Tuesday, September 26, 2017

Sukan Sekolah Izzat | Menang Lari Pecut!

No comments:
assalamualaikum...

planning utk mengemas beberapa tempat di rumah and gosok beberapa lai baju...
rumah kecik, brg byk... gitu la jadik nyer. nak kena sentiasa kemas skit skit.

sudah settle memikirkan apa nak prepare utk lunch. perlu buat terjahan ke family store jap lagi.
but, sementara family store lom bukak, on lappy jap. mau tgk pekabo la blog kecik ni.
ha ha ha 😃 matlamat nak selalu update blog dan tiap hari blogwalking, masih lom tercapai.
meskipun sudah tak keje hu hu hu 😅... uolls tau lah, kalau da dok umah, byk perkara nak dibuat.
ditambah plak ada hari-hari yg izzat tak nak ke tadika.
bila dia nampak ibu dia tak pakai baju keje, it is a signal that "ibu tak keje, yahoooo" bagi izzat.
normally isnin lah, memang saya sacrifice kat tadika dia.
bila dia terkebil-kebil minta belas kasihan utk "jgn la anta ijat gi skola", memang hati kita cair tgk drama dia.
maka, bila izzat ada rumah, separuh masa tu kena spend kat dia. mana bleh buat keje!
mandi, suap makan, kencing berak, layan kartun jap few minutes dgn dia. ada kala di ajak nyer kita main sep sep lah, menari-nari lah... tak kurang jugak, bila kita tgh masak, dia amik kerusi and diri sebelah 😅 hadoi lah.

ok dah dah le tu pendahuluan ha ha ha... bila jari-jemari dah mula menaip, memang terus idea dtg mencurah-curah. baru pendahuluan tu uolls hi hi hi...

nak le citer, kelmarin (ahad), separuh hari di padang utk sukan tadika PASTI izzat.
dek krn ni lah punah harapan ibu izzat nak holiday jjcm ke JB uolls.
berkorban demi anak nan seorang... aktiviti tadika lebih penting. pengalaman utk dia kenangan hari depan.
as early as 7.30 pagi dah kuar rumah menghala ke padang yg ditetapkan.
cikgu dah pesan, dtg before 8 pagi. anak-anak dijangka mula perarakan kul 8 pagi.
nak pakaikan aksesori lagi... tau la kan.

masih bad mood... tak nak join kawan-kawan 😒.
dari rumah bersemangat. sampai aje kat parking area, mula la muhammad izzat ni bikin pe'el.
dtg la pe'el tak sporting dia tu. terkepit-kepit lah kat kaki ibu. tak mau letgo.
anak-anak yg lain semua dah beratur, nak bersiap utk perarakan rumah sukan. izzat? hadoi lah...

izzat rumah sukan biru.
tak sporting. amik gambo pun tak nak hu hu hu...

tu dia anak bujang saya, bertopi spiderman biru. jari di dalam mulut hu hu hu...
cikgu kata bwk la topi biru kalau ada. and izzat sorang yg bwk 😅. jadik la... janji bwk as instructed.

anak-anak melambai bila sampai kat depan khemah ibu bapa. maintain masing berpegangan tgn, comel!!!!
izzat hanya menjeling... takpe lah darling, janji awak join perarakan rumah sukan.

aktiviti quite fun and interesting. melihat anak-anak berbaris time perarakan rumah sukan.
it was so cute... then diorang ada nyanyi kan lagu patriotik dan lagu PASTI. berikrar... sgt comel.
settle aje... terus ada senamrobik, ibu bapa join skali. ni sessi warming up lah lebih kurang.
and menghangatkan suasana.


ibu dan ayah yg lebih bersenam dari izzat 😅😅😅


bila da abis senamrobik memanaskan badan, rehat dulu utk sarapan.
tema sarapan adalah potluck. ibubapa bwk makanan dari rumah. tiada makanan yg disediakan pihak PASTI.
it is something good. something new. something practical 👍.
bcoz PASTI adalah tadika yg bukan bisnes basis, semua tahu tu. so semua adalah atas sumbangan ibubapa. like it.

then baru lah mula acara-acara sukaneka, uolls. since acara izzat yg terakhir, kami just dok releks, tgh acara anak-anak yg lain and makan 😄.

