Friday, June 29, 2018

Resepi AidilFitri | Lontong Goreng

37 comments:
assalamualaikum 😃

mlm ni kami dinner lontong goreng.
ada baki 9 biji ketupat mini. syg pulak kalau dibiarkan begitu saje.
kuah kacang da habis. ayam masak merah pun da habis.
terkenangkan lontong goreng yg mr.asben bwk balik dari ofis semlm 😋.
maka menjadilah menu AidilFitri yg ini.

Resepi AidilFtiri | Lontong Goreng

sgt la mudah :
  1. ketupat mini (dipotong kecil)
  2. 5 bwg merah + 4 bwg putih + udang kering (generous amount 😅) = ditumbuk halus dan mulus
  3. ciliboh 3 senduk  
  4. sos tomato 3 sudu
  5. telur 2 bji
  6. hirisan fishball
  7. daun bawang + daun sup = hiris
  8. taugeh

cara-caranya sebagaimana nak buat mee goreng atau nasi goreng.
tumis item no 2 dan no 3 sehingga terbit minyak.
masukkan sos tomato, telur dan fishball. gaul rata-rata...
lastly, masukkan ketupat mini, daun bawang, daun sup dan taugeh.
perisalah dgn gula dan garam 😋. siap!

boleh juga dijadikan hidangan utk tetamu ni kan. simple.
dan lebihan ketupat mini pun tak terbazir begitu saje.

www.adianiez.com
hero-hero saya beraya hari ni.
Izzat di tadika. mr.asben di ofis 😍

kebetulan, tgk dlm fb, ofis saya pun buat majlis hari raya hari ni.
tapi saya tak join la. tidak bekerja 😀 maka, kita dok diam-diam di rumah la.

so, lastly, selamat beraya la ye weekend ni.
ada lagi 2 weekend utk kita beraya sakan, ziarah-menziarahi dan mengeratkan sillaturrahim, in shaa Allah.
berhati-hati di jalanraya 👌.

AidilFitri & Cuti Sekolah | Mari Balik Kampung !!!

34 comments:
assalamualaikum 😍

pagi ni, pagi Jumaat, Syawal ke 15, Bukil Katil hujan. alhamdulillah...
nyaman aje suasana... sejuk! 😌
sambil update blog ni, telinga mendengar dan mata menjeling ke arah tv tu.
drama AidilFitri, 'Riuh Raya Kak Mah' di Astro Raya HD. 
lakonan Elly Mazlin @ Kak Lina Pom Pom 😃. nice and simple story of AidilFitri.
betapa nak jelaskan kpd semua how important AifilFitri is...

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna
saya sekeluarga di pagi Syawal pertama 😍

satu kemestian persediaan utk AidilFtiri adalah pakaian utk beraya.
diri sendiri. mr.asben. anak-anak...
AidilFtiri is the only time yg kami sedondon.
tak kisah la dikatakan kumpulan nasyid ke, kumpulan boria ke.
yg penting penutup aurat dan bersopan santun 😃.

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

raya kedua, kami da ala-ala bendera Malaysia. semua kaler ada 😂. kuning, hijau, merah, biru, hitam...
hamek ko, semua kaler kami bolot dari pagi ke mlm tau.
dari Negeri Sembilan membawa ke Melaka. Sib baik tak turun ke JB tau.

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

satu lagi, kemestian di AidilFtiri ni adalah balik kampung.
ataupun, balik umah ibubapa. ataupun, balik rumah keluarga.
ada kawan-kawan saya yg rumah keluarga diorang di KL tau. so, not necessary 'kampung' lah hi hi hi...
lain mcm tau dia punya rasa dan aura bila beraya ramai-ramai. wajib balik kampung!
pagi-pagi raya rumah jadi kelam-kabut. riuh-rendah. berkejar masa nak bersiap utk bersolat AidilFitri. yg wanitanya nak prepare kan juadah jamuan di pagi raya.
ketupat.
rendang.
lemang.
kuah kacang.
lodeh.
kari itik.
serunding.
best!
saya sememangnya nak maintain tradisi beraya begini agar anak-anak dpt rasa meriahnya AidilFitri.
throwback time saya kecik-kecik dulu. merengkek Emak Abah bwk kami adik-beradik beraya merata kampung.
keluarga Emak Abah besar. berjumpa mak-mak sedara. sepupu-sepapat. main bungapi. main lari-lari keliling rumah Atok Nenek. wow! life was interesting!!!
so, memang havoc lah raya kami adik-beradik. menjadi kenangan sampai sekarang.

