Saturday, August 11, 2018

Menu Sarapan | Maggi Kari

assalamualaikum 😃
pagi ni, awal pagi da aktifkan blog.
kul 7.30 pagi karang ada program. yeszaaaaaa...
nak citer ni... ni kes throwback lah ye...
ni menu sarapan mr.asben. pagi yg mana ntah ler, ingat-ingat lupa.
bini nyer ni hah tgh diet. bekfes sekadarnya saje. healthy breakfast gitu 😆.
memang tak la maggi kari gini hi hi hi...

Menu Sarapan | Maggi Kari

utk mr.asben memang maggi nyer tak simple. extra special saya buat kan. 
tapi maintain cepat la masaknya.
tu pun tak jumpa sayur hijau dlm fridge.
digantikan dgn cili padi hijau 😋. yummy! pedas skit, baru la kaw...

maggi ni adalah menu legend org bujang.
dok universiti dulu kala, wajib ada maggi dlm cupboard.
sendiri habis stok, pinjam member. esok-esok ganti ler kan ha ha ha ha...
masa tu masak guna air panas aje. dlm mangkuk plastik.
extra best, kalau ada periuk nasi. masak 3-4 bungkus, makan ramai-ramai dgn roommates.
sambil borak, sambil slrrrrppp helaian mee maggi. heaven!!!
utk kak Nurin, pernah bekalkan dia maggi cup aje.
tu pun time Ramadhan ari tu. stok if lah dia uzur. but since dia balik tiap minggu, dia tak nak dah bwk ke asrama.
kat asrama byk kali makan, katanya... alhamdulillah.

skang da kawin beranak tiga, maintain ada stok maggi kat rumah.
tapi ada limit utk anak-anak makan maggi ni.
seingat saya, sebulan sekali atau dua kali aje kot. ada juga, dlm sebulan tu, langsung tak makan.
ibu ayah nak makan, bila anak-anak takde rumah 😅 hi hi...
sedap nyer maggi 😋.

pilihan saya maintain lagi brand Maggi.
mee segera yg lain, gitu-gitu aje. tak brape melekat di tekak kesedapannya hi hi hi...

ada cerdik pandai telah buat kajian bahawa mee segera yg dah dimasak separuh dan dikeringkan tu, tidak sihat!
maka, saya pernah baca dulu kala, mee segera tu rendam dulu, then buang air rendaman nyer tu.
ada la byk bahan kimia digunakan kan mee segera tu.
then, serbuk perisa tu, ayam lah, kari lah, tomyam lah... semua tu MSG tinggi.
kesimpulannya semangkuk maggi kari tu, memcm la keburukannya...

maka, cerdik pandai beri nasihat agar jgn makan atau kurangkan makan mee segera sebegini.
jgn bagi anak-anak kecik makan byk2.
nasihat ni la saya follow. 
makan bila teringin! sesekali. jarang-jarang sgt...
once in a while, reward anak-anak sikit lah kan. bagi diorang slrrrrpppp semangkuk sorang.

Menu Sarapan | Maggi Kari


apapun makanan, kalau berlebihan, mesti ada kemudaratan.
apatah lagi makanan segera gini, kan...
maka, sentiasa beringat. waspada.
cek pemakanan anak-anak sehari-sehari. cegah sebelum parah 👍.

😉

8 comments:

  1. wahhh pepagi dah mem maggi ye hehe. menggoda sgt gambo tu . ena teringin gak kekadang, rempah buat sendiri baru puas hati memacam letak haha

    ReplyDelete
  2. Kalau budak IPT macam Tarot, memang maggi la yang dicari lagi2 hujung bulan. Demi untuk teruskan kehidupan

    ReplyDelete
  3. waalaikumussalam kak..rabia otw nk masak mamee daebak.cara yg terbaik adalah masa air tgh panas tu.kita letak maggi dan toskan.

    ReplyDelete
  4. alamak..baca ni teringin megi lah pulak. nyum nyum

    ReplyDelete
  5. Mrs. A pun sama gak setia dengan brand maggi walaupun pelbagai lambakkan jenama lain,
    brand Maggi tetap dan masih dihati ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
  6. Apa sahaja makanan kalau diambil secara berlebihan pasti memudaratkan.. Tambah sekarang makanan banyak yang dah diproses.. bukan maggi sahaja.. Sha pun kadang-kadang akan bagi anak makan maggi.. Sesekali.. bukannya setiap hari sepanjang masa..

    ReplyDelete
  7. betul tu kalau berlebihan memang memudaratkan. Suka jenama Maggi dengan Cintan dari dulu :D

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)