Sunday, March 18, 2018

#SegmenAzahRahaman : Aku Seorang Blogger!

assalamualaikum...

ptg hari Ahad.
entri kedua ari ni.
masih menunggu my beloved mr.asben yg lom balik dari ekspedisi daki gunung 😃.
seharian blogwalking ke blog sahabat2 alam maya.
sambil melayan anak-anak tgk kartun, jari-jemari ni dgn setia menaip komen bila singgah di entry sesiapa.
esok lusa da tak boleh nak blogging. mau siapkan task belajar. membaca skit lebih kurang. ulangkaji...

singgah singgah singgah, nak join la segmen azah 👇👇👇

#SegmenAzahRahaman : Aku Seorang Blogger!

  • bila blog ditubuhkan
  • maksud tersendiri nama blog dan url blog
  • ceritakan pahit manis sebagai seorang blogger
  •  nasihat kepada blogger lain

azah ada list kan pe nak kena tulis dlm segmen ni.
maka. saya tulis dlm gaya santai aje ekk korang 😄.

#SegmenAzahRahaman : Aku Seorang Blogger!

blog saya ni dah lama tau. dah pun berusia 8 tahun 10 bulan dan 4 minggu.
dari adianiez.blogspot.com berubah ke adianiez.com 1 tahun 10 bulan 1 minggu dan 2 hari yg lepas 😊.
saya bukan dlm kategori blogger tegar. tiap hari ada entri. review. attend event. oh tidak.
saya hanya blogger santai-santai aje. ada masa, ada ruang, ada peluang, saya blogging.
kisah-kisah biasa-biasa aje ye korang.
sebabnya terikat dgn keje 8-5, anak-anak bertiga, rumahtangga... kalau weekend lagi la tak dpt nak blogging. dari pagi membawa ke pagi kesibukannya ha ha ha ha...

sebagaimana yg pernah saya tulis kat entri ni pasal nama blog ni, 'adianiez' tu ialah gabungan nama saya & mr.asben. and ia da digunakan since tahun 2000 kot, lebih kurang la. time tu kami masih berchenta lagi.

aida 💜 niezam
aida = ejaan diterbalikkan
niezam = amik 4 huruf yg awal
adia + niez = adianiez

started with username email saya --> adianiez@yahoo.com. bertahan sampai sekarang tau email ni.
teruslah melekat hingga ke nama blog.

pahit manis sebagai blogger?
takde yg pahit. semuanya manis-manis belaka.
sebab kalau ada komen yg negatif, saya terima. sebab pendpt org kita tak boleh nak halang. yg penting, kita jaga diri kita dari komen org lain dgn negatif.
pada saya, buruk org yg 1 tu jgn buat kita membenci dia, ingatlah baik dia yg lagi 10.
then, dgn blogging ni kita dpt ramai kawan.
ada beberapa yg saya dah pun jumpa muka tau. berkawan baik. share problem 💙💚💛💜.

nasihat dari saya utk sahabat blogger --> jom kita jadik kan blog ni sebagai medium bersosial yg sihat, seronok dan ada jiwa.
saling support.

tu aje la. takde nasihat lain. sendiri pun blogging semput, lagi mau nasihat org lain ekk ha ha ha....
bye!

33 comments:

  1. Jom sama-sama jadikan blogging secara sihat, Alhamdulillah sihat-sihat jer entri Zumal. Happy blogging...

    ReplyDelete
  2. Selamat bersegmen aida.. Dari blog kita berkenalan kan..

    ReplyDelete
  3. dah 18 tahun guna nama adianiez ni? wahhhh hebat la sis dengan husband! azah doakan perkahwinan sis dgn husband berkekalan hingga ke syurga Allah. amin amin ya rabbal alamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq azah.
      Itu la. Create nickname tu dulu time baru loving loving le konon. Rupanya kekal hingga skang ni. Alhamdulillah...

