Thursday, June 30, 2016

Shopping Raya di Kuala Lumpur ::: Happening Sangat !

7 comments:
assalamualaikum :)

ari ni buat keje sambil dgr lagu raya, aduhai best nyer uolls.
moga panjang umur la kita ke pagi syawal, kan.... in shaa Allah.
oleh itu, terus terkenang kan persiapan raya...
terus terkenangkan bil-bil yg lom settle... alamak!!! sudah terlupa!!!
pe lagi, terus la bertungkus-lumus tadi byr online semua nyer.
baru la aman nak citer pasal raya raya raya :)

ni throwback kisah sebelum ramadhan lagi. nak diberitahu, sabtu terakhir before ramadhan tu kami sekeluarga ke KL, shopping raya :)
haruslah pergi sebelum puasa, kesian kan anak-anak nanti tak boleh nak makan minum bila kepenatan :)
memang da lama sgt ajak mr.asben ke KL. proposal asyik kena reject.
akhirnya... Allah tu Maha Berkuasa, tahun ni terbuka la hati dia nak bwk kami ke KL.
yahooooo....!

kami dari melaka pepagi... terus parking kereta di stesyen komuter senawang.
driving ke KL? memang saya x nak la ~ trafik sure berat punyer, parking lot sure penuh punyer...
lgpun memang berhajat nak ajak anak-anak naik keretapi la...

one big happy family on the way to kuala lumpur :)

lebih kurang sejam lebih la nak ke KL sentral.
memang saya seronok :) sebab tgk anak2 seronok...

KL sentral... tunggu plak putra LRT nak ke stesyen masjid jamek.
masa ni saya da sgt happy. here i am, kuala lumpur :)

rinduuuuuu sgt nak ronda KL ni.
dedulu time belajar, tiap weekend lepak sini dgn friends.
gi pasar mlm jln TAR, beli makanan and makan ramai2 kat dataran merdeka. best moments!


i tell u ~ ramai org.
sepanjang jalan... dlm sogo jgn cakap la, selisih bahu!!! sgt ramai org...
but, seronok....
just izzat kurang sporting. tak nak berjalan, asyik nak berdukung. hadoi!
teruk jugak la mr.asben mendukung dia.

separuh hari jugak kami jalan-jalan. lebih kurang dari jam 12 tghari hingga 5 ptg.
5 ptg tu hujan rintik da turun. lekas la kami menuju ke stesyen putra LRT masjid jamek.
kami memang target nak balik dah pun time tu. letih dah. lenguh sudah kaki...
tak byk pun shopping nyer. hanya menjamu mata. beli makanan hi hi hi...
baju anak-anak da beli awal-awal. semua da siap :)

maybe nanti nak ulang dtg pasar mlm jln TAR ni. mau tgk haribulan dulu kat kalendar.
nak ajak anak-anak lepak dataran merdeka hi hi hi...

uolls da siap ker semua utk sambut raya? preparation saya seperti kat bwh ni hah...
ada la few things lagi nak kena siap kan.
nak kena kemas umah... in shaa Allah :)

ok babai...

Photobucket

Wednesday, June 29, 2016

Salad Aneka Buah-Buahan Penyejuk Tekak :)

12 comments:
assalamualaikum uolls...

pencuci mulut lepas makan ~ dgn buah-buahan :)
last saturday mak mertua & abg ipar dtg berbuka umah saya ni.
masak-memasak la kan.
for pencuci mulut, last minute ajak asben ke family store.
beli epal ijau, pear, tembikai dan anggur.
nak buat kuih ke, puding ke, apa ke ~ mcm tak brape rajin ha ha ha :)


mudah la sgt.
dadu semua buah-buahan yg berkaitan.
letak dlm peti ais. bagi sejuk nyaman.
pastu, few minutes before time berbuka ~ campur kan yogurt mixed fruits.
gaul bagi sebati menyaluti buah-buahan berkaitan :)


letak ler ia ke dlm peti ais semula. sambung ler buah-buahan tu di nyaman kan.
agar bila makan tekak semua org nyaman :)

habis uolls.
anak-anak & anak-anak buah semua nyer makan secara berjemaah.
alhamdulillah... refreshing sgt !

okeh babai. tu ajer resepi pencuci mulut yg paling mudah di alam nyata :)

Photobucket

Izzat dan I...z...z...a...t...

