Wednesday, August 09, 2017

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

assalamualaikum 😄

pagi ni, awal-awal lagi ada majlis makan-makan sempena perpisahan pegawai.
dpt bertukar balik ke negeri yg dipohon. mcm saya la 7 bulan yg lepas. happy for her.
but sedih la. bakal berpisah dgn sahabat geng gelak suka-suka kat ofis ni.
bila bekerja, tanpa geng senget, memang la amat bosan dan boleh mengundang stress!
officer baru in shaa Allah, bakal masuk mengganti tempat dia.
and moga best la jugak, jgn dpt opismet muka ketat, dah le 😂 hi hi hi...

mlm ni plak, ada skit peluang update blog. karang nak melipat 2 bakul baju 😅.
just nak share citer anak-anak. citer biasa-biasa aje. life ibu 3 anak di hari ahad.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
pagi-pagi ahad, lom sarapan, da menunggang dinosaur uolls...

mau throwback ye uolls... kita baling belakang kisah ahad beberapa minggu lepas, 23 julai 2017.
pepagi ahad kami anak-beranak kuar, mencari sarapan pagi.
berpakaian santai and 😂 izzat berpakaian tidur tau! tak ke mana rancang nyer, hanya sarapan pagi.
tayar da bergolek, memula kata nak makan dedekat aje area bkt katil... tapi cancel.
mr.asben drive lagi ke depan... ayer keroh la. tapi kat mana ekk?
hmmmm kami brainstorming lagi mencari solution nak sarapan kedai mana.
mr.asben pun kuar kan idea bernas, jom sarapan kat dlm taman botanical. 
hmmmm menarik 😄. bawak anak-anak jalan pagi-pagi ahad kan.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
bergambo dulu ye, sebelum kita mula menapak ke kedai sarapan pagi.
di mana izzat?

hmmmm sampai tempat lapang gini, izzat mcm road runner la, berdesup berlari ke depan.
izzat memang extra excited bila tapak kaki nyer cecah ke bumi di tempat gini.
kami tak parking kereta di sebelah dlm, dekat dgn kedai makan tu. parking kat luar. nak berjalan ke dlm. bagi peluang izzat berlegar bebas.
utk si ibu, exercise kata nyer.... sambil hirup udara segar di pagi. alhamdulillah...

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
hah, ini la izzat yg berbaju tidur lagi ha ha ha ha...

relax relax... jalan sefamili santai-santai.
memang rezeki saya, time berjalan dlm botanical garden tu, terjumpa 2 org ex-classmates sekolah menengah.
sorang tu chinese, dia yg sapa saya dulu.
sorang lagi malay, saya yg sapa dia. dia tgh mengah berjalan sambil dukung anak, memang la tak perasan sekeliling. faham sgt.
happy...
jalan punyer jalan... jalan punyer jalan... sampai ajer depan kedai makan, kedai tutup!!!
hadoi lah! letih tu lebih 15 minit berjalan tau 😒. lapar... lapar... lapar... haus jgn ckp ler! sabo jer la...

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
nampak tu izzat berjalan, kepenatan kelaparan sehingga tak layan dah ibu nak amik gambo.
kata nak makan, tapi, kedai tutup.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
berjalan balik keluar, lalu la kat area skytrex-adventure ni.
mr.asben amik masa la skit utk tanya details dgn adik-adik incaj situ.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
www.skytrex-adventure.com
018-9095679

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
takde la kami nak naik skytrex-adventure ni pepagi ahad tu uolls.
not ready 😂.
tu paparan harga, masa dan etc... 

abis aje sessi perkenalan kat skytrex-adventure, saya gegas mr.asben, "dah dah jom cepat. sarapan!"
hmmmm di ajak nyer plak lalu titi gantung. alolololo. izzat dah berlari dulu dah.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
kita bergambo dulu kat menara tinjau yg agak usang ni.
tapi ok la, masih boleh dipijak dgn selamat 😃

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
"moh turun, kita nak cross naik titi gantung."

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
ha haha ha izzat berjalan steady ajer kat depan sekali, nurin serrrraammm.
yes, say apun agak seram jugak.
tali pemegang di kiri kanan titi gantung ni da separuh putus uolls.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
hah belakang, yg tinggi tu, tu la dia menara tinjau kami bergambo tadi. 
haha tak la tinggi beno kan. 

nice place. ada skytrex-adventure nearby, sepatutnya titi gantung ni mesti dibaikpulih.
kawasan sekeliling perlu dibersihkan. agar ia lebih indah dan menarik perhatian pengunjung.
saya pun at first memang takut. alhamdulillah papan-papan di titi gantung ni masih reliable.
sungai kecik bwh tu pun da tak nampak air, penuh dgn tumbuhan air. ntah dlm ntah tak sungai kecik tu uolls. serrrrraamm i!

