Saturday, August 20, 2016

Nak Melabur Emas ::: 1 gram atau 1 kilogram terus ?

assalamualaikum...

salam di hujung minggu.
mau share ilmu lagi ari ni :)
jgn kecam saya ekk sebab dok share pasal emas je :)

🔍KENAPA 1 GRAM EMAS LEBIH MAHAL DARI 10 GRAM?🔎

kita mula dari 1 gram sebagai langkah pertama.
umpama nyer org baru mula kerja.
gaji kecik, tapi nak naik kereta. memudahkan perjalanan ler kan.
beli viva dulu sbg kereta pertama.
memang la menjadi cita-cita nak beli BMW ke, ferrari ke... tapi camne? pendapatan tak izin kan.

yg penting, ada kereta. selesa anak bini nak berjalan ke mana2.
jadik la dulu beli viva...

sama mcm emas.
nak beli terus 1 kg memang ler tak mampu. kita bukan fizo omar :) hi hi...
dia bisnes besar, duit byk, boleh la kan terus bagi mawar 1 kg time nikah.
skit skit...
1 gram ke...
5 gram ke...
10 gram ke...
lama2 nanti jadik jugak 1 kg, kan?
daripada nak tunggu duit cukup beli 1 kg emas, better la beli emas tu skit skit.

emas 1 kg vs 1 gram = tak boleh banding harga kerana :-
1000g = 1kg
1000g = KOS PEMBUATAN 1000 kali berbanding 1kg
1kg = 1 kali kerja kos pembuatan 1kali je
itulah jawapan sebenar kenapa harga emas berbeza.
simpanan emas berdasarkan gram ye, bukan berdasarkan harga sebab emas boleh tukar jadi DUIT tetapi duit tak boleh beli emas pada harga yg sama pada masa berbeza.

Nak Melabur Emas ::: 1 gram atau 1 kilogram terus ?
skang, lebih kurang RM200 1 gram.
jangkaan lagi 4 thn, nilai nyer 2 kali ganda...
ni jangkaan pakar ekonomi ajer ye. tak semestinya betul. jangkaan saje.
tapi kalau betul? alhamdulillah :) harap sgt menjadik betul. aminnn...
sebab saya percaya kalau dulu boleh beli nasi lemak harga singgit, skang nak jumpa sgt susah.
4 thn lagi? masih adakah nasi lemak singgit?

takat tu aje ilmu emas dari saya :)
sebulan hanya 1 gram saje utk 1 keluarga.
kalau bajet bawah RM150, sebulan 0.5 gram pun ok :) emas 999 jugak.

Nak Melabur Emas ::: 1 gram atau 1 kilogram terus ?

 Photobucket

9 comments:

  1. tp 1g mahal sket yak... dl ad nk terjoin yg skim emas apa tu dahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 gram lebih mahal.
      kos pembuatan nyer.
      apatah lagi syiling emas :)

      ni bukan skim emas or pelaburan emas biasa.
      ni beli emas, dpt emas fizikal.
      sendiri simpan jangka panjang ~ pelaburan peribadi.
      takde terlibat dgn pe pe skim yg tak nyata :)

      Delete
  2. yes, bg mek mlabur asb dn tbg hj tu penting, yg emas ni pon penting untuk ank cucu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kisah pe pun, kalu kata simpanan, memang penting.

      Delete
  3. Makin mahallah kiranya harga emas ya. Pencerahan ni bagus juga pada yang tak faham kenapa harga emas berbeza-beza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga emas memang makin mahal, MD :)
      tak dpt da 1 gram RM50 hu hu hu...

      Delete
  4. macam ner cara nak menabung emas tu sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 gram 1 bulan aje, ekin.
      kalu mampu lebih dari 1 gram, alhamdulillah.
      nanti aida pm kat fesbuk ekk.

      Delete
  5. YUp.. tak dapat banyak, 1g pun dah ok.. janji ada simpanan emas..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)