Wednesday, September 26, 2018

Sukan PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

9 comments:
assalamualaikum 😊

selamat pagi semua... a fresh Wednesday morning.
moga hari ni pe pun yg kita buat, diberkati Allah hendaknya.
hari ni, saya bersama Syuhada & Izzat seharian di rumah.
Syuhada. cuti skola sempena UPSR.
Izzat? dia cuti sebab Syuhada cuti 😅.
hmmmm... sebab tu lah pepagi ni dah kena update blog.
selepas ni, dah tak boleh berkepit dgn blog. nak masak. nak homeschool UPKK dgn Syuhada.
nak suap Izzat makan. Izzat nak susu. Izzat nak kencing. Izzat nak berak hu hu hu...

nak tempek kenangan dlm blog tentang hari sukan Izzat di tahun akhir PASTI.
next year Izzat dah naik darjah 1 in shaa Allah.

23 September 2018 (Ahad)
7.00 pagi - 12 tghari

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

sekejap saje masa berlalu.
Izzat dah pun hampir tamat pra-sekolah. aduhai. baby boy Ibu dah besar.
kalau nak diikutkan, Ahad tu saya & mr.asben dah ada hal lain. hal penting. aktiviti wajib join.
namun, demi anak-anak, kami cancel kan program kami, dahulukan Izzat.
Izzat dah 3-4 hari sebelum tu excited dgn hari sukan PASTI dia. takkan la kami nak kecewakan dia.

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
persediaan utk perbarisan rumah sukan.
bertabahlah cikgu-cikgu menyusun anak-anak murid usia 4 - 6 thn 😅.
ada yg menangis. ada yg berlari. ada yg nak makan... sabo jer lah ha ha ha...

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
Izzat rumak purple thn ni 💜

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
berkumpul di tgh padang.
nyanyian lagu patriotik dan lagu PASTI.
ikrar PASTI. hingga la aktiviti senaman.
lama juga anak-anak ni semua berdiri tgh padang yg panas 😅. kagum!

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
basah kepala Izzat. 
terus minta milo lepas habis perbarisan ha ha ha ha haus naw!

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
warming up!

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
Izzat mengetuai pasukan lelaki.
tarik bola dgn gelung jer pun hi hi hi hi...

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
baru satu acara masuk, dah terduduk kepenatan!

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
tak lama duduknya anak-anak ni.
few minutes after, terus berlari seluruh padang.

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
cuaca alhamdulillah sgt cantik, panas terik. sesuai lah utk acara sukan.
anak-anak meriah berlari ke sana ke mari dgn kawan-kawan.
ibu bapa setiap rumah sukan membawa makanan, konsep potluck. meriah. mesra.

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
next acara utk Izzat adalah tarik tali 😀 excited sungguh anak-anak.

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
lebih kurang jam 11 pagi, semua acara telah selamat dipertandingkan.
anak-anak pun dah penat semuanya.
cuaca pun dah mendung masa tu, secepatnya pihak PASTI arahkan utk sessi penutup dan penyampaian hadiah.

anak-anak semua duduk kembali di tgh padang...

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !

Sukaneka PASTI Pintar Soleh 2018 | Happening !
ibu 24 jam berkepit dgn monopod lah kan hi hi hi hi...

takde gamba medal atau sessi amik hadiah utk Izzat thn ni.
rumah purple tak menang apa pun 😅. tapi pengalaman tu yg penting.
nasib baiklah Izzat pun tak bertanya tentang hadiah. alhamdulillah... if not, payah jugak, kan.
anak-anak PASTI ramai. makanya, anak-anak tak dpt join lebih dari 2 acara sukan yg dipertandingkan.
kalau kalah, kalah la. Izzat pun join satu acara saje, tarik bola dgn gelung tu.
takde back up utk menang acara yg lain. tarik tali tu pun acara suka-suka saje.

selamat sudah sessi terakhir sukan tadika yg Ibu Ayah hadir.
lepas ni semua da masuk sessi bersekolah rendah / menengah saje.
kenangan-kenangan manis yg takkan dpt dilupakan bila anak-anak kita ni kecik-kecik kan.
bakal merindui semua tu.

