Mar 12, 2017

Kalau Datang, Jangan Lupa Singgah Shopping Di Pasar Besar Melaka

(10.49 pagi)
assalamualaikum...
salah pagi ahad 😀. pagi ni bersiaran dari seremban, umah mak mertua ku.
ada masa skit update blog gitu menantu sorang ni ha ha ha...
dun worry... waktu senggang sementara tunggu tulang empuk tu hah.
mau buat mee bandung jap lg yer...

semlm, pagi, before balik seremban, shopping kat pasar besar melaka nun.
beli brg basah & brg kering skit. nak main masak2 kat kampung le katakan.
and beberapa item wajib mr.asben belikan utk mak nyer is few produk kampung...

and saya akui, memang part yg saya suka kat pasar ni selain dari area jual ulam-ulaman kampung, ialah area iks ni...
menarik !!!

produk iks tradisional di pasar besar melaka
cencaluk, belacan, asam jawa, air gula melaka, pes rojak buah, kuih sepet, rempeyek, dodol, ....

produk iks tradisional di pasar besar melaka
kek kukus pun ada, bahulu pasti ler kan, keropok lagi...

produk iks tradisional di pasar besar melaka
inang-inang ni paling win kat melaka...

produk iks tradisional di pasar besar melaka
bahulu. pelbagai saiz.
memang readymade byk gini. kalau la nak buat kenduri, dtg aje sini beli. tak perlu order.

produk iks tradisional di pasar besar melaka
ni semua pasti tahu. gula melaka... original!

no worries la, frens... kalau di ayer keroh, di botanical garden pon ada kedai jual produk tempatan ni.
before nak kuar tol, singgah la jap. jamu mata 😎.
then, di dataran pahlawan, banda hilir pon ada area produk tempatan gini.
memang terbaik la kalau ke situ. segala jenis produk tempatan ada di jual... sediakan aje duit cukup2.

... bye, have a great sunday uolls.


13 comments:

  1. Replies
    1. a'ah lupa lak nak inform.
      setakat brg originally made kat melaka, bagi saya memang murah.
      compare dgn harga di ayer keroh dan dataran pahlawan.
      kat pasar masih boleh tawar-menawar.
      terutama mcm kuih bahulu. and kita nak byk kan. sen sen saje sebungkus bahulu bulat tu. dodol ke. cencaluk ke....
      power of tawar-menawar masih perlu digunakan :)

      but, bagi produk bukan melaka, agak mahal.
      sebab maybe di amik kira kos org tgh tu kan. contoh nyer, mcm pes mee bandung. kat luar kita boleh beli RM8. tapi situ jual RM12.

      Delete
  2. menarik semua barang kat pasar besar melaka nie :D
    harap dapat pergi satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  3. Teringin nak makan cencaluk tapi ntah kenapa tekak masih belum terima.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cencaluk ni ada cara nyer utk makan shikin.
      hiris bwg besar. hiris cili padi. perah kan skit limau kasturi.
      sedap! cuba ler.

      Delete
  4. lom pernah gi Melaka lagi. kak, inang2 yg warna-warni tu?

    ReplyDelete
  5. Opcos selalu pergi melaka akan singgah disini...

    ReplyDelete
  6. Best msk pasar..mcm2 ada kan.. Klo psr melaka msti byk produk original dr melaka kan.. Esp kuih2 org melaka

    ReplyDelete
  7. rindu Melaka.. lama dah tak menyinggah sejak dah pindah balik KL.

    ReplyDelete
  8. inang-inang tu memang feveret.. suka sangat..
    Tapi sha tak pernah lagi singgah pasar besar melaka nie..
    Nanti boleh gi sini lak..

    ReplyDelete
  9. Saya suka beli belacan Melaka Aida.... yg lain tak delah suka sangat. Cuma suami tu sukalah beli dodol

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi...
Nanti aida balas kunjungan ye :)