Tuesday, October 31, 2017

Happy Birthday To Me | The Windmill Station

13 comments:
assalamualaikum 😀

yes. ari ni besday saya ke 39. finale of umur 30-an uolls. aduhai...
alhamdulillah, hingga ke usia ni saya masih sihat, suami masih sihat dan 3 org anak yg sihat & aktif.
emak & abah saya masih ada, meskipun kini kesihatan mereka tidak brape ok.
tapi masih lagi boleh call emak & abah. emak & abah masih boleh gelak, borak, gurau.
emak & abah masih boleh berjalan, meskipun tak boleh la jalan lama uolls.
emak mertua saya pon alhamdulillah masih sihat. masih lagi saya boleh menumpang kasih 😍.

nikmat apa lagi yg saya nak dusta kan di usia gini, dgn kesemua kebahagiaan yg saya ada?
nikmat kehidupan yg sempurna, aman, bahagia dan mampu memiliki apapun yg saya rasa saya perlu.
having an extravaganza life to memang tak la. saya bukan keturunan org kaya-raya, mewarisi harta / bisnes juta-juta 😎.
cukup sekadar begini aje. fulfil requirement wajib yg dikategorikan sebagai kehidupan yg senang-lenang. alhamdulillah...

maka balik keje semlm, mr.asben terus ajak makan luar 😃.
kami ke the windmill station, bukit beruang (TWS). dah agak lama tak ke windmill...

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
standard... kami akan beli giant watermelon juice & giant orange juice.

Happy Birthday To Me | The Windmill Station

Happy Birthday To Me | The Windmill Station

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
my beloved mr.asben punyer makanan --> nasi goreng nenas dgn bbq chicken...

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
Happy Birthday To Me | The Windmill Station
ni besday girl punyer la --> double lamb & fish. potato nyer = marveles!

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
Happy Birthday To Me | The Windmill Station
ni kakak nurin punyer pilihan --> cordon bleu. sgt sedap! bbq ayam nyer amat moist...

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
syuhada's --> nasi goreng nenas dgn gold fish.

Happy Birthday To Me | The Windmill Station
 kids nasi goreng utk izzat. memang sgt sedap uolls nasi goreng nyer. licin izzat makan 😍.

sekian lama bercuti dari makan di TWS ni, made last night a very kenyang night.
alhamdulillah... no cakes with candles. dibentangkan dgn makanan begini, mr.asben belanja is wonderful.

yes... mari la menikmati final year of 30-an ye Aida Hanafiah. moga setahun yg mendtg memberikan 1001 pengalaman yg membahagiakan. aminnn...

Monday, October 30, 2017

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

6 comments:
assalamualaikum.... salam sejahtera 😎
apa khabar uolls ari ni... isnin kembali. dah ptg pon ni hah.
cuaca ari ni kat bkt katil --> pagi mendung, then matahari menyinar terik... dlm jam 12.30 tghari tadi, hujan tetiba! 
tapi... setengah jam ajer, lebih kurang...
kul 3.30, kembali mendung, hujan renyai manja sekali dgn pakej dgn dentuman halus guruh di langit.
hingga la skang ni kul 4.40 ptg, masih hujan.
pe pon alhamdulillah... seimbang lah tu. fenomena yg complete kan each other.
alhamdulillah...

nak sambung throwback kisah jjcm di jdt. pepagi bekfes di muar, then lunch di jpo and check in di thistle johor bahru.
frust btol bila food truck di dataran JB da dipindahkan.
google la info, kata nyer ada food truck di bandar baru uda dan hutan bandar.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

kerana teringin sgt ke food truck, kami pon teruskan perjalanan ke lokasi laman food truck hutan bandar.
waktu masa tu lebih kurang hampir jam 8 mlm la. hampa! sampai di lokasi, hanya ada 2-3 food truck saje. kata hati, "nak stop ke? tak nak stop ke?".
hmmm tak la. maka stop la kami di tepi jalan yg selamat, mula la diskusi lagi. pilihan nya :
  1. pasar karat,
  2. food truck BBU,
  3. zz sup tulang, atau
  4. kilang bateri...
memang tak boleh nak pilih lebih dari satu tempat utk kami jjcm mlm tu.
sebab time ibu ayah sedang diskusi tu, izzat dah pun terlentok 💤💤💤. iyer la. dari kul 4 ptg hingga hampir-hampir 6.30 ptg dlm swimming pool, mana tak penat kan.


Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
ke sini lah kami utk dinner mlm tu - Kilang Bateri Johor Bahru 😍

kami tiba dgn hati yg berbunga-bunga mengharapkan yg terbaik. and yes, kami kagum. perfect place.
ada cafe di luar yg sgt hipster uolls. selesa. bersih...
ada juga ala-ala food court di sebelah dalam. kami awal-awal da tertawan nak makan kat luar. sebab kelaparan!!!
tak sempat nak masuk dlm dulu 😆😆😆.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
belakang tu cafe pilihan kami... apa ekk kami makan?

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
tak senang tau nak ajak anak bujang ni bergambar 😍

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
cafe factory chicken = western platter RM48

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
sedap! licin dulang kami hi hi hi...

then kami amik skit masa utk masuk kilang bateri utk jamu mata...
memang ramai org mlm tu. kebetulan, student UTM ada buat program utk pesta konvo mereka.
meriah... happening!!!

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

dlm tu kan ada food court... before balik tu kami rayau la jugak kat situ. asben nak cari ais kacang.
and yahoooooo berjumpa 😍.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
ais kacang jagung...

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
ais kacang coklat 😍

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
kat sini ada jugak mee rebus hj wajid uolls. beratur panjang!
ada jugak kacang pool... mana-mana yg tak sempat nak ke larkin merasa kacang pool best, boleh la rasa kat sini. sekali jalan dgn mee rebus kan.

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
korang nampak tak izzat di mana dlm gambar di atas ? 😅  😅  😆 

perfect night 😍.
got a perfect place to hang out... alhamdulillah...

Kilang Bateri Johor Bahru | Cafe yg Happening !
hi hi hi camera tak cantik... tapi nampak kan B A T E R I tu...

uolls nak tau. kami gerak balik dari kilang bateri... depan skit aje, lalu kat food truck BBU.
happening jugak tau. aduhai... dekat aje rupanya. depan sikit, plaza angsana... aduhai.
situ aje rupanya lokasi kilang bateri & food truck BBU.
time dtg lalu jln dlm, ntah mana la kan, ikot google map jer. bila nak balik baru perasan semua landmark 😄.

so korang, kalau terlepas ke JB, boleh la singgah makan-makan kat kilang bateri ni.
boleh shopping jugak, memcm ada jual kat sini --> pakaian, perhiasan, elektronik, etc...
till then, have to say good bye. mau masak dinner plak.

Sunday, October 29, 2017

LHDN | Pelepasan Cukai Individu Pemastautin 2017

5 comments:
assalamualaikum 😀

semlm saya da share info tentang zakat pendapatan. ingat ye. declare & bayar zakat by 31.12.2017.
da boleh la audit balik pendapatan / perolehan kita.
last minit nanti susah ler plak kan... now, nak share pasal cukai pendapatan plak.
alang-alang da audit kewangan utk zakat pendapatan, skang nak masuk november da boleh jugak collect balik resit pe patut. sebab byk pelepasan yg boleh kita dpt.
kena ingat. suka nak ingatkan... resit kita byr zakat pendapatan tadi tu, jgn dilupakan 😍.

jgn konfius ye uolls. cukai pendapatan ni dikutip oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri ye.
GST dikutip oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia. maka, jgn la disamakan dua jenis cukai ni.
and for cukai pendapatan, is by 30.4.2018 nanti, individu mcm saya ni la.