izzat dah line up utk acara lari pecut.
izzat wakil lelaki usia 5 thn.

bermula aje larian, ha ha ha 😃 izzat nampak nyer mcm last aje?

yes. izzat lari paling tak laju 😄 tapi nampak muka dia happy, senyum uolls...

yeszaaaa... anak ibu sudah dekat ke garisan penamat. tapi nyer, tempat terakhir la darling.
takpe takpe... kita memang bukan keturunan ahli sukan. ibu faham 😂. berlari dgn senyuman tu yg paling bagus ha ha ha...

time izzat di sini, 2 daripada kawan izzat di lane pertama dan ketiga tersungkur jatuh!
diorang lari laju sgt sampai tersadung kaki hu hu hu alahai... 
time snap gambo ni, sempatlah saya toleh ke kanan tgk anak-anak yg jatuh tu.
atas sebab tu....
izzat menang lari pecut tempat kedua 😀


rezeki izzat... tanpa sengaja 😉

best. seronok tgk izzat seronok. at the end, izzat was so happy... alhamdulillah.
dlm kul 11.45 pagi, acara semua nyer tamat. time tu matahari mencanak directly atas kepala! panas!
kami tak lengah, lepas bantu kemas-kemas padang, terus zassss balik.
sempat tapau nasi ayam. tapi sampai rumah semua tak lalu nak makan! penat... pengsan semua 💤 💤 💤 💤  ha ha ha ha...

terpahat lagi satu kenangan zaman sekolah anak-anak.
sanggup tu ibu korbankan holiday 2 hari 1 mlm ke JB semata-mata sukan separuh hari ni tau.
orait la... tu jer mau citer ptg ni.
moga berisi la jugak ruang-ruang kosong di blog ni hah hi hi hi...

bye...

Wednesday, September 20, 2017

Cendol Durian & Ais Mangga | MITC Masjid Alami

5 comments:
assalamualaikum 😄

moga hari ini semua org dlm dunia berbahagia dan ceria hendaknya.
as for saya, alhamdulillah.
diberi kesempatan pepagi ni utk update blog dgn perkara yg saya suka update.
perkara yg sesuai di share 😋. makan... makan... makan...
memandangkan lom lagi sempat gi holiday memana, makan-makan kat melaka ajer la ye.
weekend ni sebeno nyer da reserve pon hotel di JB, jjcm time lah kan.
tapi tu la, kita merancang, Allah yg menentukan... pepagi semlm dah cancel reservation.
ahad pagi Izzat ada sukan PASTI. maka, program skola Izzat terpaksi didahulukan lah.
kesian dia if tak join sukan skola. his first experience. 
"sabar ye bu, cari lagi masa sesuai gi holiday ye..." ibu Izzat pujuk hati sendiri 😖.

nampak simple kan?
nampak sejemput, kan?
tapi nikmatnya Ya Allah 😋  syukur alhamdulillah...
cendol nyer lembut slurp slurp... cukup rasa santan & gula melaka...
then, the best part, pes durian tu bila kita campurkan, ia melt perfectly di dalam liang-liang cendol tu.
💥💥💥 meletup-letup rasa nyer di dalam mulut!
terbaik i tell uolls! memang kalau yg mengidam nak rasa cendol durian, di sini lah...
recommended 👍

durian yg digunakan ni ialah pes durian D24 frozen. ni disediakan di FAMA kalau saya tak silap.
ia mcm satu scoop ais krim. so memang dia melt tu sesuai la sgt. slurp slurp masok mulut.




di sini... rasa nyer org melaka memang sgt familiar cendol durian ni.
ingat lagi saya dtg sini dlm akhir tahun 2016, takde disediakan khemah kecik tu and meja & kerusi yg proper.
kena makan sambil pegang mangkuk di bwh pokok aje. tak selesa...

kebetulan, before balik rumah mak ari tu, nak raya Aidil Adha, mr.asben ajak singgah.
persinggahan yg berbaloi!
sebelum tu ada few times nak gi sini, sejak hot sana sini borak pasal durian yg mahal giler, uolls.
masa tak mengizinkan... peluang tiada.
alang-alang balik rumah mak memang lalu sini, marilah terjah.... again, terjahan yg berbaloi!

