Saturday, October 20, 2018

Feed The Need Missions | Mulakanlah Sekarang !

10 comments:
assalamualaikum 😊
salam sejahtera.

korang buat pe weekend ni? bwk anak-anak gi mandi pantai ke?
atau ke shopping mall, belanja makan?
atau bwk diorang ke library aje, since next week mostly anak-anak kita nak exam akhir tahun?
apapun, bersyukur la kan.
sebab kita ni diberikan kemampuan dan peluang utk mendapatkan rezeki dan beri kpd anak-anak yg terbaik.
syukur alhamdulillah.

semlm terbaca kisah 👇 ni di dada fb. aduhai. merentap hati dan sanubari 😓.

Feed The Need Missions | Mulakanlah Sekarang !
"This man arrived quite late, and we had run out of meals to give. We apologised but he said okay, and went to a nearby bench to drink his water. ..."

lapar nyer lah pemuda tu kan.
hingga makan gula saje. nak bagi manis lidah agaknya kan. aduhai...
adakah dia seorang saje?
atau ada anak-anak di satu tempat?
dia hadir di situ mungkin bukan utk sebekas makanan, ambil bagi pihak isteri & anak. mungkin, kan?
dlm pada dia mengunyah sepaket gula di tepi bench tu, mungkin dia sedang berfikir, "apa la makanan aku nak bwk balik utk famili ni?".
mungkin ye, kan?
Feed The Need Missions | Mulakanlah Sekarang !
suka image 👆. sumber dari link di image ye.
saya ni byk follow page fb berkaitan perkara sebegini.
saya punyai ramai sahabat yg mewujudkan & menyertai beberapa yayasan / persatuan / pertubuhan berunsurkan 'Feed the Need' di Malaysia & luar negara.
sekadar utk mengingatkan diri sendiri agar bersyukurlah dgn apa yg saya ada.
jgn asyik komplen ajer!
alhamdulillah...
sesekali, saya transfer kan amaun yg kecil utk disumbangkan.
nak la jugak ada 'saham' kat situ kan. nak beri byk, kurang kemampuan 😅.

skit sebyk saya nak share on cara bagaimana kita boleh bantu golongan yg tak mampu berkemampuan sebegini.  ilmu hasil dari kawan-kawan juga :

PERTAMA
sumbangkan sesuatu yg kecil. apakah sesuatu itu?
  1. wang ringgit.
  2. makanan (bahan mentah atau yg da siap).
  3. pakaian (yg masih elok. sebaiknya, pakaian baru la).
  4. keperluan asas (diapers, tilam, bantal, bahan bacaan kanak-kanak).

sumbangan kita ni, kita serahkan kpd yayasan / persatuan / pertubuhan berunsurkan 'Feed the Need' ni.
tau la mereka menyampaikannya kpd yg memerlukan.

seringkali kalau saya ke pasar mlm atau uptown downtown dan sewaktu dgnnya, akan ada wakil-wakil minta derma bagi pembangunan masjid, sekolah agama dan tahfiz.
saya akan hulurkan duit kecil kpd anak-anak bertiga, masing-masing masukkanlah sendiri duit tu kpd mereka.
kecil amaunnya. tapi, serasa saya itu adalah penting bagi ajar mereka cara menderma.
so, kiranya ada kehadiran tabung-tabung derma sedemikian, diorang sendiri akan minta saya duit.
alhamdulillah...

KEDUA
luangkan masa dan jadilah sukarelawan.
ini adalah yg paling best di mana kita boleh menyerahkannya secara direct kpd mereka.
bukan sekadar sukarelawan yg menyerahkan brg-brg atau makanan, sekiranya kita ada kemahiran dlm certain perkara, kita boleh sumbangkan :
  1. guntingkan rambut para gelandangan (ini ada da yg buat tau, saya lihat dokumentari di Astro).
  2. facial muka.
  3. merawat kesan-kesan luka (terutama kanak-kanak).
  4. ceramah motivasi (ni bukanlah ceramah yg formal, dlm keadaan santai dan tidak formal).

Feed The Need Missions | Mulakanlah Sekarang !
dgn cara ini, mereka akan rasa kita-kita ni dekat dgn mereka. sentuhan fizikal kita yg lembut tu akan meresap ke dlm hati mereka, in shaa Allah.
mereka akan berasa tidak terasing oleh masyarakat.
dan ini mungkin titik permulaan mereka akan mengakhiri episod hitam diri mereka.

