Aug 17, 2016

Bila Nurin Tanam Pokok Cili

assalamualaikum :)

pagi nan indah.
hari yg cerah...

kisah nurin tanam pokok cili.
keje skola ni. nurin ditugaskan utk jaga pokok ni for the first 2 weeks.
2 kali jugak la tanaman dia ni tergolek jatuh tanah bertaburan tau!
first time, ayah nurin buka tingkap, terlanggar :(
then, letak kan kerusi rehat kat laman, kucing plak langgar :(

sib baik la tanaman nurin ni panjang umur.

Bila Nurin Tanam Pokok Cili

Bila Nurin Tanam Pokok Cili

nurin memang amik berat pokok dia ni tau.
pagi dia tgk... ptg dia tgk... saya peratikan aje.

yes la, umah ibu ni xde tanah.
semua da disimenkan.
tak dpt kakak nurin nak bercucuk tanam, kan?
ibu tahu kakak minat :)

now tanaman ni nurin da bwk kes skola.
cikgu nak cek la kan tahap kesuburan nyer...
moga sukses la keje anak-anak ni...

seronok jugak silibus anak-anak zaman skang.
ari tu jahit menjahit...
pastu buat litar elektronik...
skang tanam pokok cili...

... bye!

Photobucket

24 comments:

  1. Menambah mereka jadi kreatif dan berinovasi tu aida..
    Good job nurin..

    ReplyDelete
  2. makin menarik pul tgk silibus pembelajaran anak2.. bagus juga diajar menanam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm2 diorang blajar skang ni sha.
      pelbagai.
      larat tak larat aje cikgu2 nak ngajo, kan.
      anak2 ni bila aktiviti gini diorang minat :)

      Delete
    2. Tu la.. Semoga semua guru sentiasa bersemangat dalam mendidik anak bangsa..

      Delete
  3. singgah pagi..
    wah!bestnya...belajar ckit².

    ReplyDelete
  4. dulu time darjah 3 ada gak cikgu bagi keje skola tanam2 camni dik...akak tanam pokok bendi kalau x silap akak...kojol awal ko pokok akak...hahaha...moga sukses ye Nurin nanti bleh tanam kat rumah pulak senang mama dia nak buat sambal...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x ingat ada ke saya tanam-tanam time skola rendah, kak.
      mcm takde jer :) hu hu hu...

      Delete
  5. baguskan skang ni. sebab handwork biasanye akan lg ransang otakk untuk cepat belajar daripada menulis je. Experiences the best learning process :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes definitely ayunie.
      kalu dok blaja je, bleh stress.
      bila gini, yes otak dia lebih cepat teransang.

      Delete
  6. KITE SUKA MENANAM JUGA BEST ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida suka.
      tapi tu la umah xde tanah :)

      Delete
  7. Bestnya.. Teringat pulak zaman sekolah dulu, haha~

    ReplyDelete
  8. nanti dah besar pokok cili tu ada hasil boleh buat sambal belacan.. hehe..

    dulu ada la buat tanaman tp taugeh je la.. skrg hebat pokok cili terus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha :) a'ah kan.
      pokok togeh ada gaks, hasif.
      thn lepas.

      Delete
  9. wah....lain sungguh sistem pendidikan sekarang... best juga aktiviti bercucuk tanam ni..banyak benda positif boleh belajar =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang da lain sgt.
      but ok la. interesting :)

      Delete
  10. Bagus pengajaran sekolah sekarang kan kak. Bukan hanya belajar mengAdap buku je. Ada aktiviti sampingan camni yang akan menarik minat pelajar.. Good job nurin.. Akak yang besar ni pun x pernah menanam lagi. Hehe

    ReplyDelete
  11. Tahniah. Anda pemenang first giveaway by anis khalilah. Sila semak http://akhalilah.blogspot.my/2016/08/keputusan-pemenang-first-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  12. pokok cili saya dah mati huhu..sbb tak jaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai alin hi hi hi...
      lenkali suh la dhia tolong siram kan :)

      Delete
  13. Bab-bab macam ni baguslah. Tambah skill kononnya. Takdalah kerja menghadap buku sekolah aje. Bosan budak-budak ni nanti jadinya. Kalau ada kerja sekolah macam ni, barulah best sikit!

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)