Tuesday, March 22, 2016

ONLINE FRIENDS ?

37 comments:

ari ni saya coti. ada hal peribadi nak diuruskan sepanjang ari...
oleh itu, ari ni saya x dpt la blogwalking.
kerana most of the time akan on the busy road, driving.

online friends are real friends too.
yes. agreed.
sape nak sep sep dgn saya dlm bab ni?
bcoz obviously, saya ramai kawan online, tak pernah bersua muka but very close.
kongsi cerita.
kekadang kongsi masalah, kan?

saya pasti blogwalking ke blog frens yg sudi tinggal komen.
dlm x sempat pun, saya sempat kan. tanda appreciate meskipun 1 komen pendek kat mana2 entry saya.
saya jarang pergi ke bloglist yg panjang berjela kat bwh tu hi hi hi...

ada umur panjang, pasti kita jumpa ekk uolls.
satu contoh ~ fida adim... saya kenal online.
then bila saya transfer balik melaka (2010), ditakdirkan her husband = my opismet.
and from there, kami rapat :)
sharing... caring... friends for life in shaa Allah.
alhamdulillah...

and sorang lagi, hadani syahada. now da tak blogging :(
dari online, kami kenal. saya gi umah dia time raya di cheras.
kebetulan dekat dgn umah kakak.
now stay friends di fb. best!

looking forward utk jumpa few others, especially di melaka & seremban.
bcoz dekat. kalau selisih bahu kat mall, senang nak kenal :)

ok bye!

Photobucket

Saturday, March 19, 2016

MATA IBU DAN MATA AYAH TAK SAMA MESKIPUN SENTIASA BERSAMA :)

22 comments:

so cute kan?
yes yes yes... cute thing seperti di atas berlaku gaks dgn my beloved mr.asben.
pada dia, ia perkara tak penting.
yg penting anak2 berbaju :) dah le.

teringat dulu time saya jadik weekend mother (2010), anak2 dara saya bwh jagaan ayah dia during weekdays.
and tiap hari akan share gambo anak2 utk tatapan saya.
ha ha ha baju anak2 most of the time, memang kelakar.
baju lain. seluar lain.
baju oren. seluar biru :) hu hu hu...
masa tu rasa kelakar bercampur sayu.
ye ler, nurin baru 5 thn and syuhada baru je 3 thn. da ditinggalkan ibu...
sian la...

tapi tu la, a very sweet memories.
indah kuat tersemat dlm ingatan ni.

saya memang penting kan sgt etika berpakaian.
siang baju apa.
mlm baju apa.
nak gi riadah attire yg mana.
kalau nak jalan2 ke mall attire yg mana...
tudung dan baju kena sewarna, atau warna tudung yg sesuai.
tak boleh hentam keromoh aje. i do not like!
biar kita x byk duit. tapi penampilan kena senonoh. jgn letak diri di tempat paling rendah.
lelebih anak dara, kena la di ajar cara2 berpakaian yg betul.

kalau di mata saya x ok, memang diorang kena tukar baju la.
selagi saya x approve, kena la cari yg sesuai.
ha ha ha membebel tu sudah pasti la hi hi hi.... anak2 dara da tau dah!

ok la. tu aje nak stori mori :) bye!

Photobucket

Friday, March 18, 2016

IZZAT SUKA MANJAT-MANJAT :)

24 comments:
salam jumaat buat semua frens :)
bacaan yassin?
surah al-kahfi?
in shaa Allah...

ari ni tghari nanti may be nak shopping skit.
ada tetamu weekend ni, mau main masak-masak :)
so, brg kena ler ada utk jadi bahan.

just mau share skit perkembangan izzat...