ada byk lagi menu nyer. one of yg famous, laksa tulang gajah.
rasa nyer jumaat ni nak gi ajak mr.asben minum ptg sini la, in shaa Allah.
kalau cendol, selain dari cendol durian... ada cendol biasa, cendol pulut, cendol ais krim, cendol mangga... byk uolls. dari nama dah buat kita tertarik nak cuba kan.
then ada jugak abc, ais jagung, ais durian dan ais mangga.
so, saya dan mr.asben menikmati cendol durian marveles ptg tu, anak-anak plak order ais mangga.
harga = RM18 semuanya.
cendol durian RM5 dan ais mangga RM4 semangkuk masing2.

ais mangga 😋   👍  recommended!

yg ni tertarik btol dgn botol nyer uolls. lenkali kita rasa sebotol dua botol 😄

orait. alang-alang citer pasal cendol durian. nak gak citer pasal satu lagi cendol durian kat melaka ni.
ahad ptg baru ni, mr.asben ajak gi merasa semangkuk.
not recommended 👎.
lokasi. simpang tiga trafik lights bukit katil - semabok. area situ lah.

semangkuk RM10 uolls. before dtg, mr.asben da inform harga nyer...
so tak la brape terkejut... after all, kalau dah namanya ada durian, memang le mahal, kan 😄😍.
but, kalau sedap, apa salahnya merasa sesekali.

durian nyer adalah seketul durian frozen yg berbiji. bukan pes durian tau.
just compare gambar cendol durian yg kedua ni dgn cendol durian yg pertama. dari situ rasanya uolls boleh tau mana satu yg lebih menjemput kita utk slurpp 😋.
nisbah ais dan santannya mcm x brape orait. santannya sendiri kurang pekat. gula melaka tak berasa sgt.
bila ada biji, isi duriannya adalah sikit. then, ia keras! dia tak melt masuk ke liang-liang santan, cendol dan gula melaka. rasa tak bersatu.
cendol ni memang la feveret saya. prefer cendol daripada abc, ais kepal, ... cendol memang best!!! tu yg boleh la skit-skit komen tentang cendol 😍
utk nilai harga RM10 dgn apa yg kami dpt, sgt tak berbaloi. sib baik cerdik, order semangkuk aje.
cendol biasa yg anak-anak order pun tak kick rasanya 😓😓😓.

ok la. sekian saje entri pasal cendol durian sedap and tak sedap 😎.

Monday, September 18, 2017

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau

1 comment:
assalamualaikum...

part 2 ~ ni kali nak citer pasal kisah raya pertama di Aidil Adha ari tu.
throwback lagi uolls. raya pertama punyer kisah plak.
raya kedua da citer dah kan. 😄  the very special part is raya pertama...

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau

alhamdulillah dimurahkan rezeki kami adik beradik.
dari awal tahun dah plan utk korban tahun ni. dari awal tahun ngumpul duit masing-masing.
almaklum... tahun ni kos utk korban sekor lembu / kerbau memang mahal!
agak terkujat lah bila dgr kos nyer.

dipendekkan citer... settle seko kerbau.

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
hamboi pak uda... bukan main berpura-pura ye 😆

kerbau ni disembelih dahulu kat ladang. lepas solat raya pagi tu, org lelaki semua ke ladang.
saksikan proses sembelihan. then, skit skit, da dipotong ke smaller pieces baru la dibawa balik ke rumah mak.
before and after solat jumaat, sepanjang hari kami sekeluarga bergelumang dgn proses potong dan membungkus kerbau.

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
tempat kerja pertama...

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
tempat kerja kedua...
timbang... bungkus...

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
ni team kerja ptg skit ~ kepala kerbau.

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
saya dan adik bongsu, Pak Uda amik tugas membahagikan kesemua bungkusan daging kpd jiran setaman.
jalan kaki tau 😅😅😅
a marveles experience. tak pernah lg before this, saya jadik gadis daging di Aidil Adha (gadis la sssaaaanngaaat 😆).

selain daripada team potong daging, bungkus daging, deliver daging... ada team yg masak la kan.
hi hi hi team emak ler tu. di dapur...
masak pe ekk on the first day of raya Aidil Adha tu?

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
kari daging...