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

ni satu lagi area yg sebeno nyer perlu dilihat utk diselenggara.
semak-samun kiri kanan... pondok tepi sungai tu ada palang kayu yg dah patah. membahayakan.
lantai kayu masih ok but kami tak gi the whole area la. saya takut-takut gak nak izinkan anak-anak.
takut terpijak kayu reput, terbolos plak ke dlm sungai.

pastu, kami terus la ke arah nak balik.
tapi, terjumpa plak replika dinosaurs!!! berlari la izzat dgn excited nyer.
meninggalkan ibu nyer yg kelaparan lom sarapan ni hah...
ok sila la layan jap gambo-gambo kami bersama dinosaurs 😍.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

ada lagi few replika dinosaurs. tapi, please lah... ibu was so penat masa tu.
jom balik. jom sarapan wahai anak-anak...
iyer la. pepagi dah menapak bertapak-tapak kaki.
naik turun bukit. hadoi la... meredah menara tinjau, seberang sungai guna titi gantung.
ramah mesra dgn dinosaurs... letih hokey.

area dinosaurs ni kalau kat papan tanda ialah tempat yg dinamakan "little dino".
pon rasa nyer perlu diselenggara. ada dinosaurs yg dah tidak berkepala.
ada area yg rasa-rasa nyer telah disalahgunakan oleh pengunjung, spt alihkan kerusi ke dlm terowong kanak-kanak. apa la nak dibuat dlm terowong tu agak nyer!
then, sama la jugak, ada semak samun sana sini yg memungkinkan 'dinosaur' sebenar bersembunyi!
kan ke bahayakan pengunjung. kena baik pulih area ni. agar kurang menakutkan dari segi kebersihan.

on the way ke kereta tu, frankly speaking, kaki saya da hampir melecet.
iyer la, kasut yg tak sesuai dibawa utk riadah. haruslah melecet.

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
izzat dah penat. hanya mampu beri signal jer hi hi...

amacam? rasa-rasa nyer boleh tak dianggap kami telah complete 10,000 langkah pagi ahad tu?
hi hi hi 👍

Riadah | Titi Gantung, Skytrex Adventure & Kembara Dinosaurs @ Taman Botanical, Ayer Keroh Melaka
"Every minute you walk can extend your life by 1.5 to 2 minutes.
Walking more than an hour improves life expectancy significantly.
An increase in walking time at the population level would bring about a tremendous change in people's health and medical cost."
bye...

18 comments:

  1. saya pun suka kat taman botanikal ni..tapi tulah, betul cakap akak, banyak kena baikpulih dan selenggara.biasalah tempat masuk free. cuba kalau berbayar..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dinafikan free. tak bermaksud tak boleh selenggara dgn baik.
      kerajaan negeri kena amik pot la kan.
      seperti nya tanam bunga tepi jalan, cantikkan tiang lampu.
      melaka kan negeri pelancongan :)

      Delete
  2. menarik dah tempat ni. tapi tu la banyak area perlu dibaiki. scary jgak nak naik titi gantung dah putus2 tali huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes sgt scary!
      tapi tu la, mr.asben beria-ia ajak anak2.
      tgk mcm ok. alhamdulillah...
      something interesting but tak maintain dgn baik.

      Delete
  3. Bagus bila ada aktiviti riadah macam ni...semua gambar cantik2 la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali lupa kan perkara lain, gelak gelak jalan jalan dgn anak-anak.
      memang best.
      bagus utk kesihatan :)

      Delete
  4. tak tahu pulak dekat melaka ada skytrex jugak. Kalau naik hari ahad, pergi kerja memang berjalan macam orang baru lepas beranak la cerita dia :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ha :)
      sebab tu kena ringan ringan aje.
      yg skytrex tu kena fit dulu.
      kalau tak, memang sakit satu badan.

      Delete
  5. Wah lama dah saya tak buat aktiviti camni... rindunya nak buat outdoor ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg melaka la azlan.
      naik skytrex tu :)
      aida nampak mcm best.
      cuma aida x berani la, gayat!

      Delete
  6. Replies
    1. memang sunyi, izwa.
      hutan! aida pun serrramm jugak nak round situ.
      tgk ada org sana sini, ok la.
      lelebih tak berani!

      Delete
  7. dah lama sangat tak sampai ke sini..macam best lak

    ReplyDelete
  8. Mcm pernah sampai sini to beberapa tahun lepas lah. Dulu xde Dino kan

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)