KETIGA
membantu secara individu. ini adalah dgn cara kita direct dgn org tersebut.
luang masa utk mencari. mungkin boleh minta data dari sekolah anak-anak kita. ini pada saya cara paling mudah. kita bantu kawan anak kita.
kiranya di kawasan kita memang wujud golongan miskin yg amat memerlukan, tak salah kiranya kita menghulurkan apa patut secara direct ke tgn mereka.
Feed The Need Missions | Mulakanlah Sekarang !
lawatan secara berkala, sebulan sekali ke kan.
kita boleh bantu mereka dgn cara membawa ke pusat zakat atau JKM utk memohon bantuan.
kadang-kadang mereka tidak tahu cara dan hala tuju utk menyelesaikan masalah mereka.
akhirnya, mereka duduk di satu sudut dan membiarkan kesusahan dan kemiskinan membelenggu mereka.
kasihan la kpd anak-anak kecil (sekiranya ada). tidak diberi pendidikan yg sewajarnya dan makanan yg sihat utk kesihatan, kan.

KEEMPAT
libatkan diri dlm mewujudkan yayasan / persatuan / pertubuhan berunsurkan 'Feed the Need'.
kita cari satu tempat yg kita nak bantu. tak semestinya berskala besar, kan.
tak semestinya di bandar-bandar saje. mungkin di kawasan luar bandar.
kita wujudkan satu kawasan utk para gelandangan berteduh ketika mlm hari, agar dpt melelapkan mata dgn lena.
kita berkempen dari kampung ke kampung agar setiap org yg berkemampuan dtg menghulurkan bantuan.
sbg contoh, baru-baru ni, ALMA96 (Alumni Matriks UIA 1996) telah ditubuhkan.
ni adalah inisiatif batch saya yg bersama memulakan pengajian di Matrikulasi UIA 1996 dan graduate UIA pada tahun 2002.
matlamat ALMA96 is ke arah kerja-kerja kebajikan. in shaa Allah.

KELIMA
kalau kita ni seorang majikan kepada sesuatu perusahaan, kita berikanlah peluang pekerjaan kepada mereka yg sesuai.
Feed The Need Missions | Mulakanlah Sekarang !
pada saya, takkan selama-lamanya mereka ni hidup di atas bantuan dan belas kasihan org ramai.
mereka juga harus berusaha utk keluar dari kemelut kemiskinan, kan. 
semangat utk berubah tu harus dtg dari dlm diri sendiri. dgn ikhlas dan penuh keberanian.
berikanlah gaji / upah yg setimpal agar ia mencukupi utk mereka.

mudah, kan?
heh! tak mudah la, aida oii...
kita ni bukan sentiasa berduit, ada masa terluang, ada sumber nak wujudkan group kebajikan, ...
tapi tu la, setiap sesuatu tu mesti ada titik permulaan, kan?
masih tak terlambat. in shaa Allah.
di setiap sen kita tu, ada milik org lain...
😌😌😌

Thursday, October 18, 2018

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

34 comments:
assalamualaikum korang semua 😎
moga hari ni, apa jua yg kita laksanakan, berjaya dan sempurna ye.
Khamis dah ni. 1 more day hingga mentari Sabtu menyergah kita... yes!

tak sabar nak abiskan update tentang Cameron Highlands.
ni merupakan entry yg panjang dan byk gambar (picture speaks louder than words 😃)...
pohon bertabah hingga ke perkataan terakhir ye.

Isnin pagi (9.10.2018) seawal jam 8 pagi, kami berlima beranak dah kuar dari bilik hotel.
kami memang tak breakfast di hotel. kami berlima, tapi breakfast provided for two only. cannot lah.
so, after subuh kami anak-beranak sarapan dgn roti gardenia sapu-sapu tuna mayonis ayam brand.
ada la cukup tenaga utk ronda kea farm market kan. shopping laskopek before balik Melaka.
entry yg lepas-lepas 😉  👇
       👉FIRST, Avant Chocolate Cameron Highlands
       👉SECOND, Kafe Banjaran
       👉FOURTH, Agro Highland Cafe, Sg. Bisek
       👉FIFTH, Cameron Valley Tea House 1

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
bye bye Copthorne Hotel, kami mau balik dah tghari nanti...

Kea Farm Market ni salah satu sebab utama kenapa kami masih setia stay di Copthorne Hotel.
sebab tahu, nak ke sini hanya berjalan kaki. mudah. tak serabut dah utk cari tempat shopping before balik.
di sini semua ada. dari buah2an, sayur2an, makanan bergoreng, bunga fresh, bunga kering, pokok bunga, kaktus,....
berjalan lah kami berlima menuruni bukit dari Copthorne ke Kea Farm Market.
sejuk tau! angin sepoi-sepoi bahasa... a bit refreshing lah sebenarnya. like it.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
ni hah anak-anak bertiga.
punyer la Izzat excited time ni. dia jalan depan sekali 😄

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
kedai-kedai depan hotel semua masih belum dibuka jam 8 pagi.


Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
jalan besar pun masih lagi lengang...

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
korang yg dah lama tak dtg kea farm market ni, jgn tak tau tempat baru ni.
Medan Agro, seberang jalan Kea Farm Market. tapi masih kosong.
dijadikan tempat parking kereta. tak lama lagi, sure havoc tempat ni.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
nampak tu 3 beradik yg bertuah berjalan di Kea Farm Market? 😍

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
sgt suka gambar ni, mereka bergambar 😍

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
ni la hasilnya... 

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

pertama kali jalan, kami tak beli apa-apa pun. tgk kiri... tgk kanan...
dlm kepala saya dah tersenarai dah pe nak dibeli.
memang la happening area ni korang... dgn kereta lalu lalang. dgn org yg ramai. hadui lah...
kali ni kami berjalan terus ke belakang tau. terjumpa lah Kea Garden Guest House 👇.
first time kami lajak ke sini tau. nice place. terus lah kami ronda-ronda lihat keindahan deko guest house ni.
saya share pemandangan kat luar jer la ye. tak dpt share tentang bilik2nya.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
sgt menarik bila tiba sini.
memang menjemput kami utk terus explore guest house ni.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
anak bujang yg sorang ni memang gemar bergambar time kat Cameron Highlands ari tu 😍.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
anak bertiga di taman bunga...

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
syuhada memang suka amik gambar adik nyer , Izzat 👍.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
ni hasilnya...

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
reception nyer pun sgt la kampung-kampung gitewww... nicely presented kpd pelanggan.
memikat hati 💙💙💙.

memang la cantik deko taman di guest house ni. indah... Izzat pun happily lari sana sini dgn bebas.
hampir-hampir la Izzat nak petik bunga tau. sempat larang! "jgn petik bunga org, dik..." 😅

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

korang tgk ye 👇👇👇.
saya snap gambar ni dari hujung guest house. sebelah kanan tu is bilik yg normal la.
utk famili. proper hotel room with bed and tandas.
korang tgk gambar pertama di bawah ni, sebelah kiri... ada bumbung-bumbung kecil. mcm rumah smurf!

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
tu hah... mini chalet namanya 😍.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
sempat la jeling-jeling pintu bilik yg terbuka.
ada 1 tilam di tgh bilik tau. best sgt nampak nyer 😃.
sidai towel atas bumbung gitew ha ha ha ha ha...

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
sebelah kanan nun tu... Copthorne Hotel.
barisan ni adalah mountain view...

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

dua kekurangan / ketidaksesuaian yg saya tackle kat mini chalet ni...
FIRST, nun jauh kat belakang tu adalah tandas. tgk gambar 👆.
bilik hujung sini, berjalan ler ke belakang tu. ada pintu tu kan.
so, bagi saya dan anak-anak dara berdua tu mcm tak brape sesuai.
SECOND, involve penjagaan aurat. takkan nak baring-baring atast tilam dan buka pintu, kan?
sesak plak nafas kalau asyik tutup pintu ajer 😃.

according to my mr.asben, sesuai if pergi bujang-bujang lelaki
nak naik gunung Irau ke, gunung Berembun ke... boleh bermlm di sini.
tak perlu la amik hotel rooms yg mahal.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
boleh la refer sini harga di Kea Garden Guest House ye.

sebelum check out dari Copthorne Hotel, sempat la saya jengah kat luar tingkap bilik.
just nak snap gambar Kia Garden Guest House dari sini.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
tu dia rupanya.... dari bilik, sebelah kanan.

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
close up skit...
tempat parking kereta mcm byk jer kan. basement area. no problem bab parking.
cuma teruk bila korang nak keluar masuk lalu Kea Farm Market la.
ramai org. jalan kecik. seksa!!!

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
pastu korang ingat tak kat atas tu saya ada sebut pasal Medan Agro?

Holiday Cameron Highlands | Kea Farm Market & Kea Garden Guest House
dari bilik hotel, sebelah kirinya, tu hah...
yg bumbung putih tu. itulah kawasan kedai di Medan Agro.
tak lama lagi, tambah havoc la area ni tau 😅.

hah... lega dah dpt abiskan entry pasal Cameron Highlands.
kembara kali ketiga kami di Cameron Highlands sungguh sempurna.
meskipun stucked dlm trafik jem 5 jam semlm, tu tak buat kami serik.
sebab, holiday & trafik jem si sgt sinonim uolls.
di mana pun... ke mana pun... bila sampai time holiday aje, surely jem.
contohnya, mcm Melaka ni hah. aduhai... kami org Melaka memang takkan ke bandar kalau time cuti panjang tau.
biasanya perjalanan 20 minit. time cuti sekolah boleh jadik 2 jam tau 😅😆.
😉