  1. alhamdulillah kuat makan. apa aje ibu sediakan, dia makan. sayur? apa sayur pun dia belasah!
  2. and ofcoz, badan izzat semangat! kalau dukung, aduhai... boleh turun kalori ibu dik oii...
  3. mlm hari time ibu, ayah, kakak-kakak da umpama bateri yg hanya tinggal 20% tenaga, izzat akan meriuh-rendahkan rumah hingga la kul 11 mlm ~ berlari-lari, melompat-lompat dgn pedang mainan nyer :)
  4. suka buat homework. pantang ada buku dlm beg skola, excited buat homework. alhamdulillah.
  5. finally, suka memanjat. hingga kalau bawk ke taman permainan, apa pun mainan, tinggi camne pun, now dia da berani. memang nampak semakin lasak bertenaga!



tu hah. last weekend ke taman permainan.
mostly kakak-kakak abang-abang yg nak naik tu, dia join skali.
memula dulu dia nak naik tu, saya seriau! sebab tinggi.
camne saya nak selamat kan? hu hu hu menitik peluh saya tgk dia berulang naik turun naik turun.
satu lagi, permainan bergayut tu kan (gambo contoh kat bwh ni hah), memang la dia suka!!!
tak dpt la nak amik gambo, sebab si ibu ni standby kat situ nak memeluk izzat :) hua hua hua...

tq en. google utk gambo contoh ni :)

memang adventure la anak lelaki ni kan.
yes la, nurin & syuhada tak selasak izzat ~ gegirl kan.
satu pengalaman yg indah.
bersyukur kpd Allah atas kurniaan ni semua :) alhamdulillah...

Photobucket

Wednesday, March 16, 2016

APABILA SEMUA TAUBAT ~ ILUSTRASI YG AMAT INDAH :)

12 comments:
entri tanpa byk kata-kata.
kredit kpd org yg menyumbangkan ilustrasi terindah gini.
suka saya nak share dgn anak-anak.



ini kartun feveret mr.asben :)
hokage :)


ini paling indah... paling sweet!



perfect!


yg pasti utk diri sendiri yg terlalu alpa dibuai dunia :(

Photobucket

Tuesday, March 15, 2016

IZZAT CEK GIGI DI TADIKA

11 comments:
last night, mlm ke 4 syuhada demam, da ok skit.
takde la mcm mlm sebelum tu. mengerang kesakitan.
hu hu hu :(
baru la senang ari ni nak gi opis. tenang skit bila dia da beransur sihat.
in shaa Allah.

nak citer aktiviti izzat di tadika few weeks ago.
klinik kesihatan dtg cek gigi anak-anak.
memang ada form yg parents kena isi in order utk nurse fill up nanti kan.
so far so good la for izzat, tiada note yg negatif.

dgr penerangan dulu la kan.

di mana izzat?
nun hujung sana tu hah my little cute boy.
sebab dia boy yg paling kecil :)

gosok gigi ye syg...



tadika yg berdaftar sememangnya elok.
bak kata ticer izzat, sentiasa ada lawatan dari jkm, jabatan pendidikan, bomba buat cek.
ticer semua pun kena ready sentiasa.
sometimes lawatan mengejut!

fun & interesting :)
alhamdulillah...
ada juga anak-anak yg x sporting tau. ticer cerita dlm grup whatsapp la.
ada yg x nak join, dok dlm tadika and tgk aje kawan-kawan lain gosok gigi.
sib baik my little cute boy ~ sporting.
terbaik la!

pagi ni kak nurin plak gi cek gigi kat pakar di gh.
mr.asben yg bw...
"moga semua ok la ye kakak..."

Photobucket

Monday, March 14, 2016

KERETA KENA LANYAK KAT STADIUM HANG JEBAT !

13 comments:
da viral kan mlm td.
sungguh mengejutkan!
beberapa org frens saya gi stadium mlm td.
and on the way back, stuck dlm jem yg teruk.

3 lapis kenderaan. tinggal 1 lane kecil utk laluan...



habis kena gesel @ lanyak! aduhai sedih :-(

skit nak share la dgn frens :
  • jalan raya depan stadium ni adalah lebuhraya. 2 lane pergi-balik. 
  • jalan utama negeri melaka hubungkan melaka tgh & alor gajah.
  • laluan utama / alternatif ke penjara melaka, stadium hang jebat, kem terendak, petronas sg. udang, sunpower, honda, airport... then ada few industrial area alomg the way ~ batu berendam, krubung, cheng...termasuk la nak balik kampung saya.
  • according to frens saya yg gi, parking sebelah dlm area tu masih lagi x penuh.
  • lori tangki, lori kontena, bas ekspress... memang lalu la situ.
salah sape?
nak salahkan sape?
kenapa?
tak nak la saya komen dlm ni, sebab pasti semua frens da baca komen2 di fb.
hu hu hu x sanggup nak baca byk!

apa yg penting, kita amik iktibar.
jgn buat apa yg x sepatut kita buat.
jgn pentingkan diri, hormat keperluan org lain juga.
bertimbangrasa...
org lain buat x betul, kita jgn ikut!

paling penting ~ kalau xde kereta, susah idup!!! sayangi la kereta anda :-)

ok bye.

