Tuesday, October 30, 2018

Segment Bloglist by Farah Farhana

13 comments:
assalamualaikum Hana 😌  😎

Segment Bloglist by Farah Farhana

Segmen Bloglist + Blogwalking by Ombak Bergigi

4 comments:
assalamualaikum OM 😊

Segmen Bloglist + Blogwalking by Ombak Bergigi

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

26 comments:
assalamualaikum 😊
sebelum ni, saya dah review citer hindustan. citer yg menarik, Pad Man.
korang da tgk lom citer Pad Man? wajib la tgk. amik iktibarnya. amik semangatnya 😉.
oleh kerana itu, pepagi ni nak update blog dgn satu lagi movie yg telah ditonton weekend lepas, dgn kak Nurin. kali ni citer korea plak.
kak Nurin tu memang suka sgt drama korea. sejak tukar ke android box ni, hmmmm mudah la kami nak layan drama korea.
and this movie, Be With You is highly recommended lah...
mengalirlah jugak air mata saya, membasahi pipi time tgk movie ni. syahdu! 

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian
Soo-ah (isteri)
Woo-jin (suami)

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

bermula cerita dgn kematian Soo-ah. meninggalkan Woo-jin dan anak lelaki, Ji Ho.
Soo-ah berjanji akan kembali di musim hujan, setahun kemudian.
Woo-jin dan Ji Ho hidup berdua. kurang terurus. tanpa isteri. tanpa ibu, utk menguruskan mereka.
Woo-jin berusaha keras utk cari rezeki dan menjaga Ji Ho sebaik-baiknya.
korang pun tau la, bila ayah jaga anak, takkan sesempurna bila diuruskan oleh ibu.
apa yg penting ialah anak tu selamat, kan 😌. dia tidak merasakan yg Soo-ah akan kembali.

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

namun, si anak, Ji Ho percaya yg ibunya akan kembali bila musim hujan tiba. ni pengaruh dari satu buku cerita yg dibacanya.
mengisahkan ibu penguin yg memerhatikan anaknya di bumi dari awan. bila musim hujan, awan tu akan turun jadilah hujan, kan.
maka turunlah si ibu penguin bertemu anaknya di bumi. mereka bersama seketika sehinggalah tamat musim hujan.
bila tamat musim hujan, ibu penguin perlu segera balik ke awan. tinggalkan anaknya di bumi.
maka, atas kepercayaan ini, Ji Ho sentiasa berharap agar dtg la musim hujan. 
perasaan dan kepercayaan anak kan, logik atau tidak, belakang kira lah...
dia sgt rindukan ibunya. dan berdoa agar ibunya turun dari awan juga.

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian
Soo-ah & Woo-jin waktu bercinta. sweet sgt kisah percintaan mereka.
rupanya mereka tidak bertepuk sebelah tgn.
kedua-duanya jatuh hati lebih kurang pada waktu yg sama. love at the first sight...

tibalah musim hujan...
Ji Ho sungguh excited. memang benar!!! ibunya kembali.
namun, si ibu tiada memori berkaitan dia, ayahnya mahupun kehidupan mereka sebelum ini.
Ji Ho gembira tak terkata.
namun, dlm citer ni, dari raut wajah Woo-jin, dia agak confused. takut mungkin. tak percaya mungkin!
ye la, yg dah mati, kembali hidup. tiba-tiba muncul... confirm takut, kan?

kembalilah mereka hidup bertiga.
sehari demi sehari Soo-ah mengenali keluarganya dan dirinya sendiri.
aduhai... 
si suami kembali beristeri. bersama-sama lepak di mlm hari. bercerita. gelak bersama.
si anak kembali ada ibu. bermanja. bermain.
hidup Woo-jin dan Ji Ho kembali lengkap.

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

namun, di pertengahan kegembiraan itu, Soo-ah kenal dirinya, mula tahu kisah silam mereka dari diarinya sendiri.
maka, tahulah dia kenapa dia kembali.
maka, tahulah dia kenapa dia berada di sisi suami dan anaknya semula.
dan tahulah dia bahawa dia bakal pergi meninggalkan mereka sebaik sahaja musim hujan berhenti.
aduhai... selepas dari ni sgt la sedih korang oii...
Soo-ah mula membentuk semula Ji Ho agar tahu buat keje sendiri seperti mandi sendiri dan sediakan makanan.
Soo-ah menjaga Woo-jin sebaiknya dan menyediakan suaminya itu agar boleh terus hidup teratur bila dia telah tiada nanti.
mereka bertiga menghabiskan masa bersama-sama sambil sama-sama berdoa agar musim hujan tidak berakhir.

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

mereka bersama-sama sempatlah meraikan hari jadi Ji Ho.
utk ini, Soo-ah telah membuat perjanjian dgn kawan baik Woo-jin, si pembuat kek, agar setiap tahun di hari jadi Ji Ho, sehingga usianya 20 tahun, hantar kek dan sekeping kad kpd Ji Ho.
aduhai....
sayu nyer... kasih seorang ibu. meskipun telah tiada bersama, setiap tahun pasti ada sekeping kad sampai ke tgn anaknya.

Review Movie | Be With You : Janji Kembali Dari Kematian

berakhir saje musim hujan, sang mentari menyinari bumi.
bermulalah kesedihan melanda 2 sekeluarga ini di mana, si ibu terpaksa pergi sekali lagi.
aduhai... si anak melaung-laung memanggil ibunya. memeluk erat ibunya. ibarat tak nak lepaskan!!!
si ayah redha...
ni la dia hakikatnya yg si isteri terpaksa pergi selamanya. dia ada cubaan utk tidak membiarkan isterinya pergi, namun... tidak berjaya 😔😔😔.

