Tuesday, January 05, 2016

MELAKA HARAMKAN PLASTIK! TAHU PLASTIK JENIS APA?

yes... maklumat lanjut di SINI.


in short, di melaka setiap hari is hari tanpa beg plastik bermula 1.1.2016.
pada yg dtg holiday ke melaka, sila take note la.
nanti payah plak kan :)
pada saya, ia amat bagus. membiasakan diri semua utk bwk beg ketika shopping.
saya ~ knowing this new law ~ da prepare lama da bags utk brg basah and brg kering.
favourite spot shopping = family store la. harga murah berbanding mall lain :)

tapi nak share pasal plastik yg bwk gi shopping tu.
nak share pasal simbol yg membawa maksud jenis-jenis kemasan plastik. ada la ekk kena-mengena kan nape melaka haramkan plastik.
informasi ni lalu lalang kat timeline fb, maka, terbaik la tempek kat sini :)
kredit to en.google.

plastik ni ada simbol. dulu kala before kawin, saya tak amik tau pasal ni.
belasah aje. but sedar diri la ada simbol tu, tapi tak tau maknya...
lepas kawin, my mr.asben adalah tenagar pengajar teknologi plastik di satu institusi ni.
there and then, baru la lebih sedar diri...
nombor kat simbol tu menunjukkan jenis bahan kimia yg digunakan.

utk plastik berkod 1 ~ hanya utk sekali pakai saje! elakkan recycle!
utk plastik berkod 5 ~ jgn pakai dlm tempoh terlalu lama (tupperware berkod 5 ye)
jgn sesekali guna plastik berkod 3, 6, dan 7 utk makan minum!!!
pilihan selamat adalah kod 2, 4 dan 5.



hanya utk sekali pakai ye uolls!!!
kalau pemakaiannya kerap, moreover isi plak air panas ~ lapisan polimer pada botol akan bocor dan keluarkan karsinogenik!!!
pencetus kanser tu :(

HDPE ni memiliki sifat bahan yg keras, kuat dan tahan pada suhu yg tinggi.
tapi, dinasihatkan sekali pakai aje kerana pembebasan antimoni trioksida akan meningkat time to time.

sejenis plastik yang paling sukar dikitar.
ia mengandungi DEHA yang akan bertindakbalas dgn makanan yg dibalut bila ia bersentuhan secara terus. DEHA mencair pada suhu -15 darjah celcius.
ni akan menjemput bahaya ~ masalah ginjal, hati dan berat badan.

sejenis plastik berwarna coklat terhasil drpd minyak bumi (thermoplastic).
bersifat kuat, tembus cahaya, fleksibel dan permukaan berminyak.
tahan di bawah suhu 60 darjah celcius kepada tindak balas kimia.
mempunyai daya perlindungan yg baik terhadap wap air tapi kurang elok bagi gas lain spt oksigen.
boleh dikitar semula.
tapi sukar dilupuskan.

bersifat jernih, lebih kuat dan ringan dgn daya tembusan wap yg rendah.
tahan terhadap minyak, stabil pada suhu tinggi serta berkilat.

yg ni plak digunakan utk bekas makanan styrofoam dan cawan / gelas pakai buang tu.
ia merupakan polimer aromatik yg boleh keluarkan styrene pada makanan sekiranya bersentuhan.

styrene : boleh ditemui pada asap rokok, kenderaan atau kilang.

plastik bersimbol ni mesti dielakkan kerana berbahaya kepada otak, boleh ganggu hormon estrogen wanita (masalah sistem peranakan, pertumbuhan dan sistem saraf).
amat sukar dikitar semula.

jenis lain ~ SAN (styrene acrylonitrile), ABS (acrylonitrile butadiene styrene) dan PC (polycarbonate).
ni jenis plastik yg pada bekas makanan / minuman, komputer dan alat eletronik.
PC digunakan juga utk botol susu bayi, sippy cup, botol minuman dan tin susu formula.
SAN digunakan utk buat mangkuk mixer, balutan termos, piring, alat makanan, penapis makanan dan berus gigi.
ABS pulak biasanya di brg mainan atau paip.
SAN dan ABS adalah jenis plastik yg miliki daya tahan tinggi terhadap tindak balas kimia dan suhu. ia antara bahan plastik yg sgt baik digunakan.


tu la sharing saya ari ni utk semua.
moga bermanfaat.
semua da tau pasal ni, reading this utk ulangkaji.
boleh ajar anak-anak di rumah juga, kan :)
yg terbaik adalah ~ gunala bekas makanan / minuman daripada kaca or seramik.
in shaa Allah...

ok bye!


Photobucket

15 comments:

  1. info yg sgt2 bagus. botol air mineral kod 1 kan? maknanya boleh guna sekali je. ooo, faham2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. sekali saje.
      terus buang @ anta pusat recycle.

      Delete
  2. Masa balik Melaka last week notice kat Melaka dah tak pakai plastik. Before cuma hari Jumaat Sabtu Ahad je.. start 1 jan terus dimansuhkan. bagus juga buat macam ni.. at least kerajaan melaka alert dengan kesihatan rakyatnya.
    Suka gi Family Store ya? ai pun suka sebab murah giler kalau nak dibandingkan dengan kat KL ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara byk2, memang aida prefer family store ni.
      ada brg, mydin pun lagi mahal.
      kalau kat melaka la. jusco jgn ckp! melampau!!!

      Delete
  3. terima kasih untuk info y berguna...

    ReplyDelete
  4. Info yg berguna dan sangat bermanfaat Adianiez..
    Ternyata plastik ini sangat membahaya..
    Kita yg tak menyedari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. benar...
      sib baik la ada internet ni, viral kan la perkara yg betul camni hah.
      menyedarkan org lain, dpt pahala :)

      Delete
  5. Replies
    1. mudah aje yana. kalau da tau, just hafal nombor nyer aje.
      tak elok 3,6,7
      elok 2,4,5
      pakai skali aje 1
      mudah in shaa Allah.

      Delete
  6. Wahhh ... Memang perasa kan ada kod2 pada bekas2 plastik tapi selalu lupa dia punye maksud ... Huhuhu ... Kena alert jugak lah sebab bekas bekalan anak2 kebanyakkan nyer daripada plastik kan ...

    ReplyDelete
  7. Info yg berguna btl ni.. kena take notem. Tak tahu selama ni kod2 tu ada fungsi tersendiri..

    ReplyDelete
  8. wah nice sharing aida
    saya baru tahu ni
    kena take note. biasa yang no 1 tu lah yang dok berulang pakai
    tak bagus rupanya

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)