Tuesday, February 19, 2019

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang | Aku kah ?

5 comments:
assalamualaikum 😌

mlm tadi, hati saya terusik dek kenangan lalu.
bila di timeline fb, ramai rakan sejabatan post gambar menerima APC 2018.
membuatkan jari jemari saya ingin menari di atas keyboard, meluahkan rasa hati...
pagi ni baru dpt publish.
setelah byk perkataan ditaip dan dipadam. ditaip semula... padam... taip.

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang | Aku kah ?

apakah itu yg dikatakan perkhidmatan cemerlang?
siapakah yg ada kuasa menentukan kecemerlangan perkhidmatan seseorang?
utk tempoh berapa lamakah seseorang itu dikira layak menerima anugerah ke atas kecemerlangan perkhidmatannya?
semua itu subjektif, kan?
saya pernah beberapa tahun menjadi penilai pertama kpd anak-anak buah (sebelum bermula cuti belajar).
saya menilai lebih skit dari yg sepatutnya. kerana saya mengenangkan apa yg saya tulis bakal efek perkhidmatan mereka.
terpaksa beri markah lebih dari yg sepatutnya mereka dpt. saya anggap ia amal jariah la juga, sedekah markah πŸ˜….
pastinya, beberapa org pasti akan menerima ayat di akhir penilaian --> "Pegawai ini berhak dicalonkan sebagai penerima APC thn ini kerana .........".
kerana saya tahu siapa yg bekerja, siapa yg berniaga, siapa yg asyik kuar masuk ofis heboh hal anak, siapa yg asyik la dgn facebook...

ini adalah tanggungjawab saya.
saya anggap ia akan dipersoalkan di akhirat kelak.
memberi kpd yg layak.

namun πŸ˜“ yg saya lihat, APC ni sekarang mostly diberikan ikut suka hati bos.
yg dia suka.
yg dia nak.
kalau dia ada negatif kpd calon, meskipun ia berlaku 3-4 thn yg lepas, dia tolak tepi.
tak beri peluang langsung meskipun calon tu dah berubah pada tahun yg dinilai.

kecewa di hati yg gagal.
rasa tidak adil.
rasa marah.
yg penting, ia akan melahirkan rasa malas bekerja!
"lantak la. aku buat je apa yg aku wajib buat. selebihnya, biar org lain yg settle kan".
ini hakikat...

lebih buruk lagi, si penerima APC hanya bekerja 20% dari waktu perkhidmatannya.
selebihnya?
berniaga tupperware, berniaga tudung, berniaga kuih-muih, jual insuran, jual emas di waktu pejabat.
berborak. membawang tak abis-abis!
escort bos ke hulu ke hilir. jadi reporter bos tak bergaji πŸ˜“.
buat tugasan adhoc jabatan, luar dari tugasan hakiki.
yg bekerja keras bagai nak runtuh dinding pejabat, ternganga melihatnya. "dia yg dpt???!".

mulalah mulut-mulut manis memberikan komen, "belum rezeki awak lagi. rezeki kan tak pernah salah alamat".
hmmmm terkulat-kulat la kita yg tak dpt ni di satu sudut, seolah-olah kita ni tak bersyukur.
tak cemerlang kah aku?
tak bekerja kah aku sebaik dia?
sedangkan aku yg lebih bekerja dari dia.
setiap kali meeting, muka aku lah yg dijemput utk menjadi salah seorang pembuat keputusan.
setiap kali program jabatan, muka aku lah yg heboh ke sana, heboh ke sini.
apa lebihnya dia?
ye. rezeki itu tak pernah salah alamat.
namun, tetap ia di tgn manusia. manusia itu penentunya.

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang | Aku kah ?

adakah selepas ni aku kena bodek bos? escort bos ke mana pun bos nak gi?
jadi "reporter" bos dlm pejabat?
buat-buat busy tiap kali bos lalu, sedangkan takde keje pun... ???
adakah ...???

