Monday, January 28, 2019

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

assalamualaikum 😊
hari ni saya & Syuhada berpuasa.
Ramadhan dah sgt dekat dah. sementara badan sihat, saya ajak Syuhada ganti puasa.
in shah Allah, menu berbuka nanti = nasi lemak 😌 & lasagna.

nak throwback. kami 5 sekeluarga ke Ikea, Cheras 15.12.2018 lepas.
jam 8.30 pagi da gerak dari Bkt Katil. sarapan dulu, then terus naik ke Cheras.
da tak sabar dah nak pindah rumah, misi ke Ikea, Cheras kami percepatkan.
nak kena beli brg dah utk rumah. perlu start beli skit-skit πŸ˜….
jam 11.30 pagi baru tiba Ikea. seronoknya lah rasa. teruja!
lama sgt dah teringin nak ke Ikea. tangguh... tangguh... tangguh... aduhai πŸ˜….

ada byk sebab kenapa saya pilih brg di Ikea. antaranya :
  • praktikal.
  • smart.
  • and yg penting, d.i.y.
kebetulan, pemikiran saya dan mr.asben sama. kami diskus. kami pilih bersama.
tgk kesesuaian.
ada pendapat org mengatakan harga Ikea mahal dan perabot tak tahan!
saya setuju dan tak setuju. ketahanan tu bergantung kpd pemakaian kita sendiri kot. mahal? da survey, rata-rata harga lebih kurang di tempat lain 😊.

sampai je Ikea, kami terus menuju ke food court.
masih belum lapar sebab lom lagi jam 12 tghari pun time tu.
so, kami makan ringan-ringan, kongsi 5 beranak. 
fried chicken wings & meatballs Ikea yg ohsem.


Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
sgt lazat.
licin kami ratah semua di atas. alhamdulillah...
kalau beli lebih, memang tak boleh habis tau. cukup-cukup portion nyer utk kami.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
yes! πŸ˜‰ da mula pegang troli... 

dlm minda dah ada senarai apa yg nak dibeli.
awal-awal dah survey di website Ikea. siap dah ukur-ukur.
bila kita dtg dgn tujuan, memang la kaki ni cecepat je nak melangkah dan membeli heh heh heh...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
aduhai anak-anak bertuah ni... ada aje eksperimen nyer πŸ˜ƒπŸ˜‚.

begitu begini. kami ronda pilih-pilih barang sehingga hampir jam 6 ptg!
puas Izzat berlari dan bermain. explore segenap sudut Ikea, Cheras.
kami solat jama' & qasar di surau Ikea.
hmmmm, kecik sgt surau nyer πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“. tandas pun lagi luas kot rasa nyer.
berlaga-laga bahu nak keluar masuk surau.
settle solat. beratur plak membyr barang-barang. 3 troli uolls πŸ˜… . sebab brg besar2.
then, lapar!!!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
ke sini lah kami tuju.
memang aim nak beli karipap πŸ˜‹.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
bukan karipap je. roti sosej & ice cream for our simple dinner 😍.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
berkorbanlah kejap anak-anak ibu ye.
mostly perabot bilik korang pun 😊.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
Izzat terpaksa dok depan dgn ibu. makan karipap πŸ˜‹. tudung ibu pun da senget-benget! ha ha ha...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
bye Ikea... nanti kami dtg 2nd trip ye.

sampai Melaka lewat mlm. singgah solat jama' & Qasar di R&R seremban dulu kan.
releks releks kan badan jap.
tak sabar nak unboxing barang-barang dlm kereta the next day.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
sib baik muat-muat kereta kecik ni πŸ˜….

mostly dah selamat dipasang di tempat yg sepatutnya.
kemudian-kemudian nanti saya share full ye. ni kasik kolaj je dulu πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.
lom complete 100% hi hi hi hi...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
simple semuanya 😌.

cuti CNY nanti nak mengemas lagi.
ada dinding yg perlu ditampal wallpaper.
ada meja perlu dipasang lagi... hu hu hu hu. mostly adalah d.i.y.
rumah pun kecil saje. nak memanfaatkan ruang-ruang yg ada. agar penggunaannya lebih luas kelak.

ok done borak pasal Ikea.
ada juga usha-usha HomePro di Tesco, Melaka. penuhkan tabung balik utk top up brg rumah πŸ˜…πŸ˜„πŸ˜„.
excited excited excited!