kalau dulu, saya adik beradik memang tunggu depan tv time Pemegang Mohor Raja-Raja nak umumkan tarikh raya. excited tau korang tgk pakcik Pemegang Mohor Raja-Raja tu 😅😂😄😄. abang saya da standby dgn 💣 mercun dah.
umum aje esok raya, terus meletup-letup mercun 💥💥💥💥💥.

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

nampak tak?
betapa kami beraya bersama dgn sepenuhnya.
dari bandar... masuk hutan, keluar hutan, bwh pokok mangga... tepi sungai. tengah laut. all in lah!
raya 2018 kali ni, jatuh pulak cuti sekolah pertengahan tahun. lagi lah anak-anak ni happy.
bercuti di hari raya dengan gembira. saya spend the whole time kat kampung.
nak la citer kat sini ye korang, abg ipar saya sekeluarga beraya di Perth Australia tau. mlm AidilFitri pertama diorang fly ke Perth. kebetulan kakak ipar sulung saya menetap di sana.

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

nak saje ikut. tapi apakan daya, tiket kapal terbang lom beli 😂😂😂.
kami dpt tahu few days before raya. terus la jari-jemari ni di hari-hari  Ramadhan terakhir klik website Traveloka, nak jengah-jengah belanja ke Perth, Australia brape bajet nyer... Traveloka memang offer harga yg berpatutan, walaupun bukan time promotion tau.
da inform mr.asben dah. next raya wajib fly ke Perth ni. memeriahkan AidilFitri kakak kita di sana 💙. seronok bila tgk abg ipar share gambar beraya di perantauan.
walaupun bukan kampung kita, tapi bila ada ahli keluarga di sana, rasa 'kampung' tu pasti dtg, kan...

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

tak dapat berlari di tepi pantai Australia, kita lari aje di tepi pantai kampung kita.
dari rumah Emak Abah ke pantai less than 10 minit. anak-anak punyer lah happy!
3 hari berturut-turut kami bwk anak-anak ke pantai, mandi-manda 😌.

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

AidilFitri & Cuti Sekolah | Terindah & Penuh Makna

ni demi nak memupuk semangat balik kampung pada anak-anak.
kampung is best.
kampung is awesome.
kampung is great 😃.

in shaa Allah...

Resepi AidilFitri | Makaroni Bolognese

14 comments:
assalamualaikum 😎

terkenang beraya di Tengkera ari tu, mak sedara saya hidangkan makaroni bolognese.
hmmmm anak-anak dara saya bertambah 4-5 kali!
pernah saya buatkan diorang makaroni. tak dimakannya!!! hadoi lah 😓.
tapi raya kedua tu, makan sampai terkenang-kenang tau.

maka nya, ahad lepas saya pun buatkan la diorang berdua.
Izzat memang tak makan makaroni. 
dia jengah aje dari tepi meja, tgk mee tu berlubang agaknya, dia pusing balik ke ruang tamu hi hi hi...


alhamdulillah... licin makaroni.
agaknya kakak-kakak ni dah besar kot. tunas rasa diorang dah berkembang.
da boleh terima lebih byk makanan kan. alhamdulillah...
utk resepi kuah bolognese, boleh refer SINI. sama aje saya guna resepinya.

ni memang terbaik kalau buat juadah bila tetamu beraya.
rebuslah skit spageti. takut-takut tetamu or anak tetamu tak makan mee berlubang tu 😅 😆.

ok bye...