Photobucket

CUACA PANAS ~ SEKOLAH MUNGKIN TERUS DITUTUP

10 comments:
mentari kembali sinari pagi isnin kita.
alhamdulillah... hari pertama cuti skola :-)
dpt la anak2 berehat di rumah.
releks... baca novel... tonton tv...

syuhada plak pagi ni masih demam.
mlm td agak teruk juga panas badan dia!
siang ok. mlm x ok :-(
tak bleh tido saya mlm td dok tgk dia. but semua under control.
petua bawang.
petua tuam dgn tuala basah.
maintain suhu rumah nyaman, x panas. air-cond on sepanjang mlm!
kul 1 pagi gitu suhu badan syuhada da kembali normal.
but masih lagi saya usaha utk tuam kepala syuhada dgn tuala basah.

later, before tido, terbaca online pasal ni.
and berkaitan dgn entri saya kat SINI, saya setuju kot.


kalau didapati cuaca meningkat, tak hujan, cuti skola patut diteruskan.
skola ditutup. maybe nanti diganti semula la agar silibus dpt abis on time.
bcoz sian anak2. bakal memudaratkan kesihatan diorang.
kalau la tak ditutup, kegiatan luar bilik darjah kena dikurangkan, kan?


kebetulan abg ipar share plak dlm grup whatsapp.
hmmmm bukan anak2 aje kena jaga2, org dewasa pun kena take note.
kita bekerja kan 8 to 5. kuar masuk opis.
semestinya kena la sentiasa minum air.
syuhada plak demam... aduhai!
moga mlm ni ok la dia. in shaa Allah :)

sama-sama la kita berdoa agar keadaan cuaca tidak bertambah buruk.

Photobucket

Sunday, March 13, 2016

MAKAN MALAM DI MALAM MINGGU ~ ALA-ALA OMPUTEH GITU!

6 comments:
anak-anak da tido.
tinggal ibu sorang diri ni hah :( dok ngemas umah lagi ni hah.
mr.asben & ijat balik seremban.
syuhada demam, tak kuasa la saya nak bwk dia berjalan kan.

up kan la entry satu ni hah di tgh mlm yg sunyi ni.


ptg tadi ajak dara berdua tu ke jusco jap.
nak beli alas meja makan. sakit da mata saya tgk alas meja tu.
murah aje, beli kan daiso :)
rasa2 da tak berkenan, tukar aje ler...
so di jusco tu kami beli la pizza kat bakery.


sosej mayo... ni baru bakar. fresh from the oven :)
terbaik... murah aje RM15.

and dek kerana malas ibu nak makan luar, ibu pakat dgn anak2 dara, kita makan spageti bolonis jer la.

ni ibu punyer.
ada taburan cheese yg disagat :)

ni anak2 punyer... no cheese la ibu :)

resepi sos bolonis versi aida :

  • tumis 1 bwg holland (potong dadu) dan 4 bwg putih (hiris) bersama 1 sudu mentega. biar sampai naik bau harum semerbak.
  • masukkan meatball dan goreng agak2 sampai masak.
  • then, terus curah masuk 3 tin sos bolognese prego, 2 tin air, 200ml susu full cream. saya masukkan sekali cendawan butang yg da siap dihiris tebal.
  • sos ni saya biar mereneh selama 1 jam dlm periuk ajaib. sos ni kena pekat skit. jgn cair sgt nanti tak sedap.
  • saya langsung tak perisakan dgn garam or gula. sebab rasa nyer da perfect!
  • ada cheese, sagat la skit kat atas time nak makan. bagi rasa lemak-lemak skit yummy...
byk kali da buat sos bolognese ni ~ klik SINI.
but tadi ada kurang ajar skit, tukar resepi :) hua hua hua...


ok babai. mau tidoq zzzzz...

