Tuesday, April 05, 2016

ADAB MAKAN ~ JGN LETAK LINTANG-PUKANG!

pisau tu kalu melayu, ganti ler dgn sudu kan? hi hi hi...

dulu masa kecik-kecik, abah ada ajar ni.
tapi tu la sebab jarang makan pakai sudu garfu, tak ingat sgt.
kekadang time ke hotel, saya memang tau ada adab letak sudu garfu ni.
tapi tu la ha ha ha tak teringat tang mana nak letak.
then member share image tu kat wassap ~ yes berguna.
turn kita plak ajar anak-anak :)
panjang ilmu. sesuatu yg bagus.

part 'don't like' dan 'service was bad' tu hu hu hu...
utk inform restoran la kan. agar dpt tingkat kan mutu diorang.

adab makan bagi saya amat penting.
kekadang dari cara kita makan, org boleh nilai kita.
paling teruk, kalau la dari cara kita makan org boleh nyampah dgn kita!!! sedih :(
antara yg dititik beratkan ialah :

  1. makan x berbunyi = kunyah sambil mulut tutup
  2. kalau makan pakai tgn, sisa makanan tu tak boleh lebih dari senggat kedua jari kita tu. meaning seluruh jari tak boleh la kotor
  3. makan tak sepah kuar dari pinggan, ni standard la semua org kan kecuali anak-anak kecik
  4. cara letak siku atas meja time makan
  5. cara duduk kalau makan atas lantai
  6. berckp ketika makanan xde dlm mulut. da abis kunyah dan telan dah.
tu contoh jer la.
sebab abah saya askar.
hmmm saya ada ler dulu kala kena marah pasal beberapa di atas.
skang saya cuba ajar anak-anak jugak.
but, tak le cara askar kan :) 
skit skit aje... yg penting, diorang besar nanti pandai bwk diri.

sekian :)


Photobucket

21 comments:

  1. tahu cara 'i still eat' and 'finished' je. hihi. tq sis for the info :)

    ReplyDelete
  2. betul la adab makan bersopan ni kena jaga..tapi bab susu garpu pisau tu hentam sajalah labu..makan pakai tangan lagi senang.huhu..tp protokol askar tu tak boleh la nak lawan.memang depa dah diajar tatacara sudu garpu camtu..sy tahu la sy kerja under Mindef 10 tahun dah.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? askar ni disiplin nyer kuat.
      tapi skang abah aida da ok.
      sgt ok especially dgn cucu.

      Delete
  3. Hu hu, ni yg lemah, ingat tang habis makan je nak letaknya camane, bimbang juga tgh mkn tu terletak sudu cara servis was bad tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama ler kita.
      abis makan jer tau.
      yg lain, haruuuu...
      ye la kan, sian kat pekedai.

      Delete
  4. betol..yang penting masa makan jangan banyak cakap..ni nasi penuh mulut tapi nak bercakap..hehe

    ReplyDelete
  5. adoii banyak pantang larang.. makan pakai tangan je la.. hahhaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 aida kalu kat kedai, siap aida suh bsh tgn.
      pakai tgn aje.
      kita kan melayu!

      Delete
  6. makan tanpa mencomotkan jari.. adoii terasa nikmat makan tu hilang.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ha...
      da terbiasa ok aje mummy :)

      Delete
  7. makan sambil tutup mulut.. ishh dah macam pengantin lahh pulok.., hahahaa :p

    ReplyDelete
  8. Saya pula belajar dari husband yang bekerja sebagai manager kat hotel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. org keje hotel lagi la mantop ilmu nyer kan.
      memang kepakaran dia dlm melayan org.

      Delete
  9. TQ BAGI INFO NI AIDA, BAGUS UNTUK AJAR ANAK2

    ReplyDelete
  10. benda macam ni elok kalau di praktik kan ...kdg2 perasan tgk orang makan berbunyi-bunyi ...gelojoh rasa geli pun ada ..aiyoo...huhuhu

    ReplyDelete
  11. Setakat 'start', 'I still eat' dan 'finished' tu saya taulah. Lain-lain first time baru tau table manners ni.

    Kalau makan di khalayak ramai tu, seharusnyalah kita menjaga adab. Malu juga kalau dok diperhatikan orang lain cara kita makan walaupun makanan tu kita yang bayar ^_^

    ReplyDelete
  12. Bagus la sis ada makna dalam plating tu haaaaaaa...kena belakar

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum aida..yer la bagus ajar anak2 cara2 mkn mcm ni...cara askar mmg mcm tu penuh dgn adat istiadatnya...:)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)