💜💜💜
a simple family story. not so much on cintan-cintun.
ia berkaitan dgn semangat kekeluargaan. betapa peranan ibu itu sgt penting dlm kehidupan seorang suami / ayah dan anak-anak.
kelihatan bahawa peranan ibu seperti memasak, mencuci pakaian, menyediakan hidangan di atas meja, melayani suami dan anak-anak, semuanya seperti remeh dan mudah.
namun, dlm movie ni dipaparkan betapa lumpuhnya mereka tanpa si ibu.

dan movie ni memaparkan satu sudut penting di mana waktu-waktu bersama keluarga tu sgt la penting.
sgt la perlu kita mengisi masa kita bersama keluarga sebaik mungkin.
makan bersama.
beriadah bersama.
berborak-borak. bergelak ketawa.
kerana moment sedemikian takkan berulang sekiranya salah seorang dari ahli keluarga tiada lagi di dunia.

sudut ni lah yg saya dpt rasakan sgt penting.
ye la kan. kita ni sekarang heboh dgn keje dan gajet.
keluarga diketepikan. anak-anak tidak dipedulikan. aduhai...

movie ni jalan ceritanya agak slow di part part tertentu.
then terdapat byk throwback moments. mesti tgk setiap plot plot yg dipaparkan utk lebih faham dan menjiwai keadaan mereka.
the best part is bila Woo-jin membaca diari Soo-ah, tentang kisah percintaan mereka.
this part, korang kena tonton sendiri. what happened actually. why here? why there? why now?
interesting points saya tinggalkan bagi korang tak la tau semuanya ye.

till then... tu jer la sharing saya.
mcm nak tgk balik jer citer ni nanti.
nice. kak Nurin pun sgt suka citer ni 👍.

Sunday, October 28, 2018

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

28 comments:
assalamualaikum friends 😊
salam sejahtera. 

pagi Ahad menjelma sudah.
anak-anak dihidangkan dgn nasi goreng cili padi pagi ni. teh o panas.
cili padi tak la byk sgt. agar Izzat boleh tahan la tahap pedasnyer yg sederhana.
ok ok je dia makan. 2 pinggan nasi juga di ngap nyer 😅.
releks jap. before proceed with masak lunch.
lunch nanti anak-anak bakal dihidangkan pula dgn nasi putih, ikan tenggiri sambal dan ulam timun.
update blog jap dgn satu movie yg saya baru jer tonton.
menarik.
tertarik.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Pad Man adalah filem drama biografi India 2018 berdasarkan cerita pendek "The Sanitary Man of Sacred Land" dalam buku Twinkle Khanna The Legend of Lakshmi Prasad, yang diilhamkan oleh kehidupan Arunachalam Muruganantham, seorang aktivis sosial dari Tamil Nadu yang memperkenalkan pad sanitasi kos rendah. (Wikipedia)

memang saya suka sgt la movie yg berkisarkan kisah benar ni.
lebih la saya menghayati setiap watak yg dipaparkan. perkataan lainnya, menjiwai watak gitewww...

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Laksmi adalah sorang suami yg sgt praktikal tau.
dia akan permudahkann byk kerja rumah utk isterinya, Gayatri.
semua yg susah, Laksmi akan permudahkan. kebetulan Laksmi ni pandai kerja tgn.
untung la Laksmi 👍.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

betapa la ambil berat tentang keperluan isteri, Laksmi, berusaha utk permudahkan isterinya, Gayatri, bila dtg bulan 😊.
waktu itu, bila perempuan dtg bulan, mereka akan tidur luar dan guna lapik kain.
Laksmi sgt la simpati dan tidak selesa dgn keadaan tu. selain drpd kesiankan Gayatri tidur luar, penggunaan lapik kain tu padanya amatlah tidak bersih!
bila Laksmi amik tahu, Gayatri mengatakan, tak perlulah amik tahu. ni hal-hal perempuan. jgn masuk campur!
kita pun tahu, kan, wanita India sgt la menjaga sensitiviti dan kehormatan perempuan.
maka, perkara begini adalah bukan utk dibincangkan dgn org lelaki, termasuklah suami sendiri.
nak dijadikan cerita, Laksmi yg tak puas hati, terus gi kedai, belikan pad yg proper.
demi nakkan keselesaan isteri la katakan 😍. tapi, bila dia pass kpd Gayatri, Gayatri 😨😨😨.
harga pad tu sgt mahal baginya. tak berbaloi. disuruhnya Laksmi pulangkan pad tu kat kedai semula.
ye la. diorang bukan org senang. 
rs55 utk pad sebegitu adalah bukan satu keperluan perbelanjaan. pakai jer lah lapik kain...
dipendekkan cerita 👇
demi nakkan keselesaan Gayatri, mulalah Laksmi mencipta sendiri pad utk dtg bulan.
dlm proses ciptaan dia ni, sgt kelakar tau korang 😆. Laksmi mengkaji pad tu.
dia berfikir dlm-dlm tentang pad tu. how? why? 😆😆😆
namun, kesemua cubaan Laksmi tu tidak berjaya dptkan kepercayaan Gayatri dan org kampung 😞😓.
org anggap Laksmi ni tak siuman. tak hormat perempuan dan sebagainya...
Gayatri diambil semula oleh ahli keluarganya, agar berjauhan dgn Laksi yg dianggap mencabul hak wanita. keluarga Laksmi sgt malu dgn org kampung.
Laksmi yg kecewa, membawa diri ke bandar.
dgn satu impian, dia akan tetap buat pad wanita. utk isterinya.