LHDN | Pelepasan Cukai Individu Pemastautin 2017

kenapa ye kalau da byr zakat pendapatan kita akan dpt pelepasan / rebate cukai pendapatan?
dlm bahasa saya yg biasa-biasa, bukan bahasa saintifik atau bahasa org LHDN ye uolls. 
bahasa pembayar cukai tegar 😅. ini adalah kerana utk mengelakkan kita-kita ni byr 2 kali cukai.
sedia maklumkan, zakat pendapatan utk Muslim, rukun islam. utk membantu Muslim dlm pelbagai segi. manakala, cukai pendapatan adalah utk semua. utk negara. pembangunan negara.
ni explaination saya secara ringkas yer 😃.

orait. terus kpd pelepasan cukai lain-lain utk individu pemastautin.
ni saya screenshot direct dari website LHDN.

LHDN | Pelepasan Cukai Individu Pemastautin 2017
LHDN | Pelepasan Cukai Individu Pemastautin 2017

suka saya nak highlight perkara pelepasan ini :
  1. perbelanjaan kita terhadap ibu bapa spt rawatan perubatan, keperluan khas dan kalau ada penjaga utk ibu bapa, terhad RM5,000. dgn syarat ada pengesahan daripada pengamal perubatan yg bertauliah.
  2. yuran pendidikan diri sendiri pula ialah terhad RM7,000. utk peringkat Sarjana / PhD untuk apapun kursus / kajian. tapi utk peringkat Sijil / Diploma / Sarjana Muda, hanya terhad kepada kursus Undang-Undang, Perkaunan, Kewangan Islam, Teknikal, Vokasional, Industri, Saintifik atau Teknologi.
  3. utk kesihatan pula, perbelanjaan perubatan bagi penyakit yg sukar diubati utk diri sendiri, suami / isteri atau anak terhad RM6,000. kalau kita buat medical check-up, yg ni menarik, samada utk diri sendiri, suami / isteri atau anak terhad RM500. bagus ni. saya memang cadang nak buat ni kat pathlab. in shaa Allah.
  4. SSPN. ni simpanan saya tetap tiap bulan utk anak-anak bertiga. dpt pelepasan terhad RM6,000. kena ingat ye, kena tolak pengeluaran juga yg dibuat tahun 2017. hmmmm ni saya tak suka. kata la simpanan kita setahun tu utk anak is RM1,200 (RM100 sebulan) sejak dia kecik hingga la umur dia 13 thn. sampai anak tu 13 thn nak masuk asrama, kita buat pengeluaran sebanyak RM2,500. so thn tu kita tak dpt langsung pelepasan 😒😒😒. ye ke gitu???
  5. perbelanjaan gaya hidup kita. bahan bacaan, komputer, telefon pintar, tablet, alat sukan, yuran gim, langganan internet. ni terhad RM2,500. pada pendapat saya pelepasan ni kena naikkan lebih tinggi. hmmmm... 
  6. ni lagi bagus iaitu peralatan penyusuan. ni utk wanita saje ye. para suami tidak boleh tau 😄. tapi not fair kan utk para suami yg isteri nyer tidak bekerja, kan? hu hu hu.... ni terhad RM1,000 dan potongan dibenarkan sekali setiap 2 thn.
  7. ni pon saya sokong iaitu yuran anta nak ke pra-sekolah / pusat asuhan kanak-kanak. terhad kpd RM1,000. ini pon saya rasa kena dinaikkan. terutama kat bandar, tak termasuk penjagaan ptg, yuran sebulan lebih RM300 😓. tu baru sorang anak, kalau ada 2? 3?
  8. insurans nyawa & kwsp terhad kpd RM6,000.
  9. insurans pendidikan & perubatan terhad kpd RM3,000.
  10. bayaran zakat pendapatan and ni tiada had tau = 100% pelepasan 😍.

