Friday, March 03, 2017

Tips Homeschool : Melonjakkan Prestasi Akademi Anak

(10.58 pagi)
assalamualaikum.
salam di hulur pagi-pagi jumaat nan indah...

di pagi yg mulia ni saya nak share tips ni.
printscreen dari laman fb saya. sekali baca, saya terus terpikat dgn tips ni.

Tips Melonjakkan Prestasi Akademi Anak

"... anak kena studi 2 - 3 jam 6 mlm sminggu sepanjang tahun.
no tv slps jam 8 (6 mlm sminggu).
BOLEH?"

pada saya la kan, ni more utk ibu ayah. kalau anak, diorang apa kisah bila masa nak study.
ibu ayah yg harus perketatkan rutin study anak.
ni juga reminder pada saya la.
kekadang saya ni ada satu rasa belas kasihan kat anak.
diorang penat. diorang letih. saya tak ketatkan jadual study diorang.
😍 ada betul nyer tips ni.
dlm fikiran saya utk buat ~ 2-3 jam 6 mlm tu bermula dari ahad (mlm) hingga jumaat (mlm).
sabtu mlm, most of the time kami memang takde rumah, balik kg. jalan-jalan mall, dsb nyer.
and, ni termasuk la 2-3 mlm weekdays anak-anak saya gi tuisyen 👌.
tapi tu la, kekadang homeworks diorang sgt la byk uolls !!! 😒
buat homeworks jer da abis 1 mlm tu. kul 10 memang saya wajibkan diorang tido. hmmmm...

tapi pe pun, time management penting. baik si ibu, ataupun anak. in shaa Allah...

ok bye! moga sharing ni beri manfaat kpd semua ye.

16 comments:

  1. ada betulnya juga. kadang anak leka dengan siaran TV je. kalau tutup tv confirm mereka akan fokus pada belajar. kan?

    ReplyDelete
  2. Kita sendiri sebagai parents kena timbangkan dan digest. Kadang2 kita pun letih...tapi demi masa depan kan. Nak paksa sangat, takut anak jadikan kita musuh pula. Serba salah rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.
      letih kita...
      letih dia...
      kekadang hati kita ni yg kesian tgk diorang.
      hmmmm...
      kena kuatkan ati ni. ati kering!!!

      Delete
  3. Boleh cuba dekat anak saudara nanti

    ReplyDelete
  4. Anak-anak saya Isnin-Jumaat memang menyiapkan kerja sekolah... sambil siapkan kerja sekolah studi terus bab tu... Sabtu-Ahad memang beraktiviti dan santai. Tapi memang tak dinafikan, kerja sekolah setiap hari memang banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekadang semlman menghabiskan keje umah.
      x dpt nak blaja lebih skit. otak penat!

      Delete
  5. Kadang-kadang anak tak sempat nak hadap lama-lama kerja sekolah sebab terlampau letih. Anak-anak sekarang takde masa rehat rasanya. Tak sama dengan kita dulu.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.
      sebab tu kekadang weekdays aida x dpt nak homeschool sgt.
      kesian...

      Delete
  6. perkongsian yg baik ni... Lek buat utk anak bila dia dh sekolah nnti... insyaallah... :)

    ReplyDelete
  7. tips yang bagus tapi kadang macam kesian pula kat anak, macammana nak study 2-3jam semalam, pukul 9.30 je semua dah cari bantal, t.v memang tak tengok pun kadang tu kalau malam2

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 aida kul 10 wajib tido.
      bcoz aida nak fikiran diorang rest and ready for tomorrow.
      aida anggap diorang buat homework dari kul 8 tu termasuk 2-3 jam yg dikatakan tu.

      Delete
  8. Kdg2 nk ketatkan sgt wktu blajar ank tkut ank stress.. Tiap hari mmg lya akn pstikan fsya buat latihan..cuma tetal sehari berapa muka surat. Lps check, klo ada salah trs buat pmbetulan..cuma math tiap hari kna buat walaupom 1muka surat.. Samalah..time weekend mmg wktu utk rht n bawa ank jln2.. Klo ada homework, lya utamakan siapkan homework tu..kalau ada masa n anak ok.. Blh samb buat latihan skit.

    ReplyDelete
  9. Betul tu Aida sebenarnya mak pak kena disiplin dlm bab ni. Tp yg sedihnya saya sendiri belum mampu.
    Sebokkan nak tengok TV....aduh.
    Bilalah mak nak berubah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida pon.
      yo yo la nak buat itu ini.
      tapi... byk nyer ke laut!

      Delete
  10. lain anak lain caranya. terlalu sekat kesian juga sebab mereka sampai rumah dari sekolah pun dah lewat

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)