Tuesday, March 08, 2016

BILA IBU SUDAH SIHAT, BERASAP KEMBALI DAPUR KITA :)

kisah semlm.
mr.asben call tghari, tanya, "u masak x ari ni?"
sebab nyer, dia gi kedai yg biasa kami beli lauk, lauk yg sama aje dijual.
mr.asben da boring!
da mati kutu nak beli lauk pe...
saya reply, "ok, i masak. i gi mydin jap."
sib baik la mydin sebelah opis aje, alhamdulillah :)

ye saya, saya da lama tak masak on weekdays.
kurang sihat. demam. batuk. memang x larat. keje jauh plak tu, driving 90 minit :(
memang abis segala saki baki tenaga yg ada. makan ubat, terus zzzzz aje.
and sometimes bila balik lambat, memang tak sempat nak masak.
keje memuncak di opis skang ni! sgt stress :(
so, beli aje la lauk, masak nasi. kekadang goreng sayur ke, goreng telur ke buat tambah-tambah hidangan.

saya pun semlm membeli few brg utk di masak, in shaa Allah 2-3 hari akan dtg.
kalau brg ada, mudah la skit nak plan kan...

sayur pak choy masak air

lala sos tiram
resepi style saya ~ klik SINI ekk. just kali ni saya masukkan serai 3 btg.
penambah aroma :)

dua-dua ni amat la mudah nak masak, tumis-tumis aje.
then ada jugak masak sambal sardin, but tambah kaler atas meja :)
and tghari ni anak-anak boleh makan, kan sambal sardin tu dgn nasi panas & telur mata.
jimat da di situ...

mlm ni pun da plan menu pe. brg ada kan, pe lagi wahai ibu! kipidap :)
okeh bye :)

Photobucket

20 comments:

  1. Bila jadi ibu-ibu ni memang kena kreatif bab masak-masak.
    Tak kiralah simple janji seisi keluarga boleh makan itu dah terbaik.

    ReplyDelete
  2. yg sempoi tu yg sedap sis..
    nak nak bila homemade with love plak tu....

    ReplyDelete
  3. betul, kalau asyik makan kat kedai jer, naik jemu.. sesekali nak juga kelaianan..

    ReplyDelete
  4. sejam lebih memandu...wow sangat...terkedu akak dengo dik...moga cepat2 sembuh ye lepas ni meligat masak cam biase balik...masak simple2 camni la yg sedap dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la dia kak.
      tekanan betul nak gi balik keje!

      Delete
  5. mydin mitc ke tu..hehehe..sedapnya lala ..kalau buh cilipadi pedas2 pun ..terliur..:) tapi telur mata+sardin+kicap ngan nasi panas pun nikmat sangat dah rasanya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan ros.
      mydin seremban2.
      sebelah opis ajer.

      Delete
  6. saya bila tinggal bertiga jarang masak.selalu amik lauk rumah mak..kadang beli..bila dah teringin sangat atau nak bawak bekal baru masak malamnya.gitulah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la fida, mak dekat.
      if aida pun buat gitu aje.

      Delete
  7. Alhamdulillah... Simple dan sedap..

    ReplyDelete
  8. Apa pun yang ibu masak pasti anak-anak akan kata sedap. ;-)

    ReplyDelete
  9. lebih sedap bila kita masak sendirikan, tapi ye lah kadang2 kita pun penat, aida lagi lah tu, jauhnya berulang, kalau saya taktahu lah mampu ke tidak nak berualng jauh mcam tu

    ReplyDelete
  10. wahhh, yg simple2 mcm tu lagi sedapp aida.. akak sejak baik demam ni nk mkn sup2 air mcm tu jer..

    ReplyDelete
  11. sedap dah tuh... memalam mane boleh makan banyak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha kekadang mlm yg terlebih lapo!
      ijat tu mkn mlm 2 pinggan da pasti tau.

      Delete
  12. Saya ni weekdays memang memasak. Pejabat dekat aje dengan rumah. 20 minit dah sampai. Balik kerja pun awal. Memang melampaulah kalau saya tak masak ^_^

    Tapi weekdays ni takdalah nak masak complicated bagai. Yang simple-simple aje. Keluarga saya walaupun 4 orang aje, cerewet! Suami nak diet, anak bujang yang sulung nak menu berasaskan ayam jer, sayur tak makan (padan muka, ikut Mommylah, tak boleh nak komplen banyak) dan anak yang kecil pulak nak yang berkuah aje. Selalunya saya masak 3 jenis lauk - 1 pilihan suami, 1 pilihan anak bujang tersado dan 1 lagi untuk si kecil tu. Mommy makan ajelah apa yang ada ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. oiye?
      jenuh gak ekk.
      anak2 aida makan pe je yg aida masak :)
      da ajar gitu dari kecik.

      Delete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)