frankly speaking, saya sgt detail when it comes to income tax declaration. 
saya akan menggunakan hampir kesemua pelepasan perbelanjaan yg saya boleh dpt la.
ia telah disediakan, kita menggunakannya la utk faedah diri sendiri.
sebab tu la pada saya, beberapa item pelepasan 👆👆👆👆 perlu ditingkatkan amaun terhadnya.
dan utk no 8 dan no 9 sepatutnya tiada had = 100% pelepasan. sebab ikut logik seorang anak = RM100 = insurans pendidikan & perubatan. kalau 3 anak = RM3,600. 
itu bilangan anak yg standard la antara saya dan kawan-kawan. ada yg lebih dari 3 org anak.
pendapat peribadi saya la kan 😊😊😊. tak semestinya betol hi hi hi...

ok la. mau gi masak lunch. have a nice sunday uolls.
ingat tau. da boleh audit dan start kumpul resit 💥💥💥 ke arah declaration of zakat & cukai pendapatan.
bye...

Saturday, October 28, 2017

Bayar Zakat Pendapatan | Bersih Jiwa Suci Harta

3 comments:
assalamualaikum.

amacam? puas hati dgn pembentangan Bajet 2018? muka ada senyum? 😉
moga tahun depan menjadi tahun yg kecemerlangannya ajaib utk negara kita.
moga apa yg direncanakan mendatangkan kebaikan kpd rakyat...
apa yg penting saya nak remind, hari ni dah pun 28.10.2017. masa dah time uolls utk audit balik kewangan kita in view of zakat pendapatan.
jgn la confuse dgn cukai pendapatan yg mana kita declare nanti by 30.4.2018.
zakat pendapatan is by 31.12.2017. and ni boleh mendapat pelepasan cukai pendapatan.
suka saya nak inform bhw utk Muslim, dahulukanlah zakat pendapatan. ianya adalah rukun Islam.
sama-sama kita remind ahli keluarga & kawan-kawan yg ada pendapatan yg wajib zakat.

Bayar Zakat Pendapatan | Bersih Jiwa Suci Harta

😐apa ye yg dikatakan pendapatan ?
  1. ada gaji bulanan. kita bekerja dgn majikan, kerajaan contohnya. gaji pokok + elaun + bonus + tunggakan gaji.
  2. pendapatan tambahan. contohnya, jadi penceramah bebas, ada rumah / kedai sewa yg byk, jual kuih raya dpt untung ribuan ringgit (meskipun bermusim), jual brg secara online.
  3. perolehan yg kita dpt tanpa bekerja, spt harta pusaka dan hadiah.
😐camne ye nak kira-kira brape zakat pendapatan yg kita kena byr ?

zakat melaka izakat
sumber : Zakat Melaka 

  1. amik jumlah besar pendapatan & perolehan. then zakat ialah 2.5% dari jumlah besar itu.
  2. jumlah besar pendapatan & perolehan. tolak diri, tolak semua belanja yg dibenarkan. then amik 2.5% utk portion zakat. contoh perbelanjaan 👇👇👇.


zakat melaka izakat
sumber : Zakat Melaka


zakat harta ni merupakan kewajipan individu.
samada kita ni isteri ataupun anak perempuan, ia adalah kewajipan individu.
moreover now byk dah surirumah tangga yg berniaga dari rumah secara online.
ramai member saya sendiri, ada ler produk mereka jual di fb dan dimaklumkan juga pendapatan mereka empat angka tau 😍. alhamdulillah. ada juga yg 5 angka, belasan ribu 👍.
wajiblah audit semula. refer directly kpd pusat zakat negeri masing-masing utk maklumat yg sahih.
apatah lagi seorang lelaki iaitu ketua keluarga... wajib byr zakat pendapatan.