Aidil Adha | Bersatu Bersama Berkorban ::: Kerbau
sup tulang 😋

korang tgk la. korang saksikan la. rupa masakan tu tak melambangkan kesedapan nyer tau.
sebab ia sgt sedap hingga tak boleh nak imagine dgn mata 😄. especially sup tu. hadoi lah...
seharian... semalaman... makan, makan, makan dan makan... alhamdulillah 😊.

pengalaman jadik gadis deliver daging adalah sesuatu yg best. 
sesuatu yg sgt beri 1001 pengajaran. sgt beri pengalaman yg tak dpt kalau tak jadik gadis daging. bwk daging satu taman. 
sampai depan pintu pagar and beri salam. "assalamualaikum..."
  • KISAH 1 : memang lambat la nak dpt reply salam. and bila da dpt reply salam, tuan rumah jengah, muka tuan rumah masam mencuka. terus la saya senyum dan inform cepat-cepat, "maaf. nak deliver daging korban"... baru la tuan rumah senyum sampai ke telinga, "oh, terima kasih ye".
  • KISAH 2 : 3 kali beri salam. nampak ada org dlm rumah di sebalik langsir. ada jugak tu yg saya terperasan ada yg menjengah dari tingkap. no reply no respon 😄. saya tak tunggu lama. terus proceed to next house. 
  • KISAH 3 : pintu sliding rumah terbuka. dgr bunyi siaran tv la. tapi no reply salam. nothing hingga salam ketiga. then terdgr suara lelaki memanggil isterinya di dapur. suruh tgk kan sape di pagar rumah. si isteri keluar. terus la saya senyum dan inform cepat-cepat, "maaf. nak deliver daging korban"... baru la si ister tu senyum sampai ke telinga, "oh, terima kasih ye". 😆😆😆
  • KISAH 4 : ada tu tuan rumah ada di luar. nampak aje kami dok beri salam rumah ke rumah, kelam-kabut tuan rumah tu masuk dlm rumah. saya pun laju lah ke rumah dia. terus la saya senyum dan inform cepat-cepat, "maaf. nak deliver daging korban"... baru la tuan rumah tu senyum sampai ke telinga, "oh, terima kasih ye".

aduhai... saya dan adik saya, senyum sesama sendiri dgn pe'el org ramai.
"takpe la, dik. kita bukan nak minta derma. dia tolak rezeki lah kalau tak reply salam kita"...

moral of the my sharing is... jwb la salam. sebab menjawab salam tu wajib, kan?
dan kita tak tahu, ntah-ntah org yg dtg di pagar rumah kita tu bwk rezeki.
saya faham, kekadang tuan rumah malas nak jwb salam dan jengah ke luar rumah dek kerana kekadang ada salesman jual brg.
yes, sama la dgn saya. memang saya sentiasa kunci mangga pagar rumah tau.
tapi... i tell uolls, kalau saya ada rumah saya akan jwb salam. then tanya la apa kan.
kalau saya tgh kat dapur ke, dlm tandas ke, memang saya akan paksa anak saya mana-mana jwb salam.
memang standard org nak jual brg. kekadang bangladesh nak jual kalendar, ayat Quran. kat area umah saya ni kekadang ada makcik2 ibu tunggal nak jual kerepek.
just respon "NO". then say good bye.

ntah la. kekadang nak aje saya ignore. tapi kesian... penat-penat diorang jalan, mencari pelanggan utk jual brg diorang. berpanas. berhujan bagai kan...
setakat menjwb salam diorang, saya tak rasa ia berat. kita jwb salam tu aje, dah buat hari diorang senang... kan?
ni plak ada tu yg memang confirm ada kat ruang tamu, pintu rumah terbuka, still tak nak jwb salam.
Allahu Akbar...

ok la tu jer... a great Aidil Adha for me 😍😍😍.

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...

5 comments:
assalamualaikum...

isnin. bermulanya hari bekerja. and sementara ni, saya tidak bekerja 😄😄😄.
tapi, pagi ni pagi saya bermula sama aje mcm kalau bekerja.
anta anak-anak dara ke skola. but, mcm pernah saya kasik tau, tak perlu rushing ke opis.
tapi (sekali lagi tapi 😅) jap lagi saya masuk opis jap. 
bukan ada keje, tapi ada hal skit... and jumpa kawan2 jap. lepas rinduuuuuuu...

raya haji ari tu jumaat kan... dari khamis hingga ke sabtu, memang umah mak abah penuh.
best la anak-anak semua. masa bermain was unlimited uolls. meriah hingga ke tgh mlm. 
lepas subuh bersambung semula 😊.

so, kasik update blog jap. throwback ke hari kedua raya AidilAdha...
pagi tu sarapan pagi western tau. daging kerbau yg da siap diperap, dipanggang...
kakak sulung saya da siap-siap buat coleslow dan mash potato yg marbeles uolls.