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang | Aku kah ?

peranan bos / pegawai atasan amat besar di sini.
jgn sesekali kita salah tenyeh atas kertas penilaian.
kita mungkin akan menghiris hati calon yg sepatutnya menerima APC.
tidak adil baginya.
semangatnya akan merudum!
tiada lagi "cemerlang" di hatinya.

pernah seorang bos saya, hanya menerima APC selepas berbelas tahun bekerja.
ada la berborak dgn dia few years back. dia seorang lelaki.
"saya dah jadi penolong kanan pengarah, dah nak naik pangkat lagi ni, belum terima APC".
saya terkejut. 
kerana dia sgt bagus dlm bekerja. menjadi salah seorang pakar rujuk di jabatan.
aduhai... org sebagus ni tak dpt APC???

😊 kita rasa kita dah adil.
tapi org bawahan kita, adakah mereka puas hati?
mungkin kita telah berjaya melenyapkan seorang pekerja yg berdedikasi.
mungkin kita telah memusnahkan harapan dia.

berlaku adillah 😎.

seseorang tu bekerja sememangnya tak mengharapkan balasan.
namun, bila adanya APC, tak byk, sikit mesti simpan harapan utk nakkan APC.
lebih2 lagi bila seseorang tu dah buat sehabis baik!
hmmmmm...

😌

Monday, February 18, 2019

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

22 comments:
assalamualaikum 😌

hi Monday!
Monday again πŸ˜„...

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

settle sarapan di Hotel Seri Malaysia, kami terus bersiap nak balik Melaka dah.
since di luar pun hujan lebat, da dijangkakan perjalanan kami bakal 'basah' sepanjang jalan.
maka, check out awal la.
nak singgah Losong lagi, beli keropok lekor.
nak singgah Chukai plak nanti makan-makan satar & pais ikan.
makan.
makan.
dan makan jer la program kami πŸ˜„.

da ready check out. dlm kereta... secara spontan, ajak mr.asben ke Masjid Kristal.
alang-alang da tiba K. Terengganu ni, takkan nak lepaskan peluang ke Masjid Kristal, kan.
dinobatkan sebagai masjid tercantik di Asia tu. wajib singgah...

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal
nampak kan langit hitam tu?
aduhai... langkah demi langkah kami time tu were diiringi oleh rintik-rintik hujan tau.
demi nak spend masa di Masjid Kristal ni, rela aje lah dibasahi rintik hujan tu.

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal
namun, kami hanya di luar.
tidak berpeluang menjengah ke dlm Masjid Kristal, solat tahyatul masjid & solat dhuha.
πŸ˜” masjid sedang dibaikpulih. siling di ruang utama runtuh!

Masjid Kristal ni dibina dari kaca dan keluli. 
masjid pintar pertama di Malaysia yg mempunyai keluasan 2, 146 meter persegi.
masjid ini dilengkapi dgn prasarana IT dan liputan wifi yang membolehkan jemaah menggunakan internet bagi membaca al-Quran secara elektronik.
ohsem!

kami hanya sempat berada beberapa minit di Masjid Kristal.
kerana setelah tu, hujan turun dgn sgt lebat!
tidak mungkin utk kami berjalan di tempat tidak berbumbung lagi πŸ˜“.

Taman Tamadun Islam | Masjid Kristal

target nak ke Taman Monumen tu pun hampa. meleset kali ni. aduhai...
frust.
frust.
perlu repeat la ke K.Terengganu nanti demi completekan misi ni. in shaa Allah...

Taman Monumen is a place di mana ada replika masjid atau bangunan yg bercirikan Islam seluruh dunia, tau.
kagum bila lihat gambarnya di media massa. terasa wajib pergi dan lihat dgn mata sendiri.
ia adalah one stop centre utk kita lihat dan kagumi senibina Islam seluruh dunia. meskipun ia hanya lah replika, tetap memberikan kebanggaan kpd kita.
kita dewasa, apatah lagi utk anak-anak, kan. pasti sesuatu yg membuka mata mereka.
dan mereka akan lebih ghairah nak jelajah dunia, satu masa nanti.
antaranya yg saya suka nak highlight ialah monumen Masjidil Haram (berskala 1:18.5) dan Masjid An-Nabawi. ini dekat di hati kita, kan 😍.

tapi. kecewa tu hanya sementara. tak deep sgt pun 😊.
dlm Malaysia jer pun, mudah utk repeat. tak perlu cop passport or beli tiket kapal terbang ha ha ha ha πŸ˜‚.
bebila berpeluang, diizinkan Allah, bergoleklah tayar kereta kami ke K.Terengganu nanti.