😎

30 comments:

  1. Berkenan pula sha tengok bookcase dengan drawer baju tu..

    ReplyDelete
  2. waaaa sofa tu cun nya kak... bestnya, mmg penuh kereta tp puas hati...
    dr pagi bwk ke petang nyoping hehehhe

    ReplyDelete
  3. banyaknya borong.. tak sabar tunggu buka kt penang bln 3

    ReplyDelete
  4. Tak sampai lg yg Cheras punya ni. Hehe. Banyak nya shopping

    ReplyDelete
  5. tk smp2 lg ikea cheras..lama tk pi ikea...slalunya ke ikea damansara...rindu meatball...suka tgk deco2 ikea ni tp tula kdg2 rs mahal juga ...byk juga beli brg tu ye..nanti share gmbr details lg ye lps ngemas2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg memang mahal.
      pilih memilih juga. compare and contrast juga.
      ni da abis pilih dah ni.
      ada brg lain, HomePro murah skit.
      lain brg tapi fungsi lebih kurang.

      Delete
  6. saya pun suka shopping kat cheras ni, nak gi damansara tu jauhnya la rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul.
      cheras ni mudah skit jalan nyer utk aida yg x brape pandai jalan KL ni :)

      Delete
  7. Wahh bestnya pergi IKEA.Teringin jugak nak pergi ke sini lagi sekali.

    ReplyDelete
  8. Pernah pergi baru2 ni kat sini tapi nak singgah MyTown je. Masuk ikea semata nak beli karipap dan aiskrim je sebab lama tak makan. Hehe

    ReplyDelete
  9. Good post 😊
    Would you like to follow each other? If the answer is yes, please follow me on my blog & I'll follow you back.
    https://camdandusler.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Best nya shopping di ikea. Pernah sampai di ikea sekali je, tah ikea mn tak pasti😁,
    Rasa nak meroyan tgk brg2, mmg jauh murah dari yg kt swk. Sempat usung kuali 28cm beli kat ikea, pastu shopping kat TAR dan sogo, bjln kaki ke CM, nak teksi ke hotel di BB. Begitu gigih angkut kuali ikea πŸ˜†πŸ˜†

    ReplyDelete
  11. Wah menarik ya gambar2 adik pandai ya pose bergaya

    ReplyDelete
  12. minta2 IKEA ni buka cawangan di KB la. Mudah nak gi beli brg2 umah nanti...

    ReplyDelete
  13. perabot baru sokmo kak :D haritu pun saya baru pegi ikea cheras jugak. pestime makan kat dia punya cafe n sedaaapp. suka meatball tu
    mula2 ingatkan perabot kat ikea ni mahal, rupanya harga dia okay jugak, lawa pulak tu

    ReplyDelete
  14. Tu Dia puas hati shopping .Pandainya adianez deco.umah

    ReplyDelete
  15. Paling penting buat masuk dalam kereta.. ;)

    ReplyDelete
  16. Wahhh banyaknya borong.. tapi lawa la semua barang² tu

    ReplyDelete
  17. Banyak nya shopping..bestya..cantik la sofa tu, simple je

    ReplyDelete
  18. Chicken wing tu memanggil-manggil. Ada yang pergi cari petang ni kang.

    ReplyDelete
  19. Br2 ni pn pi ikea cheras.. 1st time sbb slalu pi yg damansara ..org Melaka dtg shopping ikea penuh bonet tu . Aritu nk mkn meatballs tp pjggg q.. Xjd la

    ReplyDelete
  20. Aida, kalau ke Ikea dan memang ada target, anak-anak memang kena berkorban kan, kak ana pernah sampai Kak Long duk menyeget seat belakang sekali sebab almari ikea panjang makan ruang seat dia hehe :0

    ReplyDelete
  21. wah menarik terus bila dah siap pasang barang2 ikea tu ^_^ paling suka rak kakak tu ^_^

    ReplyDelete
  22. kebanyakan barang ikea di rumah akak adalah tahan lasak.. paling terbaik jam ... rasanya beli kat tempat lain banyak dah buang dia punya jam (akak beli ada 5 kot dari dinding ke jam loceng) semua masih boleh pakai.... rumah akak memang banyak jam..

    ReplyDelete
  23. Tahniah anda merupakan top pengomen blog rabia

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.