😌😌😌

Tuesday, September 25, 2018

PV | 1 137 137

11 comments:
assalamualaikum...
salam sejahtera 😌.

PV Blog Adianiez 1 137 137
sedang happy blogging pagi tadi.
jeling ke angka cantik tu 😍. for the very first time, share PV blog kecil ni.

PV Blog Adianiez 1 137 137
what ??!
9 thn 5 bulan blogging, PV baru 1 juta ??! 😆
yes. jgn tak percaya la korang oii... hi hi hi hi...

PV Blog Adianiez 1 137 137
follower pun baru lebih skit dari 1 ribu. 
sib baik ada follower. tu pun rasa nyer ada yg klik follow, tapi tak follow pun 😆.
tq to yg benar-benar follow ye 💙💚💛💜.

masih maintain blog ni dari dulu dgn sgt happy.
update ikut masa yg ada.
meskipun byk giler cerita nak kongsi, tapi update aje mana yg sempat...
make sure setiap entry yg ditaip adalah berisi dan beri manfaat, kalau tak byk, sikit pun jadik la.
masih konsep bercerita hal anak-anak, jalan-jalan cari makan, resepi masak-memasak atau aktiviti harian diri sendiri.
itu la konsep blog ni dari dulu.
kalau takde kaitan dgn diri sendiri, mcm tak real nak cerita. so tak brape suka.

tak kejar populariti. cuma mencari rakan blogger / readers yg setia sejati 😄 chewah!

👌 tu je. bye!

... Manisnya Sebuah Kejayaan!

13 comments:
assalamualaikum 😌
selamat pagi korang semua...

... Manisnya Sebuah Kejayaan!

selepas subuh pagi tadi, terima kata-kata peransang di dlm grup wasap tuisyen UPKK Syuhada.
dari Ustaz nyer... 😍 kasih syg Ustaz utk anak2 murid. anak2 murid sentiasa dlm fikiran Ustaz.

sebelum Syuhada ke skola tadi, share dgn dia wasap dari Ustaz ni.
tersenyum Syuhada...
anak-anak ni, diorang lebih dgr ckp cikgu dari ckp ibu nyer...
so, bila tunjuk ni dari Ustaz dia, moga dia lebih bersemangat lah ulangkaji di hari-hari terakhir ni.

"Usah direnung letihnya usaha,tetapi...renungkanlah manisnya sebuah kejayaan..."

setiap mlm saya bersama Syuhada membuat latih tubi.
setiap mlm bersama dia.
sentiasa inform dia... bisik kat telinga dia...

"Adik bertahan ye dgn Ibu. Sikit jer lagi, dik...Sesuatu yg susah tu, hasilnya pasti best!"

... Manisnya Sebuah Kejayaan!

tak ulangkaji dgn berat.
hanya buat latihtubi. kami baca soalan dan jawapan sama-sama.
saya bincang dgn dia setiap soalan dan jawapan setiap satunya.
kenapa salah... kenapa betul... kenapa tidak... kenapa ye...
saya tahu dia da abis baca setiap nota yg ada. so, tak nak la press dia dgn aktiviti membaca lagi.
kami bincang sambil gelak skit, buat lawak skit... marah skit-skit lah kalau dia tak serius 😅 hi hi hi...

mungkin ada org kata, "dah dah le tu. exam ni bukannya penentu kejayaan masa depan. bagi lah anak tu rehat. asyik blaja ajer..."

mungkin ada org kata, "tak payah la exam-oriented sgt. janji lulus dah la..."