Photobucket

Saturday, March 12, 2016

EQUINOK DAN CUACA PANAS DI MALAYSIA :-(

8 comments:
salam pagi sabtu :-)
moga hari ni dan seterusnya kita sentiasa dirahmati Allah hendaknya...

putrajaya?
cancel hu hu hu...hot balloon?
next year in shaa Allah.
semlm ptg balik keje, lihat syuhada tido. "Jarang anak bertuah ni tido time gini?"
mr.asben inform, "syuhada demam..."
yes. panas badan nya...

and... bos share plak notis kat bwh ni dlm grup whatsaap...



terus la cancel plan nak ke putrajaya weekend ni :-(
demi kesihatan syuhada, agar x mudarat.
syuhada ni kuat antibodi badan dia, dari kecik paling jarang demam antara diorang bertiga.
but kalau demam, teruk!
and dia akan terus down, langsung x nak buat apa pun. makan pun x nak?
lain dgn nurin, kalau demam masih lagi boleh buat rutin biasa.

agak sedih dlm ati sebab planning ibu x sukses.
ikut plan, lepas subuh aje terus nak gerak ke putrajaya.
maybe takde rezeki thn ni ijat nak layan hot balloon...

berkampung dlm umah la kami weekend ni.
proses memulihkan syuhada.
"isnin ibu kena keje, syuhada da kena sihat ye darling..."

Photobucket

Friday, March 11, 2016

HOT AIR BALLOON FIESTA KEMBALI ~ MARI TEBUS KEKESALAN LAMA :)

4 comments:
weekend ni kami di Putrajaya, in shaa Allah...
ni mungkin kali ke2 kami gi tgk hot air balloon fiesta ni.
1st time ~ klik SINI ~ balik dgn perasaan kecewa sekali :(


moga ada rezeki kami anak-beranak.
and nak bw izzat round Putrajaya. dulu dtg dia kecik, naik stroller aje.
and dulu dtg, cuaca tak elok ~ hujan!!!

so.... jom uolls?
mula kan kehangatan cuti skola di Putrajaya.....

Photobucket

Thursday, March 10, 2016

IKAN GORENG, AYAM DIGORENG DULU & ANEKA SAYUR :-)

16 comments:
assalamualaikum semua frens :)
alhamdulillah, moga kita semua dirahmati Allah sentiasa.
al kisah masak-memasak mengasapkan dapur rumah la ni.
kesinambungan dari entry lepas di SINI...

just nak share menu extra ringkas 2 hari yg lepas aje.
selasa tu, spt yg da citer kat entry lepas tu, ada baki sambal sardin, kan.
so hmmm tghari tu tak abis jugak.
memandangkan ia dimasak sendiri, pasti fresh dan di boleh tahan lama la kan.
pe lagi, brought forward skit lagi utk dinner mlm tu.
ditambah dgn...

ikan tenggiri goreng.
memang saya beli ekor aje 2 keping.
sayur kubis lemak putih
resepi ringkas :
  • bwg merah & bwg putih ~ dihiris.
  • udang kering segenggam ~ rendam 10 minit.
  • kubis (230g) & carrot (sebatang) ~ dipotong sesuka hati bentuk nak camne, cuci & toskan.
  • suhun direndam.
  • prepare santan sekotak (200ml) dan air 400ml.
  • terus aje masukkan bwg merah, bwg putih, udang kering, sekotak santan & air dlm piuk.
  • masakkan hingga sedikit mendidih.
  • perisakan dgn garam serba sedikit secukup rasa.
  • terus masukkan kubis & carrot.
  • masakkan sedikit. rasa-rasa la cukup ke tak garam nyer.
  • then masukkan suhun...
alhamdulillah, syuhada cukup la gembira bila tgk dlm piuk sayur kegemaran nya.

then the next day, iaitu semlm, ditakdirkan saya cuti kecemasan.
badan masih tak sihat :(
hu hu hu ntah nape. stay home, rehat, makan ubat.... and masak la skit.


ayam masak sambal kicap
resepi ringkas :

  • ayam tu digoreng dulu ~ perap garam & kunyit
  • then, tumis bwg sampai wangi. masukkan ciliboh ~ goreng bagi naik minyak.
  • perisakan dgn sos tomato dan tambah kicap manis ~ secukup rasa.
  • tambah garam utk pelengkap.
  • lastly, gaulkan dgn ayam yg da digoreng awal tadi.
tak perlu letak gula, kicap tu da ada perisa manis nyer.
karang terlebih manis, tak boleh di makan plak.