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
lepas subuh gitu, org lelaki dah start memanggang 😋

pagi raya kedua tu kami sekeluarga santai-santai... kemas-kemas rumah mak.
tahun ni kami adik-beradik korbankan seko kerbau. maka, semlm nyer, raya pertama, sejak dari lepas solat raya... break sekejap utk solat jumaat (kami yg pompuan continue mana-mana yg boleh) dan lepas balik solat jumaat ptg tu, sambung balik ~ melapah, memotong dan bungkus daging utk diedarkan kpd org ramai.

so, raya kedua ni kami mengemas la pe patot lepas sarapan...
antara perkara penting dlm agenda AidilAdha kami tahun ni adalah sessi bergambar.
sebab nyer kali ni semua anak menantu cucu-cucu mak abah ada.
for the very first time ntah dari sejak bila... so, kakak sulung kami memang da war-warkan awal dlm grup wasap.
"sila bwk baju raya full set bersampin bersongkok semuanya..."
maka gigih la kami semua anak menantu cucu-cucu dan atok uwan sekali ptg tu, bersiap berbaju raya.

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
freestyle... 
yg tak brape free sgt la 😆. famili skema, memang tak brape reti nak over free...

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
formal style...
complete family members of hj md hanafiah 💜  hjh rahmah.
lepas ni kalau tambah pun, in shaa Allah edition Pak Uda or cucu sulung, Kak Najla...

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
emak abah & anak-anak.
duduk = mak long (tudung purple) dan mak ngah (baju hijau).
berdiri = pak lang (baju pink), keempat, mak ndak (saya 😎, bertudung oren), kelima, mak usu (tudung kelabu) dan keenam, si bongsu pak uda (paling tinggi berbaju hijau lumut). 

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
11 cucu atok uwan 😍

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
emak bersama anak pompuan nyer & 1 menantu pompuan 😄

Aidil Adha | Freestyle... Formal Style...
ni plak, sebeno nyer gambo di pagi raya tau uolls.
abah bersama 2 anak lelaki & 4 menantu yg 💪💪💪

okeh. byk lagi gambo. tapi ni jer la kot sesuai tempek sini...
sebagai kenangan di hari depan. kenangan dlm blog...
ntah bila famili ni dpt complete camni. normally time raya, adik-beradik bahagi dua.
separuh sini, separuh umah mertua. memang kami-kami ada giliran yg tetap.
agar mak abah tak keseorangan... in shaa Allah.

babai uolls...

Sunday, September 17, 2017

Ambi Pur | Al Kisah Lubang...

2 comments:
assalamualaikum...

ari ni kisah simple jer nak share.
😃  kisah lawak la jugak. sebab time perkara ni lalu di timeline fb saya, saya tergelak ha ha ha ha...

ni cara saya.
sejak saya kenal Ambi Pur type gini, sejak tu gini la cara saya 😆

rupa-rupanya...
ni saya printscreen dari fb.

surely uolls semua da tau dah pasal ni.
kuasa viral. by now mesti semua dah guna cara yg btol kan? 😄😄
tapi... saya masih musykil. mana satu yg btol sebenar nyer?

hah.... rumah saya dah guna cara yg viral tu.
tapi... ikut instruction kat bekas tu, cara yg dikatakan salah tu adalah yg btol uolls 😕

hmmmm da guna cara yg tebuk bulat di bahagian atas tu.
and... ok. harum aje suasana. means, ok la cara yg diviralkan tu.
maybe boleh kot jimatkan ambi pur ni. tahan lama skit... kata nyer. kita tgk dulu camne ekk.

bye. have a nice sunday 💚

Saturday, September 16, 2017

Inspirasi ? | Inspirasi La Sangaaaaattt !

4 comments:
assalamualaikum...

terdetik nak borak pasal INSPIRASI.
sumber inspirasi...
apa tu ekk inspirasi?