korang kena tgk citer ni. usaha Laksmi dlm merealisasikan impian dia mencipta pad wanita.
betapa gigihnya Laksmi membuat kajian ke atas pad wanita. cipta mesin buat pad wanita. ohsem!
kesungguhan dia yg membawa kepada perjumpaan dgn sorang pelajar U, Pari.
Pari la wanita pertama yg mencuba pad wanita ciptaan Laksmi. 
Pari la wanita yg membantu dan beri idea kpd Laksmi on how to promote pad wanita.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri

Laksmi masuk satu pertandingan dan menang rs200,000 dan ciptaannya dianggap ''life changing innovation of the year".
meskipun da berjaya, masih lagi org kampung anggap ciptaan Laksmi ni tak sesuai!!!
lelaki dan pad wanita???!!! Laksmi masih dikeji. Laksmi masih lagi dianggap tak hormat wanita 😔.
Pari la yg membantu Laksmi setiap masa.
dorongan dan bantuan Pari, terus memberi kejayaan kepada Laksmi sehingga ke persada dunia.
mencipta pad wanita yg murah.
barulah org kampung menerima Laksmi semula.
barulah Gayatri menerima Laksmi...
laksmi disanjung tinggi... dan kembali hidup bahagia bersama Gayatri.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri
dijemput ke UNICEF (New York) utk beri ceramah motivasi kpd para wanita.

Review Movie | Pad Man : Bila Suami Benar-Benar Mengutamakan Isteri
gambar kanan adalah Arunachalam Muruganantham.

sgt la beri inspirasi kisah sebegini.
seorang lelaki.
seorang suami.
seorang abang.
yg mengambil berat ke atas masalah wanita yg paling rumit dan very personal.
siapa boleh menyangka bahawa seorang lelaki boleh anggap ini adalah satu masalah besar dan perlukan penyelesaian.
Arunachalam Muruganantham berjaya mencipta pad wanita yang bagus tapi murah bagi membolehkan wanita-wanita India mampu beli dan gunakannya.
menggunakan lapik kain ketika dtg bulan adalah tidak bersih! wanita boleh mendpt sakit sekiranya ia tidak bersih.
demi utk isteri! 😍😍😍
saya kagum dgn kesungguhannya.
semoga paparan movie sebegini membuka mata sesiapa sahaja yg terkesan.
be innovative and more creative.
brg yg mahal boleh jadi murah. kualiti tetap sama. berbaktilah utk masyarakat setempat.

dari sudut yg lain. pada saya, suami dan isteri kena bersatu dlm apa jua keadaan.
suami dan isteri wajib support each other dlm apa jua dugaan.
pentingkan isteri dlm agenda kehidupan suami. hargai isteri. hormati haknya. permudahkannya.
support suami bila dia dlm perjalanan melaksanakan apa jua.
biarlah org disekeliling mengutuk, isteri wajib berdiri di sebelah suami dlm keadaan genting sedemikian.
perlukan kedua-duanya sekali dlm satu masa. takkan boleh berdiri dgn kaki sebelah saje, kan? 😉

Pad Man? highly recommended.
tak boring. lawak pun ada. yg penting, penuh inspirasi! 
💪

Thursday, October 25, 2018

Teknologi Maklumat & Komunikasi Darjah 5 | Mencari Maklumat Dengan Enjin Gelintar

30 comments:
assalamualaikum 😊
selamat pagi semua.
hari ni, saya nak share sesuatu ilmu baru yg saya dpt dari anak-anak.
minggu ni, Syuhada exam PKSR 2 (part 1). 
maka, seperti biasa saya akan ulangkaji bersama Syuhada setiap subjek page by page.
proses belajar bersama, style berdialog dan berbincang...
saya dapati cara ni berkesan la utk anakanda kedua saya ni, Syuhada. 

utk subjek TMK.
saya selak-selak la buku teks skola. terus saya kata kat Syuhada, "aah, simple jer ni, adik. boleh score A lah". Syuhada just tersenyum simpul tanpa kata-kata.
yes korang. nampak simple. nampak mcm mudah je bila kita tgk tajuk-tajuk besarnya.
hmmm bila kita baca page by page, tak la semudah yg saya sangka.

why? because got few words yg buat saya speechless. those words in Bahasa Melayu.
in which, saya rasa sgt beri ilmu baru pada saya. selama ni saya tahu ia dlm English.
then, got few tips yg selama ni saya tak tahu 😅.
korang mungkin tahu la kot. saya ni hah baru jer dpt ilmu baru. nampak simple, but so meaningful.
ulangkaji dgn Syuhada jadi menarik because on the spot terus saya apply 👇👇 kat phone.
apakah yg nak dimaksudkan dlm buku teks tu, Syuhada jelas bila saya buat benda tu kat phone.
and this akan beri manfaat pada dia jugak in the future.

