Monday, April 16, 2018

Otak Saya Amat Kompleks !

assalamualaikum...
salam sejahtera.

Otak Saya Amat Kompleks !
"... Kau tengok! Tu baru part basuh 1 periuk. Belum masuk part basuh sudu..."

suka saya nak share 👆  😄😄.
seriously, benar belaka semua tu tau. semua mak-mak memang mempunyai otak yg kompleks.
nampak aje diam.
tapi sebenarnya otak sedang berputar ligat memikirkan hal dunia ha ha ha ha...

lom lagi musim anam-anak nak exam.
dlm pada basuh sudu, kepala dok fikir rumus Matematik la, kata kerja la, kata tanya la, zaman paleolitik la ha ha ha ha ha...
otomatik mak-mak jadik guru tuisyen tak berbayar.
tetiba jadik pandai cakap Arab 😅. hadoi lah...
penat tau jadi mak-mak ni. dlm tido pun kekadang boleh terkejut dek kerana lupa basuh baju anak.

pe pun, life is interesting. semua ni sementara saje.
sampai satu masa, ia akan tamat. gaya hidup akan berubah. anak-anak besar dan kuar dari rumah.
hmmmm masa tu, 'me time' ajer lah ye.

then, another thing, kekompleksan ini juga bukan pada pompuan = mak-mak ajer kot. 
di office, mostly PA adalah pompuan.
kalau bab-bab nak buat program, mostly AJK adalah pompuan. 
cth nyer very the easy. office saya = govt dept. dgn MS ISO nyer, 5S nyer, NGO, khidmat bakti masyarakat,... barisan yg bekerja dgn part yg byk keje = pompuan. 
lelaki? ada... pengerusi, floor manager, tapi atas nama je lah hi hi hi... 

Otak Saya Amat Kompleks !
otak perempuan vs. otak lelaki

membawa maksud, multitasking = pompuan, kan? And, do sebalik kejayaan lelaki, mesti ada pompuan 😁. ha ha ha ha marah nanti org lelaki 😅.
kejadian Allah, lelaki... perempuan... complete each other. mestila ada karakter berbeza.
barulah alam ini seimbang. kurniaan Allah tu kepada sesuatu akan menyempurnakan yg satu lagi.

👋

45 comments:

  1. Betul tu..time drive pun dah fikir nak buat apa seterusnya... program utk esok pun dah difikirkan sekali terus. Hebatnya perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. time drive adalah ruang paling ideal utk aida berfikir, emarieys.
      kita sorang2. then kalau ada trafik lights, terus enter dlm notes kat phone ha ha ha ha...
      hari selasa, da fikir sabtu pagi nak buat pe kan.

      Delete
  2. Inilah namanya simptom mak2. Sebab apa ? Sebab mereka nak yg terbaik buat family mereka. Sebab tu banyak bebel n berfikir. Tp jgn bebel selalu, bingit telinga anak2. Hahahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ha...
      bebel tu tak boleh tidak, zharif. tapi yes, kena kurangkan hi hi hi...
      pernah skali aida tanya anak no 2 aida tau, "awak ni suka ekk kalau ibu ni bebel byk? x sakit ke telinga awak?"
      ada ke patut dia jawab, "tak"
      hadoi lah :)

      Delete
  3. Betul tu kak. Nampak je kita ni tengah duduk diam tapi otak ligat pikir sana sini. Dah try tak nak pikir banyak tapi still berpikir lagi. Ade je benda nak kena buat dalam masa yang sama. Sampai confuse nak mula yang mana dulu. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekadang ni pun boleh buat kita tak boleh tido mlm ekk, ana.
      aida biasa kalau nak tido, time tu la nak pk. moreover kalau the next day ada benda penting nak kena buat. hadoi lah...

      Delete
  4. Haha sebijik macam otak saya :D

    Tapi kepelbagaian rumah yg menjadikan hidup kita lebih indah, bukan sehala je. Nanti boring kot kuikui..

    Apapun raikan perbezaan, cari titik persamaam supaya tak berlaku pergeseran esp between husband & wife :)

    ReplyDelete
  5. Haha betul sangat mak2 ni mmg multitask tau.. Dalam satu masa boleh buat 2-3 kerja.. Nice sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. especially kat dapur.
      masak.
      cuci baju.
      semua satu round.

      Delete
  6. Rasanya otak zumal pun lebih kurang camtu gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow u are great.
      so... cepat kawin!! :) ha ha ha

      Delete
  7. Tersangatlah betul. Semua benda ada dalam fikiran. Sebab tu perempuan boleh multitasking. Dalam satu masa boleh buat banyak kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometimes, tak nak multitask. terpaksa plak...
      if not, byk keje lain tergendala ha ha ha ha...
      so benda ni if sebelum kawin takde, once kawin and beranak-pinak, otomatik jadi multitasking :) ha ha ha ha

      Delete
  8. hahahaha nanti lelaki apa lagi dia nak 4 la tu dah boleh buat keje dia mudahkan dia kah kah..tu la perempuan boleh buat 4 keje satu masa tapi memang sambil tu mulut potpwtpotpet la hahahha