😍

Friday, February 15, 2019

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

36 comments:
assalamualaikum 😊
pagi Jumaat sudah. alhamdulillah.
hari terakhir cuti semester. tak sabar nak mulakan final semester next week.
in shaa Allah.
result dah cek. da pun submit ke JPA awal2 pagi tadi.
now, kena fikir, timbang-timbang, apa subjek nak amik for this new & final semester.
dlm fikiran nak register for International Economics Law.
itu aje yg tinggal yg berkaitrapat dgn kerja. lecturer pun ok πŸ˜‰.
dgn hati yg senang, maka mari la update blog dgn kisah throwback.
sambungan dari entri Kelantan ni. baru teringat lom lagi continue.

bangun pagi, selepas breakfast, Izzat & Syuhada spent time di swimming pool.
since takde apa nak dikejarkan, kami decide utk check out tghari je.
biasanya, kami check out pagi-pagi after breakfast, sebab nak jalan jauh balik ke Melka, kan.
utk makan tghari, kami dah aim dah nak lunch di Nasi Ulam Cikgu, Kota Bharu.
takkan ada tempat lain pilihan di hati. hanya di nasi ulam ni lah...
kerana keaslian suasana Kelantan nyer, then bersebelahan dgn tempat jualbeli souvenir, lovely!

Nasi Ulam Cikgu, Kota Bharu, Kelantan
ikan keli goreng garing & ulam timun.

Nasi Ulam Cikgu, Kota Bharu, Kelantan
ulam petola comel.

Nasi Ulam Cikgu, Kota Bharu, Kelantan
seriously, yg ni la heroin of the day.
budu tempoyak. dgn cili padi... Allahu Akbar, sedapnya πŸ˜‹.

semua tu dgn nasi putih sorang sepinggan. Allahu Akbar, nikmatnya... alhamdulillah.
tak payah amik lauk-pauk lain dah. hanya dgn itu saje, licin pinggan kami-kami.
di Melaka, ada dah jugak dihidangkan budu. berbarislah bersama-sama cencaluk, kicap cili padi dan cencaluk.
namun, kalau tiba di Kelantan, wajib wajib wajib wajib pekena budu di tempat asalnya πŸ˜….

settle lunch, hujan pun turun mencura-curah! lebat yg amat lebat!
end of the year, pantai timur dan hujan lebat memang takkan boleh dipisahkan.
but, itu bukan masalah besar pun. kami ok ok jer... 
the aim is not the destination, kan. the journey yg lebih penting bersama keluarga 😍😎.
ke terengganu kami ptg 1.12.2018 tu. hotel dah reserved. dinner nanti ke rumah pakcik di Cabang Tiga, K.Terengganu.
memang tujuan asal singgah sini utk ziarah pakcik (adik ipar emak) yg kena stroke lebih kurang sebulan sebelumnya.
alang-alang mr.asben ada tugasan di Kelantan, dpt la luangkan masa ziarah kan. alhamdulillah...
lebih kurang jam 4 ptg baru selamat tiba di Hotel Seri Malaysia, Kuala Terengganu.
hujan sepanjang jalan dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu. tabah jer la πŸ˜….
kami releks menikmati hujan di pantai timur. takde terlibat dlm apa2 kesesakan lalu lintas ataupun banjir kilat, tu pun dah alhamdulillah.

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu
bilik ni jer yg available πŸ˜“.
reserve a week before, haruslah bilik yg lebih besar dah fully booked kan.
but ok je. kami bw tilam angin queen size. muat jer kat hujung nun πŸ‘.