Thursday, June 28, 2018

Resepi AidilFitri | Kuah Kacang + Ketupat

15 comments:
assalamualaikum 😃

plan spring cleaning pagi ni = sukses. alhamdulillah...
ari ni tak susah sgt nak masak lauk. ikan tenggiri masak asam semlm, masih ada baki.
so top up another lauk je. 
my beloved mr.asben puasa hari ni. ptg skit baru masak with 💙  😊.

kisah semlm. first try buat kuah kacang sendiri tau.
previously, jeling-jeling aje Mami (mak mertua ku) buat. assist skit skit aje.
semlm, sendiri buat.
dari segi rasa, masih lom kick lagi. tapi, mr.asben punyer komen was positive. boleh ditingkatkan lagi.

Resepi AidilFitri | Kuah Kacang + Ketupat

👉 bahan-bahan :

  • 2 cawan kacang tanah hancur. saya beli aje kacang hancur 👇👇👇 kat pasar 😅. ada la beli kacang tanah yg raw tu. kemudian-kemudian la guna hi hi hi...
  • 15 ulas bawang kecil (blend)
  • 4 ulas bawang putih (blend)
  • serai 2 btg (diketuk)
  • 3 senduk ciliboh
  • secawan air asam jawa
  • setongkol gula melaka (lebih kurang 70g)
  • 4 sudu gula pasir
  • 3-4 cawan air
  • garam sesedap rasa

👉 cara-cara :
  1. tumis bawang blend dan serai. masukkan ciliboh. tunggu hingga terbit minyak.
  2. masukkan air asam jawa, gula melaka dan gula pasir. kacau rata sekejap hingga guna melaka larut sepenuhnya.
  3. masukkan kacang tanah hancur, air dan garam sesedap rasa. kacau. rasa. kacau. rasa. sampai la siap. tambah la gula or garam secukup rasa 😍.

💥 tips from my beloved mr.asben. tambahlah daging (potong kiub) dan belimbing buluh.
tambah mantop kuah kacang nyer....
"lain kali ye darling. takde plak stok daging or belimbing buluh dlm fridge kali ni 😘"

Resepi AidilFitri | Kuah Kacang + Ketupat
inilah gerangan kacang tanah hancur dibeli hi hi hi...

Resepi AidilFitri | Kuah Kacang + Ketupat
ketupat mini yg comel dan gebu...
senang yg amat --> rebus dlm pressure cooker 36 minit. perfect 👌

orait. itu ajer sharing resepi AidilFitri utk kali ni. 
budak baru belajar. excited ler nak share hu hu hu hu...
kalau sebelah saya, memang tak jumpa la kuah kacang ke, lodeh ke, di hari raya...
hanya rendang daging dan kari itik. my all time favourite.
tapi tu la, bila da kawin, menu hari raya berubah sebab tunas rasa da combine dgn bff till jannah tu.

😀

20 Tips Azam Kuruskan Badan Daripada Kevin Zahri

35 comments:
assalamualaikum 😎

pagi skit update blog ari ni.
ari ni nak buat spring cleaning kat dapur & bilik belakang.
dapur tu kecik. da sesak nafas 😅. nak susunatur semula...
maka, before tu, nak la share 20 tips ni.
saya tak pasti dari mana saya peroleh sumber ni, tapi memang dari Kevin Zahri.
da lama ada dlm draft folder. 3-4 bulan lepas. time tu kan busy cari tips diet 😄.

in shaa Allah, start next Monday nak kembali bersenam. kembali cergas.
samada aerobik kat rumah, jogging kat stadium atau berbasikal keliling taman.
memana satu lah yg sesuai dgn mood pepagi hari kan...

20 Tips Azam Kuruskan Badan Daripada Kevin Zahri
saya berniat nak turunkan at least 5 kg - 7 kg. nak ringankan badan. fit.
mata kasar memang le nampak mcm kurus. pakaian saya memang besar-besar 😄.
kita selindungi apa-apa yg tak patut kelihatan hi hi hi hi...
ari tu dah turun 3 kg. hmmmmm sekarang jgn tanya la korang oii.
isnin pagi baru nak timbang.

