Apr 6, 2016

SUP AYAM KENTANG CARROT :)

last night kami makan luar :)
da agak lama x makan luar.
makan biasa2 aje. yg penting kenyang.


ada time tu, terasa tak kuasa nak masak.
tapi tak boleh! anak-anak nak makan...
ke hulu ke hilir mencari idea. jengah fridge...
and most of the time, penyelamat ibu yg tak keruan ni ialah sup.
senang.
mudah.
cepat.
tumis bwg putih & bwg merah gitu gini... masuk masuk masuk aje yg lain.
sayur, ayam, su'un... kalu ada cendawan, kubis bunga, jagung ke.
tabur bawang goreng penambah rasa...
kalau tiap hari asyik nak menyambal aje, alololo tak boleh la anak-anak oii.
usus kecil usus besar nak kena jaga juga.
sesekali bagi diorang rest skit ~ makanan x pedas ler plak utk uolls bertiga ye.
ijat makan pedas tau!
hingga kan saya kena tahan dia daripada terus makan.
dia boleh colek sambal dgn jari, terus ngap masuk mulut.
pastu panjang la muncung dia menahan pedas.
but, pastu dia masih boleh makan lagi walaupun pedas.
saya tak brape bagi la kan, dia kenit lagi!
then anak-anak bertiga tu elok aje makan sup dgn nasi panas.
yg penting sup nyer kena byk. anak-anak bertuah bertiga tu suka hirup menghirup.
utk saya biasa nyer tumbuk skit cili padi ~ kicap cili padi.
hmmmm memang mengenyangkan lauk simple dimple gini.
ada pedas baru ler jalan skit tekak kampung ni :)

ok babai. mau balik sudah :)

Photobucket

6 comments:

  1. Yang simple tu pembuka selera Aida..
    akak pun buat sambal kicap utk akak.. baru selera sikit..

    ReplyDelete
  2. Ini jugak la pilihan SA kalau memang dah x reti nak masak apa..

    ReplyDelete
  3. akak pon suka sup2 ayam gini dik...makan panas2 kalau rajin buat kuah cili kicap...fuh! lagi terangkat time makan tu...hehehe

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum aida...anak2 sukakan mkn sup mcm ni sbb x pedas sgt...:)

    ReplyDelete
  5. Betul Aida....mmg bingung nak pikir menu apa hari hari. Dlm rumah ni pulak yg sorang tak suka sup yg sorang suka....so nak tak nak kena masak 2 jenis lauk jugak huhu...

    ReplyDelete
  6. sedap nampak sup tu, best makan panas2 tu

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)