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu
ok πŸ‘Œ alhamdulillah.
tempat kami tumpang tidur 1 mlm. selesa jer anak-anak.
 settle solat jama' & qasar, tak lengah2 lagi saya ajak mr.asben & anak-anak berjalan ke Pasar Payang.
hujan pun masa tu berhenti dah.
dari hotel ni ke Pasar Payang dekat jer. kami jalan kaki.
saya memang tau dah area ni.
dulu kala, tahun 2015, berkursus selama seminggu di sini.
dah boleh bwk family berjalan lah kiranya hi hi hi hi...

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu
wajib bergambar sini la...
tanda tempat = kami da sampai sini πŸ˜„.

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu
aduhai... sib baik la penyu batu tau, anak-anak.
if not, bakal disaman dek pencinta haiwan πŸ˜†.

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu
boy bertuah ni boleh pulak merajuk πŸ˜’.
takde la mood dia nak bergambar sgt...

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

kami ronda-ronda jugak Pasar Payang.
mostly kedai-kedai da tutup pun time tu. menghampiri jam 6 ptg dah pun.
sempat la beli keropok utk di bw balik Melaka. beli juga nenas madu yg cute. kecik2 jer.
then, kami santai-santai kejap di Waterfront Kuala Terengganu, di belakang Pasar Payang.
angin pun bertiup sepoi-sepoi bahasa ptg tu.
sejuk jer... nyaman!

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

tragis nyer ptg tu, sedang kami bergelak ketawa, berehat di atas jejambat tu... 
dgn tiba-tiba, hujan lebat turun!!! bukan sikit-sikit air hujannya, sgt lebat.
berlari-larian lah kami 5 sekeluarga dan pengunjung-pengunjung yg lain tau πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.
selamatkan phone dulu masuk dlm handbag masing-masing.
sambil memerhatikan anak-anak, saya pun mencari port sesuai utk kami berteduh.
dari situ nak ke hotel, agak jauh jugak la. kalau lari pun, confirm kami basah lencun!!! πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜…
berteduh la kami di satu kedai.
Izzat punyer la excited dpt main hujan tau. bergelak ketawa dia sekuat-kuatnya.
tak dpt nak snap gambar masa ni. phone da selamat masuk dlm handbag. malas dah nak kuarkan.
hampir 20 minit jugak la kami kesejukan di tepi kedai hu hu hu hu...
hujan reda skit, kami bergerak laju-laju.  selaju-lajunya menuju ke arah hotel.
what a great evening! satu lagi memori kelakar nan indah tercipta dlm keluarga saya.
lencun di Kuala Terengganu ha ha ha ah ha...

dipendekkan cerita, esok paginya, kami berlima sarapan di hotel je.
lepas subuh terus kejutkan Izzat. bersiap ke cafe hotel. masih lagi hujan pagi tu, tapi renyai-renyai je.

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu
sarapan di sini sungguh simple, tapi sedap. alhamdulillah...
rasa Terengganu yg terbaik.

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

Bermalam Di Hotel Seri Malaysia & Bersiar-siar di Waterfront Kuala Terengganu

ibu ayah sedang menikmati sarapan, anak-anak bertiga ni dok bergambar di tepi cafe.
kebetulan di tepi sungai Kuala Terengganu, kan.
anak-anak saya memang over-excited di mana pun diorang berada. itu yg membuatkan saya rasa berbaloi bwk diorang berjalan-jalan ke mana pun.

very short vacation kali ni.
2 mlm di 2 negeri. jalan sana sikit. jalan sini sikit 😊.
makan. makan. makan. dan makan sepanjang jalan πŸ‘πŸ˜‹.
kami check out awal, before noon. nak ke Losong. nak ke Masjid Kristal.
πŸ‘ŒπŸ˜