Wednesday, October 17, 2018

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh

34 comments:
assalamualaikum...
good morning korang 😊.
what a lovely morning. cuaca yg sgt cantik. alhamdulillah...
bakal kering cantik la baju-baju di ampaian. 
saya sgt la rimas kalau baju yg di sidai tu, kering tapi lembab-lembab aje tau.
hari ni in shaa Allah nak goreng ayam & sambal sotong.
nak cari sayur tghari nanti kat kedai. kacang panjang ke, kangkung ke,...
mr.asben tak boleh makan nasi tanpa sayur / ulam 😅. wajib ada.
orait, pagi ni nak share pasal satu kedai makan hot & viral di Ipoh.
kami singgah sini sewaktu on the way balik ke Melaka, dari Cameron Highlands ari tu.
turun ke arah Sg. Pulai, terus ke Ipoh mencari kedai makan ni.
tak susah pun. ikut aje arahan google maps 👍.
dari awal-awal lagi memang da ajak mr.asben utk singgah sini utk lunch.

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
nasi dgn kuah banjir 😋.
ayam merah, timun, bendi & telur asin.

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
ada sambal kelapa penyedap rasa.
rasanya mint mint skit. ni la sambal kelapa resepi rahsia kedai makan ni.

kami tak makan di kedai. kami bungkus dan makan di pondok R&R.
saya sampai jer dlm jam 12 tghari, da beratur panjang!
so, korang boleh la imagine sendiri betapa penuhnya org yg makan di situ jugak. full house!
kita tgh makan, ada pelanggan baru dtg yg menunggu di tepi meja. mcm tak selesa, kan?
dan kita pun kena reti bahasa la kot, takkan nak makan santai-santai.
kena segera. kesian kat pelanggan baru yg nak makan tu lah.
so, saya decided utk tidak makan di situ lah. bungkus saje. lagipun time tu, anak-anak tgh tido dlm kereta.
malas plak nak kejut diorang dari dengkuran hi hi hi hi...

alang-alang da sampai, saya bertahan jugak la beratur lebih kurang 30 minit.
dan selepas 30 minit saya beratur, toleh belakang, line masih tetap panjang. wow!
amazing penangan nasi ganja ipoh ni.

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
beratur aida... jgn potong barisan 😅.
org Melayu, Cina dan India... semua bangsa la join beratur...

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh

kedai makan nasi kandar ayam merah ni sebenarnya terletak dlm satu restoran cina, Yong Suan Coffee Shop.
nasi kandar ayam merah ni di depan kedai tau.
so kalau nak makan, mesti nak minum air, kan? so Yong Suan Coffee Shop tu jual air la.
coffee shop ni adalah seperti restoran cina lama, kerusinya, mejanya, kaunter bayarannya...
kat Melaka masih byk chinese coffee shop sebegini.

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
yeszaaaa... nak sampai dah. excited!!!

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
ramai time tghari ni. semua lapar nasi kandar 😅.

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
Sumber : Utusan Online

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh
ayam merah panas-panas!!!

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh

ok. pendapat saya tentang ke'ganja'an Nasi Kandar Ayam Merah ni?
hmmmmm... biasa saje. cuba menggali dan gali dlm sebungkus nasi tu.
mencari kelainannya hingga digelar 'nasi ganja'. tak berjumpa... biasa saje.
adakah mungkin kerana saya bukan peminat tegar nasi kandar? 😅 mungkin lah...
lain lidah, lain deria rasanya.
mungkin deria rasa lidah saya da melekat dgn sambal, asam pedas, masak lemak hi hi hi hi...

but... but... memang sedap la. tak rugi kami spend RM6.50 sebungkus.
nasi lembut dan byk plak tu. kuah pekat. ayam masak elok, tak kering. bendi pun sedap krup krap bila gigit. sambal kelapa tu memang sedap.
kami berlima sekeluarga lepak di pondok R&R makan. releks aje. takde org dok tunggu tepi pondok 😆.
air suam jadi pembasah tekak. lepas tu baru la gi beli air kat R&R.

Nasi Ganja | Nasi Kandar Ayam Merah, Ipoh

tak susah, cari jer dlm google maps. ada jer tu.
adakah saya akan dtg ke sini lagi?
yes definitely. in shaa Allah. tapi akan elak waktu antara 12 tghari dan ke atas la.
cuba sampai pagi skit. waktu operasinya dari pagi jam 8 kot kalau tak silap. boleh la sarapan kat sini.
sarapan kan like a king. apa la salah nyer sesekali sarapan nasi kandar.

😉  👌