sayur petola & suhun
resepi ringkas :

  • tumis bwg putih aje sampai naik bau.
  • masukkan air secukupnya dan sos tiram. mendidihkan skit.
  • then baru masukkan petola & suhun.
  • garam pelengkap rasa.

sedih sikit la, petola yg dibeli tu da tua. tak brape sedap dimakan :(
if not, mesti lazat nyum nyum...

tu ajer la nak share masak-memasak kat umah 3 hari lepas.
tak ler pandai bebeno masak, sibuk la nak share resepi.
ha haha saje aje nak memenuhkan blog. ada bukti la skit reti masak kuang kuang kuang :)

ari ni most probably mau masak sup ayam.
ayam ada. carrot ada. suhun ada lebih skit, kasik abis la.
hmmmm mau tambah kubis bunga aje kot. kena ler beli kang.
ok bye!

Photobucket

Wednesday, March 09, 2016

ANAK-ANAK BIKIN PANAS DI KAMDAR, MID VALLEY !!!

18 comments:
alkisah sabtu lepas, saya bersama-sama adik-beradik perempuan gi mid valley.
khas utk ke kamdar, beli kain ~ baju raya.
emak saya berkenan kain cotton yg jual di kamdar, mid valley.
mak buat baju utk dok umah, selesa...

saya, terpaksa bwk anak-anak bertiga.
mr.asben out station, takde sape nak jaga diorang hu hu hu :(
hmmmm memang bikin heboh la diorang bertiga, syuhada & izzat, termasuk muhd, anak kakak.
nurin sebagai kakak sulung, kurang la melenting nyer.
lebih membantu saya pilih kain.

terpaksa minta izin diorang dok kat meja ni...
agar tak merayau ke sana ke mari.
izzat oh izzat :)
geram pula tgk tgn dia tu menulis...
hah! nampak??!
hadoi la anak ku sorang izzat syg...
sampai atas meja dia berdiri...
syuhada plak dok gi amik shawl yg kamdar jual, pakai.
hu hu hu terpaksa kawal sebab diorang da start boring time ni.
maklum la kan, pilih kain ~ memang lama la skit kan...

alhamdulillah saya dpt la beli apa yg saya target utk beli.
2 jenis kain bunga utk baju raya kakak-kakak ~ 7 meter utk diorang berdua.
da besar panjang kan... besar kain nak buat baju pun semakin lebar ler :)

and tragis nyer, time tu kami da hampir settle.
on the way nak gi byr di kaunter.
tetiba ada sound kebaboooom gitu, kain jatuh.
di selangi dgn jeritan kecil salesgirl kamdar.
hu hu hu hu muhd da terlanggar kumpulan kain dan semua kain-kain tu terjatuh.
muhd & syuhada main kejar-kejar!!!
hadoi la... yg perit nyer, sorang old indian ladies gaya nyer mcm branch manger ke, branch supervisor ke ~ membebel!!!
bebelan nyer memang agak kasar la bagi saya & kakak, customers yg membeli kain beratus hinggit ni.
yes, kami minta maaf la, memang salah kami, terlepas pandang.
but tak perlu la nak membebel mcm kat umah.
tak perlu la nak menjerit-jerit, ramai lagi kot customer yg lain.
saya berdiri aje di tepi area tu melihat old indian ladies tu membebel sambil berkemas, memang nak dia nampak saya tgk dia. muka dia very menyakitkan hati.
dia buat-buat marah staff dia but words dia mcm nak perli saya customer.
salesgirl yg layan saya & kakak minta maaf balik dgn kami time di kaunter. sib baik la.
nak aje masa tu saya jalan keluar, lantak ko la kain-kain yg dah berpotong.
but, tu la... masih berperikemanusiaan!!!

kami salah.
but be profesional la wahai penjual. customer is always right what???!!!
sakit pulak hati kita...

anak-anak tu memang kena marah la jugak dgn kami.
sempat la saya cubit skru syuhada tu.
dari awal da saya pesan ~ behave!
tapi tu la... sel-sel terlebih berhubung :)

on the way back ~ wefie dlm kereta :)

ptg ni in shaa Allah nak gi anta kain-kain ke tailor.
mau bagi settle awal. mudah. senang ati.

ok bye :)
Photobucket