memana yg rasa-rasa terlupa byr zakat pendapatan (kena mengaku kat diri sendiri la kot 😄), boleh qada' byr, in shaa Allah. 😁😁😁 terlalu byk??? boleh byr ansuran.
maklumat lanjut, boleh la ke pusat zakat negeri masing-masing.
sini saya share sebab semlm (27.10.2017) tghari kebetulan, segmen Ahli Mesyuarat Tingkap (AMT), program PM Live di astro ria, diskus tentang zakat pendapatan. 
terus capai laptop, dan type maklumat yg saya dpt dari segmen tu.
teruslah scheduled kan entri ni.... in shaa Allah moga beri manfaat.

ok sekian je sharing pepagi ni... bye uolls. have a nice weekend.

Friday, October 27, 2017

Abang Long Fadil 2 | Zizan Terbaik

9 comments:
assalamualaikum...

now tgh tgk pembentangan bajet 2018. dgr aje sambil blogwalking ha ha ha ha...

tu aje la concern saya.
lain-lain saya dgr sekali lalu aje. sebab ianya agak copypaste dari tahun ke tahun.
yg pasti, dijangka kan ekonomi akan merudum pada tahun 2018. benar kah? hmmmm...
saya maintain saving emas. ia sesuatu yg powerful. the more the merrier.
takut gak ler dgn ekonomi ni. nilai duit kita makin kecik and kecik and kecik.
nak gi pasar mlm pon skang dah seram!!!

nak inform --> da boleh langgan abang long fadil 1 & 2 di astro first 😄.
boleh la tgk di rumah sekeluarga. happily... peacefully...

Abang Long Fadil 2 | Zizan Terbaik

panggung pon dah untung lebih dari Polis Evo. astro first pon dah keluar few days, tak rasa la review saya ni a spoiler. rasanya saya dan famili la org terakhir yg tgk citer ni 😅
agak ketinggalan kan? ha ha ha... bukan la spoiler ye uolls.
frankly speaking, saya prefer abang long fadil 1. pelakon best. hero-hero hensem. aksi best. lawak pun kena tempat. sesuai gitu...
abang long fadil 2 ni... pendapat peribadi saya, lebih lawak daripada aksi. lawak nyer pon, lawak lama, expected!
lebih ramai pelawak daripada pelakon 😏. heroin pun, tak brape pergi lah impak dia.
D.A.C dgn lakonan dia, memek muka dia, semua nyer pada saya dah agak lapok. nothing new... boring!
so ok ok jer la. tontonan umum utk sekeluarga. maybe anak-anak saya suka. sebab ia bukan citer serius. shamsul yusof pon jadik pak lawak dlm citer ni.

yg best pada saya, hanya zizan 😍. antara byk pelawak lulusan Raja Lawak, saya memang jatuh cinta dgn karakter zizan. selain drpd dulu arwah pak yus...
zizan hensem. lawak dia pon now matured dah. tak perlu buat muka hodoh utk jadi lawak. tak perlu nak buat bodoh utk jadi lawak. ada la skit, tapi tak annoying sgt.
shuib sepahtu, ok ok saje... sebab watak dia pon polis yg serius kan. shuib boleh jadi lebih baik.

jozan. dulu kalau Mahajara Lawak memang syok uolls.
saya la antara peminat mereka yg tegar time Maharaja Lawak. selain dari jambu, sepahtu, zero, ...
idea jozan memang marbeles. boleh buat saya gelak pecah perut. 

dikatakan skop productions akan buat abang long fadil 3. hmmmm 😏. adakah lebi lagi lawak nyer? adakah semua nyer pak lawak yg bakal berlakon di sekeliling shamsul yusof sekali lagi.
kata yusof haslam, nak dijadikan seperti sequel fast & furious tu. 
jauh api dari panggang lah kalau nak dibandingkan dgn fast & furious. 

but, tugas kita kan utk sokong industri filem tanahair, kan 😎. saya sokong.
kritik tak bermakna kita tak menyokong, kan... and now nak tunggu tombiruo kuar astro first. saya dpt rasa yg saya akan jatuh cinta dgn citer tu 😍.
ada anak kecik, memang tak la saya ke panggung if bukan cerita mereka. prefer tonton kat umah ajer.