20 Tips Azam Kuruskan Badan
  1. start awal yg boleh. jgn bertangguh lama-lama sgt. ni dah 2 minggu raya, penternakan lemak dan gula sgt la aktif. maka, tak boleh tangguh dah!
  2. tanya diri sendiri. kenapa nak diet dan kurus? jawapannya mestilah target utk sihat.
  3. tahu cara camne nak kuruskan badan. dah kaji dah apa yg perlu dibuat dan badan ni mampu atau tidak.
  4. don't go crazy. tak nak makan tu ini. relax. skit demi skit. kalau buat crash diet, ditakuti nanti dtg plak penyakit lain. dah memudaratkan pula...
  5. be inspired by kejayaan org lain. tapi jgn compare! be positif. jgn nak berlumpa-lumba, nanti akan melebihi kudrat sendiri, memudaratkan lagi!
  6. give diri more time. 10 kg 10 bulan. beri diri masa. jgn kelam-kabut nak kurus. masa itu emas. biar kurus dgn perlahan tetapi lepas tu maintain kurus. baru lah berbaloi.
  7. jgn tercedera! senaman yg merbahaya! ni berbalik kpd tips nombor 3. kaji la dulu.
  8. sasarkan angka yg realistik. jgn target nak turunkan lebih daripada 1kg seminggu. 0.5kg is the best.
  9. air manis minum separuh. karbohidrat - tak lebih segenggam.
  10. hidangan ada sumber protein. protein mengenyangkan.
  11. allow diri make mistakes. cheat meal. skip senaman. relax. jgn stress.
  12. join a program utk kurus or diet sihat. ni utk beri diri kita motivasi. bila berkumpulan, semagat tu akan membara dan kita rasa excited dan gembira.
  13. have a milestone yg realistik. short, medium, long goals.
  14. shopping - kasut baru, join program berbyr, join gym.
  15. announce your goal utk kurus. dpt kan support. org tahu, so kita fokus.
  16. manage time. what to do. when to eat. control time.
  17. say NO to makanan, kawan2, ...
  18. stay close to org yg sehaluan dgn kita. a group of person yg support kita. sokong kita.
  19. keputusan utk kuruskan badan, sesuatu yg menggembirakan. tiada paksaan. rela hati dan senang hati.
  20. good luck. utk kuruskan badan, need luck :)

Tips Tambahan

1. Menambah Karbohidrat Selepas Senaman

dikatakan bahawa kita mesti makan selepas bersenam. sebabnya, ia adalah masa terbaik kerana pada masa inilah otot berada di dalam keadaan lemah di mana penambahan karbohidrat sangat diperlukan. masa ini jugakal makanan yang dimakan paling kurang untuk diserap menjadi lemak.

2. Jangan Tidur Ketika Lapar

dikatakan, sebenarnya, makan pada lewat malam tidak akan membantutkan usaha kita utk kurus. sebaliknya, kita kena buat pilihan yang bijak. elakkan pengambilan karbohidrat pada lewat malam sebelum tidur. ambillah sumper protein seperti susu rendah lemak sebelum tidur.

3. Kitaran Kalori

kita kena memvariasikan kitaran kalori kita. sebabnya, bila kita mengurangkan kalori dlm diet untuk tempoh yang lama, kadar metabolisme akan menurun. oleh itu, wajib la memvariasikan dengan kalori yang lebih tinggi bagi menghalang berlakunya metabolisme rendah. kita boleh diet kalori rendah untuk 5 hari dan 2 hari lagi kalori yang lebih tinggi. maka, diet kita tu akan lebih menarik. cheat day lah! 

4. Lengkapkan Dengan Protein

sumber protein akan membantu mengurangkan rasa lapar, mengawal selera dan memastikan otot mendapat bekalan yang secukupnya.

5. Saratkan Dengan Serat

Serat akan membantu untuk menyihatkan badan dan membuatkan kita berasa kenyang. Sumber serat adalah daripada sayur, buah dan gandum.

6. Kawal Pengambilan Minuman

perlu tahu bhw kalori minuman juga diambil kira! maka, kawal pengambilan minuman manis, gantikan dgn air suam saje.


diet...
kurus...
BMI...
cute cute aje perkataan nyer kan.
tapi, ke arah perkataan tu... wow! a very big task 😯  😯   😯.

