Friday, July 20, 2018

Kuih Tradisional | Terkenang Keindahan Ramadhan

assalamualaikum 😊

da nak kul 4 ptg dah...
baru dpt dok kat sofa yg empuk ni, layan tv.
sepagi jam 8 tadi, da kuar anta Izzat ke tadika, terus ke skola kak Nurin, dgn mr.asben, amik result.
alhamdulillah.
result kak Nurin sgt baik. memuaskan hati saya.

then kul 9.30 pagi da sampai rumah balik, bersama kak Nurin.
happy kak Nurin dpt balik rumah awal hi hi hi hi...
mcm biasa lah, seminggu sekali balik rumah, byk la cerita kak Nurin.
bukan sekadar cerita-ceriti, ada lah jugak komplen 😄.
tak cukup seluar panjang di asrama. dia terpaksa gunapakai seluar sukan berkali-kali.
"hmmmmmm dari Januari, Julai baru ada komplen tak cukup seluar?" bisik saya dlm hati la.
maka, tak lengah lagi, terus ajak dia ke Aeon. kul 11 pagi tadi, berdua-duaan lah kami ke Aeon.
so, hari ni, Jumaat, bakar kalori hari ni dgn acara window shopping 😅  😅  😅.
dpt 100 kalori terbakar, jadik lah hu hu hu hu...

Kuih Tradisional | Terkenang Keindahan Ramadhan

lazat kan kuih-kuih 👆?
kuih feveret saya. pantang jumpa, mesti ngap beberapa biji / keping 😄.
lom pernah buat sendiri. but, akan buat lah... prektis meks perfek kan.
asyik membeli aje, buat sendiri lebih jimat. dah le SST bakal menjengah 1 sept nanti hi hi hi hi...
brg2 sure akan naik harga, mahal belaka.

termasuk la harga kuih-muih.
semakin hari semakin mahal.
sekeping sekarang da tak kurang 50sen.
cuba korang peratikan kuih kasui 👆. begitu, sekeping tu 50 sen hokey.
rasa nak tepuk dahi aje time membayar. tapi tu la, bulan Ramadhan, anggap kita sedekah aje la.
in shaa Allah.
GST 0% pun maintain harga nyer 😄 ha ha ha ha...

saya da terikut-ikut kesukaan mr.asben.
dia peminat kuih tradisional. apapun kuih tradisional, dia pasti akan beli.
tapi tu la, kecewa sebab peniaga zaman sekarang tak brape serius bila nak berniaga, kuih tak rasa mcm kuih pon! serba serbi kekurangan.
kesian mr.asben ku 💙💚💛💜.

betapa gah nya kek, muffin, pie... tetap kuih-muih tradisional ni sedap di ngap.
nyaman aje... kuih kasui, tepung pelita, seri muka, kole kacang...
saya mencari juga kelas yg boleh saya belajar buat kuih-muih ni.
di KL byk kelas. tapi di Melaka agak terhad.

tu lah aje borak-borak kosong di ptg Jumaat ni. tetiba terkenangkan indahnya Ramadhan.
seharian berpuasa. berbuka... jamah kuih-muih kemelayuan gini, best nyer.
orait... till me weet again, next santai entry... 

bye.

11 comments:

  1. mahalnya kasui kecik camtuuuu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... sedih!
      tapi tu la, dah teragak nak beli sgt. bulan puasa kan...

      Delete
  2. nyum nyummm sedapnya kuihh tuu..

    ReplyDelete
  3. kuih sekarang harga makin mahal tapi tak berapa sedap. kalau jumpa yg sedap memang repeat beli kat kedai yg sama je la..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye itu betul.
      pantang jumpa yg sedap. takkan bertukar kedai lah kita.
      baru berbaloi membayar kan :)

      Delete
  4. Kt tmpt cikla kuih still 40 sen sebiji lg..

    ReplyDelete
  5. saya pun suka kuih2 tradisional ni aida, koleh kacang memang sedap, mujur makcik en.asben pandai buat kadang request makcik buat

    ReplyDelete
  6. suka kuih tradisional tapi x semua hii.. sedap menu2 tu. harga pun standard dah kalau 50 sen sebiji kat sini.

    ReplyDelete
  7. ahh sedapnyaa. fav ni kuih kasui.

    harga sekarang makin mahal. size makin kecik. Tak faham betul. Lepas tu rasa kelaut pulak. haihh

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)