Teknologi Maklumat & Komunikasi Darjah 5 | Mencari Maklumat Dengan Enjin Gelintar

enjin gelintar = (enjin carian) sebuah dapatan kembali maklumat direka untuk membantu mencari maklumat yang tersimpan dalam sistem komputer. enjin carian membantu untuk memendekkan waktu untk mencari maklumat dan jumlah maklumat yang perlu dirujuk, semacam teknik lain untuk mengurus penyaratan maklumat.
                                                                                                                 (sumber : Wikipedia)

contohnya is obvious lah is cik Google.
then, terdapat pula 3 jenis carian agar carian kita tu lebih tepat dan cepat:
  1. pencarian Boolean - penggunaan "AND" dan "OR"
  2. pencarian berfrasa - penggunaan tanda petik (" ")
  3. pencarian berasaskan simbol - penggunaan simbol asterik (*)


Teknologi Maklumat & Komunikasi Darjah 5 | Mencari Maklumat Dengan Enjin Gelintar

korang cuba try guna 👆👆 and korang akan dpt tahu betapa lebih mudahnya carian kita nanti.
and this is so helpful utk saya yg sedang buat assignments now.
takde la carian saya tu jadik begitu random.
more specific and more accurate. paling penting, lebih cepat! 👍
and this is sgt bagus bagi anak-anak. amazing! 😍
because, kak Nurin da start guna carian di internet dlm pelajaran dia di skola.
weekends, always dia akan inform saya utk cari itu dan ini utk complete kan homeworks dia.
di skola pun, mereka bebas utk ke makmal komputer menggunakan kemudahan carian internet.

sesungguhnya, kita belajar dari anak-anak.
kita tambah ilmu dari kotak ilmu mereka. ilmu tu kan berkembang dari sehari ke sehari.
tak semua yg kita dah tahu akan selamanya begitu. ia berubah. ia menjadi lebih baik.
ia menjadikan saya sgt berminat utk baca buku TMK Syuhada secara detail tau 😆 hi hi hi hi...
and, seperti biasa, semoga sharing saya ni beri manfaat kpd korang ye.
sharing is caring, kan...

Wednesday, October 24, 2018

Anak Perempuan | My BFF

33 comments:
assalamualaikum 😀
what a lovely wednesday.
at first nak update Wordless Wednesday jer. tak jadik!
nak juga menaip words and words and words...

nak citer pasal kak Nurin & Syuhada hari ni.
anak-anak perempuan saya yg cantik, jelita, cerdik dan solehah.

Anak Perempuan | My BFF
kanan - kak Nurin.
kiri - Syuhada.

last friday, spt biasa saya gi ambil kak Nurin dari asrama.
saya pontengkan Syuhada dari ke skola agama. bwk la dia gi ambil kakak.
nak belanja diorang coconut shake di Alai.
hmmmm dari coconut shake, bertukar jadi teh o suam jer uolls 😆.
terlupakan yg coconut shake Alai tu tutup hari Jumaat. hadoilah...

sib baik ler anak-anak berdua ni cukup matured.
teh o pun teh o lah ibu... hi hi hi hi...
tapi bukan teh o jer ibu belanja ptg tu.
kak Nurin dgn kuew teow goreng sepinggan.
Syuhada pula dgn mihun goreng lembab sepinggan. minum ptg yg teramat la berat utk kami.





💕   kisah kak Nurin
minggu ni exam akhir thn.
sememangnya, saya mengaku bhw saya memang da bagi 100% stress kat dia.
saya nak dia tewaskan result pertghan thn ari tu. terutama gred keseluruhan.
moreover, dia dok asrama. saya tak dpt nak pantau pe yg dia buat tiap hari.
belajar ke... tidoq ke... borak membawang ke... 😅😄😄

kak Nurin merupakan batch kedua KSSM. aduhai korang. silibus KSSM memang la hebat.
hebat dari segi menguji minda anak-anak.
ada saya tgk di grup KSSM di fb, silibus utk tingkatan 3 2019 kelak 👇. Allahu Akbar.

Anak Perempuan | My BFF
korang boleh la search di facebook on this matter. shared publicly.

korang just imagine, apakah jenis silibus utk SPM 2021 kelak? first batch KSSM ni.
adakah mungkin matematik kejuruteraan dan balancing dlm perakaunan? subjek pra-universiti?
and batch mereka ni tak payah dah masuk matrikulasi or asasi sains sebagaimana sekarang.
mungkin berlaku...

sebab tu la saya terpaksa letak 100% stress kpd nurin utk exam akhir thn dia ni.
takde makna nyer nak berlengah-lengah di zaman diorang ni kan. 
dulu, saya yg ajar dia personally utk UPKK dan UPSR. dari subjek matematik, sains, sejarah, bahasa arab, sirah, ulum syariah hingga la ke subjek PJK.
tapi, frankly speaking, utk kak Nurin thn ni, subjek tingkatan 1 nyer 😓😓😓 saya tak dpt bantu byk hu hu hu hu hu...
nasib baik la kak Nurin dari sehari ke sehari, kematangan dia semakin terserlah.
saya perhatikan dia tahu apa yg dia harus buat. saya yakin yg dia memang ok di asrama.
dia berusaha utk capai apa yg saya tetapkan. just, saya tak nak la tunjukkan yg saya nampak benda tu kan.
karang dia over confident plak 😅.





💕   kisah Syuhada
Syuhada plak exam 2 minggu tau!
minggu ni hanya subjek elektif iaitu sejarah, TMK, RBT, PJK, pendidikan islam dan PSV.
agak santai lah...
next week baru la subjek teras UPSR iaitu matematik, BM, english dan sains.
saya da start ulangkaji dgn dia since habis UPKK ari tu. 

