Monday, August 07, 2017

Spagetti Bolognese | Cepat Disediakan, Sedap Dimakan

assalamualaikum uolls...

mlm ni dinner omputeh. spagetti bolognese.
memula nak masak lain, tetiba... time kat ofis tadi, muncul idea omputeh ni.
lgpun, nak test masak sos bolognese guna pressure cooker la uolls 😍.

Spagetti Bolognese | Cepat Disediakan, Sedap Dimakan

resepi sos ni ada kat SINI. tak tuko pe pun. tuko periuk ajer hi hi...
sgt la menarik cubaan saya ni. instead of masak sos bolognese tu 1-3 jam utk memekatkan nyer, ptg tadi sos bolognese saya ni siap kurang daripada 30 minit uolls.
stir fry bwg putih, bwg holland dgn mentega.... then masukkan bahan yg lain mcm resepi.
guna mode "CONGEE" auto-setting selama 18 minit.

Spagetti Bolognese | Cepat Disediakan, Sedap Dimakan
mode congee yg dimerahkan tu uolls.

perfect for dinner. alhamdulillah.
spagetti pun guna pressure cooker tau.
patahkan spagetti and masukkan dlm pressure cooker. tuang air setakat tenggelamkan spagetti.
masukkan minyak skit lebih kurang agar spagetti tak melekat.
d.i.y pressure setting kpd 8 minit. perfect 😍.

memang la berbaloi uolls. gi la survey pressure cooker. yg trending skang is jenama philips.
harga beza-beza. but range RM300 - RM500. ada byk jenis, kecik or besar.
pilih aje ikut bajet dan keperluan. alah membeli, menang memakai uolls.

ok bye. mau gi golek-golek dgn izzat. izzat mana boleh tgk ibu dia melekat dgn laptop lama-lama.
mula la dia buat pe'el hi hi hi...
👋

7 comments:

  1. wah mudahnya ada cooker tu! sedap terliur malam malam nie hikhik

    ReplyDelete
  2. baru dua hari lpas ccl homemade spaghetti bolognise ni

    ReplyDelete
  3. MZ tak minat sangat bolognese, sebab tomato, masam kan... kalau yang lain, sukaaa

    ReplyDelete
  4. Oh mai mudahnya!! Ini sos sendiri buat ya. Kena save ni. Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  5. Sedapnya...akak suka speggati tapi biasanya ada anak dara akak balik lah yang rajin masak western ni...Akak masak masakan kg je rajin.

    ReplyDelete
  6. Lapar pulak bila tengok spagetti nie...

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan sis dari follower #994 dari Indonesia.. Ramai dah kenal blogger Malaysia. Bagus2 blognya :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)