"Sesuatu yang menggerakkan hati untuk mencipta sesuatu (hasil seni dll); ilham. Berinspirasi mempunyai inspirasi. Menginspirasi menimbulkan inspirasi. Menginspirasikan menjadikan sebagai inspirasi." [Kamus Dewan Edisi Kedua]

takde la sgt nak citer pasal camne nak bagi inspirasi kat org. saya tak pandai bab tu...
just... terdetik dgn word INSPIRASI ni dari satu tajuk program tv.
ada la saya ter layan 1 episod ni... ia program yg akan interviu artis atau bisnes owner yg dah jadi selebriti (ala-ala artis la jugak).

yes, ia adalah satu inspirasi kerana diorang berjaya juta-juta dlm bisnes.

tapi, perlukah kita interviu kat rumah sambil jamu mata dgn betapa besarnya rumah diorang?
perlukah kagum dgn bilangan kereta yg diorang park kat garaj? siap tanya pasal plat no.
perlukah tanya brape kali diorang duduk dan makan kat meja makan diorang yg ada 10 kerusi?
perlukah belek kabinet dapur diorang dan tanya, "selalu masak ke?" (jawapan paling standard, "kalau ada masa, sebab sibuk dgn bisnes...."
perlukah melangkah masuk bilik tidur dan tegur, "wah, besarnya bilik!" (jawapan sgt standard, "takde lah, ni biasa-biasa aje...)
perlukah belek handbag diorang yg bilangannya lebih dari 10? mahal! masih dlm sarung, tak pernah pakai lagi pon...

Inspirasi ? | Inspirasi La Sangaaaaattt !


ada juga conversations berkaitan holiday. dgn bangganya, sebut tempat2 luar negara aje.
order makanan, anta by flight hu hu hu hu hu... kita ni hah nak beli harumanis naik bas pun tak mampu!

"Biasakan diri dgn hidup yang susah, kerana kesenangan tidak akan kekal selamanya" - Saidina Umar Al-Khattab.

inspirasi jenis apa yg sebenarnya nak diberikan kpd penonton?

kata-kata inspirasi hanya disampaikan pada 2-3 minit yang terakhir...
and satu malaysia tahu, ada beberapa artis / bisnes owner yg mewarisi bisnes dari keluarga (maksud saya, lepas SPM terus dah jadi bos).
di zaman kegawatan ekonomi... di zaman ketidakstabilan politik...
perlu ke disajikan dgn inspirasi sedemikian rupa? tapi tu la, tu pendapat peribadi saya.
saya tak rasa program sedemikian rupa diperlukan. saya tak cemburu. and tak la menyampah.
just...  terasa meletakkan word INSPIRASI tu sebagai tajuk program 30 minit tu mcm sgt  tak sesuai.

inspirasi kpd siapa?

apa kata, kalau bisnes makan... kita ke restoran nya. tunjuk betapa bersihnya. betapa cekapnya melayani pelanggan. betapa mantapnya promosi...
kalau bisnes pakaian... kita ke butik nya. ke kilang nya, kalau ada. pamerkan kpd masyarakat camne sebenarnya nak membangunkan perniagaan.
kalau bisnes perkhidmatan... kita tanya apa tips dia. apa cara dia promosikan servis nya. camne layanan dgn org bawahan / pekerja...
kalau bisnes dari rumah... kita dpt kan tips camne dia bahagikan masa antara keje dan famili. camne dia bermula dgn modal yg sgt kecik. camne dia meningkatkan sales dgn hanya duduk di rumah. platform apa yg dia guna.

baru la boleh beri inspirasi kpd penonton program tu.
bahawasanya, sesuatu itu takkan dtg tanpa usaha keras. mesti bekerja. mesti bertindak. 

bila dah terlalu byk channel, da terpaksa hasilkan byk program.
and lahirlah program sebegini rupa... utk memenuhi intisari rancangan channel berkenaan selama 24 jam.
ntah la... mungkin ada yg suka program tv gini. mungkin...
ada permintaan, maka ada lah product nyer kan... atau adakah saya ni yg kolot? 😅😅😅

masih terkenangkan kisah pusat tahfiz yg terbakar subuh kelmarin.
dikatakan asrama menempatkan para huffaz terlalu crowded.
pembinaan asrama baru masih dlm pembinaan. hasil sumbangan org ramai.
sedih... sebak... pilu... 

