Tuesday, August 23, 2016

Nak Kahwin? Meh Sini Ada Tips :)

assalamualaikum...

suka nak inform semua, ari ni ulangtahun perkahwinan saya ke 13 :)
alhamdulillah. bahagia gembira bersama 3 cahayamata yg sempurna.
rumah sendiri, kereta yg cukup selesa, pekerjaan, gaji yg cukup...
tu pasal mau share pasal kahwin ari ni :)

utk yg bujang... sedang bercinta? terutama lelaki.
ni hah tips nak kawin hakak ko nak bagi :)

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan

cadangan saya, mas kahwin tu guna kan dinar emas.
tak kisah la brape amaun RM yg nak diletakkan ~ tukar kpd dinar emas.
lebih simbolik. emas kan...
instead of saving dlm bentuk RM, why not saving dlm bentuk suku dinar (1.0625g)?
skang kalau tukar RM ke suku dinar is lebih kurang RM217 (harga ahli).
the more the merrier :)
then after kawin, instead of buka akaun bank nama bersama, invest lah emas bersama :)
secara individu surely by that time da ada akaun pelaburan yg lain kan (cth tabung haji, asb, etc).
tu proceed jer la. but, tambah satu lagi ~ simpanan emas.
bcoz konsep nyer 1 gram  1 bulan 1 keluarga.
just share duit gaji 50-50 utk tukarkan ringgit malaysia tu kpd emas 1 gram 1 bulan.

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan
mas kahwin = 13 dinar emas = RM2,000.
masa nikah thn 2000.
ari ni nilai 13 dinar emas tu kalau tukar kpd RM = RM11,000.
daripada masa tu m nasir hanya beri marlia musa duit cash, kan?

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan
2012 pernikahan irma hasmie pula... 3 dinar emas dijadikan emas kahwin.
masa ni nilai 3 dinar emas tu = RM2,200.

Kumpul emas sebagai jaminan belanja perkahwinan
ni fizo mawar... hamek ko 1kg emas nyer!

tak perlu la nak elaborate pepanjang kan uolls.
kaitan antara  perkahwinan / pernikahan dgn emas intan berlian ni memang tak boleh dipisahkan.
so, pe kata tak payah la nak guna kan ringgit malaysia tu, tukar kpd dinar emas.

nak kawin lagi 1 thn? 2 thn? 4 thn?
meh roger hakak ni, start saving emas dari ari ni.
terbaik. memang terbaik.
sampai time yg korang nak guna emas tu, boleh pilih 3 options :
  1. boleh lebur utk jadikan brg kemas ~ cincin ke, gelang ke, ...
  2. ar-rahnu @ pajak kan utk guna RM beli brg...
  3. jual semula, power gold beli balik dgn harga terbaik dari tempat lain.


ok... tu aje utk ari ni tips emas dari Blog Adianiez ni...

Nak Kahwin? Meh Sini Ada Tips :)

sekadar kongsi sesuatu yg bernilai :)
bye!

Photobucket

16 comments:

  1. betul2. bagus simpan mas untuk jangka masa panjang.

    ReplyDelete
  2. Bagus sebenarnya bagi dinar..
    Tapi kalau mas kawin Sha prefere barang kemas..
    Boleh pakai.. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul tu. brg kemas = mas kawin.
      tetap emas pilihan hati kan?
      so bulanan before kawin tu beli la segram segram.
      sampai time, boleh lebur jadik kan brg kemas :)
      terbaik.

      Delete
  3. Bagus tips ni. Pada sesiapa yang nak kahwin, berilah mas kahwin dalam bentuk emas. Kalau beri wang hantaran dalam bentuk emas, lagilah ohsem akak kata ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. emas pun duit, MD.
      nilai naik turun.
      tapi naik yg byk :) hi hi hi...

      Delete
  4. zai pon dh start kumpul 1 bulan 1gram emas...jd la kan...kecik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.
      kecik... skit skit.
      lama-lama? byk. nilai pun besar.

      Delete
  5. Selamat menyambut ulang tahun perkahwinan, Aida. :)

    ReplyDelete
  6. Emas memang kira simpanan & pelaburan yang berbaloi-baloi :)

    ReplyDelete
  7. Kena kumpul emas pada masa muda. Maka perlu bekerja dan jimat kuat supaya dpt duit yg cukup utk berkahwin.

    ReplyDelete
  8. terbaik blog sis,visit blog saya kay raidzil dan website www.mahligaiimpiann9.com

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)