Thursday, February 14, 2019

Sepasang Jam | Selepas 14 Tahun

17 comments:
assalamualaikum πŸ˜€
salam ceria.
salam penuh kasih sayang...
(hamboi kata-kata aluan πŸ˜…)

seperti biasa.
mlm td, sebelum tidur, membelek phone.
masa utk clear kan phone dari mesej tak relevan lagi di sms, telegram & whatsapp.
masa utk clear kan gambar yg tak diperlukan lagi.
buat folder siap-siap utk gambar-gambar yg perlu di transfer ke hard disk.
then, terjumpa gambar πŸ‘‡. snap di tepi Sungai Melaka ari tu.
hmmmm wajib share kat blog ni. sweetest memories gitew...
so, dari pagi td, blogwalking puluhan link di list, isi jugak la entry baru yg sweet ni di blog.
nak dijadikan kisah sweet tu, tanpa di rancang, saya & mr.asben beli sepasang jam sama2.
last time kami beli sama2 was nearly 14 years back.
lepas tu, kami beli masing-masing sendiri-sendiri je. tak saing la...
bwk anak-anak berjalan ke Aeon Ayer keroh on 2.2.2019 (Sabtu).
nak belikan Izzat basikal. ada offer sempena CNY kan. Izzat pun dah beberapa minggu berzikir kat telinga kami, "nak basikal baru...".

Sepasang Jam | Selepas 14 tahun
jam kulit plak kali ni.
saya dipaksa oleh mr.asben utk tukar selera jam.
saya masih lagi 'terikat' dgn jam yg kami beli 14 thn lepas πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.

sama-sama kami pilih tali kaler coklat. earth tone gitew.
ada diskaun beberapa %. ok la. lama dah kot tak beli jam.

Sepasang Jam | Selepas 14 tahun
ini la buah hati saya selama berbelas tahun. simpan dlm kotak dulu ye.
ada bercerita pasal jam ni di ENTRY NI.

beli basikal.
beli jam.
dpt la voucher Aeon RM50 πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡. alhamdulillah...
da selamat pun saya beli kasut dgn hanya membayar RM8.50.
selepas diskaun 60%. selepas guna voucher ni. jadik lah, kan...
rezeki tak pernah salah alamat 😊😊😊.

Sepasang Jam | Selepas 14 tahun

objektif nyer, nak citer kat sini...
we, husband & wife, sometimes perlu ada satu perkara / benda yg mengalirkan kenangan sepanjang masa.
yes la. nak dating berdua, takde peluang byk.
kalau dpt pun dating berdua, dlm kepala masing-masing dok kenang anak-anak πŸ˜….
nak plan holiday luar negara berdua pun, masih lagi dok berkira-kira nak bwk anak-anak.
membuatkan perbelanjaan nyer jadik triple! hu hu hu hu hu...
so, kita create la benda gini bagi buat memori.

sepasang jam. tak sama. tak serupa. tapi beli bersama.
takde la bila tgk jam tu, terpampang muka mr.asben, kan πŸ˜„.
memadai lah kita sedar, satu lagi ada di sana.... chewah!

πŸ’™πŸ’šπŸ’›πŸ’œ is in the air πŸ˜πŸ˜„πŸ˜„.

Wednesday, February 13, 2019

Review Drama | My Strange Hero : Our Second First Love Story (2018)

35 comments:
assalamualaikum 😊
entry kedua hari ni. sementara tunggu isya' ni, update blog jap.
excited nak share dgn readers tentang drama Korea ni.
last week, cuti panjang sempena CNY, kak Nurin berjaya memperdaya si Ibu ini menonton drama bersiri Korea.
oh tidak!!! terjebak la kami sekeluarga menonton drama ni selama 3 hari tau. ada 32 episod tu πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….

Review Drama | My Strange Hero : Our Second First Love Story

Review Drama | My Strange Hero : Our Second First Love Story

Review Drama | My Strange Hero : Our Second First Love Story

sgt lama dah saya ni bersara dari menonton drama bersiri Korea dan Jepun.
dulu kala, peminat jugak lah.
dari Oshin & Moero Attack (Jepun), zaman kanak-kanak saya, sehinggalah Winter Sonata (Korea), zaman remaja saya.
tu aje boleh recall. then, dgn kerja, dgn anak-anak, tidak lagi follow pe pun drama.
now, anak-anak dah menginjak usia remaja, zaman diorang la plak. dpt plak kak Nurin, gemar tonton drama korea di phone.
da lama saya perhatikan. and, at last, kami sekeluarga terjebak!!!
best. memang best!
drama Korea is always best. jalan ceritanya bagus. tidak semcm drama Melayu yg mostly sama jer, pelakon aje bertukar.

