Friday, January 01, 2016

ZAMAN DA BERUBAH, SEMUA SEMAKIN MUDAH & RINGKAS :)

tahun baru, azam baru...
azam saya hanya utk perbaiki kualiti kehidupan saya sbg seorang anak, menantu, isteri, ibu, kakak, adik, sepupu, saudara dan kawan.
merangkumi semua la tu.
ada few spesifik perkara yg saya harapkan jadik this marbeles year.
but, Allah yang Maha Menentukan...
semua nya atas ketentuanNya, saya plan aje...

pagi tadi, buat sandwich sardin utk anak2 bertiga.
ada lebihan sambal sardin. sayang nyer la kan kalau tak makan.
maka, ikan sardin tu saya lenyek-lenyek and gaulkan dlm sambal nyer.
and... nak tambah kesedapannya saya campurkan mayonis :) gaul rata.
sebuku besar roti, jadikan sandwich ~ alhamdulillah abis! kenyang anak-beranak :)

saya nak share few tips dari artikel INI ~ bagus kalau uolls klik & baca.
memang perlu utk saya ni hah yg kebuntuan idea 24 jam.
lelebih kalau terbangun lambat!!! hu hu hu... mula la kelam-kabut.
pastu terlupa plak nak prepare bahan plak mlm tadi hu hu hu...

 ni memang nostalgia.
and saya ada 1 unit tempat buat telur 1/2 masak tu.
abah saya yg dodolu beli. saya tiru abah saya... meaning, da lama la saya miliki nyer...
ada line tertentu utk brape biji telur yg nak di 1/2 masak kan. mudah :)

yes ni pun ala-ala separuh masak kot.
saya x pernah cuba plak, new idea...
nama dia microwave coffee cup scramble :)
versi saya maybe saya akan godek skali cheese bersama telur dan susu tu.
instead of tabur cheese atas tu kan, tak melt! tak ngancam ler...
klik image tu utk recipe :)

ni kalau pepagi tu nak sapu-sapu kat roti...
samada mentega or cheese ~ sagat aje.
boleh kot cepat sikit :)
new idea utk saya jugaks...

ni kalau diikutkan dlm artikel TU, buat lebih and jadikan sos pizza or sapu atas roti.
yes good idea... kita frozen kan sos bolonis lebih ni ekk.
saya pernah buat ~ ada lebih. buh atas roti gardenia, tabur cheese, bakar jap...
pizza segera da ready.

frankly speaking, saya tak pernah potong limau gini :)
cantik ekk ?

mug cakes.... hmmmm :)
klik image utk resepi ekk...

kekadang saya ni agak kolot tau :)
memang prepare la bahan the night before tu utk buat bekfes (kalau tak lupa!).
but, dok pikir balik, ulang tayang benda yg sama.

so memang kekadang perlukan injection dari sumber-sumber lain.

ok la... moga entry ni beri manfaat kpd semua, sebagaimana saya :)

Photobucket

12 comments:

  1. skrg semuanya mudah dan ringkas.. x mcm dlu.. kelapa kena kait, buag sabut dan kukur.. skrg ni semua dah pack kt kedai

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt la betul tu.
      tapi mak-mak kita masih nak yg lama ekk.
      cth nyer mcm santan kelapa la.
      nak jugak beli and perah sendiri :)
      lebih sedap kata nyer.

      Delete
  2. wah, resepi yang menarik dan harus dicuba sbb nmpk sedap, anak2 pasti suka.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. apa yg murah zaman skang ni :( hu hu hu

      Delete
  4. lapar pulak tengok sambal sardin aida.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal sardin je fida hi hi...
      resepi mak-mak malas :) hua hua hua...

      Delete
  5. betul2 semua mudah dan ringkas tapi yang sambal sardin bubuh mayonis tak pernah buat lagi.. nanti nak try buat la nak makan ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah aje tu ros.
      instead of sapu mayonis kat roti then letak sambal sardin, aida campurkan aje mayonis tu ke dalamnya. 2 in 1 :)

      Delete
  6. Kadang2 sebelum tido tu pening pikir esok nak masak sarapan ape ...

    ReplyDelete
  7. biasa tuk sarapan sama ada recycle apa yang ada malamnya
    atau buat pagi tu...tapi memang dah plan lah...hehe
    odak kelam kabut juga

    eh yang limau mandarin tu uniklah kan

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)