May 16, 2016

GURU PEMBINA NEGARA BERJASA :)


hari ini hari kebesaran cikgu-cikgu.
masih teringat dulu kala zaman skola.
mesti ada keraian hari ni :)
masa utk anak-anak murid menghargai cikgu-cikgu.
bagi hadiah... best la cikgu-cikgu... untong laaaa...

nak dijadikan cerita, saya tahun ni agak ke laut bab hadiah hari guru ni.
da beli tasbih mini, tertinggal plak di opis!!!
opis dgn umah jarak nyer 90 km, mana ler nak amik kan :(
sedih la ibu dan anak-anak...
tapi takpe. hadiah tu boleh la dibuat utk bagi org lain.
and utk cikgu skola agama dpt la tasbih mini tu. keraian nyer rabu nanti (lusa...).

ptg semlm saya, nurin & emak ke romantika, mitc melaka nun.
mencari hadiah utk cikgu-cikgu.
byk hadiah... tapi pilih ikut bajet la :)
maklum la, kena prepare lebih dari 30 hadiah utk semua cikgu-cikgu.
skola pagi 18 hadiah & skola agama 13 hadiah.
teacher ijat 1 hadiah tapi besar hi hi hi...



alhamdulillah...
moga terukir la senyuman cikgu-cikgu nurin & syuhada terima gift box yg romantik tu.
dpt la diabadikan letak brg2 kecil :)

anak-anak ni tak wajib bagi hadiah utk semua cikgu.
just saya yg menggalakkan diorang utk bagi kpd semua cikgu.
setahun sekali bagi penghargaan kecil, apa salahnya...
ada friend di fb timbulkan isu ~ menjadi kesedihan bagi anak-anak murid yg tak dpt nak bagi hadiah kpd semua cikgu kerana mungkin parents kurang pendapatan.
yes saya akui itu... but, itu la. memberi bukan bermakna menunjuk-nunjuk.
sekadar menghargai jasa cikgu.
and sememangnya harga tak la mahal. bajet less than RM5 utk sorang cikgu.

segalanya bermula di rumah...
namun, cikgu amat perlu utk back up ibu bapa tang belakang :) kan?
tq semua cikgu di dunia !!!

Photobucket

17 comments:

  1. alhamdulillah.. dulu masa hari cikgu yang sy ingat saya bagi pen dengan kad buat sendiri je.. hehe.. tu je mampu buat masa tu.. tapi bila tgk cikgu guna pergh memang puas hati ler.. haha..

    Blogwalking sini, jemput singgah baca artikle ini ye

    Bina Blog Berkualiti site...

    ReplyDelete
    Replies
    1. last year or last 2 years, saya bagi semua cikgu2 3 btg pen :)
      merah biru dan hitam.
      kes last minit jugak tu hi hi hi...

      Delete
  2. selamat hari guru......tq cikguku...

    ReplyDelete
  3. selamat hari guru!! pompompom..

    ReplyDelete
  4. Guru dan ibu bapa kena jadi bff...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu PC.
      if not, susah nyer byk kpd ibu ayah!

      Delete
  5. Bagi mana yg termampu...bukan ada paksaan pon kan dik...akak tahun ni abang ngah buat keputusan bagi 1 je hadiah untuk guru kelas dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 aida da decide nak bagi utk semua, kak.
      ikut kan aje.
      tapi bajet utk 1 hadiah rendah la :) ha ha...

      Delete
  6. akak pun macam tu..latih dr mereka dr tadika..samapai anak lelaki tu dah form 5 bila tanya nak bg cikgu sapa.mesti jawab nak bg semua..so belii ikut budjet kitalah kan..akak pun kalau dpt pen sebatang wrn merah dah rasa suka sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahun sekali aje.
      cikgu tu ngajar tiap hari :)
      apa salah kuar skit bajet utk bagi cikgu tu senyum di hari kebesaran nyer :)

      Delete
  7. betul tu bagi ikut kemampuan sajalah, akak bagi 1 hadiah je pada abg adam, ikut abg nak bagi cikgu mana, tak sediakan untuk semua cikgu yang mengajar pun hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok aje tu.
      bak kata anak2 aida, ada aje yg bagi guru kelas aje or guru yg diorang suka :)

      Delete
  8. Pernah bagi semua guru,;masa depan tak pasti lah.. jika mampu elokla bagikan mulia sangat pekerjaan guru ni..

    ReplyDelete
  9. Betul tu tak salh menghargai jasa cikgu..setahun sekali je bagi hadiah.jasa n pengorbanan cikgu besar apa..tp anak sy aiman tak kalut bab hadiah ni..ibu dia dulu pun takda nk beli2 hadiah utk cikgu..sbb sy tak galakkan juga kot.kesian kan cikgu2 aiman.hehe

    ReplyDelete
  10. Comelnya bekas. Mesti cikgu suka. Mak aiii ramainya cikgu...
    Yelah.... apalah nak dibanding jasa dia dgn anak kita kan..

    ReplyDelete
  11. Cantiknya gift box tu, Aida :)
    Betul, yang penting kita didik anak2 utk belajar hargai orang lain. Hadiah tak perlu mahal, tanda ingatan tu yang penting :)

    ReplyDelete
  12. Zaman ekin dulu.bagi pen dan Buah hadiah loni dah ada macam2 dah hadiah untuk cikgu

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)