Friday, January 08, 2016

HITAM PUTIH KEHIDUPAN, KITA YG WARNA KAN :)

pagi ni, lepas baca yassin and meeting dgn bosses, layari internet jap.
baca-baca suratkhabar... pe yg terjadik kat negara hari ni.
then tak lupa klik SINI and terus terkenang kisah anak-anak dulu kala.
yes ada satu unit tab samsung di rumah.
da lama dah beli, 2012 ari tu, lepas bersalin izzat... brape kali dah tuko cover tab :)

now kakak-kakak da dilarang keras utk bergumbira dgn tab.
semua apps mr.asben da letak password.
digunakan bila dibenarkan saje. seperti last night, kakak nurin ada homework yg perlu maklumat dari internet.
"ok kakak, u are free to surf the internet" :) baru la kakak guna.
as for izzat, pun da dikurangkan. ibu ayah cuba utk kurangkan.

aktiviti terbaru saya release kpd izzat ialah...

prepare for him 1 pencil box, 3 colouring books & a box of color pencils.
dulu izzat menempel kakak-kakak punyer.
and now dia da pun masuk tadika ~ "nah ijat punyer book"...

bersepah la buku2 dan pensil warna kat hall, depan tv tu.
mula-mula elok aje izzat bersimpuh, mewarna (menconteng sebeno nyer ha ha).
then, dijadikan pensil warna tu pistol la, pedang la, ...
just saya peratikan la, takut tercucuk ke kan.
ok la... saya nak suh izzat pandai pegang pensil. pegang dgn cara yg betul.

sengaja warna kan image atas tu hitam putih.
bcoz ada ‪#‎photochallenge di fb dgn frens :)
bila saya tgk, yes... baru la muncul idea di minda serabut saya ni ha.
anak-anak tu dtg bersih, putih aje. kita yg kasik warna... kita yg bentuk...
apapun, pokok pangkal nyer dtg dari rumah...
tu la 3 amanah Allah utk saya... harta saya dunia akhirat :)

alhamdulillah. jumaat dah.
esok hujung minggu, hari bergulung di rumah dgn anak2 bertiga.
i like!!!

ada waktu rehat, saya cuba utk blogwalking :)
mana2 frens tak sempat saya jengah, in shaa hujung minggu ni ekk.
but mostly yg singgah sini & tinggal komen, da pun sukses saya ziarah semula.
jgn marah aaaa :)

ok bye!

Photobucket

15 comments:

  1. yup semakin membesar semakin perlu dikawal segala aktiviti gajet ni...jangan nanti dok hadap tu jer... yang lain langsung tak ambil peduli kannn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt la betul farah.
      kalau tak kawal, hmmmm teruk akibat nyer!

      Delete
  2. Betul tu.. kita yg mencorakan merekakan..
    Semoga mereka terus cemerlang adianiez..

    ReplyDelete
  3. samalah aida, kak ana pun tahun ni anak spm, sibuk juga tusyen bagai, semoga anak2 kita membesar sebagai cahaya mata yang solehah dunia akhirat, amiin :)

    ReplyDelete
  4. Biasalah Aida, tab mmg mainan budak budak sekarang,....suka tak suka mmg kena pantau, budak budak suka aje kan...

    Besarnya tanggungjawab kita kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la. makin zaman bertambah moden, makin besar tggjawab kita.
      hu hu hu...

      Delete
  5. Bagus tindakan aida hadkan gadjet pada anak2..seronok pulak nad rasa tgk pic tiga beradik belajar sesama..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena had kan nad.
      if not, diorang tak sedar diri...

      Delete
  6. Saya xde tab, depa main kat umah Uwan, Uwan yg control ... Laptop sorang sehari sejam jer ... Itupun depa komplen ibu hari2 guna ... Adoiii laaa ... Bersawang plak blog ibu nanti ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha :)
      kita ni da otai, jgn ler diorang sama kan kita dgn dia kan.
      faham ajer la dpt ibu blogger :)

      Delete
  7. saya pun tak berikan sangat aida
    biasa sabtu dah ahad aje...itu pun sejam aje.
    siap kira masa tu. lagi setengah jam...lagi 15 minit...lagi 5minit
    masa 5 minit tu terasa kelakar bila dengar diorang terjerit2 suh kejab..haha
    saya banyak galakan aktiviti luar

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)