Anak Perempuan | My BFF
dating dgn saya di Old Town White Coffee tghari semlm...

dgn Syuhada ni, saya keje keras lebih skit.
sebab Syuhada tak mcm kak Nurin yg boleh belajar sendiri, menghafal sendiri... manja terlebih!!!
da besar panjang, tapi masih lagi bahasakan diri dia "adik".
cara ulangkaji bersama Syuhada, saya akan explain kat dia page by page, subject by subject.
sebagaimana UPKK hari tu, setiap subjek agama kami ulangkaji bersama.
saya berdialog dgn dia...
saya buat kelakar, lawak-lawak berkaitan utk dia. bagi contoh yg jelas utk dia faham.
then, barulah saya suruh dia buat latihan. barulah dia ok. barulah dia faham...
memang letih korang! hadoilah...
saya kena belajar sekali dgn dia setiap mlm. kalau biarkan dia sorang, dia tido!!! hu hu hu...
tapi tu la. dah gitu gaya anak kita, ikutkan jer lah kan. berkorban la skit.

next year Syuhada UPSR.
seksa ibu masih lom tamat 😆😆😆. harap Syuhada akan cepat matang sebagaimana kak Nurin.
baru la lega hati saya melepaskan dia masuk asrama, tingkatan 1 nanti. in shaa Allah...




💙  💚  💛  💜  💙  💚  💛  💜
Anak Perempuan | My BFF
harta pinjaman Allah buat saya.

tu la kita. ibu dan ayah zaman Millenium nih.
jadi ibu...
jadi ayah...
jadi cikgu.
tak cukup dgn hanya anta anak-anak ke skola dan tuisyen!
kita kena top up mengajar lagi di rumah. 
jom kawan-kawan semua.
💪💪💪 kekal gigih ye dlm homeschool anak kita semua.
demi masa depan diorang yg lebih cemerlang in shaa Allah...

throwback gambar kak Nurin & Syuhada yg lama-lama.
dikorek semula dari galeri blog ni jugak...
Anak Perempuan | My BFF
kualiti camera few years back 😆. rinduuuuuu 💓💓💓

😏

Tuesday, October 23, 2018

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !

29 comments:
assalamualaikum...
kita bersambung lagi borak-borak santai pasal Wawasan 2020, apa yg kita nak...
klik Part 1 utk tahu pendapat awal saya 😃.

kita nakkan kemajuan, kita kena ubah diri kita dan persekitaran kita.
kita semua ni bukan sempurna. maka, belajar dari persekitaran kita.
kita tidak baik, org lain pasti lebih baik dari kita. maka, observe persekitaran, akur dgn undang-undang dan ikutlah peraturan yg telah ditetapkan.
ia wujud utk menjadikan kehidupan kita lebih baik dari semasa ke semasa.

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
ni yg pertama, always be punctual!
ni adalah teguran buat diri saya juga. byk masa saya pun terlepas dari punctuality 😅.
kalau dulu, thumb print di ofis mesti lagi 1-2 minit nak jam 8.00 pagi. aduhai.
memang meroket lah time driving. kalau kelajuan roket ha ha ha ha... puntual ke tu? 😆

ye la kan... semuanya last minit, janji siap. tu la pe'el saya.
tapi bila tang anak-anak, hmmmmmm tau plak kita tegur diorang tak punctual ekk.
maka, pe'el seumpama saya ni jgn la diikut dan diteruskan. punctuality ni sgt la penting.
dari situ lah diri kita ni dinilai.
bukan saje punctual time AEON members' day or parkson sale!!!
apply juga bila time mesyuarat, gi kelas, temujanji dgn kawan... 

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
baru-baru ni kan viral tentang penghapusan straw plastik di kedai-kedai makan.
wajib bawa straw sendiri. straw biodegradasi.
wow! hangat di media sosial --> apa la nasib straw diharamkan 😄.

at first saya terkejut bila baca tajuk "Straw Diharamkan...".
then, teruslah jari-jemari saya klik sana sini bagi mendapatkan penjelasan. saya bersetuju 👍.
plastik memang sukar diuraikan. akan amik masa yg lama itu musnah.
maka, demi rasa kasih dan syg kita terhadap bumi yg semakin tua ni, wajiblah kita sokong inisiatif ni.
gi kedai, bwk la tupperware korang yg mahal tu 😀. jgn malu-malu. jgn segan-segan.

percaya lah cakap saya, kita akan diberi diskaun tau kalau buat gini.
saya biasa bawa tupperware utk beli makan tghari di Uni sekarang ni. utk air panas, saya bawa termos kecil 600ml.
sememangnya murah dari biasa-biasa. alhamdulillah... 
pekedai tu pun pernah tegur saya bhw apa yg saya buat tu adalah bagus.
sebenarnya, di peringkat awal saya bawa kerana memudahkan saya utk makan dlm kereta.
kalau guna polisterin bekas makanan pakai buat tu, susah skit nak pegang! 😊
di samping jimatkan kos kita (dpt diskaun), dpt la kita ni mengamalkan sikap syg kan bumi.
elakkan sampah byk! terutama sampah berunsurkan plastik.