😀 saya faham. life anak-anak masih panjang.
tak semestinya berjaya dlm pelajaran, kriteria wajib utk berjaya dlm hidup masa depan.
tapi bagi saya, belajar tu penting. dgn pelajaran, hidup akan dipermudahkan.
pelajaran ni ada weight nyer yg tersendiri dlm kehidupan.
so, saya memang menetapkan budaya belajar by hard kpd anak-anak saya.
tanpa ilmu... tanpa belajar bersungguh-sungguh... u are nothing! 😌😌😌
kami ni bukan keturunan kaya raya yg boleh jadi CEO lepas abis jer final exam di Uni.
yg ada tanah berpuluh ekar utk dikerjakan.
yg ada berjuta duit, boleh petik jari nak buat bisnes pe pun. terpampang papan iklan di tepi highway.
kita kena kerja keras utk jadi senang di hari depan.

dlm masa yg sama, anak saya enjoy life mereka to the fullest!
saya beri apa saje yg diorang nak. apa saje yg diorang patut explore. 
apa saje yg relevan utk diorang.
reward kerana diorang belajar dgn bersungguh-sungguh 😍.

aminnnn kan doa agar Syuhada diterangkan hati utk jwb UPKK next week ye.
tq so much.

Saturday, September 22, 2018

Izzat Suka Selfie

8 comments:
assalamulaikum 😃 
hari Sabtu. kami tak ke mana...
mr.asben ke KL, maka kami-kami berempat stay home aje.
cuaca pun tak brape bagus nak bwk anak-anak berjalan ke mana-mana.

hari ni nak blogwalking saje.
melangsaikan hutang-piutang blogwalking ke blog kawan-kawan yg setia ke sini 😍.
org hargai kita, kita menghargai semula, kan... in shaa Allah.
lagipun, saya byk join few segmen blogwalking.
setakat join, tapi tak blogwalking, mcm tak brape complete! ni la hutang utama saya.
cuba sedaya upaya utk langsaikan hari ni. 

Izzat Suka Selfie
satu gambar yg menarik perhatian saya 😍😍😍.

ni hah... belek-belek phone, terjumpa byk selfie Izzat.
mcm2 gaya dgn AR stickers. aduhai 😄. satu pun saya tak delete. simpan buat kenangan masa depan.
pandai plak dia menggodek phone saya ni. jumpa plak tu!
memang anak-anak zaman sekarang are gifted when it comes to gajet semua ni kan.
tak payah kita nak ajar. 
dia tau aje nak guna nyer.

to all readers, have a nice weekend yer 😎.
da kul 3 ptg ni. nak gi kuarkan brg utk masak dinner plak.
mlm skit baru sambung blogwalking and blogging.

bye!

Friday, September 21, 2018

Blog Walking Segment By KasihJuju

16 comments:
assalamualaiku Juju & friends 😃

Syarat Penyertaan:
  1. Wajib ada blog.
  2. Buat satu entri bertajuk: Blog Walking Segment by KasihJuju
  3. Letakkan banner segmen dan link kan semula ke entri ini,
  4. Follow blog Kasih Juju,
  5. Follow Facebook Page Blog Kasih Juju -->
  6. Follow Instagram Helmi Julia di www.instagram.com/helmijulia
  7. Publish dan tinggalkan link anda di ruangan komen entri ini sahaja.
Segmen ini bermula dari 19 September 2018 hingga 30 September 2018 jam 11.59pm

Segmen Bloglist September - Disember 2018

6 comments:
assalamualaikum Mimie & friends...


Segmen Top Commentators Blog Nieyl

7 comments:
assalamualaikum nieyl & friends 😌

Segmen Top Commentators Blog Nieyl

Thursday, September 20, 2018

Kerja Hakiki Bermula Kembali

10 comments:
assalamualaikum 😃
salam sejahtera...
hari ni kerja hakiki saya telah bermula selepas lebih 3 bulan bercuti, semester break.
alhamdulillah. dpt sambung semester ketiga. 
moga dipermudahkan hingga akhir semester.

ptg ni bersiaran lagi di library nan sunyi dan sepi.
saya memang pilih port yg tak ramai org. bahagian depan dan atas, sedikit crowded!
hujung sini hanya ada 3-4 org saje.