JJCM | Jalan Bertujuan Tapi Tiada Haluan

8 comments:
assalamualaikum...

nampak tak? tajuk tu mcm tajuk novel 😆. 
ni la akibat bila tau dah nak citer pasal pe, tapi pe tajuk nak di bubuh kat entri jjcm throwback ni.
hadoi lah... ada isi tapi nama tajuk tak brape nak mari idea nyer...
tajuk tu  --> jalan-jalan kami ke JB ari tu ada tujuan nyer. holiday, releks kan minda and nak kasik anak-anak enjoy.
tapi i tell u, dari kat rumah kami tak fix kat haluan ke mana-mana. ada la plan. tapi plan tu tak fix.
because kali ni kami nak ke JB secara spontan, last minute punyer plan.

alhamdulillah 2 hari dah hujan. seminggu lebih jugak ekk dilanda cuaca panas, ya Allah. ari ni, ari jumaat yg mulia, lom tahu lagi...
pe pon, hujan ke panas ke, dua-dua ok aje. pe pon cuaca, tu semua rezeki Allah.
yg penting, aman dan damai. kita dpt teruskan hidup seharian dgn penuh rasa gembira dan ceria.

baru sempat update blog. ini lah lumrah blogger part time. jap ada, jap ilang dek arus urusan dunia 😌.
now nak update santai-santai... kisah keluarga kecik ni.
iaitu --> kisah jjcm ke JB last week uolls... lepas da sarapan marbeles di muar, kami terus shoot ke JB.
on the way, tetiba ajer.... terpacul idea saya, "ayah, jom singgah JPO nak?".
jawapan standard my beloved mr.asben, "ok jer". pertama kali kami singgah JPO, lebih 4 tahun lepas!

johor premium outlet JPO

johor premium outlet JPO

johor premium outlet JPO

johor premium outlet JPO

johor premium outlet JPO

nothing much to tell. jalan-jalan... kuar masuk kedai. ada la beli-beli skit. amik syarat singgah JPO.
and terus lunch di foodcourt JPO. menarik jugak foodcourt JPO --> pizza hut, subway... dan makanan-makanan lain. more than 10 stalls available.

once settle lunch, then terus la gerak peacefully ke JB. tak jauh pun dah perjalanan.
heboh la izzat bertanya ,"bila nak sampai ke swimming pool ni?" 😅😅.

still. pilihan saya is thistle JB. matlamat utama adalah utk anak-anak enjoy.
izzat dok bertanya-tanya kat rumah, "bila nak gi swimming pool?".
so, memang saya takkan pilih tempat lain la... saya puas hati dgn swimming pool thistle JB.
makan pon sedap!
bilik pon selesa... bersih... view pon cantik. pe lagi nak, kan 😍.

thistle hotels & resort JB

thistle hotels & resort JB

thistle hotels & resort JB

thistle hotels & resort JB

thistle hotels & resort JB

thistle hotels & resort JB

thistle hotels & resort JB

alhamdulillah... mlm tu kami serabut dok pikir mana nak dinner!
dari awal memang da plan, excited, nak dinner kat food truck dataran JB depan thistle ni.
tapi! meleset uolls... google punyer google, da pindah tempat lain rupa nyerrrr... 
👇👇👇 dataran JB 😔😔😔 sudah lengang takde food truck...

thistle hotels & resort JB
kat image kucing NO! tu ler last year ada food truck...

dok berkira-kira nak ke zz sup tulang ke, pasar karat ke, food truck bandar baru uda ke, kilang bateri ke, ... OMG terasa nak gi semua tau!
tapi apa kan daya, hanya boleh pilih 1 tempat makan. anak-anak da laparrrrr...
ke mana yer kami?

😋