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
hmmmm ni semua org tahu, org Malaysia tak pandai pakai signal.
baik kereta nasional, mahupun kereta import yg mahal! aduhai...

tahu tak bahawasanya tanpa kita gunakan signal, boleh menyebabkan kemalangan maut???!!
boleh menyebabkan kemalangan yg mengambil nyawa kita???!!
boleh menyebabkan org lain kehilangan ahli keluarga yg disayangi???!!
dek kerana lampu kecik tu yg bernama lampu signal.

lampu signal di juga adalah lambang budi bahasa kita di jalanraya.
takkan lah kereta kita nak ke kanan, kita nak keluarkan kepala and jerit sambil lambai-lambai tangan, "tumpang lalu, sana nak masuk kanan".
nampak kelakar dan bodoh, tapi itu lah dia...
maka, gunakanlah lampu signal tu utk maklumkan kenderaan lain bahawa kita nak ke kanak atau kiri.
respect each other.
muka memang tak nampak, tapi dgn cara ni lah kita paparkan kesopanan kita.
inilah yg kita nak ubah ke arah Wawasan 2020. lebih awas. lebih prihatin. kurangkan bilangan kemalangan maut di jalan raya.

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
3R.
Reduce. Reuse. Recycle.
ini dah pun dikuatkuasa kan di beberapa buah negeri mulai 1.9.2015.
refer SINI ye utk artikel penuh berkaitan tu. dah tiga tahun dah pun...

kawasan rumah saya, setiap hari Isnin atau Khamis, akan ada lori lalu utk kutip sisa recycle.
rumah saya memang agak byk la sisa recycle ni. kotak, botol, kertas.
terutama dari bilik anak-anak bertiga. tong sampah bilik diorang 2-3 hari jer penuh.
hmmmmm... anak oh anak.
ni amalan bagus. pengasingan sisa kan. kat Melaka ni, tapak pelupusan sedia ada da penuh dah.
aduhai.
semua ni tanggungjawab kita bersama-sama. tak guna menuding jari.
asingkan sisa. bungkus molek-molek. letak kemas-kemas di luar tong sampah pada hari-hari yg ditentukan.
mudah la utk sisa-sisa recycle tu dikutip oleh pihak berwajib.
tindakan kita sekarang, akan menjamin kehidupan yg sempurna utk anak-anak kita kelak.


Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
ini paling saya rimas!!!
mana-mana pokok, dinding dan pagar kosong, habis digantung dgn iklan.
terutama iklan pinjaman wang tak berlesen / berlesen. sgt tidak cantik pemandangan.

satu je cadangan saya pada kerajaan, fix kan hukuman sgt tinggi kpd si penampal / penggantung iklan.
ada phone number diorang, menyamar... dpt je sasaran, terus keluarkan kompaun yg maksima!
di samping kita banteras pengiklanan bersepah-sepah ni, dpt la sekali kita cek syarikat2 yg offer pinjaman ni. atau servis yg ntah hape-hape ni, kan...
penguatkuasaan undang-undang kena telus dan cepat.
if not, sampai zaman bila pun, perkara ni tak dpt nak dibanteras.
nak iklan, bayar pihak berwajib dan tampal di tempat yg dibenarkan saje.

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
ni dinamakan kesopanan dan tatasusila.
kita da ganggu hak org, sila la tinggalkan details agar boleh dihubungi.
apa nak ditakutkan. harta kita selamat, org lain pun selesa.

baru-baru ni kan viral satu video 4wheel drive hentam satu kereta, milik YB. di Johor ekk?
ntah la. saya pun tak ingat video viral tu.
sape salah, sape betul, itu bukan intipati yg harus dibincangkan.
pe yg penting, kereta yg double parking tu yg sepatutnya berhati perut sebelum double parking situ.
jgn bila kereta awak da kemek sebelah, barulah nak dtg dan bising-bising.
kalau awak tidak memulakan dulu, pasti perkara itu tidak berlaku. 
jgn expect org boleh tunggu dan consider why awak terpaksa double parking.
lain org, lain masalah.
yg penting, peraturan tu genggam ketat-ketat. elak buat masalah yg bakal menyusahkan diri sendiri dan org lain.
berhemah la di mana pun anda berada.

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
ni saya suka!!!
sebab kami sememangnya pengguna setia touch&go.

apapun perbelanjaan, yg paling best ialah dpt diskaun or rebate.
byk belanja, byk la diskaun nyer. ini yg terbaik.
barulah semua golongan / lapisan masyarakat ni dpt bantuan daripada kerajaan.
sedia maklumkan, bhw bantuan yg kerajaan sediakan secara direct hanyalah utk golongan tertentu.
golongan yg mcm pertengahan, gaji suami & isteri melebihi rm3000, dah tak layak dpt apapun bantuan.
oleh itu, perkara diskaun / rebate sebegini adalah dialu-alukan, wahai kerajaan 😎.
kami membantu menjana ekonomi negara. dlm masa, bantulah kami semula dgn beri semula skit rebate. agar kami dpt terus membantu ekonomi negara terchentaaaaaa...