Kerja Hakiki Bermula Kembali

berjalan sorang-sorang di rak-rak buku, grab 3 buku utk dibaca.
bacaan awal sebelum kelas bermula dgn lebih mendalam lagi.
ada la skit idea pe lecturer nak citer, kan... tak la blurrr semcm nanti hi hi hi hi...
blurrr dan saya memang tak dpt dipisahkan 😅 😆😆.
atas kesedaran diri yg serba kurang ni, terpaksalah mentelaah sekejap.

Kerja Hakiki Bermula Kembali

namun, di ptg hari begini... matahari pun sedang standby nak terbenam. mata saya mula la nak terlelap.
menguap ntah brape kali dah time membaca.
dari pagi dah start kelas. ptg hingga ke mlm nanti. tenaga pun skit demi skit dah berkurangan.

maka oleh kerana itu, releks jap.
jengah-jengah luar tingkap librari ni tgk hutan belantara belakang tu.
minum jap milo panas. memang bwk bekal dlm termos. dari pagi tadi kul 7, masih panas 👍.
terus update blog hi hi hi hi...
dgn niat agar mata kembali segar-bugar.
ketepikan buku jap.
update blog. then nak meng'google' bahan utk assignments.
dlm jam 6 ptg karang, nak gi cari makanan utk dinner.

orait.
wish me luck ye!

Wednesday, September 19, 2018

Resepi Mudah | Kerabu Mee Segera Thailand

13 comments:
assalamualaikum 😌
salam sejahtera...

hari ni, sambil-sambil buat keje rumah, releks-releks blogwalking.
memana link yg saya rasa menarik utk diterjah, saya klik 😊.
terutama yg setia komen di blog ni, tu wajib lah kan...

mlm ni saya nak share lah 👇.
air tgn my 💙💙💙 mr.asben ahad lepas. kerabu mee segera Thailand.

Resepi Mudah | Kerabu Maggi

ni kali kedua my mr.asben buat. sedap! pedas 😋.
sgt mudah rupanya. kebetulan, mr.asben ke Thailand ari tu, sekotak mee segera Thailand dibelinya.
tak reti plak saya nak menaip nama mee segera ni.
mengkerabu lah kami di Melaka.

Resepi Mudah | Kerabu Maggi
tu hah dia. elok terletak tepi almari 😍

Resepi Mudah | Kerabu Maggi

mee segera Thailand ni memang kenyal.
bila da dicelur, dia tak lembek tau. dulu, saya dgr aje la dari kawan-kawan.
ni buat sendiri, yes, terasa perbezaan nyer dri mee segera yg biasa kita makan tu.

bahan-bahan :
  1. 5 - 7 peket mee segera Thailand dicelur cantik-cantik
  2. 4 biji tomata dipotong dadu
  3. 2 bawang holland dipotong dadu
  4. 10 - 15 cili padi kampung dihiris
  5. kacang panjang secukupnya dihiris
  6. sepeket fishball dihiris
  7. daun bwg & daun sup secukupnya dihiris
  8. 3 biji limau nipis, diambil air perahannya
  9. sedikit air gula

memang takde seafood kerabu mee segera kami ni 😅. bukan tak suka, tapi tak beli.
kalau ada sotong & udang, direbus dulu hingga separuh masak sesedap rasa.
cara-caranya sgt simple. semuanya dicampur dan digaul rata bersekali dgn perencah mee segera tu. masam manis tu dirasa la cukup ke tak.
bab pedas tu, kalau tak suka, kurangkanlah bilangan cili padi tu. kami punyer ni memang pedas!
menyeringai mak mertua saya memakannya 😅.

sungguh refreshing bila makan kerabu mee segera ni.
kos pun tak le mahal sgt, kan. sekotak da borong kat Danok hi hi hi hi... dgn happy lah mengkerabu.
teringat Ramadhan lepas, beli kerabu maggi di pasar Ramadhan. anak-anak suka makan, kan... sebekas RM6. aduhai!
next Ramadhan dah boleh buat sendiri. alhamdulillah... in shaa Allah.

😋

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.