Friday, March 30, 2018

Pasar Besar Melaka : Wajib Cuba Makan Nasi Gunting

assalamualaikum πŸ˜€

pagi jumaat yg indah. selak tingkap, tgk cuaca pagi ni cantik sgt.
best nya. alhamdulillah...
nak celoteh skit pasal makanan special di Melaka. makanan pasar!

boleh jumpa di Pasar Besar Melaka.
skang pasar da pindah ke Bachang, berhadapan dgn Kipmart.
hampir semua gerai yg dulunya berniaga makanan di pasar lama, masih ada di pasar baru ni.
terutama --> Nasi Gunting.

Pasar Besar Melaka : Wajib Cuba Makan Nasi Gunting
teruslah nak citer kenapa dinamakan Nasi Gunting.

ianya simple...
nasi putih + telur asin + timun + cili hijau + kuah + sambal.
yg utama adalah daging lembu dan bahagian dalaman lembu yg semuanya digunting terus ke pinggan.
kalau korang gi, proses gunting tu on the spot aje. dari kepingan yg besar, akan gunting-gunting ke pinggan.
simple aje... so memang tak sama besar lah semuanya πŸ˜„.

Pasar Besar Melaka : Wajib Cuba Makan Nasi Gunting

seingat saya kedai Nasi Gunting di da wujud sejak saya kekecik dulu.
first time abah bwk saya gi makan situ, sekitar umur saya 6-7 thn di pasar lama depan Courts Mammoth dan bus station. masa tu saya tak suka langsung nasi ni!
waktu tu, perniagaan ni dijalankan oleh arwah ayah kpd owner yg sekarang, according to abah la.
abah kalau ke pasar, memang wajib merasa sepinggan Nasi Gunting. abah kenal dgn owner tu.
and saya... tersuka tanpa sengaja plak kat nasi gunting ni bila da besar.

so sekarang, turn saya & mr.asben plak gi pasar ni, kami pun dah bergelar ibu ayah kan...
kalau ke pasar, saya plak wajib breakfast dgn nasi gunting πŸ˜‹.

Pasar Besar Melaka : Wajib Cuba Makan Nasi Gunting
ni la gerainya di Pasar Besar Melaka.
nampak kan periuk kat bucu kiri bawah tu? situ la proses menggunting & menghidang dijalankan.

kalau-kalau ke Melaka, cuba la. tapi gi la pagi-pagi. cepat habis!!!
dah namanya pasar kan, wajib la berpagi-pagian... bungkus pun boleh ye korang.

orait. setakat tu je perkataan yg saya dpt taip pagi ni.
nak gi kelas 😊. bye πŸ‘‹

26 comments:

  1. pernh dgr juga nasi gunting..unik namanya

    ReplyDelete
  2. Ingatkan nasinya yang digunting2, rupanya lauknya ye :)

    ReplyDelete
  3. Melaka few yrs no go. shall plan to visit with family.

    ReplyDelete
  4. First time heard about Nasi Gunting. It looks simple and delicious. Will go there to try it out on my next trip to Malacca.

    ReplyDelete
  5. Lahai..kita selalu balik Melaka,tapi tak tau pulak pasal nasi gunting ni.Nampak macam sedap je makanan yang disediakan tu.Nanti balik sana,kita nak cuba cari

    ReplyDelete
  6. Laaa ..saya duk melaka 6 thun xtau plak psal nasi gunting ni...
    Mcm best ja..nx time kalau ke melaka lgi nak try jugak la nasi gunting ni

    ReplyDelete
  7. Wahhhh... Masih bertahan lagi kedai nasi guntung yer. Nampak sedap sangat. Kalau pergi melaka, boleh lah try ni.

    ReplyDelete
  8. Aduh daging digunting nampak dlm pinggang tu mmg mengiurkan. Tambahan dgn kuah dia tu mmg nampak sedap dan pekattt. Boleh jd alasan ni nak ke Melaka this weekend heheh

    ReplyDelete
  9. Ingat kan nasi yang kena gunting. Macamana pulak ye? Rupanya lauk pauk yang kena gunting. Nama nasi pun leh menarik orang nak makan kat sini....

    ReplyDelete
  10. Wah best nya..x tau ade nasi gunting ni kat melaka..senang nak mkn sbb dah gunting hahha tinggal ngap je lagi..nak tanya, kedai ni buka pkl brape smpi kul brape..takut kang nnt pwgi dah abes huhuhu

    ReplyDelete
  11. dah 2x ke melaka sebelum ni..ni first time dengar nasi gunting..menarik namanya..maybe next time ke melaka..boleh cari kedai ni pekena nasi gunting sepinggan..hihi

    ReplyDelete
  12. Ya allah....kenapa la SA masuk entry ni time ni...automatik perut ni berbunyi haaa....sedap tau nasi gunting ni..pernah makan sekali dulu..lama dah x ingat..2 tahun lepas rasanya..ke baru lagi..entah la..haih..dh terasa plak haa...

    ReplyDelete
  13. Ingatkan apa lah nasi gunting tu rupanya daging yang digunting terus ke dalam pinggan.
    Next trip ke melaka boleh cuba ni pula. Nasi gunting ni simple je lauk dia ye tapi yang simple tu lah yang sedap kan kak. Suami ana mesti suka nasi gunting ni.

    ReplyDelete
  14. Alahai knp lah baru tahu skrg. Hri tu ada pergi melaka. Kalau tahu awal, mmg nak cuba nasi gunting nie. Nampak sedap lah !

    ReplyDelete
  15. ada saja nama tajuk makanan dia. Pelik-pelik. tapi bagusnya byk la tarikan nanti. hahah

    ReplyDelete
  16. Patutlah namanya Nasi Gunting ruoanya daging dan isi dalam lembu digunting. Nampak memarik dan lain dari yang lain

    ReplyDelete
  17. ni frist time dengar nasi gunting. nampak sedap, sampai banjir kuah dia letak.

    ReplyDelete
  18. Datang Melaka mmg selalu juga tapi tu lah hehehehe tak pernah ke pasar besar ni. Insyaaalah nak try makan sini. nasi gunting yer hehe

    ReplyDelete
  19. Kak pun selalu balik Melaka pun tak pernah dengar nasi gunting nanti nak tanya kakak ipar

    ReplyDelete
  20. wah to be honest ni first time I dengar nasi gunting... nampak macam style nasi campur ala-ala mamak pun ada sebab kuah tu nampak macam kari... tapi harganya memang rm6 ke ? nampak cam berbaloi pula...

    ReplyDelete
  21. Mcm nasi kandaq ye jugak kan Aida... ada org tak suka makan organ dalaman kan , sure diaorang kurang suka tp saya semua pun suka Aida hihi ...


    ReplyDelete
  22. Wah menarik.. Kalau Sha ke Melaka, bolehlah sha cuba..

    ReplyDelete
  23. tak pernah tahu ada nasi gunting, nanti nak try lah :D

    ReplyDelete
  24. tak pernah dengar nasi gunting nih, oh bahagian dalam lembu yang digunting ye. saya mungkin tak cuba la agaknya sbb tak makan bahagian tu, tpi nampak sedaplah nasi tu

    ReplyDelete
  25. dulu saya masa duduk di Alor Gajah, sempat pergi pasar tu masa bulan puasa je. Selebihnya di pasar alor gajah je, Aida :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)