    ReplyDelete
  9. Memang Allah jadikan wanita dan lelaki tu untuk complete each other. Memang dah terbaik dah kejadian tu. Cuba bayangkan kalau nak pergi travel. Pompuan kena fikir tempat nak pergi, kos2 terlibat, baju anak2, passport bagai ada ke tak...haihhhh....lelaki tanya lepas ni kita nak pergi mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? letih la dok pikir. especially time travel :)
      ari tu aida nak ke hatyai, 2-3 minggu dah siap dah baju pe nak pack.
      da asingkan dah. beg apa. ubat apa...
      hu hu hu hu asben aida packing sehari sebelum aje tau. ohsem lah diorang lelaki ni :)

      Delete
  10. ya, SOKONG! Mmg wanita ni byk tugas dan tanggungjawab... si suami tlg bantu-membantu dan saling memahami ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun multitasking, without asben's help, tak best jugak.
      nak juga involvement dia :)

      Delete
  11. Bab berfikir memang bagi kat orang perempuan kan..apa yang x perlu fikir tu yang dia pi pikir, dia kaji sedalam dalamnya compare ngan lelaki yang selalunya straight to the point..kita orang ppuan ni memang cerewet dan selebihnya lebih kepada TELITI...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. cerewet is pompuan la.
      tapi kena la cerewet yg positif.
      if negatif, pompuan lain pun boleh pening :) ha ha ha

      Delete
  12. Women are always multi-tasking coz' we can work faster than men. Hope more peoples will recognise the hard work, we, women had done.

    ReplyDelete
  13. Betul tu Mummy. Nak masak je, tapi sambil masak sambil berfikir, sambil buat kerja lain. Eh semua sambil-sambil la. Dengan anak menjerit bagai semua. Pening Mak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tu la kan. bila anak2 xde umah, kita tak boleh la ekk.
      terasa otak jem plak!
      bila ada, otak serabut. but otak berjalan :)

      Delete
  14. Betul lah sangattt... Banyak sangat nak ingat, sampai terlupa kannn...

    ReplyDelete
  15. Sebenarnya perempuan ni byk berfikir dan mudah risau. Kadang2 time tido pun boleh teringat. Selagi x setel selagi tu kepala duk mengungkit

    ReplyDelete
  16. ok sangat setuju. perempuan ni memang multitaskin nak nak yang bergelar isteri. kagum dan respek

    ReplyDelete
  17. Setuju sangat. Nampak kita rileks je tumpu pada satu kerja tapi hakikatnya otak kita memikir benda benda lain yang masih x selesai. Bercabang cabang jadinya

    ReplyDelete
  18. Macam sayakan, saya tak boleh bayangkan bila jadi mak dan isteri nanti. Seriau lak rasa takut tak paandai manage nanti,hehe... Even sekarang pun otak ligat duk berfikir. Selagi ada ruang dan masa selagi tu saya berfikir utk buat kerja apa :D

    ReplyDelete
  19. Dulu masa anak-anak kecil, dok bebel kan kat diorg gak..time tu diorg senyap, laa ni dah besar panjang..bila kita pot pet, depa sibuk cakap..mama ni asyik bebel je. Depa ni dah khawin nanti baru le tahu nape mama dia bebel kot..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai. kan...
      betul tu.
      nanti da beranak pinak, diorang tau le perasaan kita :)

      Delete
  20. Memang betul kak, dalam kepala kita nie berfikir macam-macam.. Saya yang takde anak pun kalu ikut logik takde la nak membebel, tapi kena membebel jugak, marahkan kucing jantan saya yang suka sangat buat donno bila ada kesalahan yang dia buat... Sudahnya macam mak membebel kat anaknya la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ha iye ke shikin?
      sure kucing tu da lali kot dgn bebelan shikin.
      alahai comel...

      Delete
  21. Hahahha..memang pun! Pompuan ni otak gila complicated kot...mcm2 berselirat dia punya pkir tu..kalau kena kacau mmg bolrh distract kan

    ReplyDelete
  22. Tau takpe. Hahaha. Sebab tu bila hal rumah tangga banyak lelaki takleh nak faham apa kita buat.contoh tukar langsir baru pun dia takmo. Bila kita dah tukar, dia rasa perasaan berbeza balik rumah. Terus dia macam baru nampak apa purpose semua tu. Belum lg bab kita argue tentang perkara dia selalu buat. Hahahaha. Dia takleh lari dr buat perkara berulang kali berkali-kali. Yang bagusnya lelaki ni dia kelam kabut bila dia rasa perlu. Kita sentiasa nak cepat. Hahaha

    ReplyDelete
  23. Kita lelaki, tapi multitasking + lagi kuat membebel hahahha macam mane tue hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah. ni lelaki yg istimewa lah :) ha ha ha
      untung la pompuan mana yg dpt Bro ni.

      Delete
  24. sama jugaklah dengan otak saya. dalam satu masa macam-macam benda saya fikir..

    ReplyDelete
  25. Sha pun setuju dengan perkongsian tu aida.. Kikiki.. Encik suami pun dah mula faham dengan perangai membebel sha ini.. Kalau senyap mesti tengah berfikir..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)