeat lagi dlm masa terdekat, memang best.
malang nyer, kena la tunggu 2018 nanti, in shaa Allah.... moga dipanjang umur 😃.

memang dari awal, excited nak tgk lembu sado!
dari pagi tadi, sekitar jam 4.00 ptg baru boleh ke laman ternak. sib baik hujan berhenti.
memang tak lengah lagi la....
dari laman perikanan, naik trem ke laman ternak.




begitu concentrate ijat tgk monyet pakai baju hisap susu 😆

kat area laman veterinar & lama ternak ni, memang ramai org!
penuh!!! nak jalan pun susah, berlaga-laga bahu. kanak-kanak la paling excited.
monyet... ayam... burung... kambing... kuda... lembu... arnab...


ni bukan lembu sado tau.
at first saya ingat kan, ni la dia lembu sado nyer.
hmmmm takde la sado. just lembu-lembu kat area situ sgt besar!
memang lebih besar dari lembu yg biasa-biasa kita tgk kat kampung la...

kerugian kami ptg tu, lembu ker, kambing ker, semua lepak duduk and tido jer.
yes la... da ptg. baru lepas hujan. memang ngantuk ler kan haiwan tu semua 😃.
tak syok la...

baru la sampai kat kawasan lembu sado !!!


ni salah satu lembu sado nyer...
nampak la skit kesadoan nyer tu... lain mcm ketulan di badan nyer...
besar tau uolls lembu-lembu sado ni!!! menggerunkan 😨...

memang besar area laman ternak & laman veterinar ni.
kaki saya masa tu da sakit! izzat pun started to buat kerenah...
if not, memang saya jelajah sepenuhnya! memang rugi la x sempat menjelajah...



brader-brader yg sedang panggang kambing ni memang sukses menggugat iman saya.
cara diorang panggang tu penuh gaya dan memang kelassss...
dgn asap yg berkepul-kepul... aroma yg menusuk hidung... hmmmm memang terpikat!
saya beli sebekas kambing panggang ni ~ RM10. lupa nak snap gambo... ok. sedap.




sedang beratur panjang tunggu trem, paksa diorang ni amik gambo dgn kucing giant !

semakin petang, semakin ramai org dtg ke MAHA.
memang semua gunakan cuti skola utk bwk anak2 dtg sini.
it was something good. education... learning... informations.
just kena prepare mental & fizikal la. kaki kena kuat. sebab memang akan berjalan sepanjang hari!
memang sesuatu yg menyeronokkan 😃.

gambar ni saya snap dari dlm tram.
on the way balik ke laman perikanan...
ramai org, kan ?

ok bye... later saya citer pasal rumah terbalik & akuarium ekk 😄

Photobucket

Sunday, December 18, 2016

Puas Hati Makan Red Hot Meal Kenny Rogers Roasters

2 comments:
assalamualaikum...

salam sunday morning. pe program uolls ari ni?
jgn dok umah aje, gi la jalan2... da tinggal skit aje lg baki cuti skola.
anak2 mesti happy 😊😊. kita pon happy in shaa Allah.

nurin, syuhada & ijat skang ni kat umah atok.
jiran atok buat keje kawin, khemah depan pintu pagar atok aje pon.
happening dari semlm. dari majlis nikah, berinai mlm td dan ari ni in shaa Allah bersanding.

and mlm kelmarin, before balik kg, sempat la kami makan2 kat kenny rogers.

Puas Hati Makan Red Hot Meal Kenny Rogers Roasters
ni la offer kenny rogers yg viral.
patot la ari rabu lepas lalu kat aeon seremban2, outlet nyer penuh!!!

kebetulan kami memang da sgt lama x jejak kaki kat kenny rogers.
serik!!! sebab last time kami gi, ayam nyer kecik giler!!!
sejak moment tu, terus saya blacklist kenny rogers.
alang2 ada buy 1 free 1, the best time for us to come back makan2 at kenny rogers
👍👍👍.

Puas Hati Makan Red Hot Meal Kenny Rogers Roasters
Red Hot Meal ~ 1/4 ayam dgn 3 side dish.
coleslaw, bbq baked bean & mash potato.
boleh pilih gravy ~ black pepper, bbq & original.
kami pilih black pepper & original...

Puas Hati Makan Red Hot Meal Kenny Rogers Roasters
ni hah ijat. amik muffin dan makan sorang2 tepi dinding ha ha...
mcm la ada org nak amik muffin dia.

Puas Hati Makan Red Hot Meal Kenny Rogers Roasters

ok... makan kenyang alhamdulillah.
puas hati. kira nyer kenny rogers da redeem la kesilapan diorang dulu dgn kami.
cuma... mash potato nyer x kick!! mash potato yg serbuk kot.
bukan potato original yg di mash kan ~ 100 kali ganda sedap mash potato kfc.
pe pon, yg lain sgt best.

uolls gi la seround makan2 kat kenny rogers.
rasa sendiri, baru tau hi hi...

ok babai, nak gi makan lauk kenduri kawin...

Photobucket