Saturday, February 20, 2016

"IJAT IJAT IJAT... JAP EH... IJAT DA SHIAP"

anak bertuah sorang ni.
bikin kecoh seantero rumah :)
sehari ke sehari dgn pe'el baru yg mencuit hati & sanubari...

di tadika, anak-anak didikan diminta berdikari.
semaksima mungkin beberapa perkara di ajar buat sendiri.
sgt bagus la... antara contohnya ialah :

  • abis kelas, semua akan makan tghari. selesai aje makan, diorang akan mandi tukar baju utk tido.
  • buka baju masing-masing and terus masukkan dlm beg. keluarkan baju utk pakai plak dari beg.
  • abis mandi (teachers akan perhatikan & bantu jika perlu), pakai baju sendiri.
oleh itu, anak bertuah ijat ni kat umah memang selalu la dia nak pakai baju sendiri.
bila kita panggil, "ijat oh ijat, meh sini pakai baju."
kebiasaan nyer dia akan dtg and amik baju. akan cakap, "ijat ijat ijat (sambil tepuk-tepuk dada)... jap eh."
in the other words, dia nak pakai baju sendiri la :)


nak pakai seluar pun main-main...
siap...

ok la... kekadang tu pakai terbalik la. senget la. poket seluar kat depan la :)
ok aje la...
janji dia happy.
tergelak la kita ni tgk gelagat dia.
bila da siap pakai baju, semua org dia akan tunjuk and ckp, "ijat da shiap (siap)..."

hmmmm :)

Photobucket

14 comments:

  1. Pandai ijat pakai sendiri.. Anak2 Lin pun mcm tu jgk....

    ReplyDelete
  2. bagus ijat..itu bermakna apa yang teacher ajar dapat diterima dengan sebaiknya..berdikari ya sayang..peace..hug ijat erat erat...

    ReplyDelete
  3. wah dah pandai pakai baju sendiri.. good boy

    ReplyDelete
  4. andainyer dia.. semoga menjadi anak yang soleh yer ijad.. insyaallah

    ReplyDelete
  5. haha comelnyaaa.. siap wat peace plak kat ujung tu yg tmbah kiyut tu hihi

    ReplyDelete
  6. Waa.. Dh pndai pkai sendiri. Gud boy la dia.. :)

    ReplyDelete
  7. wahhh tu kelebihan budak dok taska kan .. pandai berdikari ... pas ni bleh free diaper s plak

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..singgah sini..pandai pakai sendiri
    Jemput join  Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

    ReplyDelete
  9. Bagus sebenarnya didikan awal kat tadika tu. Budak budak jadi berdikari, mama pun senang kerja hihi...

    ReplyDelete
  10. Hahaha...kelako kan..pandai la Ijat ni...anak dara kecit akak pon sama dik suke no kalau dapat pakai baju sendiri...bila dah pandai ni abis baju dia pi selongkar dan tuko2 pakai mengedik cam super model gamaknye...akak mampu nangis bawah bantal je..T_T

    ReplyDelete
  11. Hi, Nice post thanks for sharing. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

    Thanks!
    Angela
    angelabrooks741 gmail.com

    ReplyDelete
  12. hehehehehe...
    kelakar tgk gelagat dia...
    bagus nak berdikari..usaha tu penting!
    good boy!

    ReplyDelete
  13. begus tu, dah pandai berdikari..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)