😉

Wednesday, June 27, 2018

Pencarian Bloglist July 2018 oleh Airah Syahirah

12 comments:
assalamualaikum 😃

hari ni seharian blogwalking.
dari list link Top Commentator blog ni sehingga hari ni, sehinggalah semua link dlm bloglist.
alhamdulillah 😌
dari rumah, tapi minda ni sampai ke seantero Malaya bila blogwalking.
reading... kekadang ketawa sendirian hi hi hi...

so now, join another blogger's segmen 👌.
memeriahkan suasana 😃.


😊

Buka Buku Baru" Giveaway by Mai

11 comments:
assalamualaikum 💜

hari ni hujan lebat sejak lepas subuh tadi.
sejuk... nyaman... alhamdulillah 😀.
ada masa skit ni hah, sementara tunggu ikan tenggiri yg di frozen kan sejak semlm, defrost, update blog skit.
join giveaway sahabat yg berdarah manis ni hah 😍.

Buka Buku Baru" Giveaway by Mai

kepada Mai,
  • selamat pengantin baru. moga panjang umur dan berbahagia hingga ke jannah...
  • alam selepas berkahwin adalah best sgt 😌 . kita ada bestfriend 24 jam, sehidup semati. sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula husband & wife, Mai. pasti ada selisih fahamnya. tapi, selesaikanlah dgn cara yg baik. cara apa? gunalah cara tersendiri, Mai. hanya kita faham diri kita dan pasangan kita 😌.
  • akhir sekali, moga Mai dikurniakan anak-anak yg comel, cerdik dan soleh/solehah.
💙💙

Tuesday, June 26, 2018

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

13 comments:
assalamualaikum...

buat per tu uolls?
yg bekerja, selamat bekerja ye.
buat yg tak bekerja, selamat buat apa-apa ajer ye.
life is interesting. semua yg kita buat, buat dgn happy... in shaa Allah.

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !
status fb saya di pagi sabtu lepas.
sedang elok saya perhatikan anak-anak, tetiba ada plak pelangi di hujung lautan sana.
indah 😍

hari ni nak throwback kisah sabtu lepas...
pepagi ni, sorang-sorang dok rumah... lepas kemas dapur, teringat plak lom update kat blog.
tangguh jap nak lipat baju, kita update jap yer.

itu lah, nak cerita... last week cuti skola minggu kedua.
minggu raya plak tu... maka, memang spend masa kat rumah Emak Abah la dgn anak-anak.
mak long dan mak ngah diorang pun cuti panjang. Muhammad join sekali lepak kampung.
sepah kan rumah Atok Uwan.
bingitkan telinga Atok Uwan 😂.
maka, came out la idea utk bwk anak-anak berempat ni mandi-manda di laut.
final session was on sabtu pagi. jam 7.30 pagi kami-kami dah kuar rumah.
tu pun da lambat dari target awal. kalau ikutkan, kul 7 pagi nak kena kuar rumah dah...

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !
kami aje di pantai time tu, tetamu di chalet di Pengkalan Balak masih tido kot hi hi hi 😍

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !
Pak Uda ada utk jaga diorang berempat di tgh lautan 👍

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

Cuti Sekolah | Anak-Anak Menikmati Setiap Detik Dengan Gumbira !

dlm jam 9.45 pagi gitu, teruslah panggil anak-anak naik breakfast.
memang cari port mandi-manda kat area yg dekat dgn warong. abis mandi, terus ngap 😋.
time tu pun, sebenarnya, ada rintik-rintik hujan yg turun. awan pun nampak berat aje...
jelas sgt akan hujan bila-bila aje time tu.

apapun, diorang happy bersama. Izzat pun da berani mandi laut.
hingga tak nak balik lah diorang 😃😃😂. hadoi lah... mana la boleh anak-anak oii...
hidup ni harus diteruskan, kita ada amanah masing-masing yg perlu kita tunaikan mulai isnin tau.
sekolah... jgn tak sekolah 😀.

itu la dia citer nyer...
takde citer-citer raya dah... tunggu weekend nanti, dah ada plan 😉.
bye for now...