Jan 23, 2017

Kalender Antik Tahun 1967

(4.20 petang)
assalamualaikum...

melaka masih hujan, just tak selebat pagi ke tghari td la. hujan kecil-kecilan ajer.
dok dlm opis ni dgn blazer. air-cond pun terpaksa off.
menghilangkan rasa mengantuk, selak-selak la wasap. delete pe patut. save pe patut.
dlm grup wasap famili, abg ipar ada share image antik ni 👇.

Kalender Antik Tahun 1967

kami adik-beradik menyakat la kakak sulung. birthday dia Julai 1967.
and saya tgk, 23 Djanuari 1967 bersamaan dgn hari Senin.
korang sedar tak pe saya nampak?
yes. yes. hari ni 23 Januari 2017 bersamaan dgn hari Isnin.

tjatatan = catatan
tjutji = cuci
tjap = cap

and few words yg sgt comel 😍.
and ini mengingatkan saya memori daun pisang zaman saya sekolah 1985 - 1995.
kalau kita tak dtg skola, wajib tender surat MC atau surat ibubapa kepada cikgu the next day.
and memang tak la dpt MC.
mak saya la yg tukang tulis surat kpd cikgu. and mak saya sungguh oldskool.
as at now saya tak dpt recall ejaan-ejaan mak saya. that time saya dan adik suka gelak kan mak.
selalu tegur mak, "salah eja la mak..." and mak saya buat tak tau aje. maintain oldskool 😏.

i love u lah, mak !

and saya rasa, ejaan zaman saya skola dgn zaman nurin & syuhada skola skang ni, ada beza juga.
few words yg dulu saya blaja satu perkataan, now da jadi 2 perkataan.
words english yg dimelayukan...
ejaan yg diperbaharui... penggunaan vokal 'o' dan 'u' dlm perkataan. hu hu hu memang saya da perasan dah perkara ni.
agak nyer nanti saya plak kena gelak dek anak-anak kan?
lom lagi diorang start membaca blog ni 😜 penuh dgn ejaan yg salah!
sesungguhnya masa mengubah semua...

... bye!

Photobucket

6 comments:

  1. Antik sangat kalender nie.. Januari 1967 dan Januari 2017.. sama..

    ReplyDelete
  2. Alahai,...antiknya! Comel je words yang TJ tuh 😆

    ReplyDelete
  3. Mmg antik sungguh kakendarnya. Kat rumah ni oun kalendar x tkr lg thn ni pdhal dh nk msk feb dah. Hehe..

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)