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
ini yg paling diidamkan antara semua.
fikiran kita rasa tenang di mana pun kita berada.
penguatkuasaan undang-undang ketat dan jenayah tidak lagi berleluasa.

now, sgt sedih. nak biarkan anak-anak bermain di laman pun jadi satu ketakutan utk para ibu.
rela lah ibu atau ayah ambil hantar anak-anak ke sekolah atau ke mana-mana demi nak menjamin keselamatan anak-anak.
penculikan. penjualan organ. rogol. kes anak tertidur dan tertinggal dlm van sekolah.
Allahu Akbar.
kalau shopping di supermarket, tak lagi ibu ayah boleh leka.
tgn kanan pilih brg di rak. tgn kiri kena pegang anak agar tak lari jauh.
diumpamakan seperti mata kiri tgk rak brg, pilih brg. mata kanan tgk anak! punyer la tak selamat persekitaran kita sekarang ni kan.

rumah wajib pasang grill. if not, mudah la perompak nak masuk. tu dlm fikiran kita.
berkunci luar dan dlm.
basikal pun takut nak kunci di pagar luar! siap-siap masukkan di ruang tamu 😅.

Wawasan 2020 | Mahu Maju, Sila Tukar Tabiat Terlebih Dahulu !
"If you want a changed country, you must first have a changed mindset!"

agreed with Nixon Siow!
if kita ni tak berubah, camne nak ubah negara?
amalkan sikap ambil peduli hak org lain.
hak tu meliputi perasaan org lain dan harta benda org lain.
bila kita ambil peduli dan hormat dua perkara asas tu, then kita bakal bersedia ubah diri.


😊 besarlah harapan saya utk 14 bulan akan dtg, uolls hi hi hi hi...
utk diri sendiri.
utk anak-anak.
utk persekitaran.
utk negara.
utk dunia... chewah! 😆

Monday, October 22, 2018

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...

30 comments:
assalamualaikum 😃
kalau tak dikira few days berbaki di bulan Oktober 2018 ni, hanya 14 bulan saje kita nak berpijak pada tarikh 1.1.2020.
in shaa Allah... sekiranya kita ni dipanjangkan umur ke tarikh tersebut.

tertarik dgn kartun 👇 hidangan Nixon Siow ni.
sgt la realistik!

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...

masih saya teringatlah... samar-samar dulu time pengisytiharan Wawasan 2020 ni...
saya baru saje melangkah ke sekolah menengah. memang hot la perkara Wawasan 2020 ni.
masa tu lebih kurang 1991 - 1992. nak ke Wawasan 2020 tu mcm more that 25 thn kan 😍.
kami time tu expect mcm2. seolah-olah dah jadik mcm citer Starwars lah.
kereta terbang. keretapi takde rel. maju sgt-sgt lah Malaysia nih 😆😆😆😆.
budak-budak kan time tu. it was an expectation yg budak-budak sgt lah.

tapi...
this year saya 40 thn.
along the way, mcm2 telah berlaku. arena politik especially.
dari Wawasan 2020. then masuk pula Islam Hadhari... IMalaysia. now, tak pasti samada Wawasan 2020 tu on balik ke tak dgn tiap hari dihidangkan kes-kes lambaian YB di luar mahkamah 😄😆😆😆.

sgt setuju dgn Nixon Siow ni. korang camne? setuju tak?
Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
ni basic la kot kan.
dah pun diamalkan sekarang ni.
certain escalator siap ada papan tanda utk hal ni demi nak remind org ramai sentiasa.
tapi masih ramai lagi yg TAK FAHAM TATASUSILA ni.

kan last year kot byk kes anak-anak kemalangan di escalator.
termasuk kaki lah. tgn lah. kepala lah!!! 😖😖😖
maka, saya akan jadik kolot + jakun + takut sgt everythime naik escalator ni dgn anak-anak.
selain dari suruh diorang berdiri sebelah saje, bagi laluan utk org nak naik turun... saya akan bebel "berdiri dlm kotak kuning... berdiri dlm kotak kuning... jgn gerak byk. diam je...".
termasuk la kak Nurin & Syuhada yg besar panjang tu, saya bebelkan sekali. 
Ijat sah-sah ler tak bleh diri diam-diam kan. org mesti mengata saya ni dtg dari kampung mana-mana ha ha ha ha...

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
yg ni the very important. tiada lagi kena angkat tgn agar kenderaan berhenti!
please lah drivers, nampak zebra crossing ni di mana pun, sila la berhenti.
tak kisah la ada ke tak trafik light. hormatilah hak pejalan kaki.

terutama di kawasan sekolah. dah la ada trafik light, ada plak pak guard tolong tahan kenderaan.
masih jugak ada drivers yg TAK FAHAM BAHASA.
ni saya sendiri nampak di depan sekolah kak Nurin & Syuhada satu masa dulu.
ada kanak-kanak hampir kena langgar dek motosikal. kereta semua da stop, si motosikal ni pecut dari belakang terus jalan.
Allahu Akbar! masa tu saya sedang tunggu anak-anak, kecut perut tgk kejadian tu.
sib baik la takde kemalangan jiwa.
sejak tu. sekiranya anak-anak saya perlu melintas, saya kan parking kereta jauh dan turun utk ambil mereka dari seberang jalan sana.
tu pun bila lampu utk kami dah hijau, saya masih tidak berjalan melintas utk masa 5 saat.
still saya tunggu hingga kenderaan bebetul berhenti. bebetul kenderaan nampak yg diorang WAJIB BERHENTI.
memang menjadi kesalahan utk mereka langgar org di zebra crossing.
tapi, kalau ia melibatkan kecederaan teruk... atau kematian???!! saman la camne pun, ia takkan kembali sempurna bagi kita, kan...