      Delete
  4. thanks tau sudi join segmen azah :))

    ReplyDelete
  5. wow..lamanya nama adianiez tu dah wujud. blogger otai la ni. All the best kak. semoga family bahagia sampai ke jannah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otai dari segi umur blog aje, Sal. Byk membaca blog org dari update blog sendiri ha ha ha :)
      Masih lagi byk nak blaja tentang blogging.

      Delete
  6. Wah 8 tahun dah blog ni kak..kira kategori lejen lah ni. Ana start 2011 tp br aktif setahun lps. Mmg harapan ana semoga blog ni dpt beri info buat yg membaca.

    Good luck kak aida 😍

    ReplyDelete
  7. seronok bila ada blog yang kita tak pernah masuk lagi :) salam kenal. Yes! jadikan blog medium terbaik untuk kita saling memberikan informasi yang bermanfaat dan add value dalm kehidupan orang lain

    ReplyDelete
  8. wowww lama dah blogging. syabas. Dulu Del pun ada blog pakai email yahoo lepastu tak tahu kenapa sekrang tak boleh bukak. mungkin da kena blog. now del start bloggging semula. harap-harap akak dan rakan-rakan bantu saya. :) http://cakapsinilah.blogspot.my/

    ReplyDelete
  9. Saya pun blogging sebagai hobi je. Ada masa baru tulis. Event type lagi la...malas he nak pegi sbb tak suka tempat ramai orang. Salam perkenalan....

    ReplyDelete
  10. Ahaa baru lah tahu asal usul blog ni 😬

    ReplyDelete
  11. Wahh lamanya! Suka semangat positif begini. Benarlah, tak adil kalau nampak satu kejahatan seseorang, terus menidakkan 10 kebaikannya yang lain.

    Apapun, saya masih baru dengan blogging juga. Mohon tunjuk ajar! Hihi.

    ReplyDelete
  12. Wah baru tau sejarah nama blog. Lama dah blogging tu 8 tahun..moga kita sama-sama terus istiqamah. Btw goodluck tau..:)

    ReplyDelete
  13. Singgah di sini dan salam perkenalan..
    http://starlavenderluna.blogspot.my/2018/03/segmenazahrahaman-aku-seorang-blogger.html

    ReplyDelete
  14. Sama-sama kita bantu membantu antara kwn2 blogger kerana dlm dunia blogger gi mana2 pun akan terjumpa

    ReplyDelete
  15. 8 tahun dah blog ye..rajin aida kan join segmen..SA suka je segmen tp buat masa sekarang mmg x bole nak join..sibuk kerja..all the best ye

    ReplyDelete
  16. Dah lama tak join aktiviti segment atau blogwalking macam ni hehehe dulu rajin lah sekarang ni dah tak ada masa dapat komen macam ni pun dah syukur hehehehe...

    ReplyDelete
  17. Kemain ya. Suka dengan konsep segmen macam ni. Boleh throwback macam mana kita memula buat blog.

    ReplyDelete
  18. Such a long time blogging. I only 4 years. A lot thing has been go through as a blogging. Mostly is fun.

    ReplyDelete
  19. Airah dh join haritu hihi lamanya sis nak berblogging sama la kita tapi airah punya blog baru
    Blog sblum ni entah kemana

    ReplyDelete
  20. segmen yang menarik.. hehehe~~~ great to write blog, great to share share about things in our life...

    ReplyDelete
  21. Nice segmen ni teringat dulu2 time mula blogging join segmen hee

    ReplyDelete
  22. Haahaha..kita serupa..kita blogger santai2 jugak...sendu2 gak...tpi takpa yg penting blog kita ni part of our life journey giteww

    ReplyDelete
  23. Blogwalking here! dtg dari segmen yg sama jugak :)

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum... sy dr segemen yg sama... salam ukhuwah dan teruskan berblog ya!

    ReplyDelete
  25. sweet.... when i read how you have your blog name. I wish you all the best in doing more entry for us to read... lolz.. -Racheal

    ReplyDelete
  26. Oh! macam tu rupanya nama blog Aida gabungan daripada nama husband baru Mrs. A tahu.
    Lama dah Aida berblog lagi lama dari Mrs. A kekdahnya.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)