Saturday, July 21, 2018

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

assalamualaikum...

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

alhamdulillah, pepagi ni dpt la membakar kalori skit.
mr.asben berseorangan hiking di Bkt Beruang.
Syuhada ada sekolah agama tambahan hingga jam 12 tghari tadi.
saya, kak Nurin & Izzat riadah di taman. dpt lah membakar 224 kalori lebih kurang 😅.

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

Tips Sihat | Terlalu Panjang Untuk Dibaca Tetapi Berbaloi

sampai aje kat taman, Izzat terus meluru ke permainan gelongsor dan buaian.
kak Nurin ditugaskan utk memerhati dan memantau ketat adik Izzat 😀.
saya mula dgn berjalan pantas sekeliling taman permainan tu saje.
bila ada anak, tak berani plak nak tawaf area tu jauh-jauh mcm biasa kan.
anak diutamakan. bakar kalori kedua 😂 😅😅 😆.
itu yg memula tu berjalan... then Izzat panggil, gi jap kat dia.
pastu sambung berjalan lagi... then jogging plak skit.
kali ni tetiba Izzat ajak kejar dia. hadoi lah!!! dia lari punyer la laju, tak terkejar.
itu yg jadik penat!!! ha ha ha ha...
lastly, Izzat ajak join dia lepak kat gelongsor. hmmmm ok lah.
so sambil tgk dia. borak dgn kak Nurin. kat tangga gelongsor tu saya buat steps aerobics.
jadik lah...
campur-campur exercise hari ni ha ha ha ha ha... yg penting, membakar kalori jugak ye.

ok. sebelum mengakhiri entry ni, saya share 👇👇👇.
jiran share dlm grup wasap kami-kami. menarik. berkaitan jugak lah dgn kesihatan kan.
moga beri manfaat in shaa Allah.

*********

TEKANAN DARAH
BP tinggi
------------
120/80 - Normal
130/85 --Normal (Kawalan)
140/90 - Tinggi
150/95 - Terlalu Tinggi

DENYUTAN NADI
-----------
72 per minit (standard)
60 --- 80 p.m. (biasa)
40 --- 180 p.m. (tidak normal)

SUHU BADAN
---------
98.4 F (Normal)
99.0 F ke atas (Demam)

*****************

Tolong bantu saudara-saudara anda, rakan-taulan dengan berkongsi maklumat ini...

Serangan Jantung Dan Minum Air Panas.

Ini adalah artikel yang sangat baik. 
Bukan sahaja mengenai air suam selepas makan, tetapi mengenai serangan jantung. 
Mungkin sudah tiba masanya kita mengamalkannya tabiat minum air panas semasa makan. 
Bagi mereka yang suka minum air sejuk, artikel ini boleh digunakan untuk anda. 
Ia sangat memudaratkan untuk minum air sejuk semasa makan. 
Kerana, air sejuk akan menguatkan barangan berminyak yang anda baru sahaja makan. 
Ia akan perlahankan penghadaman. 
Apabila enapcemar ini bertindak balas dengan asid, ia akan rosak dan menjadi lebih cepat
diserap oleh usus daripada makanan pepejal. 
Ia akan merangkumi usus. 
Tidak lama lagi, ini akan menjadi lemak dan membawa kepada kanser. Lebih baik minum sup panas
atau air suam selepas makan.
Minum satu gelas air suam apabila sebelum anda hendak tidur mengelakkan pembekuan darah pada waktu malam untuk mengelakkan serangan jantung atau strok.

***********

💉 KUMPULAN DARAH YG SERASI

O- boleh menerima O-

O + boleh menerima O +, O-

A- boleh menerima A-, O-

A + boleh menerima A +, A-, O +, O-

B- boleh menerima B-, O-

B + boleh menerima B +, B-, O +, O-

AB- boleh menerima AB-, B-, A-, O-

AB + boleh menerima AB +, AB-, B +, B-, A +, A-, O +, O-

**********

 💦  Minum Air di masa yg betul memaksimumkan keberkesanannya pada badan manusia :

        1 gelas Air 
        1 minit selepas bangun -
             🕕 ⛅ membantu aktifkan organ-organ dalaman.

        1 gelas Air
        30 minit 🕧 sebelum makan -
              membantu penghadaman.

        1 gelas Air sebelum mandi 🚿
              membantu menurunkan tekanan darah anda.
              

        1 gelas Air sebelum pergi tidur - 
              🕙 menghindari stroke atau serangan jantung.

     ****************

bye!

11 comments:

  1. Wah tq for sharing teringat belajar zaman U dulu hihi

    ReplyDelete
  2. bab minum air suam tu tak pasti pula sebab ada doktor share suam atau sejuk bukan faktor besar sebenarnya untuk sakit jantung

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak aida baca gitu, farhana.
      tapi yg tu, tak pasti sumbernya. just baca gitu-gitu aje.
      when it comes tu gemuk or kurus, according to kevin zahri, aida tgk utube, katanya pun takde efek gemuk if minum air sejuk.
      tapi tu la. kena ikut badan memasing kot kan :)
      tq for sharing, farhana.

      Delete
  3. seronok dapat beriadah dengan anak2 macam tu, sambil sembang2 dapat juga bakar kalori

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, AA.lelebih dgn Izzat, hadoilah.
      dia lari laju sgt!
      mengah aida mengejarnya.

      Delete
  4. Zumal A+ jadi ramai la boleh derma kat zumal kalau jadi apa2 yer

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing

    btw rajin betul beriadah ye

    Cici ni kalau bawa ank keluar, biasanya duduk and perhatikan dari jauh je T-T

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)