"Lihat pada apa yang kita ada, barulah timbul rasa bersyukur. Jangan dikenang apa yang bukan milik kita, nanti kita kufur."

ok. tu saje sessi luahan perasaan kali ni. tata uolls 👋.

UPSR | Sebelum ...

1 comment:
assalamualaikum...

salam pagi sabtu. 
alhamdulillah... bermula hari dah hari 'surirumah' saya 😃 ha ha ha...
sabtu hingga rabu (tghari) di rumah... selain dari tu? student kan, hari-hari selain dari yg disebutkan tadi = kelas.
da 2 minggu = student. ok ok jer. 

ok. tak mau citer pasal tu. bosan!
nak le citer yg... alhamdulillah, nurin da abis peksa !!! 😄😄😄😄😄😄
legaaaaaaa nyer lah si ibu ni hah. abis dah seksa ibu.
iyer la uolls. anak tu kan amanah... kena pastikan anak kita sukses.
cikgu da jalankan tugas di skola, kita di rumah wajib follow-up.
cikgu + ibu ayah = kejayaan in shaa Allah.

1-2 bulan before UPSR, memang saya bantu nurin ulangkaji.
pendek kata, saya sendiri pun dah hafal dah subjek sains darjah 3 hingga darjah 6 i tell uolls.
then the next day jadik plak tutor bahasa inggeris. hmmmm membaca balik la present tense lah, future tense lah, idioms lah, verb... noun...
pastu bukak plak buku matematik... ibu dan anak sama la kira-kira.
Allahu Akbar. 

it was not easy la. anak yg nak peksa, saya yg sgt sgt stress.
sabtu before UPSR tu, saya seharian kena sakit kepala! hingga nak kunyah makanan pun tak boleh!
Allah je Maha Tahu betapa sakit nyer kepala.

UPSR | Sebelum ...
nampak tak tu hah? muka saya yg lebar dan muka nurin yg sgt la happy. 
sepetang dpt releks gi jalan-jalan...
aktiviti sabtu ptg yg lepas. kami berlima ke bukit serindit. riadah...
mr.asben ajak utk bagi nurin segarkan minda...
time ni saya riadah dgn kepala yg sakit, berharap agar ia berkurang lah kan.
tapi, lepas maghrib saya terus berselubung, terus rasa nak demam. 😴😴😴

sabtu tu memang nurin diberi sehari pelepasan tak ulangkaji. tutor nyer gering...
alhamdulillah. ahad pepagi tu, saya da sihat. memang la happy...dpt la satu dua round ulangkaji dgn nurin.

UPSR | Sebelum ...
ahad ptg... sekali lagi riadah 😎 hi hi hi...

and weekend tu jugak, even minggu sebelum UPSR tu, masak simple ajer. dok rumah. makan kat rumah...
2 kali tau buat nasi goreng... 2 hari berturut-turut 😆😆😆.
rencah yg sama... perisa yang saya... atas permintaan izzat. lgpun, saya amat la serabut dgn UPSR.
so memang takde mood la nak masak ke, nak hape sekalipun.
tumpuan sepenuhnya pada nurin... blog pun terabai, diabaikan, sengaja mengabaikan 😅.

UPSR | Sebelum ...

UPSR | Sebelum ...
cekodok pisang in the house 😋

now, keputusan UPSR, saya serahkan kpd Allah. moga Allah berilah keputusan yg terbaik utk nurin.
nurin dah berusaha sehabis baik. saya kagum dgn tahap pencapaian persediaan nurin.
sesungguhnya, saya memang under-estimate kemampuan anak sulung saya ni.
nurin sgt tenang. tiap hari lepas peksa, saya akan tanya soalan yg sama, "camne peksa kakak?"
jwb nyer dgn senyum simpul, "ok."
and kesemua jawapan nyer menyenangkan hati saya...
"takpe kakak. da habis dah. lupakan. kita tunggu aje keputusan."

orait uolls. tu jer la skit kisah mak-mak yg anak nyer peksa kah kah kah 😅.
thn lepas UPKK. selamat dah... thn ni UPSR plak. lom selamat lagi, tunggu result dulu ha ha...
thn depan UPKK semula, syuhada plak uolls 😅. then UPSR... ho ho ho bila mau rest ini tutor lah??!

bye 😍