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
yes! ini wajib!
now pun dah start murah, kan utk 100mbps.
tq la kerajaan sebab usaha utk ini.
hopefully, lagi 14 bulan, kita dpt kelajuan gini pada harga RM50 jer 😍.
tak mustahil tau.

internet zaman kini dan akan dtg akan menjadi sgt penting.
phone & internet da wajib untuk hampir semua org. murid skola pun dah ada phone berinternet.
laptop / desktop & internet wajib di pejabat dan sekolah. utk bekerja. utk belajar.
skang ni da zaman smart tv plak kan. tv bukan sekadar tv. tv da boleh connect internet.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
ok.. ni saya da start ajar anak-anak.
samada ke fast food restaurant atau ke kedai makan biasa.
kalau guna semua yg utk dibuang, susun atas dulang and terus buang dlm tong sampah.
kalau guna pinggan, mangkuk, cawan, sudu & garpu yg utk dicuci, just susun nicely on the table.
satukan sampah di satu pinggan. lap meja, kutip sisa makanan.
saya lihat dulu org lain amalkan perkara ni.
saya observe. saya belajar dari mereka...
and di internet pun byk dah kot kesedaran begini. so, saya try to follow lah.
improving and upgrading lifestyle everyday, kan 👌. i feel good.
diharapkan amalan baru saya ni diperhatikan juga... dan dijadikan ikutan. dpt la pahala kat situ.
in shaa Allah...

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
"terima kasih".
2 perkataan yg simple tapi bawa makna yg sgt besar kpd seseorang.
ucapkan sambil tersenyum lebar. surely di penerima tu akan berasa besar hati.

mcm dlm kartun tu 👆, bukan nyer berterima kasih kpd org yg beri sesuatu brg berharga kpd kita.
kepada cashier ni kaunter bayaran.
kepada pak guard di pondok jaga.
kepada pelayan restoran yg anta makanan / minuman kita.
kepada pekerja KFC yg tolong bukakan pintu utk kita keluar masuk.
kepada jiran yg tolong tgk tgk kan rumah kita.
ini pun saya suka remind anak-anak saya. terutama kak Nurin & Syuhada.
diorang berdua ni berat mulut sikit. pemalu nyer ya Allah, mcm ada emas di tepi lidah! aduhai...
seperti mana emak ajar saya dulu, bebel kan kat saya dulu... now turn saya plak ajar anak-anak.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
bagus juga idea 👆   😆😆😆.
teringat movie clown dlm longkang tarik budak. seram!
ni org yg suka hati buang sampah, lontar balik sampah tu kat btg hidung diorang.

pernah kot saya bebelkan dlm blog tentang buang sampah merata-rata ni.
masih lagi yg tak peka dgn alam sekitar yg jadi tabiat buang sampah keluar dari kereta.
nakkan kereta free for rubbish tapi otak lagi byk rubbish rupanya.
nak kata tak faham, dah dewasa. nak kata tak pandai, kereta besar berjenama luar negeri plak tu.
mestilah keje pun besar, kan...
masih lagi mengamalkan tabiat buang sampah merata-rata dunia. Allahu Akbar.
akan menjadi satu kegeraman dlm diri saya kalau ternampak perkara gini tau.
kat rumah pun, memang pantang betul kalau dlm bilik anak-anak, ternampak sampah atas lantai ke, katil ke, tepi almari ke.
siap la telinga diorang, bebelan ibu tak kurang 15 minit bagi setiap sampah! 😠
saya ni bukan pembersih sgt, o.c.d ke hape ke... just tak nak la anak saya dimarah org lain kerana pengotor.
nak ajar anak-anak patuh undang-undang.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...
ini seharusnya sejak dulu kala.
apatah lagi Wawasan 2020, mesti capai yg ni.

bukan saje jabatan kerajaan, badan berkanun, bank dan pihak swasta pun kena camni.
fast & efficient.
tak boleh la nak letak atas bahu kakitangan kerajaan saje.
kami-kami juga mesti la dilayan seadilnya 😌.
di kaunter mestilah senyum lebar dan berckp dgn bahasa yg sopan serta lembut.
pelanggan naik angin, kita yg bertugas mesti maintain senyum dan bermanis muka. maintain kesopanan dan tatasusila.
saya tahu ia sukar bila kita ni dilayan kasar utk teruskan positif.
saya juga bekerja melayan kerenah pelanggan. memang kalau diikutkan perasaan, nak aje sound balik pelanggan tu kan.
mcm dia plak yg lebih tahu perundangan kita, keje kita.
tapi tu la. kalau dua-dua pihak naik angin, perkara takkan selesai, kan... so, no point lah.

Wawasan 2020 | Tak Nak Letak Impian Tinggi, Cukuplah Sekadar ...

berckp tentang being positive ni, sebenarnya saya ni dlm keadaan yg tak tenang sekarang.
sendiri tak pasti, nak jadi positive atau pun sebaliknya.
tapi tak melibatkan urusan pejabat lah
😊. iolls kan cuti-cuti blaja...
personal matters hi hi hi hi... terasa sedih...
seharian jugak memikirkan perkara ni. bila keputusan bukan di tgn kita, tapi kita yg terpalit dugaannya.
perkara yg mudah, disukarkan. perkara yg tak patut, dibuatnya. Allahu Akbar! aduhai...

orait, back to Wawasan 2020 😅 ini baru part 1.
nanti saya free, saya sambung part 2 ye.
idea takde plak nak meneruskan tulisan ni. tetiba rasa stress balik 😓.

moga entri ni beri manfaat.
nothing serius here ye uolls, santai-santai saje...
😊