11 comments:
assalamualaikum....
tak sabar nak update citer ni :)


kisah mlm td. izzat tulis tulis di whiteboard kecil.
saya dok sebelah dia... sambil tgk tv la. perati kan dia.
rehat rehat jap lepas berbuka.

then, izzat kata, "ibu plak (menulis)..." dihulur nyer marker pen.
saya pun ok ajer la.
"izzat nak bu tulis apa?"
"Tulis la buuu..."
ok ok saya pun tulis la I...z...z...a...t...
nama dia kan :-)
saya suruh dia ikut pe yg saya tulis.

then izzat pun ikut tulis.
2-3 kali dia tersilap tulis, saya betul kan.
then dia penat, dipadam nyer apa yg saya suruh dia tulis. da malas ler tu kan! hu hu hu...
hmmmmm izzat memang tak boleh dipaksa-paksa hu hu hu...
karang merajuk, aduhai, payah nak pujuk nyer!

then few minutes later, saya peratikan dia sedang tulis sendiri nama dia.
tu la hasil nyer dlm gambo tu.
cecepat ler saya snap gambo tu before dia padam :)
sib baik izzat sporting nak senyum hi hi hi...

now di taska, memang da start menulis a... b... c...
slowly... just nak latih jari-jemari anak-anak ni.
alhamdulillah... happy nyer la saya :)
walaupun 1 perkataan ~ nama dia sendiri ~ ok la. umpama seluruh dunia bagi ibu izzat syg oii.

sape yg ikut cerita tentang izzat kat blog ni, memang tau la izzat ni memang lom betul cakap nyer.
masih pelat. but is getting better la.
cara dia susun ayat... cara dia sebut perkataan... alhamdulillah bertambah baik dan org lain faham.
ibu ni memang faham dari dulu lagi ler kan :)
surah al-fatihah ~ izzat hafal.
lagu negaraku ~ izzat hafal.
doa makan ~ izzat hafal.
but, sebutan dan bunyi nyer semua ke laut :) ha ha ha... ikut suka hati dia nak sebut apa.
ok aje. prektis meks perfek, kan?

:) babai for now.

Photobucket

Monday, June 27, 2016

Meroti john di bulan Ramadhan :)

18 comments:
assalamualaikum...
mlm ni dah mlm ke 23 Ramadhan berterawikh.
esok da Ramadhan ke 23 berpuasa...
in shaa Allah :)

seminggu lebih juga saya di duga dgn demam & batuk hu huhu...
ada skit skit lagi saki baki batuk selsema. sgt merimaskan!
tapi blog ni tak le tak di update dek kerana demam tu uolls...
kerana tak berkelapangan. kesibukan melanda di opis.
di rumah? malam? hmmmmm sgt la penuh dgn mcm2 jugak ha ha :)

nak share ler ~ resepi roti john saya.
tak ler brape original. refer to en.google jugak.
3 kali jugak ler meroti john minggu lepas bagi mendptkan rasa yg sesuai dgn tekak mr.asben.

kejadian nyer :)

roti john tu saya beli aje di family store.
inti nyer tu gini saya buat :

  1. daging hancur dlm 200g saya gaulkan sebati dgn skit garam & lada hitam secukup rasa.
  2. goreng kan kejap dlm 5-10 minit dgn skit minyak.
  3. then, potong dadu 1 biji bwg besar & kacaukan dgn 4 biji telur.
  4. masukkan daging dlm adunan telur tu :) kacau rata...
siap!
then, cara buat adalah sama aje dgn cara kat pasar mlm tu.
letakkan generous amount adunan daging kat kuali ajaib, tempek kan roti john.


