Monday, January 23, 2017

Untuk Bersara Selesa...

(10.21 pagi)
assalamualaikum wrt wbt :)

melaka hujan. dari tgh mlm td hingga skang ni. alhamdulillah...
sejuk nyaman...
namun, kat pantai timur, saya doa kan moga keadaan baik-baik saje.
kat fb ada friends saya yg share few place dah dinaiki air 1-2 hari lepas.
sabar... bertenang... selamatkan dokumen-dokumen /  barang-barang penting.
nak share image utk bersara selesa ni, kita kena siap-siap fikir dah dari sekarang.
selain daripada simpanan jangka pendek ~ simpanan holiday, simpanan beli wishlist, ...
selain daripada simpanan jangka panjang skit ~ simpanan pendidikan anak-anak...
simpanan khas utk bersara selesa ! jgn lupa...
kita kena pelbagaikan simpanan kita... pelaburan yg berbaloi.
rumah... tanah... tunai... dan emas!

jgn la kalut pulak tuko semua tunai yg ada :)
tukar kan skit jer... tunai perlu jugak utk guna seharian.
tunai perlu jugak utk simpanan kecemasan. tunai perlu jugak utk byr bills.
tabung haji... asb... sspn... jgn terlupa start simpan emas sekarang :)
pe bleh buat dgn emas byk2? aduhai... emas = duit. emas boleh tuko jadik duit tau.
emas relevan seluruh dunia. yg penting, tulen 😎.

untuk bersara selesa, simpanlah emas sebagai aset

nasihat saya ~ pastikan tahu ke mana setiap sen kita pergi. berbelanja seadanya. tukarkan simpanan wang anda kepada matawang yg kukuh (dinar) dan aset yang dijangka dpt mengekalkan nilainya setelah masa beredar (emas lah!)...

emas mahal la! sebab tu skang bleh beli 1 gram. 0.5 gram pun ada jual.
skit skit skit skit... lama-lama capai jugak 10 gram... 20 gram... 50 gram... jadik lah kan.
beli hari ni, untuk 5-10 thn akan dtg.

stokis powergold melaka
gimme a call 😍

okeh tu jer... babai :)

Photobucket

8 comments:

  1. TQ for sharing....:) kalau boleh nak bersara awal la ..boring kera..ahhaha nak cutiiiiii je tia hari :P

    ReplyDelete
  2. sy duk kt trg,,,
    sekarang mmg hujan lebat sgt.. n sesetengah tempat dah mula banjir

    ReplyDelete
  3. Betul tu.. kena pelbagaikan penyimpanan jangan buat satu je..

    ReplyDelete
  4. Jadi pesara kerajaan rasanya terjamin kerana dapat pencen setiap bulan.
    Kalau masih sihat boleh buat kerja2 tambahan sedikit untuk tambah pendapatan.

    kalau orang kampung, Xde istilah bersara, takde pencen or ganjaran.

    ReplyDelete
  5. Tu la... Emas ni memang berbaloi kalau simpan...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)