Friday, January 15, 2016

IZZAT'S FIRST HOMEWORK ~ IBU YG STRESS !

al kisah mlm td :)

member upload gambo anak dia, sebaya izzat & tadika yg sama, buat homework.
terus la si ibu izzat ni pun sibuk cek beg skola izzat.
yes yes... izzat ada homework la :)
mewarna kipas aje pun...

terus la suh izzat amik kaler pensil and buat homework.
tgk la gambo di bawah betapa stress nyer ibu bila izzat buat tak peduli aje dgn homework!!!

ibu letakkan buku izzat.
izzat hanya buka aje box kaler pensil tu.
pastu ???
dia layan tgk kartun... menganga mulut dia tgk kartun!

ibu da pujuk-pujuk, dia sepahkan plak kaler pensil...
konon nyer nak pilih kaler apa la.
tapi... tgk tu! mata masih melekat tgk tv :( grrrrr geram!

pastu... lepas ibu ni bebel-bebel skit... ugut-ugut skit, baru la dia start mewarna.
tapi tu la... tgk la cara izzat pegang pensil...
mata masih melekat kuat kat tv :) ha ha ha anak oh anak oii...

then, saya geram. saya buat-buat merajuk la.
"ibu sedih la ijat x nak dgr cakap ibu. ibu tak nak kawan ijat la..."
terkebil-kebil mata dia pandang saya...
then, ijat kata, "ok la ok la, ibu nih!" ha ha ha...

da betul dah pegang kaler pensil tu.
da nampak serius kan?

tapi!!!
 mata masih di tv hu hu hu...

that time, saya terus buat keputusan diktator ~ off tv!
again, terkebil-kebil ijat pandang saya.
"ijat x nak kaler, bu x nak kasi ijat tgk kartun lagi." terus saya bangun gi dapur.
dlm 5-10 minit gitu, saya ke depan, ijat sedang mewarna.
sambil mata dia terkebil-kebil pandang saya :) ha ha ha...
kesian plak tgk si pandai sorang ni...

setakat ni aje izzat nak warna :)

ok la tu.
saya da malas nak paksa-paksa dia.
karang dia tak suka plak buat homework, kan?
terus saya upah dia secawan air oren :)
suka ati dia...

sekian la kisah anak bongsu buat 1st homework tadika.
dulu kakak2 takde la susah gini, diorang volunteer buat homework, tanpa ibu bebel-bebel tau!
hmmmm ijat oh ijat...

Photobucket

26 comments:

  1. Replies
    1. yes yana.
      bak kata ticer, memang kebiasaan nyer gitu.
      kat tadika semua gitu.
      yg pompuan ok aje.
      yg lazy ialah boys.

      Delete
  2. biasalah anak bongsu...manja lebih sikit

    ReplyDelete
  3. ermmm warna warni kipas ijat sayang..hihihihi..slow slow...in sha Allah boleh..

    ReplyDelete
  4. Salam singgah!

    Gelihati pulak membacanya. Biasalah mak-mak yang stress bila anak tak mahu buat homework. Berapa tahun Ijat ni? 5 tahun ke? Kalau gitu sebayalah anak bujang kecil saya. Minggu ni dah start ada homework juga tapi a,b,c aje. Pada mata kita eleh ni panggil homework tapi pada mata si kecil ni stress oi kena buat homework!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ijat ni kalau diikutkan baru 3 thn setengah.
      masukkan tadika 4 thn.
      yes. pada kita simple, pada dia? alolololo... :)

      Delete
  5. hahaha mengaler sambil pandang tv tu yang tak tahan tu. Comel!

    ReplyDelete
  6. macam mana yer cikgu layan anak2 kita kat sekolah. kita pun dah tak sabar kan..hehehe..comel izzat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bakal menduga perasaan la cikgu-cikgu tadika :)
      and moga cikgu-cikgu tu sabar la kan.

      Delete
  7. sama macam irfan, kalau dah tengok tv mmg mls nk mengadap buku ;)

    ReplyDelete
  8. Hehe.. budak laki memang camtu kot.
    Kat rumah, tv tu off selagi tak siap homework.
    Ok la tu Aida, dia color juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. kaler mcm nak tak nak :) ha ha ha.
      janji kaler kan...

      Delete
  9. hahaha...nampaknye anak dara akak ada geng la gamaknye...sama je cara diorang mewarna...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke?
      boleh sep sep la anak kita :) ha ha...

      Delete
  10. hahhaa.. comel dia color macam tu..jadilah ..pelan2 yang penting dia ada buat..lama2 esok dia buat sampai siap..^^

    ReplyDelete
  11. Alahai,..ibu yang stress ye. Selamba je muka si Izzat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. muka selambe tu la buat si ibu ni geram :) hu hu...

      Delete
  12. skg budak2 gajet dah banyak... leka dgn tv kann

    ReplyDelete
  13. adk ijat bru sek.. xblh nk pksa2 kn kak.. tkut mrjuk nti, xmo buat hwork seterusnya.. hehe

    ReplyDelete
  14. comel sangat tu...sama la kadang2 stress juga nak suruh anak buat homework, pada hal kena tulis hurug A je, tapi berperangnya mama dengan anak macamkan apa tah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm yes betul tu.
      sabo jer la kita ni...

      Delete
  15. jgn stress2... sy pun relax2 je time anak buat homework. stress kalau 10 kali ulang tk faham2. haha...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)