Aug 5, 2016

Beza Antara Dinar / Syiling Emas & Jongkong Emas

assalamualaikum...
salam dihulur di pagi jumaat yg mulia lagi indah... alhamdulillah!

lagi ilmu saya nak share ye.
ni ilmu yg saya cedok dari grup juga.
saya tuko explaination ikut gaya saya la :)


‍‌‌‌‌‍‌‌‌‍‌💎‌‌Dinar‍‌‌‌‌‍‌‌‌‍‌💎‌‌

‍‌‌‌‌‌‌‌‍‌💍‌‌dinar dengan syiling emas rupa sama tetapi berbeza dari segi fungsi sebenar.
‍‌‌‌‌‌‌‌‍‌💍‌‌berat standard dinar 4.25g tetapi syiling emas ada pelbagai jenis berat. salah satu contoh ialah syiling emas 0.5g.
‍‌‌‌‌‌‌‌‍‌💍‌‌dari segi harga, syiling emas agak mahal jika di bandingkan dengan dinar dan jongkong emas kerana kos pembuatannya lebih tinggi. nanti kemudian saya share kenapa lebih mahal :)

dinar dan syiling emas powergold

Kelebihan dinar :

‍‌‌‌‌‍‍‍‍‍‌‌🍓‌‌ Boleh digunakan untuk mualamat dan ibadah aqiqah
‍‌‌‌‌‍‍‍‍‍‌‌🍓‌‌ Digunakan untuk membayar zakat
‍‌‌‌‌‍‍‍‍‍‌‌🍓‌‌ Dijadikan hantaran dan mas kahwin
‍‌‌‌‌‍‍‍‍‍‌‌🍓‌‌ Cenderamata/hadiah untuk orang yang tersayang
‍‌‌‌‌‍‍‍‍‍‌‌🍓‌‌ Simpan utk pergi haji
‍‌‌‌‌‍‍‍‍‍‌‌🍓‌‌ Tabungan/simpanan

... pada pndpt peribadi saya (yg masih kurang ilmu emas ni) semua di atas kita tak perlu nak tukarkan dinar kita tu kepada ringgit malaysia. kita boleh terus gunakan dlm bentuk dinar itu sendiri.


‍‌‌‌‌‍‌‌‌‍‌💎‌‌Jongkong Emas‍‌‌‌‍‌💎‌‌
jongkong emas powergold


Kelebihan jongkong emas :
‍‌‌‌‌‍‍‌‍‍‍‌🌺‌‌ Harganya lebih murah berbanding barang kemas kecuali jongkong emas 1 gram kerana kos pembuatannya tinggi.
‍‌‌‌‌‍‍‌‍‍‍‌🌺‌‌ Memberi pilihan kepada mereka yang ingin membuat simpanan semata-mata.
‍‌‌‌‌‍‍‌‍‍‍‌🌺‌‌ Sesuai untuk simpanan jangka masa panjang seperti pendidikan anak-anak, perkahwinan, simpanan hari tua, membeli rumah, tunaikan umrah / haji...
‍‌‌‌‌‍‍‌‍‍‍‌

mana-mana satu pilihan kita, ok aje.
sebab ia emas. emas pelaburan...

daftar ahli powergold

dlm masa 6 hari nilai emas naik RM5 tau!
rugi kalu tak start join and saving emas ari ni tau :)

bye!

Photobucket

8 comments:

  1. tak reti lg psl emas² ni...hihi tp kt rmh mmg ada dinar..saja asben beli seketol dulu..xberani beli lg lps kes rmh kena pecah 2 thn lps..smpn kt bank je berani...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yana.
      simpan kat bank.
      kalau kat umah, kena kretif nak simpan kat mana :)

      Delete
  2. menarik! rupanya syiling emas lebih mahal dari jongkong emas dan dinar ea..btw Sha singgah bw sini sambil follow ^_^ salam kenal..

    ReplyDelete
  3. Sha pun buat saving emas.. lebih menguntungkan untuk jangka panjang..

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)