anak-anak saya cukup berminat nak minum Vitagen gini.
tak dibuka plastik wrapping, terus cucuk straw πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.

hero : Bok Su (murid)
heroin : Soo Jeong (cikgu)

bermula cerita dgn zaman persekolahan Bok Su & Soo Jeong di Sekolah Seolsong.
perkenalan. gurau senda. rapat. bercinta...
malangnya, Oh Se Ho, rakan rapat Bok Su memfitnah Bok Su. Bok Su dibuang sekolah.
maka, Bok Su & Soo Jeong putus hubungan πŸ˜”πŸ˜“.
Soo Jeong menjadi guru di Sekolah Seolsong. Se Ho plak menjadi Pengetua Sekolah Seolsong.

Review Drama | My Strange Hero : Our Second First Love Story
Oh Se Ho. fitnah kawan baik sendiri semata-mata kerana perempuan!!!

9 tahun kemudian, Bok Su kembali sebagai murid skola, murid tua. 
ia adalah agreement between Se Ho, Bok Su dan pihak skola. beri peluang kpd Bok Su menamatkan persekolahan secara formal.
ada manfaat kpd skola. 
dan Bok Su menganggap kembalinya ke skola, utk balas dendam.
bermula la cerita... Bok Su (murid) & Soo Jeong (guru kelas) kembali berjumpa.
di sinilah lahirnya episod-episod yg panjang, penuh drama, dugaan, politik skola, perbezaan darjat antara kelas pandai & kelas paling corot.
😊😊 dipendekkan cerita, Bok Su & Soo Jeong kembali menjalinkan hubungan cinta - murid guru
itu yg tagline nyer - Our Second First Love Story.
maka, sekali lagi Se Ho jeolous!
maka, pelbagai la rintangan yg dihadapi Bok Su & Soo Jeong πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”. fitnah, politik, ugutan demi ugutan diterima oleh Bok Su & Soo Jeong.
namun, nampak mcm jalan cerita ni sedih dan zalim, kan?
sebenarnya, byk adegan yg sgt sweet tahap diabetes. dlm susah, dlm diduga, Bok Su always ceria dan berfikir how to settle the problems.
Bok Su sgt kaya dgn senyuman. asyik la senyum. dah le bibir merah bak buah delima.
adegan-adegan percintaan diorang dlm kelas, hadoi lah... guru mengajar kat depan, ada plak anak murid senyum merenung cikgu sedang mengajar. si cikgu pun blushing πŸ˜πŸ˜ƒ.

Review Drama | My Strange Hero : Our Second First Love Story

jalan cerita yg disusun baik.
pelakon yg hensem & cantik-cantik.
tidak meleret pada saya, takde episod pun yg memboringkan.
setiap episod adalah penting utk kita faham the whole storyline.
bukan sekadar cinta.
bukan bercerita tentang darjat semata-mata. datin seri ke, tan seri ke, datuk, datin, rumah besar, lepak minum ptg tepi swimming pool. langsung takde. 
kehidupan biasa. org biasa dan org kaya. gi balik kerja. gi balik skola. 
politik pejabat. politik para guru. rasuah dana skola. kekeluargaan. persahabatan. semangat setia kawan. percaya-mempercayai. 
nice. terbaik πŸ‘.
why Bok Su is a "strange hero"?
adakah Bok Su berjaya balas dendam?
dgn siapakah Bok Su berdendam?
akan sukses kah percintaan Bok Su & Soo Jeong?
wajiblah tgk dan dpt jawapannya.
langsung tak menyesal tonton 32 episod ni.
sehinggakan kak Nurin kata, "kan Win dah kata, citer korea best!".
"iye la, kakak. ibu setuju."
highly recommended drama ni πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯ best.
πŸ˜‰

Terima Kasih Rabia | Hadiah Top Komen Januari 2019

Terima Kasih Rabia | Hadiah Top Komen Januari 2019
::: klik image utk ke blog Rabia :::