memang penuh la daging.
tak ler mcm beli kat pasar mlm ~ roti & telur semata-mata :(

then, taburkan cheese yg da di sagat.
biar ia mencair beberapa saat... dan tabur ler plak kobis.

 saya tambah ler letak hirisan timun jepun...
mayonis & sos cili :)

siap!

bila mr.asben suka... puas hati... makan sampai abis ~ happy la saya.
nak beli skang ni kat pasar ramadhan bukan main mahal!!!
buat sendiri, puas hati :)

alhamdulillah...

ok bye. nak tido dah. sok pagi mau bangun kul 4 pagi ~ prepare sahur.

Photobucket

Wednesday, June 08, 2016

SMART WATCH MAX GEAR UNTUK ANAK-ANAK :)

28 comments:
assalamualaikum :)

ari ni rabu, dah pun separuh hari...
kalau dikira, hari ketiga kita berpuasa. in shaa Allah...
ptg ni saya ada keje luar.
update blog jap :)

ni nak citer la pasal smart watch anak-anak.
da lama beli. beli dari opismet mr.asben.
opismet dia ramai yg ada. utk anak. dan ada yg beli utk diri sendiri.
bila mr.asben tgk, terus dia berkenan and beli la...
kami beli smart watch yg simple sgt. takde function yg marbeles.
harga RM95 saje uolls.
boleh call dan sms saje. kami tak amik data internet.

SMART WATCH MAX GEAR UNTUK ANAK-ANAK :)

SMART WATCH MAX GEAR UNTUK ANAK-ANAK :)

SMART WATCH MAX GEAR UNTUK ANAK-ANAK :)

SMART WATCH MAX GEAR UNTUK ANAK-ANAK :)

ramai da kot frens out there beli kan smart watch utk anak-anak.
ni saya beli satu unit aje, share la antara nurin & syuhada.
sape-sape yg perlu pakai pada waktu-waktu yang perlu ~ dia pakai. bukan setiap hari ke skola.
utk memudahkan diorang nak contact kami.
mr.asben silent kan segala bunyi-bunyian yg boleh dikeluarkan oleh smart watch ni.
agar tak le obvious sgt anak pakai ke skola or ke mana-mana.

contoh, ari tu nurin tak pasti ptg dia ada koku ataupun tak. so, kami suh dia pakai jam ni.
pesanan kami sgt ringkas pada nurin:
"hanya sms ibu sekiranya ada koku. if kakak tak sms ibu, ibu anggap kakak takde koku dan akan amik kakak dari skola seperti biasa jam 1:30 ptg."
and yes, nurin sms saya, ringkas : "IBU PETANG NI ADA KOKU".
saya tak reply pun dia. understood. terus inform mr.asben utk amik nurin jam 3:30 ptg.
simple kan?
yg penting mesej sampai.
selamat :)
and pesan jugak, jgn la belek-belek jam tu, buat mcm biasa. releks.
if awak ok, org pun tak perasan and everthing will be ok :)
takut la jugak ia akan dirampas oleh cikgu kan kalau anak ralit plak...
selagi diorang ok, rasanya takde le rampasan akan berlaku :)

kat lazada ada jual gak ni. boleh la uolls survey...

ok bye :)

Tuesday, June 07, 2016

SALAM RAMADHAN :)

11 comments:

assalamualaikum uolls.
baru la dpt bersiaran di blog kecik ni.
setelah busy dgn mcm2 hal :)
byk mau citer tapi tersimpan di kotak ingatan dulu ha ha ha...

wanna wish semua SELAMAT BERPUASA ye.
moga segalanya baik-baik saje buat kita semua in shaa Allah.

bye for today :)
harap esok sebaik hari ini... amin...

Photobucket